Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2022 14:51 - Силата на едно математическо уравнение
Автор: knowings Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5249 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Математиката не ми е безразлична и безкрайно уважавам тази наука. Защото, както казва един професор по математика, математиката е кодът на природата. И това силно я свързва с природата.  

Силата на математиката е в това, че открива модели и структура там, където изглежда, че има само шум и смущения.  Именно това я прави толкова забележителна - въпреки невероятната си сложност, светът в който живеем, може да бъде обяснен с числа. 
Наличието на модели в природата може би не е толкова изненадващо, колкото факта, че в човешката същност е залегнал математически код. 

Човекът е продукт на навика и обикновено ние сме склонни да се повтаряме, дори да не си даваме сметка за тези циклични поведенчески модели. 
Независимо дали става въпрос за човек, отправил се на пазар или за опитващ се да прикрие следите си престъпник, хората действат по начин, който далеч не е случаен. 

Бившият детектив Ким Росмо е използвал този факт, за да състави математическо уравнение, улесняващо залавянето на хора, които нееднократно нарушават закона. 
Вместо обаче да разглежда бъдещето, за да определи мястото на следващия удар, формулата се връща назад и въз основа на разположението на местопрестъпленията до момента изчислява къде се намира базата на извършителя. 

Методът се основава на презумцията, че престъпникът оставя буферна зона около жилището си, но не се отдалечава прекалено много от него, за да извърши деянието. 

Това не е само теория. 

През 90-те криминалистите от Скотланд Ярд са прибегнали до уравнението на Росмо 
за определяне на самоличността на атентатора "Марди Гра", хвърлил  Лондон в ужас с поредица от 36 взрива. Оттогава формулата е използвана безброй пъти. Росмо дори я е използвал към най-прочутите серийни убийства за всички времена, за да открие вероятния адрес на Джак Изкормвача. Според уравнението той се намира в лондонския Ийст енд, на Флауър&Дийн Стрийт или на Троул стрийт. Вече са налице и доста интригуващи аргументи в подкрепа на това математическо заключение. 

Уравнението на Росмо открива в нашето поведение модели, които ни позволяват да се обърнем назад към миналото и да открием местонахождението на даден заподозрян. 

Други организации от своя страна използват кода, за да погледнат в бъдещето и да прогнозират следващата ни стъпка. 
Гугъл има достъп до огромна база данни от заявки за търсене, постъпили от цял свят. Много от тях са доста случайни, но Интернет-търсачката може да се ориентира в този хаос, когато започнат да се проявяват модели. 
Гугъл се справя толкова успешно, че дори успя да открие зараждането на грипна епидемия още преди международните здравни институции да разберат за нея. 

Обработката на огромното количество информация, което оставяме в килватера си, плавайки из дигиталния океан, дава възможност на Гугъл да прогнозира неща от рода на: кои места за почивка ще бъдат най-популярни и колко коли - продадени през определена година, уточнявайки дори марката и модела. Гугъл успява да предскаже дори кой ще спечели Оскар въз основа на зависимостта между търсенето на филми в интернет в района на Ню Йорк и следващите носители на статуетките. 



Гласувай:
10


Вълнообразно


Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: knowings
Категория: Други
Прочетен: 41001
Постинги: 20
Коментари: 27
Гласове: 336
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол