Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2022 09:31 - Разликата между Българи и ....Блъгари
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5955 Коментари: 16 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                  Посвещава се на Марин


Да, в официални документи, от ВБЦ освен Българи, фигурира и името Блъгари Дали е грешка, случайна или е смяна на името, наистина, въпрос на документи е!?  Да,на монети и печати фигурира названието Блъгари!

Има едно важно и едновременно с това, интересно писмо на цар Калоян до папата, от кореспонденцията му с него!  Във връзка с уреждането на въпроса , да получи кралска корона и църковно знаме!

В латинския превод, той е означен, в дателен падеж, като цар на Булгарорум и Блакхорум! Този превод е правен от грък, в България, в него момент няма човек, владеещ литературно латински!  Но, оригиналът, на гръцки ,е писан от Калоян, който той владее перфектно, защото е бил белгун-заложник на ромеите !  В него,  той е означен само като цар на Българите! Че е и на Блакхорите, това е посочено от ромейския преводач?

Защо се получава средновековен вариант на" тука има, тука-няма"?
В България има военизирани села!  Мъжете подлежат на военна повинност! Имат си военно снаряжение  в къщи, през зимата не се воюва, те са свободни!  Но от ранна пролет, до есента , при повикване, са войници! Често цели села се местят!  Например Факия в Странджата е преместено от цар Самуил, да охранява прохода до Константинопол от Велбъджко-Кюстендилско! Такива села в Бургаско са също, Българи, Козичено, оказва се , че и Бата, защото името му идва от Аспаруховите Българи!  Тези хора не могат да се занимават със земеделие, разбираемо защо?  Защото и да засеят, не могат да приберат зърното

Но,  с овцевъдство -могат!  Могат стоката да я продадат, да я дадат на гледане, при местене, да я вземат със себе си!  Те са овчари В него момент те се наричат валахи или власи! Понятието не е етносно, а професионално-овчар! Етнос власи възниква, когато на Български земи, вече под турско,  се създава  такава етнос , от папата и от Австро-Унгария на база Българските войници-валахите/ овчарите/! Даже в карти в този период, областта е наречена общо-ВАЛАХИЯ!?  Защо Българските войници са там? Защото земята се наводнява от Дунав,не става за земеделие !Но има прекрасни пасища! Става ясно защо, нали?

Там е и Мирчо Стари, военния министър на Иван Шишман, който му е наредил да тръгва с армията нкъм Търново! Мирчо Стари е потвърдил, че потегля, но не го е направил ? Той е бащата на Дракола!
Но да се върнем на писмото на Калоян, след тези допълнителни разяснения!
Защо Калоян пише ,че е цар на Българите само, а гъркът е добавил и Блакхорум Защо Калоян ги е пропуснал?Не знае ли, че е техен цар?

Блакхорум е преведено като власи!  Власи етнос ,в този период няма ,има Български войници-валахи

Блакхорум изобщо няма прилика с власи! Няма проблем на латински да се напише Валахи!  Стана дума, че на картите областта се изписва като Валахия, на латински!
Но Блакхорум удивително повтаря Блъгаром
.
Момент, да поразсъждаваме върху това уравнение с едно неизвестно!  От една страна Блакхорум са власи, без видима външна прилика, дори тя изобщо липсва, а  от друга,  излиза ,че става дума за Блъгари/ в латинския няма "ъ"/?
Ето го решението, Блъгари са войниците, наричани валахи! Или власите на Калоян! Те са Българи! Затова Калоян не счита за необходимо,  да маркира ,че е цар и на тях!
Що за идиотия, да напише ,че е цар на Българите и на войниците?  След като и те са Българи,това е абсолютно ненужно!

Надявам, се , че който е любител на документи като извор,при това ,в случая, от най-високо място, правилно ще анализира този височайш документ!
Не, да го приема Буквално - Така е написано?



