Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2023 07:47 - Древният Рим и съвременният свят- паралели
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3486 Коментари: 14 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Уместен е този паралел, защото границите в съвременна Европа, на повечето  европейски държави, са маркирани още по времето на Великия Рим, с тези на провинциите Испания, Лузитания,  Британия,  Галия ,Германия Тракия, двете Мизии, Дакия...
Но паралелът ще е на тема упадък!  Може ли да се търси аналогия между Рим и съвременна Европа и къде?

Но, поред, кога започва упадъкът на Рим? Той е един дълъг процес, но все пак, може да му се постави едно сигурно, стабилно начало! Конституцията на Каракала от 212г. сл.Хр.
Защо? Та, тя е един модерен акт, дори и от съвременни позиции? Даваща римско гражданство на всички мъже от покорените народи, правеща ги римляни! Погледнато от съвременни позиции  , това е акт, изпреварил времето си!
 Да, новите римляни влизат свободно вече в Рим!
И не само това, те могат свободно да заемат всякакви длъжности, сенатори, дори и императори!?
Резултатът не закъснява! Появяват се за няколко десетки години също толкова римски императори, наречени войнишки,  нямащи нищо общо с предишните династии?Рим се свива при Галиен до границите на днешна Италия Все пак , намират се способни императори от Балкански произход, заради блогови мекерета, да не ги нарека с точната дума и те временно спасяват Рим!
Втората фаза на упадъка настъпва с неофициалното разделяне на Рим, при Константин Велики! Косвено, разбира се, той успява да го обедини преди това, но мести столицата в Константинопол Рим е вече провинциален град Синовете му, в борбата си за власт, разделят империята! 250 години след конституцията на Каракала, Рим пада окончателно!

Какво е положението в Европа?
Франция, след ликвидирането на империята си, дава при облекчени условия , френско гражданство на хора от бившите си колонии, до милион годишно Предимно от Алжир, Тунис, Мароко, но и от останалите колонии в Африка и  в Азия!
Резултатът?
Франция в момента има около 70 милиона жители за тридесет години населението и се е увеличило с 20 милиона, но коренните французи намаляват?
Б ъдещето ?Президент с нефренски произход и парламент с боята на футболистите им от националния отбор!
Подобно е положението и в Англия,там дори министър- председателят е такъв! Испания , Германия са на същото дередже..
Перспективи?
Не съм пророк и не искам да съм такъв, въпреки, че нещата са от ясни, по" ясни
Европа върви уверено по пътя на Рим! Но предвид ускорените комуникации, срокът ще е много по- кратък!

Чака я неговата съдба! Управниците и да четат  история на Рим, но не като Петка на Чапаев, ако могат да променят нещо?
Въпреки, че е много късно!




Гласувай:
26



1. leonleonovpom2 - Един виц в тази връзка
24.05.2023 08:01
Петка искал да стане висшист!
Посъветвал се с Чапаев, какво да учи?
Чапаев му препоръчал История на Рим!
Петка чете за изпит, вир вода! Отива при Чапаев, казва му, че нищо не разбира Например, това изречение:
Патриции правили оргии с матрони
Чапев се чуди на акъла на Петка, какво има за разбиране тука?
Матроните са леки жени, оргиите- спявки
Но при патриции запъва за секунди Казва, че е очевидна печатна грешка Явно става дума за партийци!
цитирай
2. leonleonovpom2 - На вниманието на някои мекерета!
24.05.2023 08:58
Приемащи безкритично твърдението, че най- многобройните европейски народ е изчезнал и лансиращи го като слоган!? Този, наричан тракийски
До седми век включително, Рим и после ИРИ , се управляват изключително оттракийски императори Само двама са достатъчни -за пример- Константин Велики и Юстиниан Велики Велики, с рождено " славянско" име Управда, римският му вариант показва какво означава!
Траките изчезнали, но оставили императори!
Желязна логика, няма що!

