Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05 09:57 - Националнихилизъм
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 969 Коментари: 9 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В последно време се сблъсквам с нещо ,което все повече ме смущава ! Имам предвид период от десетина години!
Изтъкнеш нещо, считано за Българско, не за някаква слава, а от чист патриотизъм и веднага се намира някой, мъчещ се да те опровергае?
Не за друго, това, че му е станало опровержението занаят е ясно! По този начин демонстрира, че е по- компетентен?! Стои над тебе, зависим си от него, независимо, че ккопетентността му е с обратен знак? Не работи за България, а срещу нея!
Момент, не прозира ли алюзията, че той е по- велик и от България, затова е толкова категоричен в оценките си?  Той решава, кое е Българско, кое не?

Мога да изброя поне десетина случая от този тип, за произхода ни, за азбуката, за Българи и славяни и така нататък...
Особено фрапиращ е този с кашкавала!
Относно това, че е Български продукт и името е Българско!
Веднага скочиха срещу Българското? 
Добре, но специалността ми е техническа, свързана е с производство, с технологии! Скромно, имам някакви успехи в тази област, както и езикови познания

В тълковния речник наистина пише, че името идва от италианското качокавало и през румънския идва в България?
Румънският е изкуствен език, създаден с цел да измести Българският, обявен е за основен  едва през 1866 година! Излиза, че ,ако е така, ние познаваме кашкавала от два века
Неземна глупост, кашкавалът е познат по нашите земи от памтивека, излиза, че е нямал име?
 Проучих технологията на нашия и на  италианския кашкавал Оказа се, че няма нищо общо в тях, това са различни продукти Докато в нашия кашкавал се изисква да няма въздух, в италиански е обратно, нямащият въздух се Бракува!Попадна ми и мнението на италиански професор в областта на кашкавала Беше категоричен- това са два различни, нямащи нищо общо продукти! И  постепенно се избистри в мен откъде идва името? Именно от технологията
Кашката ,която е суровина за кашкавала се валя, тепа, за да се изгони въздуха от нея, оттам кашкавал!