Гласувай:
35



1. kvg55 - leonleonovpom2,
01.12.2022 19:49
Знаем че гърците не пропускат възможност да всеят интрига. Така си обяснявам гръцкия превод.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
01.12.2022 19:59
1. kvg55 - leonleonovpom2,
19:49
Знаем че гърците не пропускат възможност да всеят интрига. Така си обяснявам гръцкия превод.
цитирай

Изтрий

Разбира се, че е интрига! Да разделиш войниците от народа
Затова и Калоян отказва на молбите на гърци, да стане ромейски император! Въпреки уверенията им, че няма да правят интриги и ще му се подчиняват безусловно!
Калоян знае, че вълкът козината си мени, но нрава - не И отклонява молбата!

Хубава вечер!
цитирай
3. dobrodan - Метатеза, Ваньо. Размяна на съседни звуци в сричката. Бъл - Блъ.
01.12.2022 20:21
Сравни крапива - коприва, сторож - стража и други такива. Добре позната в славянските езици.
Валах, Валахия - добре. Английската Black как да я обясним тогава?
цитирай
4. sorossadistfucking - Поздрав, Леоне.
01.12.2022 22:18
За мен разликата е в империалност за няколко етноси и базовост - за един от тях.
Пример от съвременнистта е Россияните в Россия и руснаците на Русия в Росия.
Българското царство е съдържало българи, но и други етнически групи. Днес те имат своите държави: Румъния, Сев.Македония, Албания...
цитирай
5. leonleonovpom2 - 3. dobrodan - Метатеза, Ваньо. Р...
02.12.2022 00:06
3. dobrodan - Метатеза, Ваньо. Размяна на съседни звуци в сричката. Бъл - Блъ.
20:21
Сравни крапива - коприва, сторож - стража и други такива. Добре позната в славянските езици.
Валах, Валахия - добре. Английската Black как да я обясним тогава?
цитирай

Изтрий

Е, на френски blanc е бяп! Не можем да търсим еднаквост навсякъде Има и пълна противоположност
Идеята е ,че с това разместване се прави разлика между обикновени Българи и военизирани Те, военизираните ,се наричат валахи, но като стане дума за националност-Блъгари
И гъркът, с цел да ги раздели , всъщност е направил услуга Помага да се разбере ,че те не са етнос някакъв, а са военизирани Българи-блъгарите! Затова Дюканж , споменава само веднъж власи, там където цитира Орбини
Защото е наясно ,че тези власи са Българи!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
02.12.2022 09:44
4. sorossadistfucking - Поздрав, Леоне.
01.12 22:18
За мен разликата е в империалност за няколко етноси и базовост - за един от тях.
Пример от съвременнистта е Россияните в Россия и руснаците на Русия в Росия.
Българското царство е съдържало българи, но и други етнически групи. Днес те имат своите държави: Румъния, Сев.Македония, Албания..

Пълна хомогенност в един народ няма!
Блестящ пример в това отношение е Франция Над сто етноса са обединени в един, благодарение на един фактор-общ език! Въведен със закон
Иди кажи ,на някой отЛангедок, Бургундия или Нормандия, че не е французин
При нас, обратно силите не са центростремителни, а центробежни?
Какви албанци са гораните в Албания Къде са Българите от Босна, Сърбия, Унгария, Румъния и Гърция? Не са от тези етноси, но са станали такива Споменаваш Румъния на първо място?
Това е глупост, световна, с романизирани траки Ако се хвърли поглед върху езика им ,ще се види ,че е изграден от думи на съвременни италиаски, френски и ...Български-изопачени Нормално ,тази нация се създава от 17- ти век Когато крал Карол, трябва да обяви присъединяването на Северна Добруджа към Румъния, той дълго се беви Чуди се какво да прави? Никой в Северта добруджа, Българска изцяло, не знае писмено румънски? И манифестът, започващ с извинение, че това не е негово решение, на великите сили и той се подчинява, е написан на Български
Прав е д-р Делев, че от Българите са създадени изкуствено десет дълржави!
Това не е гол патриотизъм, както твърдят папагалите, а чиста истина!
Тези десет държави, като например трите, които цитираш, не са са етносни, а политически!
Албания ,например е трябвало да бъде разделена между сърби и гърци, след края на ПБВ Но междувременно САШ правят държава И сърби и гърци нямат какво да делят И се ориентират към Македония
Ето, това е голата истина!

