Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2022 22:14 - Забравените
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1652 Коментари: 5 Гласове:
14

Последна промяна: 07.08.2022 22:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Става дума за забравените българи в съседните нам държави Гърция, Турция и Румъния. Към днешна дата българите в България се стопяват поради емиграция в Европа и по света. Но в същото време в съседните ни държави живее компактно огромна българска диаспора, за която съм писал в блога. В някои държави те са признати като малцинства, но в други – не.

Така например в Сърбия признават българско национално малцинство само в Западните ни покрайнини – Цариброд и Босилеград, но не и в Поморавието. Последният ми пост беше за торлаците, от които основната част живее именно в Източна Сърбия.

През времето на социализма България нямаше абсолютно никаква национална политика и се беше отрекла почти напълно от сънародниците ни зад граница. Така например при едно от посещенията си в СССР, в Одеса Бай Тошо заявил на посрещналите го бесарабски българи: Вие не сте българи, вие сте съветски граждани. Не по-различна е политиката на Агенцията за българите в чужбина и при новите демократични условия.

За Македония няма да пиша, защото няма смисъл да споря с апологети на македонизма. В Украйна и Молдова българите са признати за национално малцинство. В Румъния обаче като национално малцинство са признати само банатските българи, но не и карашовените. В Средновековието Влашко, Молдова и Трансилвания са били населени с многочислено българско население. Къде са изчезнали българите северно от Дунава? А в Северна Добруджа? Само около Букурещ е имало 19 чисто български села. Голяма част от българите в Румъния са били асимилирани. По тази причина никой не знае колко точно българи живеят днес в Румъния. Още повече, че и много румънци във Влашко говорят български. По времето на Чаушеску всички те гледаха българска телевизия и научиха езика. Така или иначе и днес все още има много българи в Румъния. Въпросът е някой да се поинтересува сериозно за тях.

В Гърция положението на българите е най-зле. Гърция се смята за еднонационална държава и не признава никакви национални малцинства. Макар че в Гърция живеят много етноси: българи, албанци, власи, турци, евреи, арменци, цигани и т.н.

Малко история. През Първата Балканска война българската войска стига до Солун и неизвестно защо остава на височините над града, преди да слезе в самия град. По това време в стохилядния Солун живеят 20000 българи, 20000 гърци и 60000 евреи. Евреите издигнали български знамена на балконите си. Гръцката армия обаче влязла първа в града и посрещнала нашите с думите:
Добре дошли в гръцкия град Солун. Така сме загубили Солун завинаги, а той е бил колкото гръцки, толкова и наш.

След войните през 1927 била подписана спогодбата Моллов – Кафандарис за размяна на население. Кервани с хора и добитък потеглили от Егейска Македония към България, която приела всички тези бежанци. Въпреки това в Северна Гърция останало значително по численост българско население. Това били както християни, така и мюсюлмани – помаци. Днес Гърция признава с половин уста за славяногласни елини, но не ги признава за българи и малцинство. Правени се опити за създаването на помашка нация с издаването на гръцко – помашки речник с букви, взети от гръцката азбука. България, за да не си развали достлука с Гърция, въобще не поставя въпроса за наличието на българско малцинство в Северна Гърция. В същото време Северна Македония открито иска признаването на македонско малцинство в Егейска Македония. Води се силна пропаганда и по тази причина доста българи там имат македонско самосъзнание. Те дори имат организации като
Вино Жито.

Заедно с това помаците имат помашко, но не и българско самосъзнание. Българите в Гърция носят гръцки имена, а помаците – турски имена. Те били подложени на жестока асимилация, като било забранено да се говори на български на обществени места. Преди години бях отседнал в Новотел Европа в София. Отвън бяха паркирани няколко гръцки автобуса. Фоайето беше пълно с туристи от Гърция. Чух много ясно с ушите си, че помежду си те разговаряха на български, и то на много чист български език. Но когато ги приближеше чужд човек, те преминаваха на гръцки. Явно ги беше страх да не ги чуе някой.

По някои оценки днес в Гърция живеят не по-малко от 500000 – 600000 българи. В Южна (Егейска) Македония са християните, а в Западна (Егейска) Тракия са мюсюлманите. За съжаление всички те са напълно забравени от България и нямат никакви права.

Помаците в Турция са около 600 000 души. От тях около 300 000 говорят на български език, помашки родопски диалект. Някои от тези изселници имат помашко самосъзнание.

Изселването на помаците в Турция е дълъг процес, започнал в хода на Руско – турската война и продължил почти до края на ХХ век. В резултат на тази етнодемографска промяна днес преобладаващата част от представителите на тази общност населяват Република Турция.

