Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2023 23:46 - Доброслав и Осман
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 1610 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 23.01 22:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
   Това се случило малко след Освобождението ни от турско иго...
    Българинът Доброслав нарязал две-три паднали сухи дървета в близката Славянска гора и ги закарал с каруцата към дома си. Старият турчин Осман видял минаващата каруца и се раздразнил... Решил да посети Доброслав.
   Посрещнал го гостоприемният българин, доволно яли и пили. Скоро турчинът наострил езика си и подхванал:
    – Ти, Славе, защо си отмъкнал дърва от Турската гора?...
    – Няма такова нещо! Те са си от нашата, Славянската, гора!...
    – Ама ти знаеш ли, че вашата гора е била наша от прастари времена? Защото на туй място са живеели древни турски племена – чутури, чукундури, шамандури! Тъкмо те са засадили тая гора!...
    – Тъй ли? – засмял се Доброслав. – Кой те е излъгал?...
    – Да ти докажа ли? – наежил се Осман. – Повечето дървета там са салкъми. А "салкъм" е турска дума!  
    – Но в Славянската гора има и много орехи, сливи...
    – Сливите са "джанки" – пак турска дума! "Орехи" идва от "хора". А щом има "ор", значи думата е турска! "Орхан", "орел", "гора", "Орфей" – все думи от нашия, най-стария на света, турски език...
    – Да не искаш да кажеш, че нашите кокошки са от вашите яйца? – намръщил се Доброслав.
    – Така е казано в нашите древни предания... А пък името ти "Слав" иде  от "лаф" – чисто турска дума!...
    – Бабината ти трънкина! – ядосал се българинът. – Балама ли си, или ме вземаш за балама? Явно пиенето е размътило мозъка ти... А ти знаеш ли, че си полутурчин, полубългарин?... Хайде, хващай си пътя по живо, по здраво, че скоро ще дойде брат ми Руси и ако разбере какви ги дрънкаш, може да ти тегли един голям бой!...    
   Старият турчин се уплашил и закуцукал към дома си...

Марин Тачков



Гласувай:
11


Вълнообразно


1. dobrodan - И така Доброслав не научил, че преди само 6000 години
03.02.2023 16:47
с Осман имали един и същ дядо. Прадядо, ако трябва да сме точни. Руси не му бил съвсем брат. По майчина линия Руси бил угър, по бащина - финландец. Баща им бил индийски преселник, миролюбив човек, който толкова държал на семейството си, че не давал и дума да се издума външни хора да се сродят с него. Така лека-полека нещата взели мноого да се влошават и се наложило да търсят зетьове от германите, а после дошли и хуните. Хуните били много лоши хора, взели бащата на Доброслав и Руси, дали му копие и го направили войник. После дошли аварите и Руси малко избягал на изток, отвъд Прибалтика. Аварите натирили Доброслав надолу, чак отвъд Дунава, и много бой изял, докато трябвало да се бие с гърците. Един техен братовчед (на Руси и Доброслав) се уплашил и тръгнал обратно нагоре, стигнал чак до Илмен. Там занесъл нов език, къде латински, къде гръцки, къде индийски. Руси го посрещнал, харесал дъщеря му и малко се сродили, не дотам доброволно, пак паднал голям бой, защото Руси си правел ножове от желязото, а братовчедът - плугове :). Тук е моментът да кажем, че при хунското нашествие Руси и Осман се срещнали и Осман научил на някои военни иширети Руси, дал му и руни да може да си напише името. Руси се вчовечил и станал викинг (бай-къйу-инг). Е, за целта трябвало да си измислят нов език, така и станало. Нарекли го... ммм... шведски, от Суитьод (студен огън), децата на двамата станали нормани (нур-ман, по светлината на северното сияние, там денят продължавал половин година).
Доброслав бил послушен, де ще ходи. Осман държал здраво юздите, но имал много завистливи роднини, всеки се биел в гърдите колко е достоен да царува. Накрая се случило Доброслав да стане християнин и да го направят цар. Руси се сетил, че има полубрат и решил да си поиска бащиното имане. Пак паднал голям бой и Доброслав, естествено, пак ял дървото. Спасили го едни абсолютни диваци, от кол и въже, печенегите. Някои от тях знаели колко Руси обичал полубрат си. Руси избягал нагоре, но си имал едно наум да се върне при първа възможност и продължил да дебне. Когато обаче дошли византийците, Доброслав бил не само уморен, но и единоверец с тях. Настъпил краят на Първата Дунавска България.
цитирай
2. mt46 - Доста объркано, Добродане!... :)
03.02.2023 19:24
[quote=dobrodan]с Осман имали един и същ дядо. Прадядо, ако трябва да сме точни. Руси не му бил съвсем брат. По майчина линия Руси бил угър, по бащина - финландец. Баща им бил индийски преселник, миролюбив човек, който толкова държал на семейството си, че не давал и дума да се издума външни хора да се сродят с него. Така лека-полека нещата взели мноого да се влошават и се наложило да търсят зетьове от германите, а после дошли и хуните. Хуните били много лоши хора, взели бащата на Доброслав и Руси, дали му копие и го направили войник. После дошли аварите и Руси малко избягал на изток, отвъд Прибалтика. Аварите натирили Доброслав надолу, чак отвъд Дунава, и много бой изял, докато трябвало да се бие с гърците. Един техен братовчед (на Руси и Доброслав) се уплашил и тръгнал обратно нагоре, стигнал чак до Илмен. Там занесъл нов език, къде латински, къде гръцки, къде индийски. Руси го посрещнал, харесал дъщеря му и малко се сродили, не дотам доброволно, пак паднал голям бой, защото Руси си правел ножове от желязото, а братовчедът - плугове :). Тук е моментът да кажем, че при хунското нашествие Руси и Осман се срещнали и Осман научил на някои военни иширети Руси, дал му и руни да може да си напише името. Руси се вчовечил и станал викинг (бай-къйу-инг). Е, за целта трябвало да си измислят нов език, така и станало. Нарекли го... ммм... шведски, от Суитьод (студен огън), децата на двамата станали нормани (нур-ман, по светлината на северното сияние, там денят продължавал половин година).
Доброслав бил послушен, де ще ходи. Осман държал здраво юздите, но имал много завистливи роднини, всеки се биел в гърдите колко е достоен да царува. Накрая се случило Доброслав да стане християнин и да го направят цар.
/.../
1. Ти не можеш да си представиш живота в нашите земи преди 150-200-1000 г., а ми думаш за преди 6 хиляди години!... :)
2. Можеш ли да сметнеш приблизително по колко прабаби и прадядовци сме имали аз и ти преди 6 хиляди години. И от кои етноси са били?... :)
цитирай
3. dobrodan - Объркано е, защото няма как в 20 реда да вкарам 2000 години история :).
03.02.2023 19:48
Сега предлагам да прочетеш кога и къде се е състояло разделянето на R-хаплогрупата. После да разгледаш кои народи са носители на R1a и R1b. Това съвсем приблизително и условно е разделянето на бъдещите тюрки и бъдещите славяни - съвсем условно, подчертавам.
В България двете подгрупи процентно са почти еднакво представени.
цитирай
4. kvg55 - mt46,
03.02.2023 23:24
Така е било и преди Освобождението – спорили са само по битови въпроси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19159660
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031