Хубав ден!
цитирай
7. get - До leonleonovpom2 - Ако търсиш, значение на тази много-много стара дума ... ?
02.12.2022 22:40
leonleonovpom2 написа:

Що за идиотия, да напише ,че е цар на Българите и на войниците? След като и те са Българи,това е абсолютно ненужно!



... във "калоянов" времеви хоризонт - отговор няма как да намериш?

- Главния в космогоничния пантеон бог-господ(защо ли имаме две дума - за едно нещо ?), в антични време е бил Воин и често е изобразяван като Бик-Боу(с/зайник)-Воу(ин) !

От тези протокоренови (специално за мен) са с произход ... наименованието на келтските племена Volcar-ите/Волиски ... или по-точното от тях идва наименованието на римляните "ВОЛохи" в ранно средновековния вариант на "славянските" езици, тези в южна и източна Европа.

- Пак допълвам пояснявайки ... КЕЛТите(ла-Тене археологическа култура), или по-скоро южната част от тях ... са много силно родствени нам - поне в онези времена ... от тях тръгва "волохи", преминавайки във "валахи" - което няма нищо общо със съвременното "власи".

- Знам, че звуча смущаващо странно - от там и неразбираемо като брътвеж на смахнат - Но?
- Това за което говоря го имаме и в името на героя от троянската война Парис, антично гръцко изписване ... а в български синонимната-точна е БОрец?
- Което пък кореспондира със средновековната рицарска титла Барон(борец - отново) и примерно испанското лично име Алварес/Благородник-воин/... което е корумпирано предадена арабска заемка от по-ранно средновековна титулатура ал'Барес ... тоест тежък воин/рицар Борец-Барон ... Парис => Докато стигнем до това Боу(заиника) ... Бог(а)-боец с атрибути на БИК ... тоест това е и Бога-Борец-Воин-Боил-Боляр ... Бага-Тур ... Бога-Бик=>запазено до късно в Персийската воинска титулатура ... от там заето в езиците на степните тюркски народи под формата Батыр?

- Завършвайки - без да съм казал почти нищо! Отново подчертавам ... думата от която е произлязла във времена Калоян "валахи" е толкова стара - та ... би следвало още много да се рови и сравнява за да даваме категоричен извод от вида: "валахи=войници" ?

- С уважение!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
02.12.2022 23:27
Специално, за валахи, названието е засечено на два пъти по Самуилова време преведено е, брат му е убит от власи- валахи? Какви несъществуващи при това власи, ще убият втория човек в държавата, движещ се с охрана ? Убит е по заповед на Самуил, имащ сведения, че се договаря с Василий Втори! От негови войници
Също за село Факия, че е преселено от Велбъджко в Странджа да охранява прохода!
Имам и собствена находка -ваяшките песни от Казичено!Те самите твърдят, че са Аспарухови Българи!? Има връзка обаче между валашки и мекото- ваяшки!
Благодаря ти за хубавия коментар!
Лека нощ!
цитирай
9. leonleonovpom2 - За да не изчезне един коментар, удобно
03.12.2022 07:40

01:22 - Марине, какво общо имаш ти с наук...
Марине,какво общо имаш ти с науката, освен, че знаеш, че съществува? За какъв учен ми се пишеш,че даваш и тълкуванията в тази насока? Папагалските повторения на утвърдени неистини , копнати оттук, оттам, не са наука!
Ти не си разбрал смисъла на постинга,а атакуваш!
Не си вникнал в него ,а манипулираш , че калашите са Българи? Това го е казал човек от тях Аз само го предавам! И търся следи, което е нормално за един учен, какъвто ти,безспорно, не си!
Човек, който е за съжаление, няма за какво да бъде заплашван! Спокойно!