По всичко си личи, че езикът ни е стар и има взаимодействие и общност с латинския Спомагателният глагол СЪМ е красноречиво доказателство за това!
Е, Пулхерия, има такава императрица отдавна привлича вниманието ми с името си
Означава, красива, прекрасна Но, за мъж,  Пулхер означава и славен!  По обратен път, думата Булгер произнасяна така от Българин, в устата на грък ще звучи като Пулхер
Следователно Булгер означава Славен
Да, с това име са дошли Аспаруховите Българи тук А С Булгер  пущуните са наричали в Днешен Афганистан , хората, дошли от Балканите в Македонската империя Означава Чужденец!
Веднага, като ужилени скочиха! Не било вярно, Българинът не може да е славен, което всъщност обясвява и мистерията със
 славяните? Как едни и същи неща се приписват на Българи и  на славяни?
Как може в шести век в Мизия само Българи да живеят, а в съ щото време там да се подвизават седем славянски племена?
Каква е причината за раздвоение в тези хора, твърдящи това? Българи ли са или славяни и кога са едното и кога другото? 
Да подминем начална фаза на лудост като причина , вероятно куца университетското образование! В добавка- зазубряне безкритично на записките от лекциите за висока оценка, защото отклоняването от тях се наказва@ И после, само го повтаряш, да не ги забравиш! Неудобно е, нарушаваш си конфорта с учене на ново!
Да, тази е по приемливата причина за подобно  раздвоено поведение!Гласувай:
281. ramone - ..
29.05 15:59
Не схващам - отде накъде "булгер' произнесено от грък ще звучи като" пулхер"?
Гърците нямат Б в азбуката-изписват го МП където се налага (струва ми се, че така и го произнасят).
Булгер биха го произнесли просто Вулгер (с меко Г близо до Х-така го произнасят). За Г обаче си имат буква.
И още-отде накъде пък румънският ще е изкуствен език? И какво ще рече "изкуствен"? По тая логика всеки език е изкуствен.
В годината която цитираш, предполагам че са заменили литургията от църковно-славянски на румънски...което е съвсем различно нещо.
За първи път чувам, че през 6 век в Мизия са живели българи. Това някаква алтернативка ли е?
цитирай
2. leonleonovpom2 - Май си имам работа с представител на явлението!?
29.05 17:30
Не твърдя да е непременно грък! На гръцки е херос герой, нали? Следователно " Х" прелива в " Г" и обратно, както в нашия език "Б" в " П" и обратно! Гърците реално нямат буква за Б ! Така ,че Булгер не е никак невероятно да премине в Пулхер и обратно Факт е че Българите идват от Бившата Александрова империя-земите й с това име , означаващо чужденец- Булгер На техния език!
Разбира се ,че румънският е изкуствен език! Първо наложен от папата,и окончателно от французите след Кримската война!Когато огромен брой Български думи са изхвърлени от него и заменени с френски и италиански Хаотично? Но и до днес 20 % от думите са Български!Знаете ли коя река тече през Букурещ и как се казва На старобългарски е, Дъмбовица - Дъбовица! А приликата между Букьовци и Букурещ ?
Какво означава войвода? Какъвто е Мирчо Стари войвода Както и внукът му Влад Цепеш? На Български са всички негови документи, в замъка Бран има плоча с надпис за Мирчо, че е родом Българин, от Търновската династия Тези имена не звучат ли като Български? Както замъка Бран и долината Предел?
А столицата на Влад, как се казва ? Търговище ,драги, побратимено днес с нашето Търговище
Да бяхте прочели предишните ми постинги, да не повтарям десетките от тях сега ,образователно!
Не знам за литургиите, но знам ,че на входа на патриарщията, Румънската патриаршия, строена преди три века, има надпис със златни букви - че е на цар Константин ш на царица Елена- БЪЛГАРСКИ
Че рубънският език е официален, годината е по памет, не съм правил отново справка, указът е държавен , а не църковен!
Влах не е етническа дума а означава овчар Валахи са и Българските войничи Защото ,когато не са мобилизирани се нанимават с овчарлък! На латински са валахи Областта е Валахия До Трансилвания, Брашов е Валахия Там почва Трансилвания, латинско име- През гората!..-.-.
Жалко ,че не сте чували , че през шести век в Мизия само Българи са живели - в Мизия Сигурно не сте чували и за дългата стена пред Цариград?
Ами прочетете и ми спестете удоволствието да обяснявам от А и Б!Както и за употребата на Български в Румънските земи

Всичко най- добро!
Приятно четене!

цитирай
3. leonleonovpom2 - Какво ли съм тръгнал срещу течен...
29.05 17:35
Какво ли съм тръгнал срещу течението?
А остави роба да си бъде роб! Друг не става!
Бил учен? Какво учено знае, какво е видял, какво е изследвал лично, а не повтарял папагалски?
Зарежи ги такива сметкаджии дребни!
цитирай
4. ramone - Офф...
29.05 22:02
Защо си изписал всичко това?
Самите румънци не спорят, че използват български думи. Това значи ли, че не говорят румънски? Имам приятел от Видинско, който говореше влашки, а майка му, едвам български. Това румънци ли ги прави според теб?
Не само Мирчо стари, а всички владетели на Балканите през 13 и 14 век имат връзка с династията на Асеневци(по женска линия предимно). Това прави ли ги българи?
Не ми чети лекции на гръцки (т. е. не повтаря написаното от мен) защото аз говоря гръцки, а ти - не.
Пулхерия е латинско име. Еквивалента му на гръцки е Евгения. Пулхер просто не е гръцка дума! Тъй че, това което пишеш е една голема каша. Като кашкавал! Постингите ти нема да чета. Не ми се занимава с глупости

цитирай
5. leonleonovpom2 - Така ли?
29.05 22:35
"По всичко си личи, че езикът ни е стар и има взаимодействие и общност с латинския Спомагателният глагол СЪМ е красноречиво доказателство за това!
Е, Пулхерия, има такава императрица, отдавна привлича вниманието ми с името си
Означава, красива, прекрасна Но, за мъж, Пулхер означава и славен! По обратен път, думата Булгер произнасяна така от Българин, в устата на грък ще звучи като Пулхер"......

