Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2022 16:12 - Викингите руси
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2528 Коментари: 11 Гласове:
28

Последна промяна: 21.10.2022 16:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Интересни неща се пишат и говорят по адрес на викингите, за тяхната роля в цивилизоването на Европа!?
Че  историята е пълна с митове и легенди , спор няма!  Така ,че с разбираема усмивка може да се приеме и тази легенда!  Не е първата, няма и да е последната!
По законите на физиката ,преселението на хора е от посока на гъсто заселени територии към по- рядко заселени, предлагащи подходящи условия за живот! Скандинавските страни са рядко заселени и днес и трудно може човек да си представи, как от тази пустош са се появили толкова воини, които са подчинили териториите на днешни Англия, Франция , че, за капак и Русия? На коато дали името си- от шведското племе Рус! За такава колонизация са необходими много хора Откъде са се взели?

Да хвърлим поглед, би трябвало в територията им да е имало държавност, след като са износители на подобна дейност? Българите са създали Дунавска България, но те самите идват от Велика България, неса прости номади!
Норвегия е първа и е създадена в края на девети век! Швеция и Дания- сто години по- късно създават държави!?

Викинги ,варяги или варанги, това са имена с местен произход, с различни значения, явно обединени около това, означаващо- хора от фиорда!? Но може да има и латински корен името- Вар е латинска фамилия и да се има предвид ,че са хора различни от местните, чужденци, което е и напълно вярно!
Норвежци и датчани, разбираемо, са се втурнали към земите на Англия и Франция днешни-да грабят и да бягат, такава им е тактиката Това става в началото на второто хилядолетие Нормално е да се насочат натам- по пътя им са!  Корабите им за него момент са неуловими! Шведите, за които Балтийско море е вътрешно, е нормално да се насочат към брега на днешна Русия . Стана дума, кога е основана държавата им- на шведите Малко преди края на първото хилядолетие

И се твърди ,че те са създали Киевска Рус? И че Русия носи името на шведското племе Рус?
Държавността била в кръвта им, образно се изрази един хабилитиран историк и затова създали държава тук!?  Интересно,като са такива държавници, защо първо не са създали държава в собствените си земи?  Известно е ,че Киев носи името на братът на нашия Кубрат и ,че е съзздаден от него!  Бил е в пределите на Велика България Местните хора познават държавността, не е необходимо да дойдат хора от Полярния кръг, без държава, за да ги научат  ,как се създава тя? Тема в областта на научната фантастика!?
Впрочем, зададен бе този въпрос- Ролята на Българите в създаването на Русия?+- Последното предаване на история-Бг. по БТ!
Отговорено бе умно, че викинтите не контактували с номади! Да, ,вярно е ,няма какво да грабясваш от тях Напомнено бе, в тази връзка,  участието на Българите в хунското сдружение на Атила! Но, момент- тук има разлика от близо 500 години  След това е имало и Велика България там!  За какви Българи-номади става дума?
Нещата почват да издишат

И идва главният въпрос!  Как са се добрали викингите до Киев,  тогава ? Каналите не са съществували?  Филм на шведската Академия на науките за викингите доказа, че викинги ,без участие на местните не биха могли да отидат до Киев, камо ли да създадат държава там! Разбиха, самите шведи , митът за държавническата дейност на викингите в Киевска Русия! Установено е ,че целта им е била само търговска! Всяко друга, завоевателна или държавническа дейности,  са  били обречени на неуспех! Заради липса на каналите

Да, каналите......
На една конференция във Варна веднъж вечерях в компанията на професорите Шопов и Димов Аз,  като младши ,мълчах и слушах с интерес, къде са били в командировка? Шопов отбеляза като най- фантастична командировката си в Австралия!  Димов, не беше ходил само в Австралия-  учудващо постави на първо място едномесечна конференция по каналите на Русия-От Петербург-Киев до Волгоград!...

Митът за Рюрик и неговата династия също е висящ! Както и самото име Рус или Русус Последното има смисъл на село  в латинския, а Рурикола - на селянин или който живее на селоИроничен намек ,че Рюрик е ...скандинавски селянин, това ли означава името му? Всичките варианти на  тези названия се въртят около село или работещи на село Плюс още един вариант- тези от другата страна-отвъд лимеса! Идващо пак от римляните!

