Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2022 09:05 - Рим и неговите съвременни подобия- паралели
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 8227 Коментари: 20 Гласове:
39


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В рамките на няколко постинга обект на обсъждане беше Рим и то заслужено! Защото той стои в основите на съвременната цивилизация- Държавна структура, банки, политика....!  И да подчертаем, че постингът  няма за цел да прави някакви предсказания!  Просто ще подчертае някои прилики, а животът ще покаже ,доколко те са основателни за повторения със случилото се в Римската империя.

Да, но Рим е империя, днешните са демокрации? Няма база за сравнение, казват компетентните?  Да поразсъждаваме.....

Империя е чисто и просто власт-такъв е смисълът й ! Императорите  първоначално са били командващите армията- генералите! Все пак Рим е военна република, всичко е в ръцете на военните! Императорите, по- късно,  естествено взели  това звание, понеже са и главнокомандващи! Иначе, императорът е август, подгласникът му цезар/ Както в съвремието -цар и княз/ Така ,че в названието империя няма нищо излагащо или компрометиращо по начало!  И , ако има, то е резултат на натрупване на негативи с годините...
Демокрация- власт на народа Или народна власт Едната -народната власт е компрометирана и осъдена?  А гръцката демокрация? Тя съжителства мирно с робството Правени са изчисления, на един демократ атинянин се падат  поне двама роби!? Интересно съжителство?  Да, робите ,както в Атина, така и в Рим са можели да получат свобода и да направят бляскава кариера- Сенека например

В основата на Римската Република ,в армията и във властта стои аристокрацията Потомствената!  Докато тя оглавява тези  два,  най-важни лоста, Рим просперира!
Така ли е във водещите съвременни държавни  величия? Да, президентите, сенаторите се избират от влиятелни  кръгове на потомствени аристократи!
Иначе държавното устройство е същото-Президент-  избираем от народа, но утвърждаван от сената! В правомощията на сената е и бламирането му- свалянето му от власт! Даже в САЩ има интересна подробност, може да бъде избран президент , получил по-малко гласове, благодарение на по- големия брой сенатори, които го подкрепят

Спартак, на времето си е бил наясно, че трябва да получи подкрепа от Римската аристокрация, за да разчита на успех!  Затова се обръща към Цезар и Катилина, те да оглавят движението Те, въпреки симпатиите,  които изпитват към Спартак, отказват Наясно са с правилата!  Ако движението беше от аристократи, да, но те  не могат да си позволят да оглавят движение на роби и плебеи!
Дотук нищо розлично от Рим
Рим просперира, докато властта и армията са в ръцете на Римската аристокрация И докато, подобно на Спарта, в армията служат само римляни!
Но, подобно на Спарта, поради загуба на жива сила, Рим се принуждава да наема войници от подвластнит територии ! Аристократи също! Настъпва разводняване Особено когато Каракала дава Римско гражданство на всички свободни,  пълнолетни мъже в империята !? Те могат да служат в армията, да заемат ръководни държавни постове! Дори да станат императори?  Първоначално -войнишки императори, издигани от армията им генерали, които сенатът е принуден да утвърди!Защото няма друг избор  Той, в противен случай ще дойде с армията си в Рим и ще стане страшно!

Да погледнем структурата на някои от съвременните държави, например  САЩ   и Русия! Те,  в значителна степен имат структурата на Рим! САЩ е съюз на обединени държани-Рим е съюз на провинции, Русия е изградена от автономни републики.....

Това провинциално разделение на Рим ,направено за улеснение, предизвиква центробежни сили  в него и в края на краищата води до падането на Рим!

Друга причина за разпада на Рим, след като аристокрацията му губи водещото си място, а Галиен дори забранява на аристократите да служат в армията/ разбираемо, да се избегне  възможността за преврат/, е навлизането в армията ,масово, на неримляни!? 

Първият сигнал за това, какво го чака Рим от тези попълнения,  е даден още по времето на Август,  със загубата на трите легиона на Вар! Предизвикана от германец,  римски възпитаник!?  Затова Август стига до идеята ,че Рим не трябва повече да се разширява
Парадокс- Рим въоръжава хора от провинциите, които после се обявяват срещу него Не за друго- да ползват те постиженията му, да изместят римляните от водещото място!

