Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2023 15:10 - Фашизъм, що е то
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3501 Коментари: 26 Гласове:
28

Последна промяна: 07.04.2023 18:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не, не става дума за Фашизмът на клетия Ж.Ж. ! Клет, защото не си го представям,  как е битувал при бай Иван, тъста му, който въртеше цяло село на пръста си  Пред хора го е наричал диване, а насаме- не знам! И го е търпял, защото е баща на внучките му! Дали пък, нямам предвид внучките, а фашизма, не е .....? Не, само си го помислих!

Става дума за истинския фашизъм, измислен от Мусолини Има и друго име- Франкисткият фалангизъм!

В замисъла му няма нищо лошо!
В основата на думата фашизъм стои думичката -FASCIO/ фашо/ Фашо е италианска дума и означава сноп, връзка, наръч! Обсъждах думата наръч с моя брат близнак от Ивангел и със земляка  на майка ми, мой приятел- забележителният родопски писател Венински! За което съм им много признателен!
За фаша Венински е на мнение ,че думата е румънска!?
Там, относно румънския език,  имам особено мнение, предвид на факта ,че този изкуствен език е хибрид от френски, италиански и разбира се, Български думи!
Но майка ми няма румънски произход, а като дете ме караше да взема една фаша от неща, обикновено зеленчуци!  И правеше недвусмислен знак с ръка, колко е!?  Не питах  , носех колкото мога да взема с ръка ,и тя не ми искаше повече!
Например снопче пресен чесън!
Венински твърди ,че на румънски  е ивица кожа? Възможно е и това да е? Обущарството е занаят в града на майка ми, такъв да е смисълът на румънската дума!
С румънският, да се върнем на него , имам опит като студент! Как безгрешно влязах в ролята на преводач на групата ни Смаяха се, откъде го знам? Смях се, бъкел не знам, оправям се през френския Пък имат и доста Български думи, така ,че не е от проблемните езици

Но ,да се върнем на думичката фашо, родила фашизма! За нас фашо е дума  с историческо значение !Прочутия сноп от пръчки на владетеля ни Кубрат, гарантиращ здравината и цялостта на България Да са  единни, никой не може да ги победи! Е, НЕ СА ИЗПЪЛНИЛИ ЗАВЕТА, ЗА НАШ КЪСМЕТ, ЗАЩОТО РЕЗУЛТАТЪТ Е ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ!

За нас този сноп/ фашо/ е свят!

Но роденият от него фашизъм е компрометиран изцяло Фашизъм е мръсна дума! Получило се е като в онази приказка за бебето и мръсната вода? Къпаното бебе е фшаото, а мръсната вода- фашизмът? Е, трябва ли, заради мръсната вода/ фашизмът/ , с нея да изхвърлим и бебето/ фашо/?
Не, разбира се!

Комунизмът го провалиха некадърни и коручмпирани комунисти !Не им е виновен той !На кривата ракета не и е виновен кривият  космос?
Един приятел, правеше откритие, по негови думи !Не стана и обвини  отдавна покойния си тъст, че го излъгал? Щях да падна? Все едно, аз да обвиня Менделеев, за това ,че не съм успял в нещо химическо?

Та и фашизмът, компрометиран е, заради лоши изпълнители!  Но, това не означава, че заложената идея в него, обединение на единомишленици,  е лоша! Че всички трябва да са единаци и да вият в мрака в търсене на плячка?

Впрочем и демокрацията мирише, не от днес,  при това От съмнителни изпълнители
Първо, това е лозунг, че властва народът? Властването се изразява в това, че този народ е яхнат от тъмни субекти, парадиращи ,че яхването е за негово добро, от негово име е!?
Или както казваше един роднина, комунизмът е есксплоатация на народа в името на народа
Бия те, защото те обичам!
И демокрацията върви по пътя на фашизма и комунизма!?
Трънливия!





Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iw69 - Днес,
07.04.2023 15:16
замитат историята под килимчето, че в БГ не било имало фашизъм, че днес също въобще няма неофашизъм, изкривяват миналото и истината, въобще много грозна картинка.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
07.04.2023 15:36
1. iw69 - Днес,
15:16
замитат историята под килимчето, че в БГ не било имало фашизъм, че днес също въобще няма неофашизъм, изкривяват миналото и истината, въобще много грозна картинка.
цитирай

Изтрий

Вярно е!
Доволен съм, че не се насочих към историята Щях да имам големи проблеми, с които в моята наука се справих, защото все пак в нея има правила! И крайни резултати, които бетонират постигнатото! А историята всеки овластен я пренаписва, според посоката на политическия вятър!

Както е тръгнала демокрацията с двойния си стандарт, не че не е омърсено още в дремността, но и тя ще стане мръсна дума!
цитирай
3. ka4ak - КРАСИ,ПОЗДРАВИ С БАМБАШКА КОМЕНТАР:(
07.04.2023 16:03
Тарзан -Актьорски състав=Планетата на маймуните
цитирай
4. panazea - Използват хубави думи ,
07.04.2023 16:31
за да скрият злокобните си мисли !
цитирай
5. blog13 - В тази антична градина Майкъл Ко...
07.04.2023 18:11
В тази антична градина Майкъл Корлеоне научи за корените, от които неговият баща беше израснал. Че думата „мафия“ е означавала първоначално „убежище“. После станала наименование на тайната организация, възникнала, за да се бори против управниците, които тъпчели страната и народа й от векове. Сицилия е земя, похитявана по-жестоко от която и да било друга. Инквизицията изтезавала както бедните, така и богатите. Бароните-земевладелци и кардиналите от католическата църква имали абсолютна власт над овчарите и земеделците. Полицията била инструментът на тяхната власт и така се идентифицирала с тях, че най-мръсната обида, с която един сицилианец можеше да се обърне към друг сицилианец, бе да го нарече „полицай“.

Изправен лице срещу лице със свирепостта на тази абсолютна власт, страдащият народ се научил никога да не издава своя гняв и омраза, защото рискувал да бъде смазан. Хората се научили да не се излагат на опасност, изричайки някаква заплаха, тъй като изказвайки такова предупреждение, си осигурявали бърза отплата. Те разбрали, че обществото е техен враг и затова когато търсели удовлетворение за сторени им неправди, се обръщали към подмолните размирници от мафията. И мафията затвърдила властта си, слагайки началото на закона на мълчанието „омерта“. В Сицилия чужденецът, който пита да го упътят до най-близкия град, няма да бъде удостоен дори с отговор. И най-голямото престъпление, което някой член на мафията може да извърши, е да каже на полицията името на човека, който току-що е стрелял срещу него или му е навредил по някакъв друг начин. Законът „омерта“ е станал религия на хората. Жена, чийто съпруг е бил убит, няма да каже името на убиеца, нито дори името на убиеца на своето дете или на човека, който е изнасилил дъщеря й.

Справедливостта никога не идвала от страна на властите, затова хората винаги се обръщали към своя Робин Худ — мафията. И до известна степен мафията все още изпълняваше тази роля. Хората се обръщаха за помощ към своя местен шеф на мафията при всяко непредвидено обстоятелство. Той заместваше агента на службата за социални осигуровки, той беше техният областен началник, готов винаги да им даде хляб и работа, той беше техният защитник.