И нещо друго се набива на очи, кой знае защо подминавано?Религията!
Викингите- руснаци са православни, докато конквистадорите -викинги са вече покръстени и са католици? Излиза ,че са сменили вярата си? Което е абсурдно
Да, "гърците" от ИРИ са ги въвели в православието? Момент, но преди 200 години, нещо невероятно прави силно впечатление на Българиста Юрий Венилин? Какъв е този Български език в руските църкви?

В държава ,създадена от езичници, приели католицизма, поданиците и да са православни и богослуженията да се водят на Бълтарски? И самото население да говори на староБългарски език?
В случая, за да стигнат до правилно становише, историците трябва да вземат предвид няколко факта и да ги обработят с помощта на елементарнате математика, без интеграли или диференциални уравнения/ пази боже!/
1/ Кога са създадени скандинавските държави, родина на варангите-Норвегия, Швеция, Дания?
2/ Кога е създадена Киевска Рус?
3/ Кога Велика България е била и на територията на Киевска Рус?
4/ Кога са построени каналите, свързващи големите реки в Русия?
5/ Кога са пренесени Българските книги в Киевска Рус и от кого?
6/ Кой и  кога е извършил покръстването на Русия?

Е ,има и други, но и тези са достатъчни!



Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - На почти всичките ти въпроси
21.10.2022 16:43
съм дал материал за четене, отговорите са в блога ми.
Ще напомня нещо. Да се говори за държава Киевска Рус е загуба на време. Самата дума "викинг" е "светлолик господар". През езика, на който са се научили да водят битки по море и суша.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Благодаря за отзива, Краси!
21.10.2022 17:19
Знам, от опит ,че на всяко нещо може да се даде правдоподобно обяснение
Което само по себе си е важно, но недостатъччно Трябва да има пълно покритие на това обяснение с действителността !Както и да го въртиш или сучеш, резултатът, крайният, да е непробиваем!
Да, дадоха разни тълкувания, основното беше чужденец, римското е различен, което е валидно за чужденец и двете са верни
Светлолик господар, имам особено мнение, става дума за стопроцентови пирати! Подобно название може да идва от техни роби? За тях са такива
Относно държавността в него период, края на тъмните векове, за всички държави тогава важи твоето определение, не само за Киевска Рус! Дори за Франкската !Когато Карл Велики поискал ръката на ромейската императрица Ирина, в двора настъпило голямо веселие-Как си представя този недодялан селяк, че може да получи ръката на такава изискана дама, като Ирина? В ИРИ ве приемали сериозно Франкската империя Начело и е един силен физически, но полуграмотен селянин!
Разбирам нюанса,който влагаш, но факт е, че Святослав е воювал, първо с нас, после с ромеите, които са го подвели, взел е книгите ни, Симеоновия сборник преправен на Святокславов
Покръстването е извършено от Българи , а богослужението е на Български!
Не можах всички серии на викинги да проследя, но точно държавническата им дейност в Русия увисваше! В областта на фантазиите е!
цитирай
3. panazea - https://www.youtube.com/watch?v=Fhw8XO2t0eE
21.10.2022 18:22
Карл Величи и Готфрид , княз на Дания
Charlemagne's Wars // Gudfred: King of the Danes (804-810)
Често смятаме, че епохата на викингите започва с Линдесфарн и да предположим, че никой никога не е чувал за северняците дотогава, но в продължение на векове преди това войните между франки, саксонци, фризийци, англи и датчани и техните селища, определят Северна Европа.
Историята на Фризия, макар и надникнала тук, ми е особено интересна. Хванати между франките и датчаните, те многократно са били покорявани. Интересно е, че не много далеч по пътя, синът на Рагнар Убер е бил известен като херцог на Фризия. И интересно, че практиката да се откупуват датчани, за да се защитят северните брегове на Фризия и Франкия, вече е била успешна стратегия в дните на Карл Велики.
https://www.youtube/watch?v=Fhw8XO2t0eE
950 – умира първият датски крал – Хорм I Стари
ок. 962 – установяване на християнството
965 – 985 – крал Харалд I Синезъби включва в територията на кралството полуостров Ютланд, Датския архипелаг и Сконе (Южна Скандинавия)
Предполага се, че Свен Твескег е роден около 960 г. Той е син на датския крал Харалд I Синезъби, скандинавски владетел, който пръв официално приема християнството през 60-те години на 10 век.
Кнут I Велики[1] (на датски: Knud den Store; на английски: Canute the Great) е крал на Англия (от 1016 г.), крал на Дания (от 1018 г.), крал на Норвегия (от 1028 г.)[2], представител на династията Горма.
Син е на датския крал Свен I и на Зигрид Надменната. Брат на Харалд II Датски.

