Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2022 21:00 - Магистрала
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2806 Коментари: 18 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За информация, първите магистрали са дело на римляните!
Прави, с бензиностанции на 12 километра Не се смейте , сменяли са горивото, конете, които теглят товара, там!
Няма как един кон да пробяга на един дъх двеста километра-Разстоянието между Пловдив и София, пардон, между Наполи и Рома! С правилно подредени блокове-павета!
Виждал съм и римска улица Произведение на изкуството-седемметра широка, с наклон от средата  й  до Бордюра с цел оттичане на дъждовната вода  в канала , издълбан под  бордюра! Интересно ,познавали са битума, основна съставка на асфалта ,но не са го ползвали в пътищата! В Албания, днешна , има находища на естествен битум!  Някои погрешно , слагат знак за равенство между битум и асфалт? В асфалта има и фракция от баластра! Та, не се е налагало да преработват нефт, за да го получат!
Може би причината е  в липса на валяци?

И на нашата улица, участък от сто метра,  сменят вече четири месеца римският асфалт, пардон паветата?  Безразборно наклонени във всякаква посока! Оттук веднага може да се направи проста сметка - сто метра-четири месеца, сто километра- четири хиляди месеца или триста години " Хемус" се строи от 80-а година има няма само 40 години?  Да не бързат чак толкова днешните господа- другари, строежът е още в самото си начало......

По едно време поработвах и в битумите Прилагах знанията си за пластмасите и честно казано, направих два удара с тях! Като постижение!Но не спечелихме концесията за асфалта/ не е трябвало ,да е толкова добър явно, не е подходящ за ремонт, затова/?   А сигурно има и още нещо?И както каза и директорът ни, ударът ми е бил в празно пространство?
Както и да е, не плаках, направих си все пак кефа!

Но един приятел спешно ми звъня от София?  Спечелил правото да запълва дупките в Софийския асфалт!? Да му дам нещо , ,да свърши работа !
Това,  да запълваш дупка в асфалта е равносилно да правиш дупка в морето? Той ползвал "студен" асфалт? Изправи ми се косага ,като чух?  Думите ,че ще има нещо и за мен, минаха покрай ушите ми! Но реших , че трябва да направя нещо добро за родния си град  и дадох две от най- добрите си рецепти за случая!  Като наблегнах, че добавките са важни! Задължителни!Да не експериментира с тях!
Взе ги и  се покри?

Звъннах му след време.  Б.Б. беше кмет тогава, хвалеше ми се ,че му бил дясна ръка , него слушал?Попитах го ,как е, доволен ли е Б.БV? Смутолеви ,че рационализирал рецептата ?Оказа  се ,че е махнал най- важното? След  дни  се и върна Изгонил го!  Обикновено, взима парите и напуска!  Сега, явно си спомни обещаното и измисли това? Да не искам пари! Както и да е, казах ,му, че съм направил всичко, не за да получа пари! ДА НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВА ЗА ТЯХ, НЕ ЩА ТАКИВА ПАРИ!

Дупките в София си стоят, не намаляват !Ами, с ерзац асфалт, така ще е....
Гледам ,че и асфалта при нас, на улицата е такъв! Ако нещо му липсва, това е битумът! Камъчетата от баластрата едва са слепени ,с леко побутване с крак извадих няколко? Пред работниците попитах, завършено ли е асфалтирането, видяха какво стана? Подигравателно ми отговориха, че не знаели, дали ще се шпаклова? С тях-толкова!

Преди година -  две ,автобусът в района между Ямбол и Нова Загора, без причина се наклони, на магистралата и след яко друсане, все пак не се обърна? Би трябвало да лети по магистралата , да е равна!?
Изобщо, нашите магистрали са подобие на магистрала?  Нито асфалтът е асхалт, по - добре е да е калдъръм такъв асфалт, нито мантинелите имат еластичност, за да се огънат и задържат катастрофиралата кола! Напротив, чупят се като слънчогледови пръчки? Често липсват или са единични, където ги има?  Двойна мантинела е рядкост, но ,при положение ,че е чуплива, кел файда?

