Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2022 22:45 - Пресни впечатления
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5925 Коментари: 15 Гласове:
38

Последна промяна: 26.09.2022 15:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Първо да се извиня,  на моя приятел Щапаров, заради закъснението около публикуването на коментарите му! А и на всички останали, заради евентуалното неудобство, което им е предизвикало тридневното ми отсъствие!

От своя страна, аз не очаквам извинение от уважаемата Юлия дузенНикова, че ме забърква по шантав начин в коментарите си!
Тя, за да напише нещо, първо трябва да го прочете някъде, в книга?За да знае, какво да пише? Като кочияша на Чичиков е!
Е, още не е намерила книгата-ръководство, как и кога да се извинява човек?  Но, намери ли я ,ще изпълни блога с постинги от дузината си профили ! На тази тема Да осветли публиката,  как се процедира според книгата й-прочетената!

Онзи ден бяхме семейно в Златоград! Посетихме най- стария храм  в града, във връзка с Делювите празници! На вратата  му  едва не се сблъсках с позната физиономия! Впрочем, с бърза реация от моя  страна ,това се избегна  Засилена,  жената щеше да пострада! Попитах жена ми, която наблюдаваше, тя ли е?  Но тя ми зададе същия въпрос , едновременно!?
Хора разни Помислих си ,че и е двойник мадамата?
Но след минутка видях, че вече  усилено се снимат отвън с нея!
Ива Митева, тя е била!
Изтипосана в носия, като селска мома, явно от този край!
В коридора имаше камара от подреден хляб,и продукти, покрити с чергило?. Не любопитствах, да видя, те какви са, но някои го направиха!
Впоследствие разбрах, че това е било дарение от Ива Митева! За Дельовия празник-Дельо Хайдутин! И ми се проясни защо тачат толкова Дельо Хайдутин, не само сега!?
Всички хайдуци искат да се присламчат към него! Причината е проста, да ги приравнят с него!

След данданията и пиенето на кафе,направено в пясък, отидохме да видим и каменната сватба. Може пък да се съживят сватбарите и младоженците и ние да улучим този тържествен момент!?
Поехме на юруш, като агите на Шипка , по първата пътека , която зърнахме!?Отдолу един човек отчаяно махаше да се върнем и ясно показваше къде е пътеката Но след кратко съвещание, решихме,че сме минали доста път, няма смисъл да се връщаме Изкачването беше ужасно, но стигнахме  след перипетии до вкаменената сватба!
Притеснението беше, че едвам се качихме, няма да може да се върнем по тази пътека?
Кривнах в посока указаната ни пътека Още няколко ,загрижени за снимки тръгнаха с мен Докато проучвах терена, те снимаха усилено Бяха открили младоженците, останалите бяха там, където стигнахме. Аз пък  бях намерил единствената пътека  Тръгнахме по нея Скоро срещнахме  качваща се група, така че слизането мина без проблеми.....

Да отидеш до Златоград и да не посетиш Перперикон е равносилно на това,  да отидеш в Рим и да не видиш папата?

Разбира се, отидохме и там Прочутото светилище на Орфей, където предсказателката познала съдбата на Александър Велики  и на Август, но на него не директно, а на баща му-генерал на Цезар

Има различни варианти относно името му- какво означава то?  Безспорно е тракийско Така са наречени хората от древните историци-гръцки и римски, живеещи в нашите земи !Не са оставили преки данни ,как се наричат те самите? Но, това не означава ,че са измислени И спартанците са наричали владетелите си с друго име , но е утвърдено ,че са царе/ като нашите/
Пер е доказана тракийска дума и означава скала С този корен е и нашата Пирин планине и Перинеите-също
Но Перпер, повторението?
Проф . Овчаров счита, че то набляга на нейната божественост! Наистина, върхът завършва със скала, видима отвсякъде Но това светилище, датирано е ,че е на 7 хиляди години, е съществувало и след траките, при римляните, тук е един от първите християнски храмове, при ИРИ -също, бил е и Българско владение,докато пада под турска власт накрая и не след дълго прекратява съществуването си!
Оказва се ,че районът не е само религиозен център , а е и цитадела ,добре укрепена с крепостни стени и високи кули!
Но да се върнем на името
По време на Римляните в района се добива самородно злато- Някои смятат ,че името е свързано с чистото-пурус-злато Е, по тогавашните критерии се счита за такова,иначе е 20 каратово!