Коментарът чака одобрение
Постинг: Калашите не са от нашите. Бактрийски /кушански/ език
Автор на постинга: mt46
Редактирай | Изтрий
цитирай
10. dobrodan - Гете, извинявам се, но ти, приятел,
03.12.2022 10:17
я подкара бетер (думата е налична и в немски език, и в английски) Ангел.
Спирам дотук, че някой пак ще изреве.
цитирай
11. get - До 8. leonleonovpom2 - Здравей Иване, ще обясня с "думи прости" - Какво и Защо: Приемам за ВЯРНО по въпроса?
03.12.2022 10:19
- От памтивека, тоест от пред-исторично време! Не само на територия на Балкани, а и на Крит(минойска култура), зап.Анатолия, та дори и в Близък изток - е живеело население с ОБЩ(и) КОРЕН(и). От там с ОБЩНОСТ - а)езикова, б) културна ... ет цетера, ет цетера!

- Такива за мен са били нещата - още от време каменно-медната ера. Но?

- Вземи за ПРИМЕР нещата към момента?!
С миграционните процеси, от Магреба, бл.Изток и т.н. в Европа ... на едно чуждо, за МЕСТНОТО ЕВРОПЕЙСКО НАСЕЛЕНИЕ!
- Който процес, ако продължи със същите темпове - ще се случи след време ... в Европа да се появи МЕТИСИЗИРАНО НАСЕЛЕНИЕ ... с култура, език, традиции и ... т.н. ПРИСЪЩ ЗА МИГРАНТИТЕ ... Но след ДВЕ ДО ТРИ ПОКОЛЕНИЯ - наследниците на БИВШИТЕ МИГРАНТИ ... Ще започнат да твърдят: Ние сме АВТЕНТИЧНИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ... от което ЩЕ СИ ПРИСВОЯТ, така И В ГОЛЯМА СТЕПЕН, ще КОРУМПИРАТ по-старата европейска култура и традиции!

- Това е МЕХАНИЗМА ВСЛЕДСТВИЕ НА КОЕТО СЕ ПОЯВЯВАТ(са се появили) в Анатолия и Балкани - "елините", за които "гърците" имат ПРЕТЕНЦИИ ДА СА НАЙ-СТАРО и КУЛТУРНО НАСЕЛЕНИЕ ... от посечения вече ареал в началото НА ОБЯСНЯНЕНИЯТА ми?

- От което валахи ... волохи ... волиски ет цетера! ... само ще отбележа, без да обосновавам ... в определени периоди И НАШИТЕ на БЪЛГАРИТЕ ПРЕДЦИ са били НАРИЧАНИ със СИНОНИМНИ ДУМИ подобни на ВАЛАХ-ВОЛОХ ? Тъй като ТИРАС-ТИРСЕн-ТРАК са от ЕДНО семантично гнездо с ВАЛАХ - ако и да не звучат еднакво!

- Второ: в това семантично гнездо попада и думата им за ТЕХНИЯ (с БИЧИ атрибути) БОГ ... С каквито е изобразяван в най-старо време ... приемания за "гръко-елински" Зе(в/у)с-"Таурус/бик" ... който е със смисъл в името, както при идуския Шива-Бога !?

- Последно: Така че в най-стари времена ... Бог и Бик са били не само смислово/а и фонетично свързани. Както в момента БО(л)Г ... звучи близко до БОГ ! ... не исках да звуча мистично-езетирично ... но така стоят нещата, с ВОЛ-ВОЛИСКИ-ВОЛОХИ-ВАЛАХИ ?! ... от Което?

- Извод: ВОЛОХИ-ВАЛАХИ е синонимно на БОлГ-БЛъГ-благ(о)-БОГо!

