Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2022 15:10 - По отъпканите пътеки на историята
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2384 Коментари: 10 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Много е удобно да вървиш по отъпкана пътека! Като кон с капаци! Следиш нея и не поглеждаш встрани? Там може да има магистрала дори, но ти си следваш пътечката?
Имах подобен случай, фрапиращ, служебен! Бях намерил път към целта ,но ми навираха пътеката, по която е трябвало да вървя?  Без подробвости ,резултатът беше, че пътеката оставям за тях, аз ще си продължа по пътя!
Ама, не било редно, нямал съм право и така нататък.... Не искам право от тях, не ми е нужно! Аз съм си го извоювал!

Та и в нашата история има утвърдени пътеки И, ако се отклониш от тях, лепват ти цветисти епитети?  Планинските водачи, които ги познават  перфектно! И както се казва, конят остава зад каруцата ? Смешно, нали?
Впрочем ,веднъж, истински случай, въпреки че беше в Албания , видях кон да бяга след каруцата, вързан за нея! Да с четири гуми платформа, с двигател на автомобил, монтиран?  И с кормило!

Едната утвърдена пътека е, че Българите са скити, монголи или тюрки и са ославянчени,  като са приели езика на славяните? Начело стоял хан!?  Разбира се, няма и едно свидетелство за това от очевидец, дори и от автор от ранното Средновековие? Няма империя в света, която да приема език на подчинен народ! Стане ли това, свършена е! Писал съм много по въпроса, няма да правя кеф на непроумяващите, да им обяснявам отново!
Или те са бесни или аз!?

А Бесараб-Луда вода Думичка дошла с ославянчените Българи!?  Чакай де, нали са приели славянския език ? И маса други думички, които съм публикувал, посочил съм и автора на речника с думи , дошли с Аспаруховите Българи!

И самото  им име! Това не са пришълци, а преселници от Балканите на Изток, създали две империи и след техния край ,са се върнали в Прародината си! Не са измрели по пътя, както се посочва в такива случаи, а идват с великото преселение, което всъщност е завръщане за тях!

Нашия велик цар Калоян в писмо до Бодуен пише ,че не е узурпатор на земите, които владее! Те са на предците му, ромейският император временно ги е владеел, но братята му са си възстановили собствеността над тях !

И още нещо, той знае Българите на чия страна са воювали в Троянската война , казва го на онемелите папски легати! Да, мизите, както ни нарича Лъв Дякон в десети век,са били съседи на Троада и са воювали на нейна Страна- на Троя! А някои историци твърдят ,че цар Калоян  бил куманин?

Аз съм спокоен за Балканския си, причерноморски произход! Генетиката е доказала ,че сините очи са мутация осъществена по нашето Черноморие! Следователно ,далечните ми прадеди са оттук и не са дошли с татари или монголи! И никакъв хан не ги е водил!
Това не очначава ,че хората с друг цвят на очите не са оттук!

Лъв Дякон говори ту за византийци ,ту за ромеи? А това пък говори ,че преписът, не оригиналът ,е манипулиран Той няма как да знае, че живее сред византийци?  Наясно е ,че са ромеи- римляни!

Относно хановете,  достоверна информация дава най-добрият историк на Късното Средновековие- Дюканж! Че владетелите ни не са ханове !Нарича ги крале! Проучил е цялата литература за нас, няма как да подмени хан с крал!
И интересно, дава отбягван източник, според който Българи и славяни произхождат от едно и също място?

Не само това !Оказва се ,че в Мизия, където Българи живеят, има седем славянски племена? А преди тях, следите ли внимателно-седем тракийски  племена?  Умират седем тракийски племена и идват седем славянски, на тяхно място!?Така разсъждават пранинските водачи!?Където Българи живеят?!

ИРИ е атакувана ,по едно и също време, пети- шести век, ту от славянски, ту от Български племена- двеста години преди Аспарух?И владетелите на Българите имат странни славянски имена- Бузан, Драго?....

Май осламенянчването, пардон,ославянчването е почнало от рождението им още?
Впрочем, в " О писменехь",началото на десети век,  е записано ,че буквите са създадени не за славяните-тогава са непознати, а за словените! Е, толкова ли е трудно да се разбере ,че словените са хората на писаното слово? Че те са Българи, а не славяни, каквито няма тогава Славяните идват от словените!
Или, както казва д-р Е. Делев в изводите си относно генетичните иследвания , от Българите изкуствено са създадени10 други държави!?

Слово е свещена дума, наравно с Бог~ Словото, речта,  отличава хората от другите живи същества! Писал съм го, има го на витража на третата по големина в света,  католическа катедрала- Мадридската и на Български-СЛОВО, наравно с другите- пароль, парола, палабра, всички означаващи дума!

Кой владетел в историята на човечеството ще поръча азбука за покорен от него народ и ще се откаже от езика си и ще приеме неговия?