На гръцки пред пер в името име хипер! Което дава основание на някои, пир е огън, че пълното му име е свръхголям божествен огън! И светилището е така разположено, че този огън ще се вижда отвсякъде!
Търсени са, дълго време  следи от огън, но без резултат! Но , неотдавна е намерен нагар от голям огън! Което дава основание,  да се счита, че това тълкувание е правилното?
Разкрита е само 10% от площта на древния комплекс. Счита се и ,че съседният рид, с  който е свързан , също е част от него!?
Изненадите ,големите вероятно  предстоят?

Има и един загадъчен трон Считано е ,че на него се качна главният!?  Но човек, дори и с отлични физически данни,  трудно може да се качи на него! В продължение на много наблюдения се установило ,че сутрин Слънцето огрява първо него! И  се е стигнало  до заключението ,че той е за бога Слънце!
Ако,  все пак,  някой тиквеник се качи на него, Слънцето от високото стъпало да го изрита от  полагащия му се трон!

Невероятно място, за което тепърва ще се говори много!





Гласувай:
38



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - leonleonovpom2,
25.09.2022 23:01
Има какво да се гледа у нас, ама се залитаме по чуждото.
цитирай
2. panazea - Много хубаво пътуване сте направили !
26.09.2022 00:30
Чудесно!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
26.09.2022 08:39
1. kvg55 - leonleonovpom2,
25.09 23:01
Има какво да се гледа у нас, ама се залитаме по чуждото.
цитирай

Изтрий

Синдромът на туземеца!
За лъскави стъкълца и мъниста ,продава земята на която живее!?
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
26.09.2022 08:43
2. panazea - Много хубаво пътуване сте направили !
00:30
Чудесно!
цитирай

Изтрий

Обиколил съм България, особено служебно, но в този край на Родопите не съм бил никога? Куриозно, израсъл съм в Родопите!
Наистина е красив! Само едно ме вкисна вчера Язовир Кърджали- ,наричан огледалото на Доган!

Всичко най-добро, Тони!
цитирай
5. pantaleev - Браво Иване!
26.09.2022 10:04
Пътувай и събирай впечатления :)
И не се връзвай на Юлия. Тая жена води битки и войни с целият свят!
цитирай
6. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD
26.09.2022 13:31
Поздрав, Иване!
Хубаво пътешествие си направил...
Едно от най-ранните споменавания на крепостта Перперек в средновековна хроника е през втората половина на XIII век. Съгласно изследванията на проф. Петър Мутафчиев,[3] „... в патриаршеската грамота от 1339 година под пловдивски митрополит е отбелязана и епископията на И-перперак-ион. Крепост със същото име (Перперак-ион, съкратено от ... И-перперак-ион)“ се споменава през средата на XIII век при войната между Михаил II Асен и Теодор II Ласкарис (Георги Акрополит, 108.18, около 1254 г.). Тя се намирала в Родопите и нейното име днес (януари 1930 г.) е запазено в названието Перперекдере, което носи един ляв приток на Арда, южно от Хасково. Средновековната крепост се издигала върху една височина, по десния бряг на Перперек ...".

Българските траколози категорично отказват да наричат обекта Перперикон, защото това е наименование, дадено при разкопки от XX-XXI век, без никаква опора в предходните години, столетия и хилядолетия. Всъщност Перперек е автентичното древнотракийското название на обекта и според проф. Александър Фол е единственото му възможно название. В една своя лекция разговор в Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ (Стара Загора), проведена на 11 февруари 2004 г., „бащата на тракологията“ изрично подчертава, че „пер“ и „бер“ идват от индоевропейското „пер“, което е „пир“ на хетски език и означава „скала“. Според проф. Фол, удвоеното „пер“ при названието Перперек е: „с много мощно значение на един скален връх и светилище“.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Пантич, здравей!
26.09.2022 15:24
5. pantaleev - Браво Иване!
10:04
Пътувай и събирай впечатления :)
И не се връзвай на Юлия. Тая жена води битки и войни с целият свят!
цитирай

Изтрий

Благодаря за пожеланията! Дай, Боже!

Що се отнася до нея, знам и двуликото поведение, има вече 10 години!
Не ме изненадва с това, непредизвикано, да пише по мой адрес небивалици
Прав си, иска да привлича вниманието, да е в центъра му Да се види, колко е важна!
Никога не са ми били симпатични такъв тип хора Например, седнали да обсъждат какъв бил Путин? Добре, като не ти харесва, замени го със себе си А, нямало как да стане това? Е, след като той е заел това място, а ти не можеш, не се занимавай с него, какво да прави Не се опитвай да му вършиш работата?

Все едно , аз като студент, да обяснявам непрекъснато на другите, какво трябва да прави даден професор?
И тя явно го прави с всички И като получи нещо зослужено, реве с глас, хайде ,да не казвам като каква?!

Всичко най-добро , Пантич!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
26.09.2022 15:39
6. mt46 - https://bg.wikipedia/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD
13:31

Благодаря за допълнението!
Да, явно хетският език е в основата на езиците на Европейскатацивилизация! От него има запазени хиляди глинени плочки с клиновидното писмо И той е разчетен случайно ,чрез атнглийският! И благодарение на една дума, еднаква в двата езика- уотър! Вижда се ,че и в нашия има близко звучене вода-уода
Иначе това пер в различните езици има различен смисъл-от скала, до злато и огън
Все пак статута на архиепископа на Перперек е бил много висок! Там е намерен единственият известен златен печат на Иван Александър! Златни печати от царски особи се ползват при кореспонденция с равни на тях!
А и във връзка със златото-Хиперперон е основната златна единица в обръщение в ИРИ! Тежък е около четири и половина грама и каратите му са малко над 20! С вдлъбната,паничковидна форма е От него идва и названието перпера/ чисто злато/ на златната пара у нас, изместено от златица!

Хубав ден!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
26.09.2022 21:43
9. sorossadistfucking - Извиненн си от мен
19:05
Не кашляй. Будь здоров, Леоне!
цитирай

Изтрий

Е, сега вече съм спокоен за тях!

Всичко най- добро и на тебе!
цитирай
10. donchevav - Здравей, Лео! Чудесно пътеше...
27.09.2022 21:47
Здравей, Лео!
Чудесно пътешествие сте си направили!
Много ми хареса разказа ти за пътеката. Това си ти - навсякъде търсиш нова, своя пътечка, не приемаш на вяра вече отъпканите:)
В Стамболово, на 30-40 км. от Перперикон, има чудесен комплекс - "Перпера" . Разбира се, името е във връзка с близкия свещен каменен град, но ми се струва, че е замислено така, че да има и някаква асоциация с жълтица:)
Бъди здрав, Лео! Пожелавам ти още много подобни пътечки в живота - трудни, стръмни, но твои!
Поздрави!

цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Венета!
27.09.2022 22:25
11. donchevav - Здравей, Лео! Чудесно пътеше...
21:47
Здравей, Лео!
Чудесно пътешествие сте си направили!
Много ми хареса разказа ти за пътеката. Това си ти - навсякъде търсиш нова, своя пътечка, не приемаш на вяра вече отъпканите:)
В Стамболово, на 30-40 км. от Перперикон, има чудесен комплекс - "Перпера" . Разбира се, името е във връзка с близкия свещен каменен град, но ми се струва, че е замислено така, че да има и някаква асоциация с жълтица:)
Бъди здрав, Лео! Пожелавам ти още много подобни пътечки в живота - трудни, стръмни, но твои!
Поздрави!