Но онова, което доктор Таца не добави и което Майкъл научи сам през следващите месеци, бе, че мафията в Сицилия беше станала нелегалната дясна ръка на богатите и дори помощната полиция на правната и политическа система. Беше станала капиталистическа организация — антикомунистическа, антилиберална, налагаща свои собствени данъци за всякакъв вид услуги, колкото и дребни да бяха те.
цитирай
6. veninski - Приятелю, едно пояснение. Не аз ...
07.04.2023 18:53
Приятелю, едно пояснение. Не аз твърдя какво означава "фаша", а третото издание на "Български тълковен речник" под редакцията на Л. Андрейчин и колектив, София, 1976, издателство Наука и изкуство, с.1006. Желая успех!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Владо!
07.04.2023 18:55
3. ka4ak - КРАСИ,ПОЗДРАВИ С БАМБАШКА КОМЕНТАР:(
16:03
Тарзан -Актьорски състав=Планетата на маймуните
цитирай

Изтрий

Щом е поздрав, приемам го, какъвто и да е!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
07.04.2023 19:46
4. panazea - Използват хубави думи ,
16:31
за да скрият злокобните си мисли !
цитирай

Изтрий

Да, това е безспорно заиграване с хубавите думи!
А зад тях стоят двоен стандарт, лицемерие и бягство от всякаква отговорност!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
07.04.2023 20:04
veninski написа:
Приятелю, едно пояснение. Не аз твърдя какво означава "фаша", а третото издание на "Български тълковен речник" под редакцията на Л. Андрейчин и колектив, София, 1976, издателство Наука и изкуство, с.1006. Желая успех!


Изобщо и не подлагам на съмнение твоята коректност!
Андрейчинн е капацитет за мен, още от ученическите години!
Но си давам сметка, че един човек, дори и в колектив, не може да обхване произхода на всички думи в езика!
Ние тук спорим и се оБиждаме за една дума дори!
Румънският език за мен е компрометиран доставчик на думи, по простата причина ,че това е съвременен, изкуствен език! Може само да препредава думи, но и това е несигурно
Както в случая с кашкавала , че през румънския думата е дошла в Българския от италианския качокавало
Проучих наличната в библиотеките литература за кашкавала
Фъв френско- Български речник има дума кашкавал, иначе е жълто сирене, за която се казва ,че е название на Български вид сирене
Следователно , получили сме името му от румънците , предадено им от италианците
Но ,този кашкавал се произвежда в нашите земи от хиляди години далече преди италиански и румънски език да се манифестират!
Намерих труд за кашкавала от 40- те години В който италиански професор категорично отрича кашкавал и качокавало да са един и същ продукт и кашкавал да произлиза от каяачокавало! Без подробности, приема го само за близост в имената ,като пояснява, че името на италианския продукт идва от начина му на пласмент
Той е различен от този на нашия Проучих детайлно производството на кашкавала И ми стана ясно откъде идва името му!
Кашката се валя, тепа, за да се изгони от нея въздуха и да се получи питата за зреена... Кашка-вал!
Та и фаша, сигурно има такова значение, не отричам, но това не пречи да има и друго! Това е богатството на думите!

Всичко най- добро , приятелю!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, blog13 !
07.04.2023 21:32
В тази антична градина Майкъл Ко...
18:11
В тази антична градина Майкъл Корлеоне научи за корените, от които неговият баща беше израснал. Че думата „мафия“ е означавала първоначално „убежище“. После станала наименование на тайната организация, възникнала, за да се бори против управниците, които тъпчели страната и народа й от векове. Сицилия е земя, похитявана по-жестоко от която и да било друга. Инквизицията изтезавала както бедните, така и богатите. Бароните-земевладелци и кардиналите от католическата църква имали абсолютна власт над овчарите и земеделците. Полицията била инструментът на тяхната власт и така се идентифицирала с тях, че най-мръсната обида, с която един сицилианец можеше да се обърне към друг сицилианец, бе да го нарече „полицай.....

Благодаря за извадката за мафията! Занимавах се на времето с произхода на думата и не стигнах до никакво работно заключение Единствено ,че е нова дума и няма историческа следа!
Между другото има версия, че е кодирано съкращение, проклинащо Франция? Склонен съм да я приема, въпреки ,че историците го отхвърлят Но аз за такива историци имам мнение, различаващо от това за тези, които уважавам!
Мафия на френски има смисъл и означава моята дъщеря? Е, едно проклятие , адресирано към Франция може да звучи на френски и така!