А ,стана ясно ,че се строят, по разбираеми причини, на кооперативен принцип? Като стане издънка в някой участък, не могат да разберат,  дело на кой от кооператорите е ? Кой го е строил? Вдигат рамене всички?
А дванадесет години Б. Б.откриваше магистрали, това беше най- впечатляващата дейност от управлението му!?
Оказа се ,че са едва една трета от предвидения километраж- около 800 километра ?От тях , най-трудният участък-на магистрала Хемус , около сто километра ,са строени в бай Тошово време и не се поддържат!?

 Да идат в Турция и да видят истински магистрали, не макети !С гладък филм върху асфалта,, без дупки и пукнатини ,с двойни мантинели Четиристотинте километра от Истанбул до Анкара могат да се таксуват и като полет! ?  Катастрофи, това какво е, при толкова ленти в двете платна, за какво става дума? Трябва да е заспап шофьорът, за да катастрофира ?Пък и мантинелите няма да му позволят да ги строши като съчки Или да  ги изравни с асфалта!

Да приключат с този кооператив " Куче влачи, диря няма", явно свързан с комисионни при възлагането! Плащани после , още веднъж, с човешки животи?

Да се дава магистрала, от край до край на една фирма, а защо не всички на една!? От Ниш до границата ни, хубаво ,че сърбите са ни откраднали тези земи, не за друго, но имат магистрала, повече от сто километра! Теренът е ужасен ,не е като от София до Калотина !Но магистралата е готова!  И е строена...от Българска фирма!
Алоууу....., накъде отиват нещата!
Вземете се в ръце!



Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Това с пътищата е дълга тема ! Използват некачествени материали и магистралите са като развълнувано море.
28.10.2022 22:55
Жалко е , че горят автобуси , обръщат се автомобили , които нормално си карат по ненормалните ни пътища. Кой ще очаква магистрала на вълни? Автобусите се преобръщат и се подпалват. После шофьорът бил виновен?
Спестяват от материалите , от добавките . Трагедия.
Като пътувахме към морето се държах за дръжката . Между Пазарджик и Пловдив така подскачаше , че очаквах да полетим. А карахме с нормална скорост!
Преди 80 години са правили бетонни пътища! Още стоят! И тези , построени към Македония още стоят! Нашият път към никъде!
Някога Цариградско шосе беше с павета. Нямаше проблеми. Спирачен път , хлъзгав път . Колата си вървеше нормално. После се започна едно голямо разоряване на София , та досега . Няма една улица неразровена! Махнаха стария калдъръм и старите павета , но няма качествени плочи и асфалт.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
28.10.2022 23:09
1. panazea - Това с пътищата е дълга тема ! Използват некачествени материали и магистралите са като развълнувано море.
22:55

Права си, абсолютно!
Аз влязах в тази тема, както се казва с летяш старт, с подготовка относно спомагателните продукти! Правил съм битум дори за летища-най- високият клас на годност!
И тук не могат да ме излъжат профани!
Абсолютен фалшификат е всичко относно магистралите! Нагласен!
Как може ние, производителите на битум, да не спечелим концесия за приложението му? По каква причина друг ще я спечели?
Ние с нашия битум не можем, а той може, без нищо да направи върху него?
Едната причина е ясна Нашият ще е малко по- скъп, с процент да речем Но, за сметка на това, много по- добър, на европейско ниво бяха и двете рецепти ,по него се равнявах А за летищага беше на световно! Един приятел предлагаше да го продадем разработката в Израел, делим, той ще намери канала! Отказах Или у нас , или никъде И унищожих документацията! И за какво?
Някое перекинде да се подиграва с мен?

Лека нощ!
цитирай
3. panazea - Лео , ако спечели нашият битум , разработен от теб ,
29.10.2022 00:34
как ще вземат комисионните от чужд производител?
Как ще завладеят пазара световните корпорации?
Всичко е толкова тъжно !
Но не тъгувай !
Лека нощ !
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
29.10.2022 00:42
3. panazea - Лео , ако спечели нашият битум , разработен от теб ,
00:34
как ще вземат комисионните от чужд производител?
Как ще завладеят пазара световните корпорации?
Всичко е толкова тъжно !
Но не тъгувай !

