Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2023 22:08 - КУРГАННАТА КУЛТУРА В СКАНДИНАВИЯ, част 5
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 1425 Коментари: 18 Гласове:
6

Последна промяна: 24.05.2023 10:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                      Q-хаплотипове на азиатските и европейските народи

     Ако има нещо, което е ясно за населението на Средна Азия, то е, че в хаплогрупата Q съществува изключително разнообразие. Това може да се очаква, тъй като групата е възникнала в този район. По-долу са посочени модалните (понякога се използва средната стойност за централната тенденция, ако липсва ясно модално значение). Таджиките и киргизите бяха комбинирани поради малкия размер на извадката и защото те са с близки групи. Q рядко се среща в Европа, но базите данни бяха филтрирани за всички налични - повечето от тях са в Yseach на www.ysearch.org.
35, 36

     Таджиките и киргизите имат напълно различни и познати истории, включително генетичните и географските. По-точно, киргизите са дошли в Памир по време на краткотрайния си разширен каганат, ок. 840-924 г., и оттогава там са останали Памирските киргизи въпреки опитите да бъдат изместени, те са демографски важно допълнение към местното население; киргизите се състоят от племената на Азик, Бугу, Черик, Саръ Багиш и др., наброяват 51 племена, от които племето Азик (също Саруу и Бегдили) носят първоначалното си название Аси и тамгата на Асите вimage, докато етнонимът Киргиз не е свързан с Асите. Таджиките, от друга страна, са били многонационални жители на градове, занаятчии и търговци, и в не малка степен етнически Согдийци, наричани с надетническия термин сарти и живеещи в градовете почти навсякъде в Средна Азия, техният согдийски език е изместен от персийския по време на господството на Саманидите, а в "Таджикистан" те бяха концентрирани по време на сталинисткото преначертаване на Средна Азия в през 1930-те години на миналия век; по това време им е дадено името на арабското племе Таджик, което няма нищо общо с тях, с него в Средна Азия обозначавали мюсюлманите. Единствената причина "таджикските" и киргизките гени да си приличат е тази, че значителна част от "таджиките" имат киргизките гени на местното население от предсталинисткия период.

           Таблица на хаплогрупа Q сред азиатските и европейските народи
     image

     Данните показват, че най-близките съвпадения с участниците в Shetland Q са в Исландия и Обединеното кралство. Променливостта във всички останали области показва, че има голям брой Q-линии и по всяка вероятност прародителите на народите на Скандинавия са били подмножество (и пример за ефект на основателя) на тези, които съществуват в Република Казахстан (но все още не са включени в нито една база данни). При извънредното разнообразие трябва да има размери на извадките, много по-големи от наличните в момента. Горният пример за тестване в Монголия, подчертан в синьо, е на 2000-годишни (Egyin Gol е гробище, географски в съвременна Монголия, етнически хунско, на китайски - Xiong Nu и аналогичните му вариации) археологични образци (виж описанието Р1а по-горе), и е особено интересно, че стойностите на YCAIIa,b (неизмервани в изследователската литература спрямо живеещите навсякъде в Централна Азия с тествани SNP проби) съответстват на тестовете от пробите от Шетландските острови - но без теста SNP не е възможно да се уверим, че наистина виждаме образец на Q.

        Изглежда, че острото зрение на автора е открило потомците на членове на хунската кралска управляваща фамилия, погребани в семейното гробище между 3-ти век пр. н. е. и 2-ри век от. н. е. В допълнение към чудесната точност, която ни позволява буквално да се ръкуваме с потомството на Източното Хунско кралско семейство, потвърждава се пряката генетична връзка между живеещите днес на Шетландските острови потомци и източнохунското кралско семейство, което ни позволява да сложим край на вечния спор за произхода на западните хуни и връзката им с източните хуни, убивайки с един удар безбройните опити да се посее съмнение в исторически документираните връзки и да се припишат източните хуни към спектъра на силно патриотичните претенденти.

36, 37

     Интересна и ценна находка са данните от образци, тествани за маркера М-242 (от Selstad, 2003), открит във всички Y-хромозоми с вариация на М3 (преобладаваща в Северна и Южна Америка). Виж също Бартолини и съавтор. (2003). Повечето от другите проби са P-M45* или не са тествани за варианта М242. С други думи, в Средна Азия има две основни вариации на хаплогрупа Q, Но разнообразието от хаплотипове е толкова екстремно (например стойности на повторенията от 5 до 11 за DYS391), че намирането на модални стойности често изисква използването на средната стойност като мярка за централната тенденция. Към момента все още не е известно дали Шетландският участник е P-M45 * или QM242.