Да мафията е минала на страната на врага по света?
Така ли е и у нас? Какво да коментирам, като най- големите мафиоти гравитират около властта! Колко разговори, кадри и какво ли не, станаха достояние! И ....нищо?
Хайде, поне ежедневните престрелки и убийства за много пари останаха в недалечното демократично минало!
Просто не ми се коментира повече!

Хубава вечер!
цитирай
11. panazea - Мислех , че мафия са инициали на M.A.F.I.A. – „Morte Alla Francia Italia Anela
07.04.2023 22:21
или инициалите на петте управляващи фамилии , но това сега се отрича.
Гадни са , независимо къде са и как се казват: Коза ностра , камора , ндрангета.
Ние ги задминахме за съжаление и по продадени момичета и по убийства.
Накрая им дадохме държавата си ! Да! Лошо !
цитирай
12. kvg55 - leonleonovpom2,
07.04.2023 23:13
В края на краищата следва да се гледа чии интереси се прокарват и защитават от фашистите и комунистите. Другото е бла–бла.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
08.04.2023 00:05
11. panazea - Мислех , че мафия са инициали на M.A.F.I.A. – „Morte Alla Francia Italia Anela
22:21
или инициалите на петте управляващи фамилии , но това сега се отрича.
Гадни са , независимо къде са и как се казват: Коза ностра , камора , ндрангета.
Ние ги задминахме за съжаление и по продадени момичета и по убийства.
Накрая им дадохме държавата си ! Да! Лошо !
цитирай

Изтрий

Да, има такова тълкумане, но се твърди ,че не е истина?
А ние, ние попиваме лошото и надминаваме създателите му!
И харизахме и дължавата си на такива, както отбелязвяш!

Лека нощ!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
08.04.2023 00:09
12. kvg55 - leonleonovpom2,
07.04 23:13
В края на краищата следва да се гледа чии интереси се прокарват и защитават от фашистите и комунистите. Другото е бла–бла.
цитирай

Да, така е, интереса клати феса на прогреса!
Народът обикновеное гологлав!

Лека нощ!

Изтрий
цитирай
15. veninski - Ще се радвам, ако смениш името ми с "Български тълковен речник" и тогава го оборвай.
08.04.2023 09:45
leonleonovpom2 написа:
veninski написа:
Приятелю, едно пояснение. Не аз твърдя какво означава "фаша", а третото издание на "Български тълковен речник" под редакцията на Л. Андрейчин и колектив, София, 1976, издателство Наука и изкуство, с.1006. Желая успех!


Изобщо и не подлагам на съмнение твоята коректност!
Андрейчинн е капацитет за мен, още от ученическите години!
Но си давам сметка, че един човек, дори и в колектив, не може да обхване произхода на всички думи в езика!