Историята е показала, че държава, която няма собствена армия, а разчита на наемници-чужденци , е обречена! Така се е получило и с ВБЦ

Сега , да погледнем някои от съвременните европейски държави!  Франция например , дава, без проблеми,  френско гражданство на хора от бившите си колонии-предимно от Африка и Азия!?  Около милион годишно И Франция има положителен прираст, въпреки ,че истинските французи намаляват? Приблизително, така стоят нещата и с другите големи Европейски държави, особено след лозунга-" Бежанци, добре сте дошли у нас"?  Даже, в момента , кметът на Лондон е Пакистанец, а има вероятност министър председателят да е индиец- по произход и двамата ! Впрочем и вицепрезидентът на САЩ е от индийски произход! Така ,че освен жена, може да имат и президент с азиатски произход!

В армията на САЩ, преобладават не англосаксонците!  Даже , още като студент, ми направи впечатление в Берлин, колко много негри има в американската армия?  Не го казвам от расистки подбуди, напротив, но същото се е получило и в Рим и добро не е видял от него

Нарушена е традицията, подменени са хората, създали Рим!?. Те не искат вече да изпълняват в него второстепенна роля! Искат, освен  да са главните потребители на облагите, с които градът разполага, те да дават тон! А това може да стане само когато поемат управлението в свои ръце!

Повод за размисъл, за тези, които не са само потребители!



Гласувай:
39



1. fun1001 - ...ванко, колкото, и да се 'стараеш'..пак, се плъзгаш..
09.08.2022 09:30
по любимите, поморийски...въртиОпашати...
хейтърски, расистки, елитарно,доминантни ...страсти )
намеци ,и призиви...да не кажа, и по силна...дума..

та, кой..викаш. очакваш, да ти..дебатира,и защо, ти 'слагат' х 500 чЕтенки
само, питам./ и пак, ще питам..?
нямам време, точно ,днес ,..и за един важен Филм...
за твоя просвета..нали, имаш..Ютюб )


Историята е показала, че държава, която няма собствена армия, а разчита на наемници-чужденци , е обречена! Така се е получило и с ВБЦ

Сега , да погледнем някои от съвременните европейски държави! Франция например , дава, без проблеми, френско гражданство на хора от бившите си колонии-предимно от Африка и Азия!? Около милион годишно И Франция има положителен прираст, въпреки ,че истинските французи намаляват? Приблизително, така стоят нещата и с другите големи Европейски държави, особено след лозунга-" Бежанци, добре сте дошли у нас"? Даже, в момента , кметът на Лондон е Пакистанец, а има вероятност министър председателят да е индиец- по произход и двамата ! Впрочем и вицепрезидентът на САЩ е от индийски произход! Така ,че освен жена, може да имат и президент с азиатски произход!

В армията на САЩ, преобладават не англосаксонците!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, паразитке!
09.08.2022 09:39
Като нямаш време, купи си го от Корекома! Нали си потребителка от класа!
Как така, няма да имаш време? Изпроси си от някъде! По някакъв начин?
Какво очакваш, аз ли да ти намеря?
Простотията с нахалството върви! Ръка за ръка!
Намери време в някой от профилите си и го прати тук, да си събеседвате с него? Това е твой ,качествен карапелитски патент, аз ли да те уча да го прилагаш!?
Като нямаш какво да кажеш , прави го другаде!
Аман от този капак за всяка тенджера!
цитирай
3. panazea - Много хубав анализ !
09.08.2022 10:54
Всички империи неминуемо вървят към разруха.
И в основата е неравенството между хората.
А на Европа новата политика ще й изяде главата !
На рамо да си носят пакистанците , негрите
цитирай
4. mt46 - Здравей, Иване!
09.08.2022 11:13
Когато се разширяват границите на една държава или империя, няма как в нея да не се включват други етноси, на които държавата е принудена да разчита, да ги приобщава, да ги използва за военни действия и т. н. Това е НЕИЗБЕЖНО и логично!...
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
09.08.2022 12:53
3. panazea - Много хубав анализ !
10:54
Всички империи неминуемо вървят към разруха.
И в основата е неравенството между хората.
А на Европа новата политика ще й изяде главата !
На рамо да си носят пакистанците , негрите
цитирай

Изтрий
Благодаря ти за отзива! Две добри думи са достатъчни ,като награда! Не, като някой наглец, с кеф да си излее помията, все едно ,че ми я дължи?