Така е, при мен няма далавера! Тя е над всичко за враговете на България!!
Ве тъгувам!
Знам колко струват и не могат да ме изненадат и в двете посоки- нито приятно, нито неприятно!
Прочетена книга са,мизерниците!

Лека нощ, Тони!
Лека нощ !
цитирай

Изтрий
цитирай
5. shtaparov - Здравей приятелю!
29.10.2022 05:33
На обран народ,всичките начинания са криви- и историята,и магистралите,и дипломацията,и армията,и прехода,и качеството на живот и т.н.,и т.н. ...
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
29.10.2022 09:34
5. shtaparov - Здравей приятелю!
05:33
На обран народ,всичките начинания са криви- и историята,и магистралите,и дипломацията,и армията,и прехода,и качеството на живот и т.н.,и т.н. ...
цитирай

Изтрий

Парадоксът е пълен!? Ето ние се мъчим да извадим неща забравени или умишлено покрити, скачат срещу нас ? Защо? Защото не сме като тях, опортюнисти!
И в училище, и във футбола, и в работа привличах негативи, като магнит!
Но не съм от тези, които се подчиняват и са покорни като куче на каишка Като котка съм с такива и постигах своето!
Слугинажът,още от турско, на агаларите , винаги се е уреждал и предавал Българското!
Потомците на този слугинаж, са достойни за прадедите си, вършат същото като тях в момента! Робът не заслужава свободата, защото предана и освободителите си, и свободата!
Да даваме оръжие на един наркоман и несретник? Да отиват такива доброволци при него, да воюват! Да покажат истински героизъм, не книжен, евтин, слугински!
Не ни стига войната по магистралите поради високото им" качество" , а и реална война искат? Да, ама такива герои ще се покрият ,като оня в бункера!

Аман от политика ,мразя я, ама ми я навират в носа? Не можещите да вършат собствената си работа, се занимават с политика! Затова, нашата и тя е крива!

Хубав ден, приятелю!

цитирай
7. mt46 - Поздрав, Иване!
29.10.2022 11:02
У нас – дупка до дупка. И като се съберат, се получава една огромна дупка, в която потъваме...
цитирай
8. kvg55 - leonleonovpom2,
29.10.2022 13:04
Ха–ха–ха!
Разбиващо!
Въобще няма да ги стигнем римляните, камо ли да ги задминем.
А те не само стоят на едно място, ами ги и няма вече.
В мое село още има видими остатъци от римски път.
И магистралите на Хитлер, от когото Боко взе терк, са в десетки пъти по–качествени.
цитирай
9. bojo12345 - Едно време изровиха паветата от пловдивските улици и набутаха асфалт, който всяко лято се топи.
29.10.2022 19:11
А екологичните павета от пловдивското Марково тепе, са наредени, в комбинация с бетонови блокчета, по селата. И тъй имат чист въздух, да бъдат и с екологичен път?!
Няма лошо, но не се мисли за всички, нали?
А римски пътища има и у нас, запазени по горите.
Поздрави, Ванка! Добра тема!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
29.10.2022 20:46
7. mt46 - Поздрав, Иване!
11:02
У нас – дупка до дупка. И като се съберат, се получава една огромна дупка, в която потъваме...
цитирай

Изтрий

Или са дебили, или на ясла са се наредили?
Едно от двете е
Но, като се вижда апетита им, някои цял " трудов" стаж изкараха в политиката само, явно в яслага е причината
за копаенето на дупките в държавата "ни"

Хубава вечер!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
29.10.2022 21:06
8. kvg55 - leonleonovpom2,
13:04
Ха–ха–ха!
Разбиващо!
Въобще няма да ги стигнем римляните, камо ли да ги задминем.
А те не само стоят на едно място, ами ги и няма вече.
В мое село още има видими остатъци от римски път.
И магистралите на Хитлер, от когото Боко взе терк, са в десетки пъти по–качествени.
цитирай

Изтрий

А, никога няма да ги стигнем Пътища, мостове, канали ...Едни разкриха керамични тръби, съдейки по размера и вида им- за чиста вода Нямаха обрастване отвътре, за да е канал за отпадни води Казаха, че още течала бистра вода по него Тече по гравитация само!
Пътищата им? Веднъж Тиберий, от Неапол решил да отиде ,все пак, в Рим ,да види Ливия, майка си Тръгнали рано сутринта Надвечер се видял в далечината Рим! Но Тиберий размислил и заповядал да се връщат 15- километра са ги взели за десетина часа!