                           Хаплогрупа К при азиатските и европейските народи

     К е изключително рядка в Европа (където се проявява предимно на юг), но е обичайна в Средна Азия и Близкия изток. Поради това не е възможно получаването на образци от по-голямата част от Европа.

                  Таблица с хаплогрупа К сред азиатските и европейските народи
     image


     Има изключително вариране (голямо разнообразие) при тези, които имат хаплогрупа К и малкият размер на извадката в частните бази данни и в публикуваните проучвания означава, че тя е сравнително рядка в някои групи от населението на Азия и в по-голямата част от Европа. Тя е по-концентрирана в Средна Азия и Близкия изток и с изключение на скандинавските страни и скандинавските колонии практически липсва в Северна Европа.

     Търсенето в базата данни на древен некропол на 2000 години в Монголия (вж. дискусията R1a по-горе), даде само един екземпляр, вероятно принадлежащ към хаплогрупа К, маркиран в синьо (въпреки че без SNP тестване това е просто хипотеза).

                            Участници в Шетландския проект и Азери - Армения

     Въпреки че има очевидни прилики между носителите на R1a от Шетландските острови и определени азиатски популации, Q и K съдържат изключително разнообразие от хаплотипове във всички азиатски народи.

     Единствената последователност беше непоследователността, и като цяло имаше малко почти-съвпадения - с едно може би много значимо изключение - азерския народ на Азербайджан и най-близките му съседи в Армения. В следващата таблица показваме стойностите на маркерите за всеки участник, заедно с данните от азерски и арменски (R1a, N=1; Q, N=3; K, N = 1) проби. Изглежда, че това е единствената популация в Източна Европа или Азия, в която една група има клъстер от азиатски генетичен тип, съответстващ най- близко до тези на тримата участници от проучването на Шетландските острови.

38                    Таблица азери, арменци, Шетландски проект
     image

      Докато стойностите по-горе за азерите се основават на много малка извадка (N = 1 или 2) от частна база данни, арменската извадка включва 37 R1a и 36 K2 (Weale et al., 2001). Стойностите на маркерите по-горе представляват най-често срещаните хаплотипни мотиви в цялата извадка - и всяка от тях се явява точно съвпадение с участниците от Шетландските острови. Заслужава да се отбележи, че стойността на DYS19 = 15 е модална за арменски проби, както и типична в Шетландските островни проби, докато 16 е по-често срещана и целия регион от Монголия до Украйна. За съжаление Q не е тествана (и в това проучване може да съществува сред категорията R). Изглежда, че в допълнение към Средна Азия тази област от Кавказ има хаплотипове, подобни или идентични с хаплотиповете от Шетландските острови.

     Териториите на Армения и Азербайджан до голяма степен са преплетени с историята на хуните и асите през последните 2 века пр. н. е. и през първите 5 века от нея. Племенните различия между хуните и асите през този период са дълбоки, което намеква за различен състав на племената в генетичен аспект. По този начин трябва да се очакват две или три Y-ДНК линии в светлината на историческите събития. От страна на конфликта, хуните изгонват ас-тохарите от Хансу около 209 г. пр. н. е. и след това ги изгонват от Джети-су около 176 г. пр. н. е., след това завладяват ас-аланите през 3-ти век, преследвайки съпротивляващата се тяхна част към Централна и Западна Европа, а в крайна сметка и до Африка. Откъм симбиотичната страна ас-тохарите са видни членове на източната хунска държава и хуните, след поражението от китайците, се оттеглят в Аралската родината на ас-тохарите. Асите са били могъща част от силите на западните хуни и вероятно Западното крило под командването на Улдин е включвало и армията на Асите. Най-малкото част от българите, след като българите завзели контрола в Конфедерацията, се е състояла от Аси, наречени Яси в славянските летописи. Викингите от 8 - 9 век, които завзели парчета от хазарската територия и създали независимата държава Русь, сключили много бракове с аристокрацията Аси/Яси. Тюркският каганат също наследил мощна част от ас-тохарите, те били женското династично племе Хатун (кралиците), а Тонюкук е мъжът-главатар на ас-тохарското племе Хатун.