Радвам се, че отчиташ моята коректност, приятелю! Но понеже съм по-голям, ще ти кажа, че коректността би трябвало да е двупосочна, нали? Затова ще бъда признателен, ако навсякъде в текста вместо името ми пишеш "Български тълковен речник" и упомени, че според него фаша е "ШИРОКА ивица кожа", затова дават пример с "фаша за цървули". Надявам се, че няма да представлява трудност. Успех, Иване!
цитирай
16. virtu - Идеата и създаването и на фашистите и комунистите са на центъра в Лондон ! Те създават и термините. Треди това няма фашизмус комунизмус.
08.04.2023 12:06
Немските ционисти , англиските ционисти , държащи Лондонските банки , даващи пари и на Ленин и на Хитлер ! От къде беден бояджия от Виена има пари , за да направи армия? Англискийте колониалисти стават другарчета на Сталин. Избиват във войната 7 милиона германци на фронта , пускат бомби върху Дрезден , за да убият милиони жени и деца , търсещи спасение . Избиват 20 милиона руси .
Очернят германския народ 80 години . Сега правят същото с руския народ.
Нещо не долюбват Путин . Той се е отклонил от глобалната линия.
И глобалистите си играят с народите , както се играеше мач Левски , ЦСКА .
Важното е да има гладиатори , чиято кръв да изтича на пясъка- арената.
Сега жертвата е Украина и я разориха . Търсят си друга жертвичка , защото тази вече не е интересна .
Цялата Немска Философия е създадена от ционисти .
Затова не обичам етикети , лепнати върху хората . Защото е ционистка измишльотина , за да разделят народите.
Какво са ми сторили германците , русите , украинците ?
Хората искат да живеят , но постоянно им пречат .
Американците не са се махнали от Германия , Италия в Европа вече 80 години.
Ами да вземат да се махнат ! Какво стоят като жандарм и разбутват народите .
Заев и други македонисти , от кого са платени , за да влезнат в политиката? Каква политика провеждат? Като наште майкопродавци ! По-добре да нямаме правителство , което да ни продаде за жълти стотинки !
цитирай
17. blog13 - Само етимологията на думата - крайно недостатъчно - за конкретната тема и за всяка тема
08.04.2023 13:21
leonleonovpom2 написа:
Занимавах се на времето с произхода на думата и не стигнах до никакво работно заключение


Всяка дума има произход, специфичен за самото звучевне. Но най-важното за една дума е конкретния обект, който е обозначен чрез нея.

Да се върнем следователно на фашата. Която казвате означава "сноп от пръчки". И този символичен смисъл е изглежда доста древен - най-малко от Кубрат. Но вероятно и още по-ранен. Съответно и закономерно, след като е древен и след като касае много хора, е и разпространен - вероятно по целия свят.

Следователно да попитам по същество. Как се е развила идеята за фашата? Как се е развило обществото/ обществата, които са били фаши, които са воювали една срещу друга. Впоследствие многократно и закономерно, по-качествените фаши от гледна точка на смисъла на фашата са поглъщали по-нискокачествените. Съответно те са ставали все по-големи.

... В един момент се появила и мафията. Която била фаша в развитие. Закономерно, както и до сега, тя била погълната от по-развитата фаша.

Да се концнентрираме следователно, както вече казах, в същината и да потърсим слабите места на по-голямата фаша. Защото ако не ги намерим, тя ще поглъща всеки опит за организиране на нови фаши, които да й се противопоставят.

П.П. Пропуснал си да изясниш освен същината на обекта който е обозначен с думата "фаша", така и как се е променил тоя обект за да се превърне в онова което се има предвид под "фашизъм". Какво по същество е то - дали продължава да си бъде същата фаша? Дали фашите са много видове, които подобно на биологичната систематика на видовете също могат да бъдат систематизирани? И в края на краищата, всичките видове реални общества до едно и без значение как се казват, а какви са по същество, са в една пълна систематика. Дали е направена някъде от някой - това е отделен въпрос.
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
08.04.2023 16:30
veninski написа:
leonleonovpom2 написа:
veninski написа:
Приятелю, едно пояснение. Не аз твърдя какво означава "фаша", а третото издание на "Български тълковен речник" под редакцията на Л. Андрейчин и колектив, София, 1976, издателство Наука и изкуство, с.1006. Желая успех!


Изобщо и не подлагам на съмнение твоята коректност!
Андрейчинн е капацитет за мен, още от ученическите години!
Но си давам сметка, че един човек, дори и в колектив, не може да обхване произхода на всички думи в езика!


Радвам се, че отчиташ моята коректност, приятелю! Но понеже съм по-голям, ще ти кажа, че коректността би трябвало да е двупосочна, нали? Затова ще бъда признателен, ако навсякъде в текста вместо името ми пишеш "Български тълковен речник" и упомени, че според него фаша е "ШИРОКА ивица кожа", затова дават пример с "фаша за цървули". Надявам се, че няма да представлява трудност. Успех, Иване!


