Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2022 21:37 - ЗАЩО ВЪЗРАСТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО СЕ ЗАВРЪЩАТ В БЪЛГАРИЯ ?
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1104 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 05.10.2022 21:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ЗАЩО ВЪЗРАСТНИТЕ  БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО СЕ ЗАВРЪЩАТ В БЪЛГАРИЯ ?

   Наскоро четох писание на една досадна тролка от Стара Загора, със сигурност платена, която пълни Блог. бг с глупости. Беше се изцепила за Турция. Не мога да разбера с предварително подготвени фалшиви новини или поръчково се появи материала й, но написаното от нея не отговаря на истината. Имайки много контакти с турците, аз имам и много информация за Турция и сега ще поместя част от причините, турците да стават все по-зле и да са изгубили и вяра и надежда, че животът им ще се върне на нивото преди Ердоган да стане президент.

    Турция бе наистина велика страна преди Ердоган да стане президент, а причините бяха две. Първата е геостратегическото им положение и втората бе икономическата експанзия на Америка в Турция. Нуждаейки се от военни бази около Средиземно и Черно море, американците задълбочиха икономическите си връзки с Турция като внедриха много нови технологии в Турция и изградиха модерни заводи. Турция започна да произвежда едва ли не всичко, дори части за самолетите Ф 16. Турците са със здрав ген, работливи са, не лъжат и не крадат, за кратко време страната им се преобрази. Те бяха на път да станат за Европа това, което е Китай за света, производители на всякакви видове стоки, но не станаха, защото на власт дойде Ердоган, начело на Партията на верния път, подобна на конхформистките партии Право и справедливост в Полша и ФИДЕС в Унгария. От позицията на мощна икономически държава, Ердоган реши да повелява на Европа как да постъпва с тях,  нещо повече,  военните бази в Турция, ползвани от НАТО той превърна в средство за пазарлъци. Не стига, че така издигнаха страната му, опита и да влияе върху тях. Стигна се до там, че той спря от посещение база Инджирлик, Меркел, защото не била съгласна да се премахне визовият режим за турците в Европа. В спор Ердоган влезе и с американците, искайки придобивки срещу военните бази на НАТО в Турция, напр. да участва в производството на свръхсекретните за сега самолети Ф 35. Не само му отказаха, но му отказаха и Турция да получи такива самолети, защото той заплашва Гърция, друг член на НАТО. Най-недалновидният му ход обаче бе покупката от Путин ракетите С 400. Като проява на нездрав разум това е равностойно на войната, която Путин води срещу Украина. Това бе краат на доверието не само на съюзниците от НАТО към Турция, но и на страните, с които Турция имаше икономически или финансови връзки. И му обърнаха гръб. Не демонстративно, но го сториха с надежда, със следващия турски президент нещата да се възстановят, защото Турция след ВСВ стана важна за Европа и за региона на Кавказ държава. По едно време Ердоган се накани да изгони дипломатите на доста държави от Турция, включително и на американците, но се брактиса от хази си идея. До този ден лирата падаше и падаше, след този ден тя премина в режим на свободно падане. Нямяят ли доверие държавите на някоя държава, валутата и се срива, това е железен закон.

   Турската икономика, работеща на високи обороти след загубата на довелие към държавовата им глава се оказа с много продукция, която не може да реализира по Европа. Това доведе до тотална криза в страната. Съкращения на работници, затваряне на всякакви заводи. Какви ли не неща произвеждаха те за домакинствата в разните цехчета и малки предприятия, но също сглобяваха и коли, произвеждаха много стоки за домакинствата, напр. всякакви ел. уреди.

   Нестабилната като генерална линия политика на Ердоган и непредвидимостта му доведе до недоверие към страната и към валутата й. Откакто е дошъл на власт Ердоган валутата й се срина 1000%. Пиша с думи, хиляда. Турците на времето сменяха в България една лира за един лев, сега дават почти 10 лири за едни лев.

  Скъпотията и беднотията в Турция станаха ужасни. Една класа обаче, работещите в чужбина турци, се оказаха много богати в собствената си държава. Спестявянията си те обаче държат в еропейски банки, защото Ердоган, подобно на Путин с руснаците, може да им ги вземе. Връщайки се от Европа след пенсионирането си, те изоставят родните си места и се заселват в някой от новите квартали на Истанбул. Това доведе до големи проблеми в градовете, защото не може половин Турция да живее в един град.

    Донякъде добре се оказаха и българските турци, работили в България и с някаква пенсия от тук. Те живеят много скромно, имат тродови навици и умения и с ниските си пенсии от около 300 лв. живеят прилично по нашите села и махалите, техните родни места. Други пък се заселват след пенсионираето си в Кърджали или Челрноочене, където си купуват апартаменти. Подчертавам, че да живее турчин в апартамент за него е голямо неудобство и наказание. Той иска къща на планински скат, с двор, който да му лъде градина, да има животни.