- Пълна безсмислица е била, дори и до времена на Калоян, тази тавтология на ВОЛОХИ-равно-БОлГАРИ - защото и ЗА НАС смислово-съдържателно е едно и също: както е примерно с думите ВОЛ и БИК/тур/ ?!
цитирай
12. dobrodan - Ваньо, ако питаш камчадалите,
03.12.2022 10:19
може и те да ти кажат, че са българи.
Аз не бих се учудил, а ти ще подскочиш като ужилен.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
03.12.2022 15:01
Аз търся доказателства само на едно ,елементарно нещо!!
Че Аспаруховите , да ги наречем така, Българи, не са чужди на нашите земи Че коренът им е оттук! Иначе аз лично съм засичал над три хиляди латински и италиански думи, еднакви с нашите, специалист-четири хиляди, при това много от тях конструктивни, основни за езика, как да се подмине подобно нещоа ,като случайност? Преселението на изток е добре описано-от Александър и след него При това от световен , английски автор в неговата история на света! Анонимус , преди години поиска източник, тогава я ползвах и му го дадох Не възрази с нищо!
Е, и там се говори за двете империи, как Кушанската е наследила Согдийската И как после оттам, след разпада на Кушанската империя, почва великото преселение Тези калаши са били повече, останали са само тези, които не са си сменили вярата! Определят се като Българи и се различават от местните Не са мургави, не са тъмнооки!
Сега ,кой ,какво е писал за тях, не съм длъжен да си сменям мнението с посоката на вятъра! Аз пък го знам от очевидец и изумлението му от факта, че човекът казва ,че е местен Българин!
Войвода също е наша дума и смисълът и е ясен-генерал, водещ, войни войници!
Валахи, за нея не се наемам да търся корена и, но е пределно ясно, че се ползва за Българските войници! И за Козичено няма материални или артефакти, че е войнишко село, но пеят ваяшки песни !? Лесно се вижда ,че това са валашки песни Войниците в строя пеят, това им е работата, пеенето сплотява !
Трябва да си пълен антибългарин, като магаре, упорито, да отричаш безспорни факти- че имаме връзка с траките, ,че Българите не са узурпатори, това Калоян е писал на Бодуен!
А, че България е била Велика сила, това тук, пръв аз го наложих в спор със споменатия по- горе! И ме радва ,че вече по предавания се налага Не е необходимо Крумова България да е вписана като Велика в някакъв списък!
То е очевадно!

Хубав ден!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Не е въпрос само до питане ,Красимире!
03.12.2022 15:14
12. dobrodan - Ваньо, ако питаш камчадалите,
10:19
може и те да ти кажат, че са българи.
Аз не бих се учудил, а ти ще подскочиш като ужилен.
цитирай

Изтрий

Ако си чел внимателно, би трябвало да си наясно ,че самото название Българе означава неместен, чужденец, дошъл отвън! Плюс това, те са преобладаващо русокоси и синеоки, какъвто е бил и този преводач Това са физически показатели, противоположни на местните хора А ако свържем и сините очи с генната модификация в черноморския басеин, нещата съвсем си отиват на мястото! На тебе известно ли ти е, че тя е възникнала на нашето, Западно Черноморие? Ясен показател, на кого коренът е от нашите земи! Вече какъв се е определил, това е друг въпрос!
Както виждаш, не разчитам само на едно твърдение! Събирам всички факти и от тях правя теза!
Не като Шлиман, утвърдената ,която ми навира вдетиненият Марин, за история става дум! На Троя, например, с купените от иманяр златни артефакти и подхвърлени на разкопките, уж са оттам?! Плюс това, няма доказателстсва ,че те са от периода на Троянската война
Компилиран фолклор от различни народи, подхвърлено имане на грешен пласт, това е истината на утвърдената история на Троянската война?

Доволен ли си?

Хубав ден!
цитирай
15. get - До 13. leonleonovpom2 - Извини ме Иване - Но?
03.12.2022 21:52
leonleonovpom2 написа:

Аспаруховите , да ги наречем така, Българи, не са чужди на нашите земи Че коренът им е оттук!


- Казвам ти го от позицията на полицай - разследващ?

- При разследване, ползваме МЕТОДИ от науката Криминалистика - Та?

В момента ГОВОРИМ ПО ВЪПРОС ... който наподобява на "место-престъпление"!
МЕСТОПЛЕНИЕТО : Е предполагаемото място където е станало/извършено престъпното деяние - престъплението!