Добре, ще променя!Въпреки ,че не виждам нищо нередно! В предходен коментар ти, каза ,че се позоваваш на Български тълковен речник!
Аз не отричам това значение, че е така, изразявам съмнение само ,че думата е румънска и се позовавам защо?

Съгласих се ,че може да има такъв смисъл, който не я ограничава да има и друг, пропуснат! Това е нещо обичайно, богатство на езика е, една дума да има различен смисъл! Затова има и свободен превод, да намериш нейния най подходящ смисъл!

Всичко най- добро ти желая!










цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
08.04.2023 16:50
16. virtu - Идеата и създаването и на фашистите и комунистите са на центъра в Лондон ! Те създават и термините. Треди това няма фашизмус комунизмус.
12:06
Немските ционисти , англиските ционисти , държащи Лондонските банки , даващи пари и на Ленин и на Хитлер ! От къде беден бояджия от Виена има пари , за да направи армия? Англискийте колониалисти стават другарчета на Сталин. Избиват във войната 7 милиона германци на фронта , пускат бомби върху Дрезден , за да убият милиони жени и деца , търсещи спасение . Избиват 20 милиона руси . ......



Точна си, както винаги!

Американците ,точен пример какво представляват ,са нашите беглеци оттук!
Затова смятам, че те, които са предали страната си веднъж, нямат право да гласуват, особено ако имат и чуждо гражданство? Да си гласуват от негово име, там! За новото си гражданство!
Изживял съм ,какво е ,потенциално да напуснеш България завинаги и никак не ми минава демагогията на беглеците! С единия крак тук, с другия там?
Да не пропусне нещо за влачене оттук за там?!
Такъв е и американецът днешният, беглец от родината си ,поколения назад до днес, не не забравящ произхода си и правото да влаче от бившата си страна, която е зарязал и предал!
Какво повече да говори човек след последното изречение по този въпрос!
Да, сега ни залъгват , колко важно е, да имаме редовно правителство Като че ли временното е нередовно?
И какво ще му е важното на новото редовно правителство за нас, гражданите на Р. България, както я изписваха на Калотина?
Че още преди избора Б. Б. беше гневен от социалните ни придобивки през последните две години? Но не каза нищо за кюлчета и пачки?

Ясно, това ,което беше загърбил 12 години ,ще се възцари отново!
Знамето на Украйна до него, но нямаше снимка с Путин, как му подарява куче!
Работата е ясна, пределно, какво ни чака с ново правителство!

Хубав ден, Тони!
цитирай
20. veninski - Знаеш ли къде е нередното?
08.04.2023 16:53
leonleonovpom2 написа:
veninski написа:
leonleonovpom2 написа:
veninski написа:
Приятелю, едно пояснение. Не аз твърдя какво означава "фаша", а третото издание на "Български тълковен речник" под редакцията на Л. Андрейчин и колектив, София, 1976, издателство Наука и изкуство, с.1006. Желая успех!


Изобщо и не подлагам на съмнение твоята коректност!
Андрейчинн е капацитет за мен, още от ученическите години!
Но си давам сметка, че един човек, дори и в колектив, не може да обхване произхода на всички думи в езика!


Радвам се, че отчиташ моята коректност, приятелю! Но понеже съм по-голям, ще ти кажа, че коректността би трябвало да е двупосочна, нали? Затова ще бъда признателен, ако навсякъде в текста вместо името ми пишеш "Български тълковен речник" и упомени, че според него фаша е "ШИРОКА ивица кожа", затова дават пример с "фаша за цървули". Надявам се, че няма да представлява трудност. Успех, Иване!


Добре, ще променя!Въпреки ,че не виждам нищо нередно! В предходен коментар ти, каза ,че се позоваваш на Български тълковен речник!
Аз не отричам това значение, че е така, изразявам съмнение само ,че думата е румънска и се позовавам защо?

