Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2023 14:26 - Балът
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 1273 Коментари: 4 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сега, в месеца на средношколските балове,  се сетих и за моя!  Беше на " Слънчев бряг" в ресторант " Дюни"!  Не знам, какво чудовище има сега на неговото място, а   предпочитам и да не науча.....

На мен ,преди бала,  възникна сериозен проблем !Исках да уча дипломация, но се оказа, че затам има богоизбрани и аз не съм измежду тях! По- добре да се откажа, да не изживея след това срив във всички направления!
За журналистика се оказа ,че има друг, неприятен проблем! Остава,  да уча за учител по история ?Там учителката  ми ме разубеди,!  Мъж съм, какъв мегдан ще деля с жени-  учителки! ?
Я да не се излагам, каквото друго поискам, ще ме приемат! Така че, нямах 18 години, за броени дни трябваше да се ориентирам и да  избера !
Избрах  химията!
На всичко отгоре, съседско момиче ,съученичка ме атакуваше да и стана кавалер на бала !Хубаво момиче, но властно! Веднага и отказах, като казах, че нямам настроение, не знам още какво ще кандидатствам? И няма да ходя на бала! Откъде да знам, че всички жени са такива?

Но съучениците, като разбраха за намерението  ми, ме атакуваха и ща не ща, отидох!
Извиних се на съученичката, но тя каза ,че си намерила кавалер и да не се притеснявам! Добре дошло за мен!

Но на тръгване, баща ми каза ,че за следващия ден е уговорил преподавател от ВХТИ да ме препита!  Да каже , уместно ли е ,да кандидатствам с химия? Да се върна до един часа, защото в десет трябва да сме при него, в Бургас!!?
Обещах!
Но как се връща от бал в един часа? Върнах се в седем сутринта Без да отворя химия, неподготвен, недоспал, на градус естествено от впечатления, видяно и още какво ли не?

Посрещна ме млад, приветлив човек! Явно взаимно се харесахме Той стана професор по късно, беше на около 30 години, преподаваше физикохимия Оглавяваше катедрата, при промяната стана ректор на Свободния Университет! След това замина за САЩ, където реализира огромните си възможности и способности!

Но, в този ден, той  ме "захапа" още със сядането ми  на стола!  Въпросите следваха един след друг.... Бих ги систематизарал като , като трудни,  тези, при които  трябваше да се прояви творчество и лесни- теоретични!
С първите нямах проблем, отговарях, но ,учудващо за него, дадох фира на вторите ? Бързо установи това и явно се чудеше за причината?. За мен тя  беше ясна, аз не бях се готвил изобщо!

Но явно, той по едно време напипа нещо и ме попита- балът ми кога е? Казах му, че идвам направо от него, вече е минал!
Плесна с ръце и каза ,че вече всичко му е ясно! Ако е знаел, щял да отложи събеседването за другия ден
Според него, не съм сбъркал ,че съм се ориентирал към химията, но трябва да се подготвя сериозно! Да не разчитам на знанията си в момента! Направя ли това, сигурен е ,че ще имам висока оценка! Каза да извикам баща ми, чакаше отвън и ми пожела успех!

На баща ми казал същите работи! Мога повече, убеден е, но да изпитваш човек дошъл от бал,  е кощунство! Ако съм сериозен, ще имам отлична оценка на изпита!

Да, позна !И по двата предмета имах отлична оценка, непълна наистина, но по математика специално,  аз си я понижих, сам, с хлапашко изпълнение!?

Е, последната ми среща с проф.Б. ,беше след три години, на изпита по физикохимия, вече като студент! Закъснях, ,последен, близо половин час след другите теглих билет! Развих си въпросите и когато подкани някой да отиде при него, скочих! Една колежка попита, отказвам ли се?
Само се усмихнах!
Според мен, физикохимията беше върхът на химията!



Гласувай:
21



1. iw69 - Не
22.05.2023 16:12
знам тези деца защо толкова много се радват, добре училището наистиня свършва, но след това не ги чака раят на земята.
Предстои им експлоатация до дупка на повечето от тях.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
22.05.2023 16:40
iw69 написа:
знам тези деца защо толкова много се радват, добре училището наистиня свършва, но след това не ги чака раят на земята.
Предстои им експлоатация до дупка на повечето от тях.


И ние се радвахме, въпреки , че аз получих жесток урок още тогава И разбрах, че медалът, с който завърших, не струва нищо!?
По- късно получих втори урок! Тогава потърсих медала. Майка ми усети защо/ да го хвърля на боклука/ и каза, че го е дала на съхранение
Все пак училището тогава даваше много !Живеехме задружно, въпреки ,че имаше йерархия Но на база възможности и ум, не на парвенющина!

Хубава вечер, Ив!
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
22.05.2023 22:37
Приятни спомени. Аз пък бях наясно, че искам да уча икономика, която е основата на обществото. А че завърших не каква да е икономика, а "счетоводство и контрол", се оказа божия намеса в живота ми. С тази професия оцелях морално и материално в прехода към "демокрация и пазарна икономика".
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
23.05.2023 08:32
kvg55 написа:
Приятни спомени. Аз пък бях наясно, че искам да уча икономика, която е основата на обществото. А че завърших не каква да е икономика, а "счетоводство и контрол", се оказа божия намеса в живота ми. С тази професия оцелях морално и материално в прехода към "демокрация и пазарна икономика".


Благодаря за отзива!
Наистина приятни спомени са това! Свързани са с младостта, а там решенията обикновено са прибързани и импулсивни!
И , наистина е необходима божествена намеса
И аз отчитам, че е имало такава при мен!
Временните неудачи са ме мобилизали и моделирали , затова ми са били пращани!
За да се превърне работата ми в любима и в нея да реализирам възможностите си!
Историята ми беше хоби, но двете често сменяха местата си!? По този начин се зареждах с нови идеи!
За да се стигне до куриоз! Редактор на списание да пита професор, рецензент на моя работа, как съм като историк, след като професията ми е друга?
И получава недвусмислен отговор- Завършен специалист е, жалко , че при нас няма механизъм , да го използваме
пълноценно!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9220040
Постинги: 1355
Коментари: 29744
Гласове: 103070
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930