39

                                 Генетичната подкрепа на Конете

     Бьорнстад и съавтори (2003) поеха ангажимент да проверят теорията, че местните норвежки породи коне в Нордланд (Nordland)/Линген (Lyngen) и Фиорд са генетично сходни с монголските коне, тъй като конете са съпровождали предложените миграции на хора от Средна Азия до Норвегия. Те използвали 26 STR микроспътника от събрана кръв и образци козина, и както беше предполагано, показаха тясна генетична връзка между породите, а не, например, между тези коне и състезателните Стандартбред (Standatrtbred).  Освен това "Наличието на примитивни фенотипове при фиордските коне, като тъмна серпентинова ивица по гърба, а понякога и напречни ивици по краката, предполага, че породата е древна и може да бъде проследена назад директно до Азиатския див кон." (стр. 56) Те изчисляват, че разстоянието между Фиордските коне и техните потомци, Исландските коне е почти същото като между фиордските коне и монголските коне - следователно, около 875 години. Ако вярваме, че тази оценка е приблизително акуратна, тогава хората, които са довели конете, са напуснали Монголия около 150 г. пр. н. е. - и това е в съгласие с историческите доказателства, които са представени в настоящото проучване.

        Заключения относно историческите, генетичните, лингвистичните и археологичните свидетелства

       На основанието на горепосочените данни се предлага следното тълкуване и под формата на разказ то е вплетено в история, започнала в зората на човечеството в Средна Азия.

     Доказателствата, предоставени от редица генетични изследвания (например Wells, 2002) убедително посочват движението на хората от Африка преди около 45 000 години (Y-хромозомен маркер M89, получен от M168) към областта на Левант в Близкия изток. Обаче човекът, роден преди около 40 000 години в района на днешен Иран е имал нова мутация на Y-хромозомата (M9) и станал прародител на мнозинството евразийци. Отначало потомците му се отправили на изток през степите и планинските вериги в юга на Средна Азия - всичко се слива в Памирския възел в Таджикистан. Тук преди около 35 000 години се появява М45, а потомците с М9 също продължават да процъфтяват. Суровите климатични условия през Ледниковата епоха наложили на хората начин на живот, който се превърнал в тест за оцеляване. От планинските си заслони те се отправяли в степите в търсене на големи тревопасни животни (напр. северни елени и мамути). Някои хора с мутация M175, произлязла от М9, преминали през проходите, използвани от Чингизхан много по-късно, и се пояили в Източна Азия. Междувременно в сърцето на Средна Азия има още една промяна в линията М45, с новия маркер М242, който е прототип на Сибирския маркер (хаплогрупа Q), възникнал западно от езерото Байкал и накрая чрез друг маркер M3 се образува подмножество (хаплогрупа Q3), което се превръща в родова линия на повечето от тези, които мигрират в Северна Америка преди около 15 000 години. Приблизително по същото време с промяната на M242 в Средна Азия се появява друга мутация на хаплогрупа M45, M173, на която чрез R1b било съдено да стане предшественик на повечето западноевропейци. Изглежда, че по пътя към Западна Европа, приблизително преди 10 до 15 хиляди години настъпва още една мутация - М17. Една школа на мисълта предполага, че тя произхожда от степите на Украйна сред хората от курганната култура, чийто начин на живот се основавал на коневъдството.

     По-нататък сценарият следва Курганната теория на М. Гимбутас, която е объркала движението Курганниците на запад през 4-то хилядолетие пр. н. е. с движението на изток на индоевропейските народи през 2-ро хилядолетие пр. н. е. през същите причерноморски земи. Курганната култура, която се основава на коневъдството е тюркска, а индоевропейската култура, която е била основана на земеделието, естествено е била индоевропейска. Ключът към прочита на противоположните движения се дава от генетиката.

40

     Тези хора очевидно са говорили индоевропейски езици и в крайна сметка се разпространили на юг в Индия (като изрично земеделска култура, незапозната с коневъдството), а някои, вероятно придружени от народи с произход от Близкия изток (например хаплогрупа К), следвали миграционния път от Близкия изток до Средна Азия и Алтай, където броят им е сравним с далечните им роднини Q.

     Друга гледна точка смята, че R1a възниква в Северен Пакистан, където изглежда се открива най-голямо разнообразие от хаплотипове (сочейки тази област като източник на мутацията). Каквато и хипотеза да приемем, вероятно хората R1a са донесли номадската култура, свързана с коне и коневъдство в Алтай и в степите на Средна Азия. Тук възниква скитската култура, както е отразено във впечатляващите погребения, отбелязани по-рано.