Съгласих се ,че може да има такъв смисъл, който не я ограничава да има и друг, пропуснат! Това е нещо обичайно, богатство на езика е, една дума да има различен смисъл! Затова има и свободен превод, да намериш нейния най подходящ смисъл!

Всичко най- добро ти желая!











Вярно е, че ми сподели за публикуването на проведения ни разговор, но и дума не спомена, че на мой гръб ще си развиеш теорията... Но не ти се сърдя, важното е, че разбрахме. Хубава вечер, приятелю!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, отново!
08.04.2023 17:06
17. blog13 - Само етимологията на думата - крайно недостатъчно - за конкретната тема и за всяка тема
13:21
leonleonovpom2 написа:
Занимавах се на времето с произхода на думата и не стигнах до никакво работно заключение


Всяка дума има произход, специфичен за самото звучевне. Но най-важното за една дума е конкретния обект, който е обозначен чрез нея.

Да се върнем следователно на фашата. Която казвате означава "сноп от пръчки". И този символичен смисъл е изглежда доста древен - най-малко от Кубрат. Но вероятно и още по-ранен. Съответно и закономерно, след като е древен и след като касае много хора, е и разпространен - вероятно по целия свят.

....Е целта ми не беше, да напиша нов " Фашизъм" ала Ж.Ж. Той е изпълнявал някаква поръчка, даден му е иматериалът.... На мен идеята ми хрумна спонтанно! Кой съм аз , кой ме е натоварил, да се занимавам с конспирации, все едно, че ми се плаща и съм длъжен за това?

За нагледност бих сравнил човешкото общество с океан? В него плуват рибки от най- дребни, до най- едри! Организирани, на пасажи/ преминаващи, организирани еднородни групи/ Те сформират хранителни вериги! По- дребните са храна на по-едрите Тази, изяла по дребната, става храна на свой ред, на по едрата! Докато се стигне до най-едрите- акулите?!
А ,дойдохме си на темата, , тези , за които говорим , са акулите! На върха на хранителната верига са! Организирани, също на пасажи!
Но и там не е еднородно, има йерархия! Всяка по-едра акула може потенциално да погълне друга, по- дребна от нея!
Ето, така е организирана мафията на хищните акули! По- едрата може да изяде по- дребната от нея, ако е прегладняла!
Та, такава е схемата на организация в мафиотските кръгове, съвсем накратко!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, отново, приятелю Венински!
08.04.2023 17:21
Извинявай ,за главоболията, които неволно съм ти причинил!
Ако ми беше минало през ума, че има такава ввъзможност, така да се изтълкуват нещата, никога нямаше да го направя! Аз не виждам с нещо да съм те злепоставил, особено след предходния коментар?
И никого не съм злепоставял, включително и авторът на речника, колектива!? За мен, просто не е отчетен точният смисъл на фаша, че думата е италианска! Е може ли всичко да се обхване с две ръце!?
Що се отнася до отговорността, няма да коментирам думите ти ,но аз съм поемал огромни огтоворности и не съм се крил зад никой в такива случаи!
Няма да бутам постинга, защото наскоро заради такъв "ремонт" загубих вече готов постинг, а и не е само прецедент това!
Просто обявявам ,че има съвпадение на имена и този с който съм говорил е друг човек ,не си ти!