   Голяма част от турците изтъкват, че ги е страх в Турция, защото някой може да ги наклевети, че са срещу Ердоган и да се окажат в затвора. Ердоган е издигнат в култ в Турция, протестите срещу смазващата ги беднотия се приписват лично срещу него.

   През най-студените зимни месеци живущите тук турци се връщат в Турция, за да си изхарчат парите от тамошната пенсия, които инфлацията топи. Не е добре, но така им е по-добре, отколкото ако са в Турция. От България те могат свободно да посещават свои роднини по ЕС, пребиваващи там със статут на гастарбайтери.

     Режимът на Ердоган е диктаторски като на Путин, пък и делата му са доста подобни. А амбициите – още повече. Положението в собствената му страна е зле, той се ангажира с военен конфликт в Либия. За аншлуса на Северен Кипър – ни дума. Същото както Крим, който Путин анексиира от Украина.

   Много турци раблотат по Европа, някои имат и статут на граждани на определени страни. Твърди се, че в Гермаания има около 5000000 турски ралотници, в Швеция 2000000. Над 10000000 млади работоспособни турци се трудят за Запада, подгонени от беднотията в страната им. Голяма част от тези хора задръстват граничните ни пунктове, през които те преминават два-три пъти годишно със семействата си.

   Турция има обече един утежнявяащ фактор, който им докара Путин с войната в Сирия. Бягйки от войната, сирийците достигат първо Турция и те в момента там са около 5000000 души. Това са хора, различни от турците, които не обичат да се трудят, далаверааджии, които промениха облика на градовете. А Турция ги издържа. Нашите турци казват, че сирийците, обитаващи само градовете, са толкова много, че градовете са станали неприятни за живеене с тяхното присъствие. Това е коз за следващине политици, които идват в Турция, защото те обещават да върнат чуждеците в страните им и при това обещание те ще бъдат избрани.

  Електоратът в Турция е разделен. В градовете не обичат Ердоган и местната власт не е от неговата партия. За него гласува електоратът със забрадките, мюсюлмнките от Анадола. Обещал им е някаква подкрепа в запазване на религията им и те го подържат. Искат от него дори инстанция, отговаряща за нравствена полиция, която да задължава младите жени как да се обличат. Тези необразовани жени от Анадола винаги гласуват за Ердоган и с техните гласове той управлява Турция. Както Румен Радев чрез простащинта у нас, на която той се явява простакисимус.

   Мето мнение е, че Ердоган не допринесе с нищо добро за Турция с президентството си. Той, подолно на Путин, който иска да възстанови СССР,  иска да възстанови Османската империя, но това време е отминало. Там и друг път са ставали такива неща, но военните са правили преврати и след възстановяване на нормалността са се оттегляли от властта. Последният път ген. Кенан Евран управляваше страната десетина години и тогава се оттегли. Вероятно и сега военните искаха да направят преврат, но не можаха,  проблемите на Турция станаха още по-тежки. В региона може да възникне конфликт Турция-Гърция, основания за него има много, ще посоча само един – след ПСВ на Турция дадоха гръцкото източно егейско крайбрежие.

  Лощото за Турция е, че техният национален продукт изтича извън страната им. Наши търговци купуват там непродаваеми стоки, напр. обувки за 5 лв, после ги предлагат на пазара в Бургас по 100. Стоки преминават карго границата, води се куфарна търговия, бургазлии дори зареждат колите си в Турция.  Промяна в Турция може да има само след президентските избори или ако военните направят пореден преврат, но Ердоган така здраво държи службите, че това е невъзможно.

   А турците – те стават все по-зле икономически. Това не е съвсем валидно за живеещите извън големите градове турци, защото те си произвеждат по нещо, но в градовете беднотията се усеща много силно. Не от тези обаче, които имат заплати или пенсии от ЕС. Затова хората правят всичко, да намерят работа по ЕС. Това се случва, видно от огромнияя поток на турските гастарбайтери при ГКПП Калотина. Милиони турци минават в едната посока, напр. за Байрама и после се връщат, напр. заради децата, които учат по Европа. Стигна се до там, че пропускателните пунктове с Турция, когато има Байрам или летни отпуски така се задръстват, че стават неизползваеми. Според моето мение за да го няма този тормоз над пътуващите през пропускателните пунктове за Турция и Сърбия, гишетета трябва да са поне три пъти повече, като капацитетът им се ползва според натоварването им.

   Ердоган, подобно на Путин е пример за един човек с болни амбиции, който може да докара беди на цялата си държава. Путин съсипва Укваина за да осъществи болезнената си амбиция, такива амбиции има и Ердоган. Защото наближава момента на падането на Путин и на преразпределяне на държавите в Кавказ, които са с мюсюлмянски етнос, но от 300 години за завладяни от Руската империя. Помощта му за Азербайджан е също добре прицелена. Нахичеван още не дълго ще бъде анклав.





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. batogo - !!!:))) Чест и почитания за точния анализ, Коста!
06.10.2022 07:43
Много пробуждаща истина има в него. Дай Боже повече хора го прочетат и осмислят!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190556
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031