Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2023 13:00 - Русия в 9 щриха. Честито на "печелившите"! Част 1
Автор: obses Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1448 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 17.01.2023 13:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Щрих първи: Територия и граници

През 2022 г. Русия се превръща във воюваща страна.
На 24 февруари нахлува в Украйна и завзема 125 хил. кв. км територия. Оттогава насам украинската армия си е върнала около половината от него. Около 65 000 квадратни километра остават под руски контрол - главно в областите Запорожие и Херсон. В тези цифри не са включени още 40 000 квадратни километра - анексираният по-рано Крим, както и части от Луганска и Донецка област, където през 2014 г. бяха създадени проруските така наречени Луганска и Донецка народна република (ЛНР). По този начин малко над 100 000 квадратни километра - 15% от територията на Украйна - вече са под руска окупация, пише независимата руска медия "Важни истории".
През септември в Запорожка и Херсонска област и в ЛДНР се провеждат "референдуми" за присъединяване към Русия. На 5 октомври влизат в сила законите за присъединяването на тези региони към Русия.
Нито една страна в света не е признала последните териториални придобивки на Русия. Украйна настоява териториалната ѝ цялост да бъде възстановена изцяло - в границите от 1991 г.

Щрих втори: Държавна система

Председател
През 2022 г. президентът Владимир Путин се прояви като лъжец и като луд.
Той взе решение да изпрати руски войски в Украйна въз основа на невярна информация. В докладите си ФСБ не се осмелява да противоречи на неговата картина на света: украинците са заблудени руснаци. Оттук и убеждението, че Украйна няма да окаже съпротива и може да бъде превзета за седмица, и провеждането на парад в Киев. Министърът на отбраната Сергей Шойгу увери президента, че армията ще се справи с наличните сили във възможно най-кратък срок. Сблъсъкът с реалността, в която украинската армия подпалваше руските бронирани колони в продължение на километри, показа колко далеч е бил Путин от тази реалност.
В началото на войната Путин беше обещал, че няма да мобилизира и да използва наборни войници - всичко ще правят войници на договор. И двете обещания се оказаха празни: първо се оказа, че наборниците вече са на война, а след това се стигна до мобилизация.
Подобно безразсъдство дава основание на експертите да се съмняват в психическото здраве на Путин, който дори формално, според конституцията, може да остане президент до 2036 г.

Законодателна власт
През 2022 г. войната предизвиква приемането на нови репресивни закони.
Така през март в Наказателния кодекс беше добавен член 207.3 "Публично разпространение на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация, изпълнението на техните правомощия от държавните органи на Руската федерация", известен като "фалшива новина". Тя предвижда до 15 години затвор и, за разлика от много други репресивни норми, наистина работи от самото начало: през годината са заведени 180 дела срещу 146 души. Московският общински депутат Алексей Горинов получи 6 години и 11 месеца затвор по член 207.3, политикът Иля Яшин - 8 години и 6 месеца, а художникът Саша Скочиленко - до 10 години затвор.
- През март в Кодекса за административните нарушения е добавен член 20.3.3 "Публични действия, насочени към дискредитиране на използването на въоръжените сили на Руската федерация в защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани, поддържането на международния мир и сигурност или изпълнението на техните задължения от държавните органи на Руската федерация за такива цели", който предвижда глоби до 100 хил. рубли за гражданите. През годината по този член са образувани 5 518 административни дела.
- Наказанията по член 339 "Избягване на военна служба чрез симулиране на болест или по друг начин" бяха увеличени на 10 години по време на мобилизация, а по член 352.1 "Доброволно предаване" - също на 10 години. Наказателният кодекс вече съдържа членове 281.1 "Подпомагане на подривна дейност", 281.2 "Обучение с цел подривна дейност" и 281.3 "Организиране и участие в подривно сдружение" - доживотен затвор.

Изпълнителна власт
През 2022 г. част от правомощията на изпълнителната власт са поети от бандити.
Войната с Украйна издигна на върха хора, на които преди това не беше позволено да вземат решения в Русия, поне открито. По този начин престъпникът Евгений Пригожин излиза в публичното пространство. Той е престанал да крие, че е собственик на ЧВК "Вагнер" - незаконна въоръжена групировка, която се бие под наем в Сирия, африканските страни, а от тази година - и в Украйна.
Пригожин получава от държавата безпрецедентна и незаконна власт - правото да наема затворници, излежаващи присъди в руски колонии, в ЧВК и да ги изпраща на война с обещание за помилване.
Пригожин открито и остро критикува членовете на изпълнителната власт, по-специално Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили, и министъра на отбраната Сергей Шойгу, както и губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов.

Щрих трети: Външна политика и търговия
През 2022 г. Русия де факто се превръща в държава парий за западния свят.
Западните страни наложиха строги санкции на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, като основните от тях са:
- изземване на половината от международните й резерви - около 300 млрд. долара;
- отказ да купува основните си експортни стоки - петрол и газ;
- забрана за внос на високотехнологични продукти.
Русия загуби най-големия си търговски партньор - Европейския съюз, на който се падаше повече от една трета от външнотърговския й оборот през предвоенната 2021 г.: 282 от общо 785 млрд. долара.
Още на 7 март Русия стана световен лидер по брой на наложените санкции, като изпревари Иран. Към 23 декември 1025 физически и 358 юридически лица бяха подложени на персонални санкции от страна на ЕС (информация за чуждестранните активи на някои от тях може да бъде намерена в директорията "Важни истории").
Русия е изключена от много международни организации, по-специално от Съвета на Европа. Украйна, Литва, Латвия, Естония, Полша, Чешката република, Нидерландия, както и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на НАТО и Европейският парламент (в различни формулировки) определиха политическия режим в Русия като терористичен.
Повече от хиляда чуждестранни компании са напуснали Русия.