Помаците в Турция са пръснати в различни райони на страната, но най-голямата им концентрация е в Източна Тракия и Северозападна Мала Азия. В Европейска Турция техният брой е най-голям във вилаети Одрин (Едирне), Лозенград (Къркларели), Текирдаг, Истанбул в окръзите Узункьопрю, Мерич, Кешан, Хайраболу, Бабаески и Пехливанкьой. В Мала Азия големи помашки анклави има в окръзите Бига, Гьонен, Ердек, Кемалпаша, Алпу, Бафра. Повече от 200 са чисто помашките или преобладаващо помашките села върху картата на съвременна Турция. Силно помашко присъствие се наблюдава и в десетки градове в Тракия и Анадола. Поради религията си те трудно се отличават от турците, тъй като също носят турски имена. За съжаление помаците в Турция са напълно забравени от България и също не са признати за малцинство, нито имат някакви права като такова.

Всички тези хора са българи като нас, но България изобщо не се интересува от съдбата им.

image

image

image




Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - Щом самите те, живеещите там бъл...
07.08.2022 22:47
Щом самите те, живеещите там българи не повдигат въпроса мисля, че вече няма да е редно и държавата ни да го повдига ... току виж сме заприличали на някои други.

Иначе, тук преди време заспорихме за прословутия цитат на Антон Страшимшров, „... и клаха народа ни както и турчин не го е клал„ . Тогава го потърсих в ГУГЪЛ и открих, че това е писано от неизвестен дописник на вестник който е бил в гръцко по време на погърчването ... отнася се същото и за Сърбия.
Просто А. Страшимиров е ползвал един чужд цитат, който по-късно е „жестоко„ експлоатиран от комунистическата власт.

За голямо мое съжаление не го архивирах това и по-късно не можах да го открия, даже понякога си мисля, че все още има хора в България които манипулират историята ни по всички възможни канали.
цитирай
2. deathmetalverses - Имах в средата на 1990-те
08.08.2022 07:47
двама студенти по медицина в Пловдив за приятелчета, пиехме редовно бира и плюскахме цаца, Савас и Маня, от Тесалоники и Драма, майките им бяха "славяноезични елинки", говореха от тях добър диалектен български, но бащите им бяха етнически гърци. Само че либерали и левичари. Разбираш ли, татковците им бяха левичари, дори гастарбайтери в Германия, и не дискриминираха децата си да говорят езика на майките им!!! Прочее, славяноезичните елини в Гърция си имат и партия, напълно легална, нарича се Дъга (Виножито на техния егейско-македонски диалект), има 1:място в гръцкия парламент .., но им е по-изгодно да се пишат "македонци", а не българско етническо малцинство. Добре го повдигаш този въпрос! През 2013-та, когато попитах тук какво става с правата на "славяноезичните елини", да изучават майчиния си език е гръцките училища, получих смъртни заплахи от блогъри с гръцко етническо самосъзнание!!!! Провери, не лъжа!!!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
08.08.2022 08:12
Когато Берлинският конгрес присъжда за 101 години Северна Добруджа на Румъния, румънския крал Карол се чуди ,какво да прави? Трябва да се включи с Манифест, но на какъв език да бъде написан? Никой там не знае писмено румънски
И Манифестът е написан на Български! Започва с извинение ,че в случая се изпълнява решение на Великите сили, не е прищявка на румънския крал
В днежния румънски, изкуствен език има поне 20 % Български думи Българско е и името на столицата им Букуреш, на Брашов, Крайова, наименованието град е с Български корени Заразено и е и Българското име на столицата на Влад Дракола/ дерящ на кол, не дракон/- Търговище!
Някои от тези румънски земи са били повече време Български , отколкото нашите- в Българската държава!
Но ние нямаме национална политика, както всички съседни държави Ние прогонихме младите хора в чужбина, за каква национална политика става дума?Тя е антинационална! Интернационална!
Ами да кандидатстваме за щат на САЩ! Няма да е без прецедент- Аляска например къде е?
Или Хавай и Порто Рико! Ще бъдат доволни да стъпят официално в Европа! И ще бъдат доволни , най- вече, американофилите!
Сбъдната мечта!

Хубав ден, Лазаре!
цитирай
4. laval - Здравей, Здравко!
08.08.2022 09:24
Пишат се македонци, защото в Егейска Македония е много силна македонистката пропаганда, а българска въобще няма. За Вино жито знаех, но не и че е станала партия. За съжаление повечето българи там вече са асимилирани от гърците и не говорят български.
цитирай
5. laval - Здравей, Иване!
08.08.2022 09:28
Знам за манифеста на Крал Карол І на български до жителите на Северна Добруджа. По това време там не е имало нито един румънец - само българи, турци и татари. Думите от български произход в днешния румънски език не са 20%, а цели 37%. Били са 50%.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100411
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961