Хуббава вечер, приятелю!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Уточнение-Майка ми беше най-добрият учител, който съм имал!
08.04.2023 17:30
И не само на мен! Получавал съм такова признание и от други нейни ученици!
Спомням си ,че ме пращаше в съседната стая! Баба ми имаше вълна там, като предяха в онези години, да взема една фаша от нея! И правеше недвусмислен знак с една вдигната ръка, колко! Колкото мога да дръпна с една ръка!
цитирай
24. elizabethborislavova - трябва недвисмислено за се каже, че в България е имало фашизъм
08.04.2023 22:01
България е била част от оста на злото. Има специални пророчества в Библията колко дни България ще бъде част от оста на злото. Това са пророчествата на 1260 и 1290
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, Благовест!
09.04.2023 21:57
24. elizabethborislavova - трябва недвисмислено за се каже, че в България е имало фашизъм
08.04 22:01
България е била част от оста на злото. Има специални пророчества в Библията колко дни България ще бъде част от оста на злото. Това са пророчествата на 1260 и 1290
цитирай

Изтрий
Извинявай, че забавих отговора, но имах доста текущи задачи!
България трябва да се вземе в ръце и да покаже характер!
Иначе винаги ще е играчка в ръцете на злонамерени "приятели" Затова го е имало и фашизма у нас, по подражание
Но, все пак, не сме били наравно с изявените водачи и с тези, воювали на страната на Хитлер!
Вината ни е много по-малка!

Всичко най- добро!
цитирай
26. shtaparov - Оо приятелю- прав си, благодарение ...
10.04.2023 04:37
Оо приятелю- прав си,благодарение на безценните ти пояснения проумях какво значи думата ФАША. Носейки в себе си смисъла на един наръч,тя без съмнение е означавала ФАЩА (ХВАЩА) т.е. Онова,което е можело да хванеш с една ръка! Това не може да бъде опровергано от израза "Фаша за цървули",понеже фашата за цървули също се хваща (фаща) с ръце,за да бъде затегната или вързана. Тази дума няма как да е "румънска"- цървули и навуща дедите ни използват от хиляди години,а дедите на "румънците" са дошли край Дунав преди 1100 години и чак след това са имали възможност да се запознаят с този вид народни обувки,а векове по-късно да оформят и "езика си".
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
10.04.2023 09:20
shtaparov написа:
Оо приятелю- прав си,благодарение на безценните ти пояснения проумях какво значи думата ФАША. Носейки в себе си смисъла на един наръч,тя без съмнение е означавала ФАЩА (ХВАЩА) т.е. Онова,което е можело да хванеш с една ръка! Това не може да бъде опровергано от израза "Фаша за цървули",понеже фашата за цървули също се хваща (фаща) с ръце,за да бъде затегната или вързана. Тази дума няма как да е "румънска"- цървули и навуща дедите ни използват от хиляди години,а дедите на "румънците" са дошли край Дунав преди 1100 години и чак след това са имали възможност да се запознаят с този вид народни обувки,а векове по-късно да оформят и "езика си".


Да, за кумани и печенеги е било чест да са Българи!
Може би са близки, поне по съжителство племена
Накои изкарват царете ни от Второто Българско цалство кумани, което не е вярно И трите ни династии са свързани с Асеневци
Цар Калоян ,за да получи от папата корона и знаме е принуден да докаже произхода си и дали има право да е владетел, да не е узурпатор?
И той описва родословното си дърво, свързан е със Симеон, Петър и Самуил родът му! Папата удостоверява, че проверката в архивите е установила верността на думите му и той получава папските знаци
Нещо повече, когаго пристигат папските легати и казват ,че идват от Рим , градът на героя от Троянската война Еней, Калоян казва ,че знае с кого е воювал заедно народът му в тази война! Визира мизите!
Каквито и ще да се пишат румънците, факт е, че езикът им е сбирщайн от основно три езика Италиански, френски и Български Което говори, че е нов език, създаден неотдавна!
И както винаги, от този " приятелски огън сме пострадали ние! В Северна Добруджа, в която е нямало един човек през 1879 година ,способен да прочете на румънски манифеста за присъединяването и към Румъния и затова е написан на Български, сега да няма един ,говорещ Български!
Повод за размисъл!
Минало-отминало, но то се повтаря!

Хубав ден, Ангеле!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9217881
Постинги: 1355
Коментари: 29744
Гласове: 103065
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930