       В продължение на хиляди години народите на Алтай до голяма степен са принадлежали към линиите на хаплотип R1a с малко Q и K, и продължавали да водят номадския начин на живот на предците си. В годините, предшестващи раждането на Христос върху тях, изглежда, са оказали натиск китайските народи, които живеели наблизо, може би и заради демографския взрив, някои от тези скитски народи започнали да се движат в последователни вълни на запад към Каспийско море (около 1600 г. пр.н.е. разширяването на скитското номадско пасищно пространство достига Китай под китаизираното име Чжоу. Чжоу създали веригата от държави в Китай, чиято кулминация е династията Цин (Qin), която обединява земеделски Китай. През 206 г. пр. н. е. контролът над единната държава е взето етнически от китайската династия под името Хан. След период на остатъчен васалитет на потомците на Чжоу хуните земеделският Китай започнал да напомня за себе си и да измества малобройните хуни-коневъди). Въз основа на разглеждане на хаплотиповете, дадени по-горе, и признавайки, че структурата на населението може да се промени с течение на времето, племенните групи и географските райони, които, изглежда, имат най-голям принос за тази миграция, включват планините Алтай, Сибирския Алтай близо до границата с Монголия и хората, които днес са известни като киргизите и таджиките от Киргизстан и Таджикистан (таджикският народ, който по-рано се е наричал Сарти, е смесица от местни Согдийци, персийската аристокрация, която завладява Согдия и създава земеделска държава в Средна Азия, и тюркски преселници, преминали към доходоносната търговия по Пътя на коприната; културно и физически таджиките са неразличими от тюркските си съседи, но те са тюркско-таджикско двуезични, техният Согдийски език е заменен от версия на фарси. През първото и второто хилядолетие след Христа предците на таджиките са били уседнали хора, живеещи в търговски пунктове и земеделски села и се премествали от един търговски пункт в друг по търговските си дела, понятието за номадска миграция не се отнася за тях; тюрките са номадски коневъди, участващи в миграции, завоевания и събиране на данък, те живеели на пътя в преносими юрти. Летописите подчертават, че Согдийците не са били воини, а тюрките са били прочути войници). Те се придвижвали по стария "Път на коприната" отвъд Аралско и Каспийско море до Дон и Азовско море. Там те влезли в пряк контакт с потомците на шведския народ, известни като Остроготи (в Швеция все още има град с това име). Остроготите започнали своята дълъг път на юг (както е отразено в поредица от археологични паметници) и до 4 век от н. е. погълнали местните народи скити, алани и аси по цялото северно Причерноморе до Дунав на запад. В тази смес през 376 г. дошли скитските хуни, на свой ред които прогонили западния клон на остроготите и другите германски народи и подчинили близките остроготи. Тук те съжителствали и, според някои източници, скитските народи използвали германския език като лингва франка на своето време.

     Появява се лидерът, известен като Улдин (Один на норвежки) и си създава име в римския свят, а после, около 408 г. изчезва от световната сцена (т. е. от полезрението на класическите писатели). Исландските саги казват, че хората Асир живеели отвъд река Дон, с главния си град, разположен в близост до Кавказките планини (Ние познаваме това град под Хунското му име Беленджер и Хазарското Варачан, но ас-аланите имали столица Магас горе в планините) и именно тук двамата братя на Один останали с честта на своя народ, когато Один започнал миграцията си на север (това е странно е, Улдин е бил до римските лимеси с армията си, разстоянието до Скандинавия е по-кратко от връщането в Каспийско море, а отиването и връщането дотам би било 4 пъти по-дълго. Трябвало да изхранва армията си, да изхранва конете си, да вози обоза си и да плаща на собствените си сили в пъти повече, като върви по заобиколния път). По този начин ще трябва да предположим, че ще намерим някаква група хора в тази област, съответстващи на описанията на Снори. Азерите (Азери е толкова близо до Аесир колкото можете да си представите) - са хора, живеещи днес в планините на Азербайджан. Ясно е, че те се смесват с местното близкоизточно (т. е. кавказко) население, както се вижда в преобладаването на хаплогрупа J в азерите.