Това е абсурд на абсурдите и само немислещи с главата си,  могат да го приемат безкритично, насериозно?

Добре, това е ваш проблем, не карайте и другите да бъдат като вас! Вървете си по отъпканата пътечка !  На който му харесва това, да ви следва!



Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Ваньо, изненада! :):):)
14.12.2022 18:12
Няма да превеждам. Басараби и Бесарабия :).

Причастие от глагола "править" - basar, производные от которого засвидетельствованы как в древних, так и в современных кыпчакских языках. Вторая часть имени, aba - отец, полагал Н. Йорга, имеет куманское или печенежское тюркское происхождение. И означает, скорее всего, "отец-правитель".
Отбелязвам, че в арабски език има Башар, "наблюдател", а печенегите на унгарски са "бесеньо".

Сивозелени са очите на Тимур и Чингизхан :):):), като и двамата са едри, с рижа коса и мустаци :).
Пътечката изобщо не е утъпкана, сега я просичаме!
Извинявам се, но в основата на думата "буза" намирам "боз" - светъл или "буз" - студен, като и двете могат да се причислят към общо семантично гнездо.
Драго? Точна етимология е невъзможна към днешна дата, възможни са много варианти.
Титлата "крал" не е от европейски произход.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Благодаря за коментара, Краси!
14.12.2022 18:54
Басараб мисля ,че го дадох в афгано-кушанския речник-луда вода или река!
Това ,че думата я има в други езици, ние имаме доказана връзка с Македонската империя известна като Согдийска в днешен Афганистан и с кушанската-след това Оттам е почнало великото преселение и ние сме се върнали оттам! И поредицата от думи,която дадох беше с произход от там А обясни ми кушиите имат ли връзка с кушанската империя или търсиш връзка с тези с които нямаме нищо общо!? Питал съм башкири, Българи ли са Категорично отрекоха, но казаха ,че в Башкирия има хора, които наричат стари Българи Никой не знае откъде са дошли? Попитах за езика Смешен, като македонския, но категорично е Български....

Буза я има и във френския ,което е указание ,че думата е прастара и е с тракийски произход Защото келтите са били на Балканите!
Какво означава бюз на френски? Може да е цицка на животно например или тръба, от която се подава въздух или нещо друго под налягане! Дюза например, технически
Как се издуват бузи Ами затваряш устата и тръбата-гърлото, подава въздух към устата, под налягане Изпускаш въздуха и бузите изчезват Така ,че не търси удобен тюрски превод за буза Излишно е!

Какъв смисъл търсиш на Драго? Ясен е и то пределно- драг, симпатичен, харесван!
Хайде холан, насила искаш да ни потурчиш?

Това за Тимур или Чингизхан, освен ,че е легенда, е нетипичен пример
Както Баязид и Мехмед Втори са синове на султани , първият от гъркиня, а вторият- вероятно от Българка, не се знае те пък от каква жена са синове Двамата, които цитираш, некоректен пример са! Ако действително са такива?
Аз не съм виждал китаец или монголец- синеок както и индианец! При арабите се среща рядко, но тюрките в днешна Русия ти погрешно определяш като такива Те са сарацини- араби!
Арабите не са тюрки, но са им дали азбука и лексика в беднияим на пастири език!
Така ,че нелогично е едни изостанали в културно отношение хора ,да учат тези, които притежават една от четирите свещени азбуки!
Ако в нещо има логика, това е науката Няма ли я, не е наука!