- За местопленията при ОГЛЕДА е спицифичен ЕДИН СЪЩЕСТВЕН МОМЕНТ?
Дали преди зопачване на огледа същото е а) запазено или б) незапазено?

- От което зависи МЕТОДА !
При ситуация от вида "А" - огледа се започва от периферия към центъра и ...
от вида "Б" от центъра - до към, вероятната му периферия?
Ще попиташ:
Какво общо има разглеждания от теб/нас проблем към Криминалистиката с нейната методика!

Има много общо ... защото при ЗАПАЗВАНЕ НА МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО - там ще има следи оставени единствено от жертвата и престъпника ! Но ?
В настоящия, който разглеждаме случай ... нямаме "запазване" а кой ли и какво ли не е писал, цапотил по въпроса - Та?

Следва да започнем НЕ ОТ НАЙ-ДАЛЕЧНАТА ВРЕМЕВА и ПРОСТРАНСТВЕНА ТОЧКА ... а от място и време - по отношение две неща?
- Кога и къде е най-ранно и по беспорен начин Е ДОКУМЕНТИРАНО НАЛИЧИЕТО НА:
А// ПРА-БЪЛГАРИ население/народ?
Б// на използване Етно-нима "българи" ? - това е ЯДРОТО-ЦЕНТЪРА ОТ КОЕТО СЛЕДВА ДА ТРЪГНЕ ТЪРСЕНЕТО ни ?!

... не от Памир, Хиндукуш или къде ли още не!
- Тръгваме от ПОЗНАТОТО и вървим към ... непознатото;
- От известното - към неизвестното;
- От близкото - към далечното!

- Не го ли направим ... то тогава, съществува вероятност "да докажем", че инките ил' ацтеките - може да са родствени нам - нещо, което впрочем прави Добродан ?!

- Това накратко ... по отношение становището ми - което с нищо не ангажира останалите историци ... които не знаят, че обявяваната "за гръцка дума" ИСТОРИЯ е по-скоро българската ИЗ-ДИРЯ ... от много, много СТАРИ ВРЕМЕНА - от преди гърците-емигранти ?!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
04.12.2022 09:55
Разбирам те, аз също съм направил разследване, не съм преписвал отникъде!
Първо, Българите били дошли от Памир! Какви доказателства има за това там и тук?
Тук има запазени думи , запазени там Самото име Българе го има- чужденци звачело Излиза ,че се отнася за хора отишли там! Кои и кога са отишли там? Най впечатляващият приток на хора е по времето на Александър и векове след него ,на хора от Балканите!Следователно чужденците са хора от Балканите Аспарух означава владетел на кон Има ли го някъде, като артефакт Да, у нас е и в Афганистан- също! Интересно ! А когато е започнало преселението обратно на тези чужденци, нарекли се Българи, някои останали ли са там? Да, калашите ,очевидно не са местни-руси и синеоки преимуществено, не всгъпващи в брак с местните, твърдят ,че са Българи! Момент, синеоки? Ами науката твърди, че тази мутация е получена по нашето Черноморие Тези хора имат Балкански ген!....
Прабългарите дошли тук и победили ромеите Приети от местното население ,с което правят обща държава Момент, местното носеление би трябвало да им окаже люта съпротива, ще се настанят на земите му То ще ги изхвърли !Къпротивлявало се Тогава възниква друг въпрос, как тези новодошли водят успешна борба на два фронта с най- мощната армия в света и с местните?
И нещо друго Какво е това непрекъснато смесване на Българи и славяни в източниците Напримур , царете на Българите,нападнали Константинопол са Бузан и Драго? Не са ли славянски имената? Често за едно и също нещо се споменават ту Българи, ту славяни? Също в източниците пише ,че в Мизия живеят седем славянски племена В други са също седем, но тракийски? Как е станала тази еквивалентна подмяна Да не би да е със смяна на имената? Как мислиш? Или умират седем тракийски и на тяхно място се наместват седем славянски?

Хубав ден, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9139951
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102604
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031