Къде съм писал ,че пулхер е гръцка дума? Изтълкувал съм как би произнесъл грък Булгер, евентуално!
Те и цигани говорят гръцки, но само го говорят!
За глупаци написаното от мен е глупаво, разбира се!Не чети, не е във възможностите ти ,да го разбереш! Както и това за кашкавала!
Грешката е моя ,че се заех на незнаещ, да отговарям на тъп коментар!
Не знае, че румънци да ги наречем, до седемнадесети век говорят и пишат на Български? Че топоними, хидроними са в изобилие Български, въпреки латинизацията? Че тя е проведена от папата и окончателно от французите след Кримската война!
Хайде сега, аз говоря пък френски, преводач съм също, обясни ми откъде изват френските думи в румънския? Никога там не са живели французи?...

Че войвода е Българска дума, знаеш ли? Ами те имат земи, които са били много повече години Български, отколкото някои наши земи в България!
Знаеш ли например, че манифестът за присъединяване на Северна Добруджа към Румъния през 1879 година е написан на Български? Защото там няма и един човек да го прочете на румънски!
Сега няма и един да чете ...Български Такова порумънчване е паднало И ще пада, благодарение на говорящи гръцки български негодници, защитаващи румънското? Какво ми се хвалиш с говоренето си на гръцки Аз гръцкото в себе си съм затрил и не искам да зная за грък, камо ли да ме учи? Ха, ха, комедия, говорел гръцки? Питал ли съм те?

Иди чети история на България, но от свестни автори, да научиш имало ли е или не Българи в Мизия шести век? За да не пишеш тъпи коментари и аз да слизам на нивото ти!
Що се отнася до кашкавала, той е в главата ти!

ПП.Научи, кои са даките, имат ли общо с гегите, а те с готи, славяни и Българи
Научи, защо столицата на даките, дедите на румънците се нарича Сарматегетузе? Кои са сарматите? И, едва като проумееш, можеш да дойдеш и да правиш" умни" оценки!
Така е, знаещият се съмнява , а незнаещ като тебе е компетентен!


цитирай
6. kvg55 - leonleonovpom2,
29.05 22:44
А защо не допуснеш, че кашкавалът е отишъл с Алцек в Италия и оттам се е върнал в България?
цитирай
7. leonleonovpom2 - Абе, Краси!
29.05 23:01
kvg55 написа:
А защо не допуснеш, че кашкавалът е отишъл с Алцек в Италия и оттам се е върнал в България?


Сигурно си ял Балкански кашкавал!? Няма го никъде по света
Между другото за кашкавал в Българо- френски речник пише- Български продукт!
На запад нямат дума за кашкавал На френски е жълто сирене в превод! Имат сирена най- различни....
Да , единственото близко наименование е каччокавало Преведено на Български означава сирене на кон В нещо като дисаги се премятат две качета от това сирене на кон и така се разнася и продава Оттам идва името му

За сведение, опитах специално, най- хваления румънски кашкавал, така се изписва с латински букви, в Брашов, миналата година!
Е, колкото и да е паднало нивото на нашенския кашкавал, този и с най гадния кашкавал наш, не може да се равнява Бледо подобие е!
И от какъв зор, точно румънците ще го именоват така, каква е логиката?
Изходният продукт е кашоподобен , мачка се, бие се, валя се ,за да стане пита и да се изгони въздухът! Кратко и ясно, защо се нарича така на Български!
А румънският е имитация на нашия, но те ни "учат" как да го наречем?
Добра тема за комедия, съвременна, Българска!