Така е, всяка империя накрая довежда нещата дотам, да я защитават тези, които са я взели на прицел Още през ПСВ английските и френските войски са били пълни с негри, а през ВСВ,в английските е имало 1 милион индийци- доброволци, но срещу обещание за независимост!!

Ще рече, че всяка империя плаща с нещо на наемниците! Не си проливат кръвта от любов към метрополията

Всичко най- добро, Тони!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
09.08.2022 13:06
4. mt46 - Здравей, Иване!
11:13
Когато се разширяват границите на една държава или империя, няма как в нея да не се включват други етноси, на които държавата е принудена да разчита, да ги приобщава, да ги използва за военни действия и т. н. Това е НЕИЗБЕЖНО и логично!...
цитирай

Изтрий

Все пак, Рим се е придържал в значителна степен към завета на Август, прозрял най- голямата опасност Не се е разпрострял до Индия Около Средиземно море, където може бързо да се реагира!
Лошото за империите ,че армията им е от чужденци Както и на ИРИ Константин Драгош разчита на 7 хиляди чужденци А на тях не е плащал от месеци Те воюват за пари, не по задължение Разликата е голяма Не случайно Мехмед Втори се опитва в лична среща с командира им, да го подкупи с неколкократно по- голяма заплата Но , той държи на морала и отказва!
И накрая става така, че приобщените, които трябва да защитават империята - точно те и виждат сметката!?
Защото на Каталунските полета в армиите на Еций и на Атила, в двете воюващи страни има хора от едни и същи етноси!?

Хубав ден!
цитирай
7. nedovolen - Добри паралели. Това, което си п...
09.08.2022 13:14
Добри паралели. Това, което си помислих да пиша, излиза извън рамките /времевите/ на заглавието. Надявам се да ми простиш.
Преди мнооого години е имало една империя, по склонен съм да вярвам, че демокрация. Разположена в доста широка част от Северното полукълбо от Тихия, до Тихия океан. Това е Българската.
И тя е приключила. Времето е неумолимо.
Ако някой покаже как и защо се е случило това, заслужава поне академична титла.
По-висока не ми е известна.
:)))
цитирай
8. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
09.08.2022 13:34
7. nedovolen - Добри паралели. Това, което си п...
13:14
Добри паралели. Това, което си помислих да пиша, излиза извън рамките /времевите/ на заглавието. Надявам се да ми простиш.
Преди мнооого години е имало една империя, по склонен съм да вярвам, че демокрация. Разположена в доста широка част от Северното полукълбо от Тихия, до Тихия океан. Това е Българската.
И тя е приключила. Времето е неумолимо.
Ако някой покаже как и защо се е случило това, заслужава поне академична титла.
По-висока не ми е известна.
:)))
цитирай

Изтрий

Благодаря за отзива и за добрите думи в него!
Да, имали сме Голяма държава, думите за Велика и Голяма се дублират, но, времето и е изтекло!
Всяко нещо с времето си, империите също!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
9. kvg55 - leonleonovpom2,
09.08.2022 18:10
"Всичко родено е достойно да загине", е казал Фридрих Енгелс.
Та и с Рим така.
"Без робството не би имало гръцка държава, гръцко изкуство и наука; без робството не би имало Римска империя. А без основата, поставено от Гърция и Рим, не би имало и днешна Европа", пак той.
"Не демокрацията доведе Атина до гибел – както твърдят европейските училищни педанти, които махат опашка пред монарсите – а робството, което направи труда презрян за свободния гражданин", пак от Енгелс.
Така и римската аристокрация е презряла военната служба.
Сравняването на Рим със Съединените щати и Руската федерация е твърде смело.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
09.08.2022 18:40
9. kvg55 - leonleonovpom2,
18:10
"Всичко родено е достойно да загине", е казал Фридрих Енгелс.
Та и с Рим така.
"Без робството не би имало гръцка държава, гръцко изкуство и наука; без робството не би имало Римска империя. А без основата, поставено от Гърция и Рим, не би имало и днешна Европа", пак той.
"Не демокрацията доведе Атина до гибел – както твърдят европейските училищни педанти, които махат опашка пред монарсите – а робството, което направи труда презрян за свободния гражданин", пак от Енгелс.
Така и римската аристокрация е презряла военната служба.
Сравняването на Рим със Съединените щати и Руската федерация е твърде смело.
цитирай