Хубава вечер!
цитирай
3. dobrodan - Нека отзад-напред, да не губя нишката.
14.12.2022 20:32
Аман вече от потурчване :):):):). Не е това!
Има синеоки монголи, можеш да ги видиш в Ютуб. Става дума обаче за расов тип, далеч по-древен. Такива са угрите и фините, тях поне съм ги виждал! Освен това... ненадерталците. Масивно тяло, изпъкнали надочни дъги, рижа косместа покривка и не е ясно какъв цвят на очите са имали, но говорим за смесване на двата условно подвида на хората.
Не се наемам да споря за произхода на думата "буза", може да е и от "бозая", разбира се :). Но може и да не е.
За кушиите вече ти писах. Думата "кош" може да означава или военен сбор, или лагер с военнопленници, като и двете значения са в пряка връзка. При военен сбор естествено има и конни състезания, така харесва ли ти?
Да, сред башкирите също има разселили се българи, но това е от по-късни времена, не са нито аспарухови, нито на Шилки, нито на Алмъш.
Щях да забравя. Това с Александър Македонски... много е далеч от истината.
Скоро ще видиш сам.
Колкото до азбуката, арабите са имали едно малко странно изискване. Всеки мюсюлманин е трябвало да знае езика на пророка им, та затова вземат тяхната писменост. Русите също, мисля, че го знаеш това, са пишели с арабски букви и много от тях са си били в исляма. Достатъчно е човек да им погледне църквите отвън.Далеч не всеки е бил грамотен, струвало е скъпо на онези времена и е изисквало няколко години обучение.
Ти обичаш да търсиш логиката, това е едно от нещата, които много ми допадат у теб.
Обаче. Историята, ако изобщо има някаква логика в нея, то тя е тази на парите. Е, и на другите благини покрай тях.
Ако се опреш на нея, нещата почват да се подреждат. Отдавна го забелязах това.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Краси!
14.12.2022 21:32
Ако отвориш тълковния речник, ще видиш за много чуждици в езика ни, че са арабски или персийски, дошли в езика ни пред турски
Това го потвърди и лекар, иранец, че е открил 500 думи в езика ни ,считани за турски, но всъщност са персийски И веднага посочи кюфте и кебапче
Н еможеш да ме убедиш ,че езикът ни е тюркски Акад Державин изследвал около тридесет думи, считани за турски в езика ни и се оказва ,че и една не е
Защо ли?
Защото сме водеща страна в края на първото хилядолетие именно в езиково отношение А тюрките кротко си пасат стадата в днешни Тюркмения и Узбекистан И изобщо не им е било до езиковедство!
Много съм се ровил , отначало във френски, но счетах това за некоректно,късно влияние ,до преди по-малкоот век е бил световен език! После в латински, италиански Е, море от думи ,общи!?
Доказващи връзката ни

Велика България знаеш ли откъде идва От Кара, която някои превеждат като черна Само че на арабски е Велика ,кара!
Затова ти казах ,че в него период , в южна Русия, днешна, са живели сарацини!
Казваш ,че по закон са ползвали арабска азбука тюрките? Добре, персите също си имат азбука, въпреки закона?
Турците имали ли са изобщо азбука? От уважение към тебе ,няма да се изсмея!
Това ,че са имали търпимост към чужди религии и убеждения го приемам, но ,че са били водещи в езика, просто няма база, за да го приема!

Хубава вечер!
цитирай
5. nedovolen - Наскоро четох, че учени, не кой да е, ...
15.12.2022 09:25
Наскоро четох, че учени, не кой да е, са установили, че Големия свинкс в Египет датира от 800 000 /осем стотин хиляди/ години. Почти толкова, колкото ти казвах, че твоето име се подвизава в нашите земи. Учените заключили, че историята трябва да се пренапише.
Ами сега?
:)))
цитирай
6. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
15.12.2022 09:58
nedovolen написа:
Наскоро четох, че учени, не кой да е, са установили, че Големия свинкс в Египет датира от 800 000 /осем стотин хиляди/ години. Почти толкова, колкото ти казвах, че твоето име се подвизава в нашите земи. Учените заключили, че историята трябва да се пренапише.
Ами сега?
:)))


Да ти кажа, според мене не е страшно, да се пренапише, за истинските учени
защото в труда им ще има едно основно изискване на научност- новост!
За свикналите да преливат от пусто в празно, ще е трудно!
Няма откъде да преписват?
Ще има нови професори, но ще трябва и да се помъчат! Само с копи пейст няма да мине, ще трябва и да си понапънат гънките на мозъка, ако ги имат!

Хубав ден!
цитирай
7. kvg55 - leonleonovpom2,
15.12.2022 23:30
Сега упорито се засипват стари исторически кладенци и се носи вода от девет дерета.
цитирай
8. leonleonovpom2 - 7. kvg55 - leonleonovpom2, 15. 12 ...
16.12.2022 00:57
7. kvg55 - leonleonovpom2,
15.12 23:30
Сега упорито се засипват стари исторически кладенци и се носи вода от девет дерета.
цитирай

Изтрий

Старите кладенци трябва да се почистват ,Краси! Не е необходимо да се носи от дерета вода! Като се очисти добре дъното от натрупаната с години шлака, водата ще бъде отново чиста!

Лека нощ!
цитирай
9. shtaparov - Много тoчно казано приятелю- това е ...
20.12.2022 13:09
Много тoчно казано приятелю- това е все едно Китай да приеме езика на уйгурите а Турция да приеме кюрдския език,да поръча азбука на кюрдите и накрая да почне да пише на нея!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
20.12.2022 14:02
shtaparov написа:
Много тoчно казано приятелю- това е все едно Китай да приеме езика на уйгурите а Турция да приеме кюрдския език,да поръча азбука на кюрдите и накрая да почне да пише на нея!


Благодаря ти за отзива!
Като се твърди подобна нелепост, би трябвало да се обясни, поради каква причина княз Борис е пренебрегнал собствения си народ, а е облагодетелствал подчинен?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9260365
Постинги: 1355
Коментари: 29744
Гласове: 103096
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930