Возил съм се по Хитлеровите пътища Всичко е предвидено По тази технология правехме ,като ученици на бригада, площадката на ММЦ " Приморско , на хлебокомбината Правеха се квадрати, ще излъжа за размерите им, разделени с дъски Като изсъхне бетонът, вадеха дъските и изливаха гъст битум в него мислех ,че е глупост, но се уверих ,че е гениално Запазва се бетонът по този начин Тези пътища ,по които се движехме, не бяха пипани от войната Тогава ми стана ясна ролята на битума Като стане горещо ,бетонът минимално, но се разширява И неминуемо ще се получат пукнатини Вода през зимата в тях и край! Битумът поема деформационната сила, поради еластичността си! Пътищата нямаха и една дупка или пукнатина...
Всичко им е изрядно на римляните! На две хиляди години са Колизея и Пантеона! Ползван е римски бетон, с вар и цимент-пуцолана, от Везувий! Хидробетон, няма мърдане !Къде ще го сравняваш, даже със съвременен бетон? И сто години едва издържат такива сгради!

Хубава вечер!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
29.10.2022 21:14
9. bojo12345 - Едно време изровиха паветата от пловдивските улици и набутаха асфалт, който всяко лято се топи.
19:11
А екологичните павета от пловдивското Марково тепе, са наредени, в комбинация с бетонови блокчета, по селата. И тъй имат чист въздух, да бъдат и с екологичен път?!
Няма лошо, но не се мисли за всички, нали?
А римски пътища има и у нас, запазени по горите.
Поздрави, Ванка! Добра тема!
цитирай

Изтрий

Приятел, който разкопа улицата, насочена право на север ,ми разправяше за паветата Все едно ,че са току що поставени
Недалече от тази улица, преди началото на града/ Поморие/ имаше нещо изоставено, наричано римски канал Питал съм баща ми ,защо тази голяма вада се нарича така Била от римско време ,така се предавало през вековете Както и да е във връзкас кградоустройствота, този буренясал канал взеха решение да го засипят Като ненужен
И проблемът се яви още на следващата година Районът потъна във вода При всеки по-голяям дъжд-наводнение Нищо не помага Разбраха едва тогава ,че това не е просто хрумване, а отвежда дъждовната вада в подпочвените води и оттам-в морето Но как, хидроинженерите, които го проучваха ,не успяха да разберат??Частично го възстановиха и проблемът изчезна!

Всичко най- добро, приятелю!
цитирай
13. bojo12345 - Когато преди доста години се разхождах из Помпей,
30.10.2022 10:48
Ни обърнаха внимание на каменните блокчета, на които с пръст се показваше посоката, а за къщата при червебия фенер и аше многозначителен знак!:)
Сега , в град или село, няма табелки - нито улица, нито номер.
Преди десетина години бяхме на пътешествие с благоверната по югозападните красоти. Пътувахме по старите пътища - зеленина, асфалт добър, няма напрежение. След Мелник тръгнахме за Преподобна Стойна - пълен мрак, нито табела, нито знак. Но хората, виждайки номера на колата, сещайки се какво търсим, с усмивка ни сочеха пътя. Бяхме им много благодарни.
Та така е по пътищата на родината.
Хубав почивен ден, Леоне!
цитирай
14. zaw12929 - Бойко Борисов: България има най ...
30.10.2022 13:58
Бойко Борисов: България има най много най яки магистрали затова ГЕРБ е първа политическа сила
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Приятелю!
30.10.2022 15:05
13. bojo12345 - Когато преди доста години се разхождах из Помпей,
10:48
Ни обърнаха внимание на каменните блокчета, на които с пръст се показваше посоката, а за къщата при червебия фенер и аше многозначителен знак!:)
Сега , в град или село, няма табелки - нито улица, нито номер.
Преди десетина години бяхме на пътешествие с благоверната по югозападните красоти. Пътувахме по старите пътища - зеленина, асфалт добър, няма напрежение. След Мелник тръгнахме за Преподобна Стойна - пълен мрак, нито табела, нито знак. Но хората, виждайки номера на колата, сещайки се какво търсим, с усмивка ни сочеха пътя. Бяхме им много благодарни.
Та така е по пътищата на родината.
Хубав почивен ден, Леоне!
цитирай