Изтрий

Друго е по- важното в древността Че демокрацията лицемерно съжителства с робството! Че, земократът собственик, ако реши, може и да убие роба, освен продаде като стока!
Не приемам изравняването на Рим с крадливите гърци Те дори държава не са създали,присвояват си Македония? Гърците са потребители, незаслужено въздигнати от Англия до върхове, които не са покорили! Просто интересите и диктуват това! Гърците ползват постижения на други народи! Е, поне са ги съхранили!
Както в училище , учителката изпита един слабак за Гърция Той нищо не каза За да не му пише двойка, попита го какво правят древните гърци в свободното време? Той импровизира, че копаели в градините, събирали реколтата, жънели, мен ме напуши смях ,но си траех! Не, в свободното време, за него се интересува учителката! Някой му подсказа, че ходели на театър и той веднага добави - и на кино! Смехът беше всеобщ!
Грък и работа, несъвместими понятия! Виж, някой друег да свърши работата, а той да си присвои заслугата- това да!
Един приятел се уреди да специализира в Атинския университет Казах му, че нещо манкира, не мога да разбера какво, да не е някоя гъркиня?
Той не ме разбирал Казвам му, какво може да научиш от един грък-освен да лъжеш и да крадеш? Аз не отиван там и да ми плащат дори!

Хубава вечер!

П. П. Във властта римските императори можели да убиват, ако поискат, някой Затова, че не им харесва, например Правели са го Тиберий, Калигула! А Нерон с шут в корема убил бременната си съпруга, най- красивата римлянка. Попея, защото му направила дребна забележка? Безнаказано! Но и за Сталин се твърди, че по същата причина е убил жена си Въпреки ,че следствието е доказало ,че е самоубийство?
Това е изчистено сего,
цитирай
11. zaw12929 - БЕЗМАЛКО И НИЕ СТАВАМЕ ИМПЕРИЯ - ПРИ ...
10.08.2022 05:14
БЕЗМАЛКО И НИЕ СТАВАМЕ ИМПЕРИЯ - ПРИ ТЕЗИ ИМПЕРСКИ ЛЪЖИ НА УПРАВНИЦИТЕ
цитирай
12. gardener - И аз ще се иЗкажа по темата, нали съм си харесал физиономията...
10.08.2022 10:07
Пазарните отношения са в основата на живота на човешката популация. От една страна имаш империя, а от друга множество хора, едните са от твоята империя, останалите, които са повече са от другите. В твоята си империя повишаваш стандарта на живота и произвеждаш вещи, които сравнени с вещите на останалите са разкошни вещи и едва ли не мечта на всеки варварин. В един момент, тези които произвеждат вещите на разкоша и високите технологии се изправят пред проблема, че трябват нови пазари и нови суровини, както и роби, които да бачкат и легиони, които да разнасят културата в дивите, но суровинни степи. Всичко това започва да изглежда като перпетум мобиле и империята се задъхва от този кръговрат и започва да линее и да не носи култура в степите, защото няма какво да се вземе от тях. От друга страна, римската империя е нещо като днешна България - лъжци, престъпници, убийци и много, много кофти хора я управляват, животът на никого не струва нищо, освен възможността да се убие или ограби, една кървава вакханалия от мерзости и безморални престъпници от днешна гледна точка, няма я прикритата мекост на днешното време, в което пак е пълно с роби, които работят за да си плащат сметките и да хапнат ГМО, а тогава, въпреки качествената храна, отново има недоволни - разни християни, разни народи, които искат "свобода", империята влиза в постоянни вътрешни и "граждански" войни, които по причина разширения статут на римски граждани са по-всеобхватни и с малки сили и малко пари не могат да бъдат решении, а никой не трупа пари за да ги харчи като наследството на Цезар да стане император, трупат пари за да живеят много, много готино като нашите богати мутро-комунисти днес (примерно сем. Бобокови с "Мата Хари" и гръцкото им парти, вина съм се чудел, как някакъв мЪж може да приеме жена си, ако тиквата и е скъсал оная работа, нищо, че после го е снимала). Та, даже варварите стават жестоки, защото се сблъскват с жестокостта на империята и я бият точно по тази линия - по-мръсни, по-крайни и т.н.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Зав!
10.08.2022 10:19
11. zaw12929 - БЕЗМАЛКО И НИЕ СТАВАМЕ ИМПЕРИЯ - ПРИ ...
05:14
БЕЗМАЛКО И НИЕ СТАВАМЕ ИМПЕРИЯ - ПРИ ТЕЗИ ИМПЕРСКИ ЛЪЖИ НА УПРАВНИЦИТЕ
цитирай