цитирай
4. panazea - Прав си , Лео ! Първи опити за политическо обединение при конунг Гудфред в Южна Дания.
21.10.2022 18:36
ок. 450 — переселение племён англов и племён ютов в Британию.
ок. 500 — переселение данов в Ютландию, ассимиляция ими других племён.
ок. 800 — разложение родового строя, переход к феодальным отношениям, начало полуторговых-полуразбойничьих экспедиций викингов, первые попытки политического объединения под предводительством рода Скьёльдунгов (конунг Гудфред в Южной Дании со столицей в Хэдебю).
826 — первая христианская миссия в Данию (франк Ансгар).
ок. 850 — завоевание Северо-Восточной Англии.
ок. 900 — участие в норманнском завоевании Северной Франции.
950 — умер первый король Дании Горм Старый, объединивший Центральную Ютландию.
950—985 — король Дании Харальд I Синезубый, включил в королевство всю Ютландию, острова Датского архипелага и Сконе (юг Скандинавии).
960 — крещение Харальда, официальная дата принятия христианства в Дании.
1018—1035 — король Кнуд Великий на короткое время объединил под своей короной Данию, Англию и Норвегию.
1086 — крупное восстание, убит король Кнуд IV Святой.
1086-1095 — король Олаф I по прозвищу Голод.
1157—1182 — король Вальдемар I Великий. Начало нового расцвета Дании и укрепления её военно-политического могущества. Начало нового этапа военной экспансии.
1180—1181 — антифеодальное восстание в Сконе.
1182—1202 — король Кнуд VI.
1202—1241 — король Вальдемар II.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
21.10.2022 19:01
3. panazea - https://www.youtube/watch?v=Fhw8XO2t0eE
18:22

Благодаря ти за отзива!
Поради разположението им на Скандинавския полуостров, варангите естествено се разделят на два клона Едни, който върлуват в Атлантическия океан-дани и норвежци в посока Англия и Франция,както и към Исландия ,Гренландия и полуостров Лабрадор!
Другите, шведите, те са обект на постинга, техните територии са на отстрещния бряг на Балтийско море Преди около година или няколко години , шведите излъчиха поредица-" Викинги", в която се постараха да осветлят историята, включително и с археологически разкопки- на гробове на викинги! Доколкото си спомням, бяха няколко стотин!

Хубава вечер!
цитирай
6. kvg55 - leonleonovpom2,
22.10.2022 04:53
Скоро по БНТ приключи поредният сезон на "Викингите". Не се отнесох с особен интерес към него. Чел съм, че викингите били първите откриватели на Северна Америка.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
22.10.2022 08:42
6. kvg55 - leonleonovpom2,
04:53
Скоро по БНТ приключи поредният сезон на "Викингите". Не се отнесох с особен интерес към него. Чел съм, че викингите били първите откриватели на Северна Америка.
цитирай