     Въпреки това, в тази група все още има контингент от населението, който се различава от собствените си съседи, който дефакто носи три азиатски профила, открити в Шетландските острови (норманска колония) и тези профили между тези два северни и южни района са по-сходни, отколкото между всички други групи от Турция до Монголия. Напълно вероятно е R1a, K и Q, идентифицирани в това проучване, да идват от Средна Азия - родното място на азерския профил на R1a, който се явява модален за профилите, открити в средноазиатското население на Алтай.
41

     В епохата, известна като "Преселение на народите", имало вълни от регистрирани и нерегистрирани масови движения на хора през просторите на Европа, като германските народи, които се озовават в Италия, Испания и Северна Африка в средата на пети век. Според скандинавските саги, записани от Снори Стурлусон, се предполага, че Улдин и ансамбълът от сарматско-хунски-германски народи са се преместили заедно с него на север до родината на остроготите, той преговарял с Гилфир, тогава крал на Сверите (вероятно правейки му предложение за споделяне на властта), което Гилфир не можел да отхвърли - като се има предвид репутацията на хуните, използващи крайни форми на насилие, за да постигнат това, което искат) (В допълнение към стария стереотип, ние трябва да отдадем на хуните дължимото за техните социални таланти, те успешно съжителствали с по-голям брой различни народи, отколкото Англия в апогея си, и го правели с далеч по-малко насилие) за земите около езерото Малар в Гамла Упсала, където да се настанят по-голямата част от неговите хора. Той обаче изпратил синовете си да окупират други земи, в това число Ослофиорд в Норвегия.

     Този възглед за историята се подкрепя от археологичните данни, в Гамла Упсала се намират три курганни погребения, свързани с кралете на Швеция от пети век, и погребалните традиции съответстват на традициите на скитските народи (погребения с кремация, с богат погребален инвентар, с двадесетфутов курганен насип на върха). Такива погребения са познати по пътя към далечния Алтай от времето преди раждането на Христос.

     Освен това видът на генетичните профили R1a от 4 места в Норвегия и 5 в Швеция показва ясно е, че хората, които най-много наподобяват профилите на Y-хромозомата на ДНК в Алтай, са намерени в Gamla Uppsala и Вестерботен (Vдsterbotten) в Швеция, както и в Северна Норвегия. R1a-профилите на около 30% с тази хаплогрупа в норвежката колония на Шетландските острови и в Исландия, които са аналогични на профилите в Северна и Южна Норвегия, съответстват на историческата картината, че тези райони са източник на население, емигрирало в Шетландските острови и Исландия във викингски времена. Това подмножество на нормански профили, намерени в някои части на Швеция и Норвегия и техните колонии, не прилича на профилите на Източна Европа, докато по-голямата част от R1a в Скандинавия не е по-различна от тази в профилите от Източна Европа, откъдето се предполага, че са произлезли предците им. Вероятно Източноевропейските профили вече са присъствали в цяла Скандинавия преди пристигането на азиатските народи в началото на 5 век – или завърналите се в родината си остроготи са имали профили R1a от Източна Европа, наследени от предците им за предходните 400 години (С други думи, във втория сценарий в Източна Европа остготите загубват всичките си маркери, а завърналите се мъже носят бащини гени от напълно различен народ от самите тях, генетично огледално изображение на модел за замяна на езика на господстващия елит, популярен сред копнеещите по предишната красота историци ).

     Въпреки че акцентът тук беше върху R1a Y-хромозомата, хаплогрупата Q, която (с изключение на следите по протежение на миграционните пътища) рядко се среща на запад от Средна Азия. Именно този профил говори ясно за миграцията на азиатци в Скандинавия. Между Русия и Испания тя никъде не е намерена в размер, надвишаващ 1%, макар и на ниско ниво да се среща на юг, в Турция и Унгария - и в двата региона, които в исторически времена са били "изпитателен полигон" на хунските народи. Q се среща в Норвегия и нейните колонии (включително Обединеното кралство, но на много ниско ниво). Разумната оценка на Q в Норвегия е около 4%, но е много разпръсната и се проявява само в големи проби или в области, където Q е по-концентрирана чрез ефекта на основателя и генния дрейф. Тази цифра се отнася и за Исландия и Шетландските острови. Хаплогрупа K от Азия в шведските и норвежките екземпляри се появява много рядко и е регистрирана на Фарьорските острови (Норвежка колония) и на Шетландските острови. Изглежда ясно от изследването до момента на разпределението на Y-хромозомите, че вероятно по-голямата част от азиатската група е била R1a, след това Q, след това K.

