Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2022 16:36 - Беседа на опелото на една християнка
Автор: pravoslavna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2146 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Беседа на опелото на една християнка

Братя и сестри, докато Господ Христос не се беше явил в нашия земен свят, ние хората не знаехме нито какво е добро, нито какво е зло, не познавахме нито истината, нито лъжата, нито правдата, нито неправдата. Най-важното, не знаехме какво е добър мъж нито какво е добра жена. Сега от Христа ние знаем, че добро е само онова, което идва от Господа и което води към Него; истина е само това, което идва от Христа и води към Него; правда е само това, което идва от Христа и води към Него.

А какво е добър човек? ­ Само Христовият човек е добър човек. С други думи казано, само един християнин може да бъде истински добър и праведен човек и само християнката може да бъде истински праведна и добра жена. Защо? Защото само Христовото добро е непреходно, безсмъртно и вечно, защото само Христовата истина и правда са непреходни, безсмъртни и вечни. Затова и доброто на тази покойна християнка е безсмъртно и вечно, както и нейните правда и истина са безсмъртни и вечни. Да, защото нейното добро, правда и истина са у нейните деца. Това е непреходно и безсмъртно и в нея, и в нейните деца.Нашата скъпа покойница беше една от истински добрите жени в нашия грешен свят.

Какво означава добра християнка? Добра християнка е тази жена, която денонощно осъществява в своя живот евангелското добро и евангелската истина. Няма зло, което тя да не може да победи със своето добро, няма лъжа, която тя да не може да развенчае със своята истина, и няма неправда, която тя да не може да предотврати със своята правда. Тя на вредата не отговаря с вреда, винаги прощава; на злото не отговаря със зло, винаги с добро; на омразата не отговаря с омраза, а винаги с любов. На всяко човешко зло тя отвръща с божествено добро и така винаги излиза победителка чрез Христа.

Всяка майка е мъченица, а на първо място майката християнка. Защо? Защото тя ден и нощ неуморно се старае и мъчи за телесното и духовно здраве на своите деца. В тези свои непрестанни грижи тя всеки ден умира за своите деца. Това е истина от нашия земен свят, на която се удивяват и небесните светове. Нищо не е по-отговорно в нашия земен свят от длъжността на майката християнка. Защо? Защото нейната главна длъжност е да осигури на децата си безсмъртие и вечен живот. Осигури ли им това, осигурила е и за себе си рай на небето. Не им ли осигури това, душата й ще слезе в ада, където е вечен плач и скърцане със зъби.

Как добрата майка християнка осигурява на децата си безсмъртие и вечен живот? Като ги научи и въодушеви да живеят според Христовото Евангелие, понеже в Христовото Евангелие всичко е безсмъртно и вечно. А тази покойница през целия си живот учеше децата си с Евангелието, с Евангелието ги одушевяваше, с Евангелието ги възпитаваше. Ето пред нас една праведна възпитателка. Тъй като само една истинска християнка може да бъде истинска възпитателка.

В нашия преходен свят християнката е единствената истинска възпитателка, понеже дава на своите деца безсмъртие и вечност. Да, защото е научила своите деца на вечната и безсмъртна евангелска истина, на вечната и безсмъртна евангелска любов, доброта, молитва, кротост, смирение, надежда. А това е, което осигурява на децата безсмъртност и вечност. Такова възпитание е наистина вечно, защото поради това и заради това се живее на този земен и на онзи небесен свят. Нима заради истината Христова не живеят и ангелите на небето, и хората на земята? Нима поради любовта Христова не живеят и светците на небето и християните на земята?

Мили деца на скъпата покойница, запазете в себе си безсмъртието, което вашата майка е посадила в душите ви! Грижете се за него, понеже тя го поддържаше и усъвършенстваше във вас. А всичко, което е у вас безсмъртно, се удържа, ако живеете по евангелски, според евангелското добро, истина и правда. Изоставите ли евангелската истина и евангелското добро, вие ще загубите безсмъртието, което вашата възвишена майка ви завеща, и няма да се удостоите да видите на онзи свят нейната блажена и безсмъртна душа.

Тази добра майка, която днес тръгва за небесния свят, е пример за саможертва. Вижте, не умираше ли тя всеки ден за децата си, не се ли жертваше тя непрестанно ден и нощ, за да бъде добре на тях, на тяхната душа и на тяхната безсмъртност? А вие, деца, достойно ще се издължите на своята незабравима майка, ако всеки ден възкресявате в душите си спомен за нея, молитва за нея, любов и почит.

Няма съмнение, братя и сестри, че сега ангелите небесни с радост очакват вашата примерна майка на онзи свят, за да я въведат в Небесното царство. Там несъмнено днес и светите архангели очакват нашата скъпа покойница, за да я въведат в Небесното царство, с което нека Всемилостивият Господ удостои и нас по молитвите на тази праведна покойница. Амин.

Архим. Юстин Попович
Превод от сръбски : София Павлова




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pravoslavna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 71199
Постинги: 72
Коментари: 9
Гласове: 91
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031