Викингите за мен са предтеча на американците Да, на полуостров Лабрадор са открили доказателства, че е посещаван от викинги или варяги-варанги, преди Колумб! Но не са разбрали ,че са открили нов континент!
Тяхнага работа е като тази , на едни варненски позноаайници, били в Куала Лумрур, но не знаещи в коя държава е?
Защо на американци? Защото като тях са кръстосвали познатия свят с намерение да го направят като техния и да чопнат, каквото им хареса! Светът им е длъжен и подчинен
Ясно е, че повечето от твърденията са саги или хубава за тях приказка, но сигурно има и зрънце истина
Научно не е, защото видях, как шведските учени се отдръпнаха от безпочвените твърдения! Едно е хипотеза, друго е приказка В тази хубава приказка е задължително да се обясни защо русите говорят на старобългарски?
А, мярнах наскоро един интерсен индикатор за славяните Автор причислявал с уговорка поляците към тях, като отбелязвал причината- пишели на латиница!? Следователно, да си славянин, писмото е определящо!
Да се върнем на темата! Студено и въздържано реагира и гръцкия професор на подобно твърдение , наше, на парашугист- репортьор, че светът дължи всичко на Гърция? Затова ли тя сега дължи близо трилион на ЕС!?
Боже опази, от такива благодетели, които ти бъркат безответно в джоба!

Хубав ден!

Хубав ден!
цитирай
8. mt46 - Здравей, Иване!
23.10.2022 11:31
Викингите са "етнически разнородна група от воини, земеделци, занаятчии, мореплаватели и търговци, които ограбват, заселват или завоюват нови територии, до които обикновено достигат по море или река."
Доста се различават от руснаците по бит, по религия, по език и т. н.
"Начинът, по който Рюрик завладява Ладога и Новгород, е спорен. Единствената информация за него се съдържа в Начална руска летопис от 12 век, където се казва, че той е поканен от местните племена, искащи установяването на ред в страната. Според някои историци самото съществуване на Рюрик е легенда."
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
23.10.2022 12:45
8. mt46 - Здравей, Иване!
11:31
Викингите са "етнически разнородна група от воини, земеделци, занаятчии, мореплаватели и търговци, които ограбват, заселват или завоюват нови територии, до които обикновено достигат по море или река."
Доста се различават от руснаците по бит, по религия, по език и т. н.
"Начинът, по който Рюрик завладява Ладога и Новгород, е спорен. Единствената информация за него се съдържа в Начална руска летопис от 12 век, където се казва, че той е поканен от местните племена, искащи установяването на ред в страната. Според някои историци самото съществуване на Рюрик е легенда."
цитирай

Изтрий

Да, самите шведски учени развенчаха водещата роля на викингите в създаването, особено на Киевска Рус! По простата причина ,че с корабите си , те не биха могли да стигнат тогава до Киев Има пренасяне по суша и то не на 100-200 метра , а също и по пресечен терен Спорна е легендата ,че името рус идва от шведското племе Рус от остров Готланд
Много по- правдоподобна е тезата, че името рус идва от римляните-селяни или тези отвъд-имат предвид лимеса А там, отвъд, са основно сармати, които са навлезли и в земите на днешна България Чрез тях идва връзката между Българи и руси! И Рурик идва от селския произход- Рурикола- който обработва земите, селски!
В същото време варяжката теза не се връзва с езика на русите, с вярата и с писмеността им
Когато е създадена Киевска Рус, самите шведи нямат държавност, а са племена, като това от остров Готланд!
Всичко ,свързано с тях , е просто една хубава приказка!

Хубав ден!
цитирай
10. zaw12929 - ЛАФЪТ БЕ: ВСИЧКО МОЖЕ, СТИГА ПРА...
24.10.2022 03:21
ЛАФЪТ БЕ: ВСИЧКО МОЖЕ, СТИГА ПРАСЕТО ДА Е 100 КИЛА ЗА 120 КИЛА МАС...
ЗА ДЪРЖАВА ТРЯБВА 500 КИЛОГРАМОВО ПРАСЕ, А НЕ 5 ПРАСЕТА...
ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ПИЩЕ, ЩОМ ТРЯБВА...
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Зав!
25.10.2022 16:48
zaw12929 написа:
ЛАФЪТ БЕ: ВСИЧКО МОЖЕ, СТИГА ПРАСЕТО ДА Е 100 КИЛА ЗА 120 КИЛА МАС...
ЗА ДЪРЖАВА ТРЯБВА 500 КИЛОГРАМОВО ПРАСЕ, А НЕ 5 ПРАСЕТА...
ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ПИЩЕ, ЩОМ ТРЯБВА...


Да ,така е!Забрана няма!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9307104
Постинги: 1357
Коментари: 29764
Гласове: 103227
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930