     Изненада, изненада. От всички съвременни тюркски народи, които не са претърпели "подмяна на езика на доминиращия елит", най-близкото съответствие с прогнозата на автора за състава на Y-хромозомата на народа Аси, оставил генетичния си отпечатък в Скандинавия, са "казанските татари", модерен ипостас на древните българи от Балх в Тохаристан, завладян от Асите ок. 130 г. пр. н. е., те заменили западните хуни през 5 век от н. е. и запазили своята, може би не винаги блестяща независимост до зловещата 1552 година. Между другото, фолклорът и хрониките на Българите от Итил са съхранили подробни сведения за пристигането на хуните и за сделката на хуните с местни небългарски владетели за съвместно управление, което много прилича на историята в Норманските саги за прозата на Еда (The Prose Eddas) и Хаймскрингла (Heimscringla). И в двата случая съвместното управление се оказва уловка и съвсем скоро цялата земя минава под управлението на династия от срамежливи новаци. Както в Скандинавия, династията - в този случай династията Дуло - продължила да царува за хилядолетие, и това бил последният луд потомък на тази династия, който донесъл опустошение на Итилската България на своите предци. Българската традиция е съхранила и своето Асовско наследство.

     Най-добрата оценка на общия процент на азиатската Y-хромозома в Норманската популация е 4% Q плюс 1% K плюс 10% чрез R1a, общо 15%. Причината за датирането на времето на пристигането на хората преди 793 г. е тази, че Q се среща и в колонията, основана от Норвегия в началото на времето на викингите. Генетичните данни за хората се поддържат, дори сравнявайки генетиката на норвежкия фиордски кон и монголския кон, данните показват, че мигрантите в Скандинавия донесли със себе си ценните си коне, които станали корен в основата на днешните норвежки коне.

     Авторът е използвал генетични данни, както и историческа, езикова и археологична информация в подкрепа на информацията от Снори Стурлусон в Прозаичната Еда и Хаймскрингла за това, как и кога народите от Азия дойдоха в Скандинавия, за да основат шведската и норвежката кралски династии. Освен това тези данни подкрепят основните твърдения в спорните идеи на Тур Хейердал за връзката между азерския народ и скандинавците.

     Фактите говорят сами по себе си, но те трябва да бъдат оформени от теоретична база, която да определи "най-доброто съответствие". Схождащите се помежду си данни от източниците се склоняват към подкрепа на хипотезата, изложена в тази статия. Ако представените тук доказателства могат да издържат на независима проверка и изпитанието на времето, говоренето за скандинавската история ще трябва да включва подробна информация за миграцията на монголски - азерски предци.

               Списък с литература (не е включен)

     Работата е в стадий на разработка. Тя беще дълги години в процес на разработка. Началото започна, когато бяха докладвани резултатите от ДНК-теста на чичо ми Уилямсън. Ако времето позволи, тя ще се развива и ще бъдат добавени нови данни и връзки.

Dr. David K. Faux, Seal Beach, California, fauxdk { at } yahoo.com Версия:17 юни 2007.

     ©2004 – 2007 Дейвид К. Фокс. Материалът, съдържащ се в този документ, е интелектуална собственост на автора. Приемливо е да копирате този документ за лични проучвания, направете кратки цитати с подходящи заемания и поставете връзки към тях на друг уебсайт. Всякакви други употреби са изрично забранени без писменото разрешение на автора.


 

 




Гласувай:
6



1. marana69 - ...здр, има ,за четене..виждам..но.
24.05.2023 08:52
...нямам.мн времее..краси..правя дом ремонти..
цитирай
2. mt46 - https://www.google.com/search?q=%D0%94%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D0%9A.+%D0%A4%D0%BE%D0%BA%D1%81&rlz=1C1SQJL_bgBG842BG842&sourceid=chrome&ie=UT
24.05.2023 13:36
А защо за Д. Фокс няма нищо в Гугъл?... :)
цитирай
3. dobrodan - Защото, Марине, търсенето в Гугъл се прави ето така:
24.05.2023 16:35
https://www.google.com/search?q=David+K.+Faux&oq=David+K.+Faux&aqs=edge..69i57.1308j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8