Изтрий

Да, империя на лъжата!
Цигани и гърци са ни подчинените народи!

То ,за такива империи , има голяма конкуренция Всички са такива и май ,пак няма да сме в челото, а на опашката!?

Хубав ден!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей,gardener!
10.08.2022 10:41
Да, целта на империята е луксът! Във всичко- в храната, в облеклото, в парите, във военното дело И докато сама си го осигурява, тя проспериха!Не е застрашена Когато той се осигурява от други, зависима е от тях и вече е в опасност!
Затова калеко ми беше прав, въпреки, че го мразех, бях на 7 години, като казваша, като порасна, да изуча всичко на работното място, да не завися от друг За това го послушах и не сбърках! Бях независими!
Но човешкото око е алчно Този лукс е примамка за подчинените Отначало като наблюдатели-слуги ,роби
Но ,качеството на живат ,какво е, се разпротранява и извън империята Тя става цел за много народи Магнит за тях, заради качеството на живот
И когато се стигве до етап, този лукс да се осигурява само от външни хора, основният народ да е единствено потребител, да не може дори и да се защити, такава империя се самоунищожава, изчезва!
Но има проблем Бившите подчинени народи не знаят технологиите, те са само работници! И когато базата се изчерпи, те не могат да я развиват И всичко тръгва от начало След Рим следват три тъмни века във всичко, докато се достигне неговото ниво!
А има и забравени технолотии, не само негови
Например, как са строени пирамидите с тези материали, без съвременни технологии Или, как са изчислявани акведуктите, че да подават вода и до днес, без ползване на помпи?

А за Мата Хари, всичко е възможно при такива, преяли с власт и с пари Те просто не са хора, а някакви мутанти ?Няма морални ценности
Както казваше една колежка за бъдещата и снаха, когато и донесоха ,че тя ходи и с друг- Какво от това, няма да се изтърка!?

Хубав ден!
цитирай
15. born - AVE, Светлейший Йоане
10.08.2022 11:21
Великолепен анализ .
Що се отнася до дебатиращата Първа ГТБП освен с простотия и наглост, Пат
ката се откроява и с впечатляваща неграмотност по отношение елементарни граматични правилното, което в древен Рим е било порицавано с бой по тлъстия гъзиняк. Което и днес не е излишно да се прави ...
цитирай
16. mileidi46 - Много си ...,,жестоко наблюдателен"...:)))
10.08.2022 15:02
born написа:
Великолепен анализ .
Що се отнася до дебатиращата Първа ГТБП освен с простотия и наглост, Пат
ката се откроява и с впечатляваща неграмотност по отношение елементарни граматични правилното, което в древен Рим е било порицавано с бой по тлъстия гъзиняк. Което и днес не е излишно да се прави ...