цитирай

Изтрий

Благодаря ти, трогна ме много!

Напомни ми думите на един човек, голям специалист в нашата област, когото много уважавах!Той вече не е между живите, да е светла паметта му!
Водехме служебен разговор Той изведнъж замълча? Мълчах и аз, виждах ,че нещо обмисля...
Но ме изненада с темата ,като заговори!
Обърна се към мен с малко име и ме попита, зная ли, той какво харесва най- много в мен? Вдигнах рамене, не бях подготвен да говоря по тази тема? А и отношенията ни в началото не бяха добри Той беше още в Бургас.
Беше ми казал, заобиколно ,че вече е време, да оправдая очакванията ,заради които са ме взели! Да покажа възможностите си!
Каза, че където другите спират и казват ,че няма път да продължат, аз се спирам ,но за малко И продължавам? И намирам пътя!
Бях изненадан и не намерих точния отговор, за което съжалявам много !Да му кажа, че ако е така, заслуга има и той! С приказката ,че не оправдавам очакванията, поне засега!
Това беше шамар за мен И бързо намерих себе си!

Благодаря ти още веднъж, Венета!
Като истински майстор на словото,намери точните думи за нещо, което пазя дълбоко в себе си, като моя тайна за успеха!
Само още един човек като тебе, майстор на словото, познавам-учителката ми по литература в гимназията!Майката на писателката Надя Чолакова!
Пожелавам ти да напишеш още много стихове, които чета като омаян!

Всичко най-добро в живота ,Венета!
цитирай
12. elizabethborislavova - Пирин идва от Пир
28.09.2022 21:17
И Пир се свързва с Исус Христос, Божият Син. Затова и върхът е Вихрен и е бял, мраморен.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Елизабет!
29.09.2022 14:30
13. elizabethborislavova - Пирин идва от Пир
28.09 21:17
И Пир се свързва с Исус Христос, Божият Син. Затова и върхът е Вихрен и е бял, мраморен.
цитирай

Изтрий

Да, съгласен съм
Само ,че става дума за имена преди Христос Пер на тракийски е скала има и град Перинт в Беломорска Тракия! Пир на гръцки е огън , а пур на латински -чист

Оттам и различните тълкувания!

Хубав ден!
цитирай
14. shtaparov - И аз трябва да ти се извиня приятелю ...
02.10.2022 02:52
И аз трябва да ти се извиня приятелю за това,че много от материалите ги чета със закъснение и не мога да ги коментирам веднага! Да се публикуват сляпо неща,които вече са прочетени е нож с три остриета понеже:

1. Този,който го върши представя одобрени от официалната наука версии на познания които може да са верни или неверни,понеже нерядко са плод на неволна или умишлена грешка.
2. С тази постъпка хора като нашите приятели Марин и Юлка показват,че нямат собствено мислене и нищо ново не са научили,понеже чакат някой друг да мисли вместо тях.
3. По този начин човелът,който го прави показва,че не е достигнал границите на познанието и не е способен да ги отмине,за да види какво има отвъд.
цитирай
15. shtaparov - 13. elizabethborislavova - Пирин ...
02.10.2022 02:57
leonleonovpom2 написа:
13. elizabethborislavova - Пирин идва от Пир
28.09 21:17
И Пир се свързва с Исус Христос, Божият Син. Затова и върхът е Вихрен и е бял, мраморен.
цитирай

Изтрий

Да, съгласен съм
Само ,че става дума за имена преди Христос Пер на тракийски е скала има и град Перинт в Беломорска Тракия! Пир на гръцки е огън , а пур на латински -чист

Оттам и различните тълкувания!

Хубав ден!

Чудесен пример,който може да се допълни с още думи: от формата ПАР идат думите ПАРЯ и ВИСОКОПАРЕН, ПЕР е висш аристократ във Франция, ПИР е Пиршество в България или дума,от която произлизат формите ЗАПИРА и ПРЕПИРА а ПОР- опасно диво животно или вмирисан на кръчма къркач :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9134832
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031