После си избираш какво да четеш.
цитирай
4. kirk - Названието "таджик"
24.05.2023 17:16
Започва да се разпространява като синоним на мюсюлманите и тюрките (турците) не в Средна Азия, а в Мала Азия. Тук в ист. Армения се преселеат отделни арабски племена с разрешението на владетелите и на Византия. Араб. племе таджик обаче се оказва неблагодарно и се съюзява с белите овни, тюрките, престава да се занимава с мирен труд и се превръщат в грабители. След време те се смесват с тюрките и са прогонени отвъд Дербент, преминават в Средна Азия и пр. В арм. език и до днес таджик и Таджъкъстан означават турчин и Турция, средноазиатският Таджикистан се нарича Втори Таджикистан.
цитирай
5. kirk - За втори път твърдя, че е налице
24.05.2023 17:35
Спекулация с етнонима на асите и малоазийска Асса или Ази няма нищо общо с хуни и тюрки. На базата на навни антинаучни пседоетимилогии се конструира "история" не несъществуващ етнос. Урарту е нападната от Хетската империя и нашествениците мушки и се разпада на Хаяса (Армения) и Аса или Аза. Названието й е получено поради недуразумение. Колонизатори евентуално от ахейския културен кръг попитали един местен от кое племе е и той им казал нещо от типа "Аз съм си аз!!!" Малко по-късно тази южна част отбУрарту е анексирана от Асирия и населението започва да ползва семитски. Какви хуни, какви тюрки, какви азербайджанци, какви 5 лв.? Те са носители на съвсем определени културни белези. Кам ги у номади, овце и кочове или вълци и кучета???
цитирай
6. dobrodan - Кърк, думата "ас" в европейските езици е синоним на
24.05.2023 18:41
най-добър, най-знаещ, на-разбиращ и т. н.
Наистина е интересно как и защо се е получило така.
Аз също не смятам, че идва от азерския етноним.
Аз или Ас като местоимение едва ли е съществувало по времето на Урарту?
Европейското Аз звучи като Ио, Их, Ай и т. н. Славянското също, Я.
Асите са богове в скандинавските саги. Валхала? Валкирия? Волк? Вулф/Волф?
Известно време няма да пиша толкова често. Не знам точно колко дълго.
цитирай
7. mt46 - https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%86sir
24.05.2023 19:15
dobrodan написа:
най-добър, най-знаещ, на-разбиращ и т. н.
Наистина е интересно как и защо се е получило така.
Аз също не смятам, че идва от азерския етноним.
Аз или Ас като местоимение едва ли е съществувало по времето на Урарту?
Европейското Аз звучи като Ио, Их, Ай и т. н. Славянското също, Я.
Асите са богове в скандинавските саги. Валхала? Валкирия? Волк? Вулф/Волф?
Известно време няма да пиша толкова често. Не знам точно колко дълго.

Добродане, виж добре каква е етимологията на "ас", "аси". Свързана е с "бог", със "сила", няма нищо общо с тюркските езици, нито с местоимението "аз"...
цитирай
8. kirk - Имам някаква представа за урартийския език
24.05.2023 20:26
Така че твоите познания по индоевроп. и урало -алтакските езици едва ли ще ме разколебаят. Ас - тат твам аси! е известен будистки фразеологизъм и е на санскрит. На арменски йес/ес е именно местоимение 1л.ед.ч. Асите в Мала Азия дори не са се наричали аси, а манийци, мани... Съврем. осетинци, които са потомци на аланите също претендират да са аси, на базата на един от етнонимите им - яси. А къде е клинописното им наследство, ааааа - забравили са го?! Когато се изнесли от бреговетв на ез. Урмия в Кавказ, наллли?! Азербайджан е татарско произношение на античната Атропатена, дадено на новата държавьа 1918 г. от бакинскоте комисари, ази - друг път!!! Такаеа кратка сричка се пренатоеарва със семантика, каквато просто не може да носи, само защото по името на споменатия абориген европейците нарекли целия континент Азиа. И това е антинаучно!!!
цитирай
9. dobrodan - Кърк, преодолявам физическото
24.05.2023 22:23
неудобство в момента заради теб и ти предоставям този материал