ПП' всъщност Управда е рожденото име на предшественика на Юстиниан- Юстин, който му е вуйчо Той е осиновен от него и взема името му



цитирай
3. gardener - Здравейте,
24.05.2023 09:39
Разбира се и аз, често си мисля в близка и далечна връзка по темата, която сте открили в блога си. При мен е малко по-обща и касае формите на обединяване на хората в по-големи групи под напора на обстоятелствата или на силната личност и разпадането на условните империи. Хоби. Включително съм любител и на фантастичните автори, които също "градят" в книгите си утопии и антиутопии. За един живот, темата свързана с човешките същества и техните истории и мераци, както и евентуалните пътеки на развитие е трудно да се изучат. Връщаме се на историята, която от една страна е почти точна наука от около 200 години, а от друга е до голяма степен "писателски" умения. Работа с документи, които в повечето случаи са създавани като трудовете на Тодор Живков или мемоарите на Жуков. След прочита им - всички ще имат грешно мнение за историята и дори за "личността" на авторите им. За последните 70 години в условията на "студена война" се изучиха много техники за практическото приложение на науката (история) във връзка с управлението на малки и средни народи-държави с цел унищожаването им или развитието им. Един от изводите ми е - Империя/държавност с постоянен елит има само тогава, когато си завладял всичко около теб и в рамките на 1 година път от границата ти няма други сериозни врагове, които могат да те унищожат. В съвременния свят, тези характеристики са невъзможни и за това враговете трябва да се делят в по-бърз порядък от онова време и раздробени да имат за ценност имперската валута. Универсалната култура с единни ценности е бонус, когато си либерален към вярванията и ги събереш в една империя, винаги има недоволни, които ще работят против. Разрешаването на свободомислие и признаване на статус човек за робите е първата крачка към разпада, тя идва след приемането на човеколюбива религия или образование, което е либерално и дава на по-неуспешните и мързеливите възможност да бъдат опозиция като недоволна другост. От тук започва упадъкът и кризата в управлението...
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Гарденер!
24.05.2023 10:09
Благодаря искрено за отзива
Много фактори влияят на разпада на една империя
Но сливането на ядрото с обкръжението му е основно Затова електроните на атома кръжат на огромни разстояния от ядрото
Така е загинала и Спарта, когато и робите станали войници
Рангът при управляващите, считани се за богове също натежава на везната Огромни заплати, далавери, обезсмислящи пълноценния труд на хората, храчки върху него, това също води до лош край Вижда се, че всички тези компоненти са налице , при това в излишък, само наивен може да ваярва в бонус евентуса!
Хубав ден!
цитирай
5. gardener - Е, ще изнаглея и ще допиша още малко, извинявай.
24.05.2023 11:51
Във всеки един момент от съществуването на организацията има проблем с хората и броя им. Организацията не може да се развива без хора, ако е основана на примитивни оръжия и само пробив в науката може да осигури качествени и масови средства за убиване на враговете и експанзия. Разслояването на хората в касти, според ума и телосложението, става в ранна детска възраст. Робът не получава нищо, освен умения да произвежда или за каквото е роб, сексът между робите води до деца роби, които нищо не получават от раждането си. Елитът възпроизвежда елит, а селяните - селяни. Войните имат това свойство да умират бързо, колкото и добри да са, а "бабите" в примитивните армии не могат да насмогнат да раждат хора от кастата на войните. Това е главният проблем на империите до 1918 година, когато в Европа се разпаднаха. Германия, Русия и Англия се опитаха да създадат нови армии, командвани от елитни офицери, за които са изгубени безброй години в учение, но не всички от тях са качествени и така. Не можеш да сравниш фолксшуле и църковното училище с нормалното и класическо образование, даже в България - гимназията е с изучаване на френски, латински и т.н., но е за елита от Царството. Колко "селяни" от тук днес си мислим, че предците ни са учили нещо преди 1900 - 1908 година, т.е. и тогава училищата са силно разслоени и за определени видове хора. Комунизмът, брат, също създаде "елитни" шулета за своя си калцун елит, в който трудно проникваха други, не защото не искаха, а защото знаеха, че това не елит, а верни синове на партията. Науката е сложно нещо, за нея малко хора са готови да си опропастят младостта и да учат, особено, ако имат храна. Трябват ти инженери, създаваш ги със строги правила и яко учене, трябват ти легионери и тях ги създаваш. Те стават опасни във всеки един момент и какво? Стигат до сърцето на държавата и го заменят. Дали ще са еничари или преторианци, особена разлика няма, винаги се стига до "войнишки" императори, ако нямаш представа за маймуната-примат. Днес, нашата част от Европа е в ръцете на войнишките императори и в Русия е същото, там е било винаги така, императорът имаше "чин" полковник, както и нашият цар Борис втори. Това е свръх факта, че по титла са главнокомандващи, като Путин, Радев ... все с пагонни хора, т.е. не сме изживели етапа на примитивизма. Когато главнокомандващ стане някой като ... кой е най-големия учен на България в момента... не го знам, е тогава ще сме в демокрацията и няма да се разпадаме. Темата е дълга и сложна, благодаря за търпението, г-н Симеонов.
цитирай
6. kvg55 - leonleonovpom2,
24.05.2023 15:12
Да промяна ще има. Отживялото времето си отминава в небитието. Агресията на Колективния Запад ще бъде смачкана със сила и изкоренена. Както Англия клекна на мъгливия си остров без колонии и сама беше колонизирана от тях, така и другите ще се кротнат пред същата участ. В Рим са нахлули чужди завоеватели, сега Западът приема отгледани си от него завоеватели.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей отново, Гарденер!
24.05.2023 16:48
Темата е интересна, така, че спокойно можеш да я продължиш!
Съгласен съм с допълнението, което правиш!
Рим е сила, докато патрициите,, които са обучавани за генерали- командири на армии и военен щаб, водят войската. А войници са само римляни, обучавани военно . Подобно е положението и в управлението на държавата
Нещата се разбиват, когато на патрициите се забранява да служат в армията, за да се съхрани живота им! Да, но влелите се неримляни, както и илотите в Спарта нямат военните им качества
Известно е, че при похода си, , Ханибал унищожава една римска армия при Кана и Рим няма какво да му противопостави, докато формира нова
Август оплаква в кошмар в съня си трите загубени в Германия легиони! Крещи- Вар, върни ми легионите! Три унищожени от 28, контролиращи пет милиона квадратни километра, това е тежък и трудно поправим удар Армията тогава е от римляни, малко траки които са добри войни, тракийското царство е федус
Да има и императори- учени -Хадриан е архитект и активно е участвал във реновирането на Пантеона и скромно не е маркирал заслугите си Учен и писател е Марк Аврелий Историк е и Клавдий, който заради уродливостта си, дълги години е обект на присмех! Но е написал многотомна Световна история, която не е запазена
Да , Хадриан и Марк Аврелий минават за едни от най- успешните императори
В нашата история, съвременна, също има учени от световна класа Филов, Станишев! Според мен са сбъркали Щели са да са успешни в мирно, регулирано време В просташка, ръководна среда на ВСВ, те могат само да носят негативи, както се и получава
А великите Симеон и Калоян, освен войни, са и високо ерудирани Калоян с познанията си смайва папската легация, смятаща го за див, недоволен варварин Писмата до папата, писани лично от него потвърждават голямата му обща култура
Симеон, колкото и да твърдят, че лично нищо не е написал и, че не той е Черноризец Храбър, истината е, че пък няма кой друг да е Само той и чичо му Докс владеят перфектно гръцки и латински,но чичо му е на преклонна възраст и подобен , висококвалифицирани труд не е по силите му!
Явно за да е успешен един владетел , освен качества се изисква и благоприятно стечение на обстоятелствата, или, както са ги формулирани древните- подкрепа на боговете !
Хубава вечер!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
24.05.2023 17:12
kvg55 написа:
Да промяна ще има. Отживялото времето си отминава в небитието. Агресията на Колективния Запад ще бъде смачкана със сила и изкоренена. Както Англия клекна на мъгливия си остров без колонии и сама беше колонизирана от тях, така и другите ще се кротнат пред същата участ. В Рим са нахлули чужди завоеватели, сега Западът приема отгледани си от него завоеватели.