Щрих четвърти: Въоръжени сили

Мобилизация и жертви
От септември 2022 г. почти всеки руснак може да бъде изпратен на фронта, за да убива и да бъде убит.
В началото на войната руските въоръжени сили наброяват 741 000 души активен личен състав, от които най-боеспособните между 170 000 и 200 000 души участват в инвазията. Безумната организация на "специалната операция" и упоритата съпротива на украинците означават, че през първите месеци руската армия претърпява тежки загуби в жива сила и военна техника. До края на лятото тези загуби се компенсират от доброволци, които се набират срещу добри пари чрез бюрата за набиране на военнослужещи, трудовата борса, съмнителни университети и дори в колониите.
Когато руските власти осъзнават, че губят войната, Владимир Путин обявява мобилизация на 21 септември, която се провежда с множество нарушения: мобилизираните трябва да се екипират за своя сметка, изпратени са на фронта без обучение, да не говорим за това, че в службите за наборна военна служба са призовани хора, които не подлежат на мобилизация: "Важни истории" изчислява, че през месеца на мобилизацията почти пет хиляди души, призовани по погрешка, са изпратени у дома.
Мобилизацията предизвика протести, най-вече в националните републики Дагестан, Чечня, Кабардино-Балкария, Якутия, Тува и Бурятия. Голяма част от протестиращите са жени, които предпазват синовете и съпрузите си от изпращане на фронта. Протестиращите бяха брутално задържани и бити. Само в Дагестан срещу протестиращите са образувани 30 наказателни дела, а най-малко четирима от тях са били измъчвани от полицията.
На 4 ноември Владимир Путин съобщи, че за войната са мобилизирани 318 000 души; според него тази цифра включва и доброволците. Президентът обаче не е подписал указ за прекратяване на мобилизацията, което означава, че де юре тя продължава. На 21 декември министърът на отбраната Сергей Шойгу предложи удвояване на числеността на въоръжените сили до 1,5 милиона души.
Според различни оценки безвъзвратните загуби (убити, безследно изчезнали, починали от рани в болниците и ранени, които не могат да се върнат на военна служба) на руската армия през 2022 г. възлизат на около 100 хил. души (оценка на Украйна, оценка на САЩ, оценка на Европейската комисия). През октомври руските сили за сигурност цитират близък до тях човек пред "Важни истории".

Военни престъпления
През 2022 г. руснаците се проявиха като истински варвари в Украйна.
Международни организации, по-специално Независимата комисия на ООН, Хюман Райтс Уоч и Амнести Интернешънъл, твърдят, че руските военни са извършвали системни военни престъпления в Украйна. От първите дни на войната те практикуват масови убийства на цивилни, изнасилвания, отвличания и грабежи. Най-значимите престъпления са извършени в Буча. До края на 2022 г. Главната прокуратура на Украйна е регистрирала повече от 58 000 военни престъпления, извършени от руските военни.
"Важни истории" открива военния офицер Даниил Фролкин, който не се страхува да признае публично за убийството на украинец по време на окупацията и да назове имената на командирите, които са дали престъпни заповеди. В Русия Фролкин е подведен под отговорност за "фалшификати" за руската армия, извършени от "група лица" с "користна цел".
От септември насам ударите по граждански обекти се превърнаха в руска стратегия за лишаване на населението на Украйна от топлина и светлина през зимата.
Близо 14 000 деца са депортирани от Украйна в Русия (руските власти са приели шест пъти по-малко).

Щрих пети: Икономика
През 2022 г. жизненият стандарт на руснаците е спаднал и ще продължи да спада.
Руската икономика се справя по-добре с войната и санкциите, отколкото експертите очакваха в началото на годината. Не е имало срив на БВП, финансова криза, бюджетен дефицит и бясна инфлация. За девет месеца БВП спадна само с 1,6%, реалният разполагаем личен доход - с 1,7%, а инфлацията през ноември беше 12%. Икономистът Олег Вюгин смята, че прогнозите не са се сбъднали, тъй като експертите са изхождали от модела за пълна изолация на страната, което не се е случило.
Икономиката оцеля след първия шок, но това не означава, че ще издържи - просто е твърде рано да се оценят мащабите на загубите. Например, ако разгледаме данните на тримесечна база, като елиминираме приноса на предвоенните месеци и необичайно високите цени на петрола и газа в началото на годината, през третото тримесечие спадът на БВП вече ще бъде 4%, а на реалните доходи - 3,4%.
Прекъсването на отношенията със Запада лишава Русия от несигурна част от приходите от износ на петрол (производството през следващата година ще спадне с 5-8%) и от голяма част от приходите от износ на газ (още през ноември тази година производството на Газпром спадна с почти 20%, а износът - с повече от 40%).
От друга страна, същата разлика лишава Русия от възможността да внася съвременните технологии и компоненти, от които се нуждае индустрията. Следната цифра дава представа за мащабите на катастрофата: за 11 месеца продажбите на нови автомобили в Русия са спаднали с 61%.
Сега Русия винаги ще трябва да използва сиви схеми за внос на "санкционирани" компоненти.




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: obses
Категория: Лични дневници
Прочетен: 498839
Постинги: 320
Коментари: 906
Гласове: 1670
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031