Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2021 15:04 - ВЛИЯНИЕ НА СФЕРИЧНА ФОРМА ВЪРХУ ЧОВЕК
Автор: anonymous285 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.01.2021 15:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ВЛИЯНИЕ НА СФЕРИЧНА ФОРМА ВЪРХУ ЧОВЕК

https://www.sferata123.com/kupolna-kyshta-forma/  Това е нашият първи дом: image И този дом е със сферична форма! 

image

Цялата жива природа е изпълнена със сферични форми и няма прави ъгли.
Звезди и планети, небесният купол над нас.image

Жилищата на повечето животни и птици са с полусферична или сферична форма. Мъдрата природа е сложила основата на живота в яйце или утроба, а не в куб...

Моята къща е моята крепост
image

За да може нашата къща да ни предостави подкрепа и равновесие в живота ни, тя трябва да бъде с правилната форма.
И това не е само прищявка. Здравето на човека зависи и от това.

Резултатите от изследванията показват, че околната среда оказва огромно въздействие върху човешкия мозък. Освен това в науката днес се е появил нов термин "невроархитектура". С нейната помощ учените предлагат изграждане на пространства, като се вземат предвид не само различните физически потребности на човека, но и особенности на нервната му система.

ИДЕАЛЕН ДОМ Е СЪС СФЕРИЧНА ФОРМА

image

Най-хармоничната форма за живот е кръгът (купол). Подсъзнателно, тя се възприема като защита. Например „идеални" кръгли (сферични) форми в църкви, храмове, древни архитектурни форми. Още на входа, преди да влезе, всеки човек се чувства спокоен и умиротворен.

Липсата на остри ъгли създава приятна чиста енергия. В една къща със сферична форма енергиите от всички посоки се сливат хармонично в центъра. Резултат, от което е съвършен енергиен баланс. Вътрешната енергия на куполните къщи е уникална, тъй като всички основни жизнени потоци се разпределят по балансиран начин. Именно към такъв баланс подсъзнателно се стреми човешкото същество.

Златното сечение


POSTED 17.02.2018 ADMIN ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ (Golden Ratio) е в основата
на формата на куполните къщи, които създаваме.

То е известно още като златна или божествена пропорция. Златното сечение е ирационално число в математиката, което изразява отношение на частите от едно цяло, при което по-голямата част се отнася към по-малката така, както цялото към по-голямата.

image

image

Или с други думи деление на някаква величина в съотношение 62% към 38%.

image

Например в правилна пет лъчева звезда всеки сегмент се дели от пресичащият друг сегмент точно в пропорцията на златното сечение (отношение на зеления отрязък към лилавия, синия към зеления, червения към синия е равно на 1,618)

Златната пропорция е със стойност равна на: image 

Златното сечение е не само математическо понятие. 

image

То е символ за изключителна красота, хармония и съвършенство в изкуството, науката и природата и е било познато на египтяните и древните гърци още в античността.

image

Представата за хармония и отношение е в основата на философските идеи на Питагор. Сградите, създадени съгласно златната пропорция подсъзнателно се възприемат като съвършенни. 

Египетските пирамиди и Пантеонът са пример за използването на пропорцията φ в архитектурата.

image

Златното сечение е универсален закон на всички живи системи.
 На него са подчинени структурите на раковините, на растенията, строежът на телата на насекомите, животните, вълните и галактиките. На всякъде в природата се наблюдава златната пропорция, която характеризира съразмерност и хармоничност.

image

Носителите на генетичния код – молекулите ДНК и РНК – имат структура на двойната спирала, която съответства на същия закон. Паяк сплита паяжината спиралообразно. Така се завъртва и ураган. Спиралата се намира разположение на семената на слънчогледа, шишарки, ананаси, кактуси. Ако се вгледаме в яйце, там също ще открием същото отношение. 

image

Терминът „златно сечение“ е въведен от Леонардо да Винчи като пропорция за „идеалното човешко тяло“.

Всичките части на човешкото тяло са съзвучни една на друга в съответствие със златното сечение.

През 1855г. немският учен Цейзинг, публикувайки своя труд „Естетични изследвания“, е измерил около 2 хиляди човешки тела и стигнал до извода, че златното сечение изразява средно статистически закон.

В куполните къщи, които строим
отношението на диаметъра към височината е точно 1,618.

Прилагайки принципа на златното сечение при създаването на куполните къщи увеличаваме обема на вътрешното пространство , сравнено с обема на половин сфера, а това дава огромно предимство за организацията на първия етаж и създава хармонично пространство на втория като се запазва полезната площ.

image

Дом, проектиран съгласно златната пропорция е в хармония с природата  и структурира в нас баланс, съвършенство, спокойствие и пълнота.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479698
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031