https://erevangala500.com/page/82.html

По-горе споменах, че известно време ще пиша рядко...
цитирай
10. dobrodan - Марине, защо имаме аси при скандинавците
24.05.2023 22:27
и другите европейци, след като в нито един от индоевропейските езици индийската дума асури не означава абсолютно нищо? :)
цитирай
11. kirk - Както сам ти си посочил по-горе
25.05.2023 21:33
Няма начин Асса да има нещо общо с азВерския етноним. Попрегледах публичната излагация на проф. Фиридун Джалилов, та чак и видеоклипа на Шелале Гасанова, която не се сеща, че на латиница трябва да бъде Hasanova. Последният е поредният писък на комплексарщината и перфидната татарска подлярщина, в случая на зам-президентката на АзВерБийЖена. Той е станал причина да кръстят сайта си така - с името на столицата на Армения, а де факто и да юре - да разпространяват арменофобските си бълнувания. Жалка работа! Проблемът е, че и ти си се подвел по подобни псевдонаучни антилингвистични словесни еквилибристики. Ами представи си, че в различните езици тази , хайде да не е сричка, но дори двусрична дума, да има съвсем конкретен друг, различен произход и смисъл от тези в езика, който считаш за изходен. Изобщо не може да бъде вярно твърдението, че аз или ас, където и да се срещне, в който и да е език, има нещо общо с нещастната малоазийска Асса. И как не сте се сетили да вкарате вътре във филма Аш? Ашур? Асирия??? Що бягате така от семитите??? Не питам - констатирам!
цитирай
12. kirk - Офтопик
27.05.2023 13:15
Извинявай, ама тия дни не мога да спра да се кикотя, ще ми се развие пъпа шъ знайш. Виж кво стана там при говедаров в статията му за "превъзходството на изтока" със същия пишман автор и твоичкия - баба Ваня Кашкавалова. Без бой и двамцата си признаха "културното си превъзходство". На единия деда му прогонил гърци, земал им къщата, оженил се за гъркиня и я пребивал, за да не говори с децата си на гръцки. Другият пък се хвали, че деда му през Балканската изнасилвал арменки и обирал златото на арменци. Убавци - с една дума!
цитирай
13. dobrodan - Напротив, Кърк, сетили сме се :),
27.05.2023 20:48
но ти не обичаш да четеш такива работи :):):), иначе имам поредица преведени статии, Непознатите тюрки (Изчезналите цивилизации), ами 11 части са :).
Ако искаш.
цитирай
14. dobrodan - P. S. При Говедаров
27.05.2023 20:51
отдавна липсва всякакво усещане за околната среда и 21-вия век, той живее в 1917-та година.
Толкова си може.
цитирай
15. marana69 - тооочнооо!!) всичко, хубаво, иде от Изтока, ама..парите, от Запада
28.05.2023 10:32
[quote=dobrodan]отдавна липсва всякакво усещане за околната среда и 21-вия век, той живее в 1917-та година.
Толкова си може.


и Парите, са убави, к крававро..или, за теб, са оборска тор ??))
цитирай
16. notfun - Отличен материал ,отново, краси.ком 10.е точно в целта@)
28.05.2023 12:29
, оставил генетичния си отпечатък в Скандинавия, са "казанските татари", модерен ипостас на древните българи от Балх в Тохаристан, завладян от Асите ок. 130 г. пр. н. е., те заменили западните хуни през 5 век от н. е. и запазили своята, може би не винаги блестяща независимост до зловещата 1552 година. Между другото, фолклорът и хрониките на Българите от Итил са съхранили подробни сведения за пристигането на хуните и за сделката на хуните с местни небългарски владетели за съвместно управление, което много прилича на историята в Норманските саги за прозата на Еда (The Prose Eddas) и Хаймскрингла
цитирай
17. fun1001 - ?? дедоо кърк ?що не си гледаш бабката...)))))
30.05.2023 08:07
ти, на мен, акъл, НЕ можеш,НИКОгА да дадеш..

4. kirk - Вехта чанта
19.05 19:14
Ама мачкан лак, защо така с рогата, пърдон - С Геополитиката. Тя не е за тебе, за тебе е да му носиш на бат Гришо топките... Сигурно мечтаеш да ги държиш... Всъщност дали осъзнаваш, че раздела "Тя и той" няма нищо общо с публикацийката ти, въпреки някои фройдистки внушения и закачки... Виж ся на 72 съм, ама потентен, разгледай снимката ми - моята е, а не като твойта чужда. И дай да се видим и чуем, напр. по Еайбър, Лайн, Скайп... НЕма да боли!!!
цитирай
18. kirk - Ама, не ма, тази с многото никове
30.05.2023 13:39
Не искам да ти давам акъл, а нещо съвсем различно... И защо ме ми отговаряш там, а тука?! Разваляш статията! Dobrodan-е, нали знаеш, че фондацията ми е свързана с различни - вече 4 DNA Project програми, та значи от най- високо място забраниха, закриха определени направления и конкретно секвенцията на етно и национално детерминираните генет. маркери! С други думи тази спомаг. истор. дисциплина от2-3 години не борави с обективни данни и крайни резултати. Следователно използването й е силно редуцирано и лимитирано. Най-много, което дава е връзки между човешки общности в древността и античността. Не зная чувал ли си за тия биолаборатории извън САЩ, напр. - при вас, в София...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1043115
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031