Хубава вечер!
цитирай
8. milkokkostov - Правилно тълкуване.
05.06 03:09
Кашкавал е кашица валя. Точно така се прави кашкавала. Изконно българска дума. В лантинския език има изключително много тракийски думи, сиреч български. То няма как да е друго с постоянният арсенал от тракийски бойци и императори в Римската империя, който са имали.

По въпроса с Пулхерията, или Пулгерията, защо не питаш отворкото с гръцкия, защо на старите ни гербове пише Пулгерия вместо Булгерия? Също, защо аз смятам, че древна Флегра, Плегра, дефакто е Блегра, най-ранното споменаване на името блъгара - блегара, още по време на Гигантомахията. Флег, плег и блег, означава едно и също нещо.

Питай го също, защо квартал (предградие - вилна зона на Атина) Варибоби, изписан с МП, гърците го изговарят Варипопи?

Искам този тарикат с гръцкия, аз да го хвана, за да го видя колко познава гръцката гльоса.

Тия дето плюят по България и все българско, нямат нищо общо с българската кръв - О'течество.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравейте!
05.06 08:04
milkokkostov написа:
Кашкавал е кашица валя. Точно така се прави кашкавала. Изконно българска дума. В лантинския език има изключително много тракийски думи, сиреч български. То няма как да е друго с постоянният арсенал от тракийски бойци и императори в Римската империя, който са имали.

По въпроса с Пулхерията, или Пулгерията, защо не питаш отворкото с гръцкия, защо на старите ни гербове пише Пулгерия вместо Булгерия? Също, защо аз смятам, че древна Флегра, Плегра, дефакто е Блегра, най-ранното споменаване на името блъгара - блегара, още по време на Гигантомахията. Флег, плег и блег, означава едно и също нещо.

Питай го също, защо квартал (предградие - вилна зона на Атина) Варибоби, изписан с МП, гърците го изговарят Варипопи?

Искам този тарикат с гръцкия, аз да го хвана, за да го видя колко познава гръцката гльоса.

Тия дето плюят по България и все българско, нямат нищо общо с българската кръв - О'течество.


Благодаря за подкрепата, за добре дошли с коментар!
Много съм умувал върху манталитета на такива хора, защо скачат срещу Българското? Че всеки дърпа чергата към себе си, нима това не е ясно Че гръцката история е дебело гримирана- също ! Един факт е достатъчен- къде им е величието, след като обща държава не са могли да създадат?
И стигам до извода, че тези хора нямат творческо мислене Че са били зубрачи и са останали на това ниво! Вина имат и преподавателите, защото пишат шестици на зазубреното
Научили канона и не се отклоняват от него
И други причини има, като най' обикновени злоба и завист, например!
За румънците, задай си въпроса, защо чрез тях ще дойде италианската дума и то като кашкавал? В езика им една четвърт от думите са Български! Замъкът на Мирчо Стари- Бран, Предела, столицата Букарести, Дъмбовица на старобългарски, старата столица Търговище.... и хиляди други, като градищеа например
Защо се водят франкофони, защо има френски думи в езика им, без да са имали съжителство с французи?
Защото последната романизация в него е дело на французи, след втората Кримска война! Французите, като победители в нея имат мисията да откъснат окончателно тези хора от православието и Българското Как?
С изчистване на Българските думи и подмяната им с френски И станали валахите, българските войници от Средновековието франкофони!?
Иначе, като гърците в погърчването и те са спецове в порумънчването ! В Северна Добруджа е нямало един човек , можещ да чете румънски Манифестът за присъединяването и към Румъния е написан на Български С извинение, че това е решение на Великите сили
Сега, там няма и един човек, можещ да пише на Български!?
Възхищавам се от писанията ви относно античната ни история! Мнениета ми е, че вашите изслезания, трябва да получат гласност, ако още я нямат!
Защото в тях има връзка между траки, българи и славяни, която злонамерено е прекъсната в историята ни!

Желая ви успех!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9777098
Постинги: 1400
Коментари: 30112
Гласове: 105413
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031