Изтрий

Да, относно табелите, бъдещите собственици на държавата, първо тях изтарашиха за вторични суровини. Много катастрофи станаха именно заради липса на пътни знаци Все едно ,че караш с вързани очи?
В Помпей ми направиха впечатление също коловозите в паветата По главната улица- На изобилието-Абонданца!
Направих си извода ,че е имало стандарт на осите на колите, а също и на размера на колелата им Колко години е ползван този път, за да се оформят коловози в него? Не в пръст, в камъка?! И е оцелял, затрупан от пемза и пирокластичен поток?!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Зав!
30.10.2022 15:15
zaw12929 написа:
Бойко Борисов: България има най много най яки магистрали затова ГЕРБ е първа политическа сила


Да, Бълтария има най- яките подобия на магистрали в света! По-добри от тях няма, никъде!
Показала е нагледно ,как макет на магистрала може да изпълнява и функциите на самата магистрала!?
Нищо не им е наред- нито основата, нито баластрата, нито битума, нито пък чупливите като съчки мантинели! Минал съм хиляди километри по магистрали в Европа и Азия Дори и по Хитлерови магистрали съм пътувал, преди години! Видял съм само две катастрофи, едната лека! На другата ,двойната мантинела се беше огънала на осморка и не беше позволила на взривилия се тир да мине в другото платно!
Но това са магистрали не за отбиване на номер правени или за снимки при откриването им!

Хубав ден, Зав!
цитирай
17. panazea - Министърът на Транспорта на ВеликоБритания поканил своя италиански колега да го посети.
30.10.2022 17:05
Домът му бил като на старите лордове.
След като двамата приятели разгледали парка и замъка , пили хубаво вино и британецът казал:
- Виждаш ли онзи път там? Това беше магистрала ! 70% от парите отидоха за нея , останалите са в Замъка ми !
Италианецът го поканил на свой ред в Италия .
Като отишли , видяли разкошна вила сред парк с дървета и редки растения.
След като пили хубаво италианско вино италианецът казал:
- Виждаш ли онзи път !
- Не - казал британецът!
- Няма и да го видиш ! Парите за него са вложени във вилата !
Корупцията не е български патент. Ние сме неуки ученици в голямото изкуство на ограбването!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
30.10.2022 18:36
17. panazea - Министърът на Транспорта на ВеликоБритания поканил своя италиански колега да го посети.
17:05
Домът му бил като на старите лордове.
След като двамата приятели разгледали парка и замъка , пили хубаво вино и британецът казал:
- Виждаш ли онзи път там? Това беше магистрала ! 70% от парите отидоха за нея , останалите са в Замъка ми !
Италианецът го поканил на свой ред в Италия .
Като отишли , видяли разкошна вила сред парк с дървета и редки растения.
След като пили хубаво италианско вино италианецът казал:
- Виждаш ли онзи път !
- Не - казал британецът!
- Няма и да го видиш ! Парите за него са вложени във вилата !
Корупцията не е български патент. Ние сме неуки ученици в голямото изкуство на ограбването!
цитирай

Изтрий

Благодаря ти! Развесели ме!
Обаче нашите революционери, пардон, грешка, те не са бунаци, за да бъдат такива, корупционери имах предвид, са добри ученици!
И има приказка, че ученикът е надминал учителя си
Е, те са от тоя сорт ученици!

Хубава вечер
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9323659
Постинги: 1357
Коментари: 29764
Гласове: 103249
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930