Да, именно това се мъча, добронамерено, да обясня, че повтарят в друго време и в други условия наистина, грешката на Рим! Не са научили урока на историята
Че навлезлите нецивилизовани хора искат да живеят като тях! Как ще стане това? На един стол не може десетина човека да седят Отговорът е прост, като заемат техните места Начини за това много , резултатът ще е като при Рим!
А най- голямата опасност за тях е това, което искат най' много- да унищожат Русия Това ще е и краят им Десетки милиони руснаци ще идат на запад, имат научен и всякакъв потенциал и ще ги завладеят така, както Рим е бил завладян, при това, от диви орди!
Хубава вечер!
цитирай
9. born - Ситуацията е от ясна по- ясна, но ме ...
24.05.2023 23:33
Ситуацията е от ясна по- ясна, но ме удивява факта, че и Израел тръгна по пътя на ЕС, в който присъствието на България е съдбоносно . Може би приемането в Евроколхоза и на Македония (Северна , Южна ... - все тая) окончателно ще катализира разпадния процес .
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
24.05.2023 23:49
born написа:
Ситуацията е от ясна по- ясна, но ме удивява факта, че и Израел тръгна по пътя на ЕС, в който присъствието на България е съдбоносно . Може би приемането в Евроколхоза и на Македония (Северна , Южна ... - все тая) окончателно ще катализира разпадния процес .


Да,прав си, пропуснал съм този момент! Но и трудно мога да го обясня, освен да посоча фактите
На който сме били съюзник, хаир не е видял!? И Германците, в двете Световни войни, и СССР, на когото се пишехме големи приятели, се разпадна, сега на новия совхоз сме много верни, като паленца сме пред тях, готови сме и посраните им задници да оближЕм а и на отвъд океанските аркадашии сме им като хотелски пиколи!?
Няма да видят хаир с нас, горчиво ще плачат! И като капак, се добавят онези български ренегати, те са много лУти в туй отношение, около Вардара! Работата е сигурна!
Че балонът ще бъде спукан! Много голям екипаж от хрантутници има на него, няма как да удържи този товар!
Не им мисля злото, лошото е, че те не го усещат!Вярват в светлото Бъдеще В туй отношение ние сме по- печени от тях! Не, че хептен не вярваме, но понеже сме го търсили по Земята, знаем ,че то не е тук, а на друга планета!

Дано се поправят!Докато е време!

Лека нощ!
цитирай
11. blagovesteliseev - Паралелът е сложен, но е следният
28.05.2023 13:51
След като убива Христос Рим се превръща в наследник на Вавилон - езическите вярвания, коиот служат на дявола.
А в наши дни от Рим тръгва създаването на световният Вавилон, Европейският съюз. Едно и също богопротивно и богоборческо нещо.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Поздрави, Благовест!
28.05.2023 21:21
Да, съгласен съм, днес ЕС копира грешката на Рим, която и слепият вижда, че е причина за краха му!?
Защо, отговор трябва да дадат еврокомисарите!

Хубава вечер!
цитирай
13. vladtepes - За Рим
06.06.2023 10:56
Все пак в Рим е имало повече справедливост - извършилите тежки престъпления са получавали възможност да се преборят с мечки, тигри, лъвове и т.н. Има хубава песен Christians to the Lions!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Влад!
06.06.2023 14:00
vladtepes написа:
Все пак в Рим е имало повече справедливост - извършилите тежки престъпления са получавали възможност да се преборят с мечки, тигри, лъвове и т.н. Има хубава песен Christians to the Lions!

Браво!
Хареса ми мярката, за определянето на справедливостта!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9145353
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102619
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031