,,Ванко" си знае работата...:)
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Светлейши Стефане!
10.08.2022 16:39
15. born - AVE, Светлейший Йоане
11:21
Великолепен анализ .
Що се отнася до дебатиращата Първа ГТБП освен с простотия и наглост, Пат
ката се откроява и с впечатляваща неграмотност по отношение елементарни граматични правилното, което в древен Рим е било порицавано с бой по тлъстия гъзиняк. Което и днес не е излишно да се прави ...
цитирай

Изтрий

Вместо да дава панорамни снимки от Юнг Фрайох, където живее,или от Пукет, където летува, седнала да се занимава с история на Рим Тя какво мисли, че я копирам от някъде ли? И е я яд, че не казвам откъде, да копне и тя
Е, ще и кажа сега! Да изчете всички дебели книги за Рим и каквото запомни, да го копне!
Голям смях ще падне!
Иначе, замалко, в активността си, да публикува коментара си преди постинга!?

Хубав ден, приятелю!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Добре дошла, Милейди!
10.08.2022 16:46
16. mileidi46 - Много си ...,,жестоко наблюдателен"...:)))
15:02
born написа:
Великолепен анализ .
Що се отнася до дебатиращата Първа ГТБП освен с простотия и наглост, Пат
ката се откроява и с впечатляваща неграмотност по отношение елементарни граматични правилното, което в древен Рим е било порицавано с бой по тлъстия гъзиняк. Което и днес не е излишно да се прави ...


,,Ванко" си знае работата...:)
цитирай

Изтрий

да, наистина, зная си работата!

Имаше момент, когато я бях забравил, наистина!
И разни пезевенци се бъзикаха, а аз едва ли не, трябваше да нося през десет баира вода?
Тогава си казах- Я се вземи в ръце, с тези ли келеши не можеш да се оправиш?
Е, някои си сърбат попарата и до днес!

Всичко най-добро , Милейди!
цитирай
19. monarh1991 - Здравей...
12.08.2022 23:25
Здравей, приятелю! Някои виждат паралел с Римската империя в така нареченото имперско президентство на Щатите. САЩ също водят много войни и правата и свободите се ограничават. Сега чета една книга за Велики владетели, за Марк Аврелий се казваше, че опитвайки се да я спаси, е ускорил неволно края й,ето точния цитат: ,,Правда, Марка отличала странноватая, с точки зрения современников, политика милосердия по отношению к врагам.

Самый страшный поступок Марк Аврелий совершил в 176 году, за четыре года до своей кончины. Он чувствовал приближение смерти, хотя и не был глубоким стариком. И он назначил соправителем, а значит, наследником своего сына Коммода. Сын, прекрасный внешне, атлет, подражающий герою римской мифологии Геркулесу, более 200 раз выходивший на арену как участник гладиаторских боев.

Несомненно, Марк Аврелий знал, что Коммоду не надо править, но, увы, никого не усыновил.

Умер Марк Аврелий в походе от чумы, не допуская к себе в палатку никого, даже Коммода, во избежание заразы. Это случилось на месте нынешней Вены.

А его наследник Коммод оказался чудовищем на троне.

Великий мыслитель Платон, которому так верил Марк Аврелий, писал: «Государства процветали бы, если бы философы были властителями или если бы властители были философами».

Марк Аврелий, философ и властитель, передав власть Коммоду, ускорил и без того неизбежную трагедию римской цивилизации." ,,Велики владетели" на Наталия Басовска. Като цяло, няма вечни мперии и се наблюдава цикличност в човешката история.
цитирай
20. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
13.08.2022 20:31
Марк Аврелий е бил философ, но жестоко обременен човек! Жена му е била известна с похожденията си и той ги е търпял безропотно Родила е много деца ,но со зрелост са дастигнали само две или три, едното момче е Комод!
За Комод има съмнения, че не е негов син , а на гладиатор? Фаустина е имала вземане-даване и с гладиатори Наистина ,той няма нищо общо с нежния и чувствен Марк Аврелий!
Имал е Марк Аврелий осиновен брат, какъвто е и той самият, който му е бил съимператор Но и от него добро не е видял Наложило се е да върши и неговата работа! Вер умира на 36 години!
Така ,че Комод е бил единственото му решение! Между другото, Комод почва добре, но в един момент прави рязък завой към старите си привички!
Съдба!

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9139211
Постинги: 1349
Коментари: 29651
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031