Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2022 11:44 - Библиотека „Философия“: Съзерцание или действие?
Автор: valeska Категория: Музика   
Прочетен: 905 Коментари: 2 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Албер Камю – „Митът за Сизиф“

Не се доверявайте на тези, които казват: „Познавам прекалено добре това, но не мога да го изкажа.“ Защото, ако не могат, това означава, че не го познават или че от леност са останали на повърхността.

- Човек се очертава повече като човек с нещата, които премълчава, отколкото с тези, които казва. Има много неща, които ще премълча. Но твърдо вярвам, че всички, които са преценявали индивида, са го направили с много по-малък опит от нас, за да обосноват своето мнение. Разсъдъкът, вълнуващият разсъдък е предугадил може би това, което е трябвало да установи.

- Винаги идва време, когато трябва да избираме между съзерцанието и действието. Това се нарича да станеш човек. Това разделяне е ужасно. Но за гордото сърце не може да има среден път. Има бог или време, кръст или меч. Този свят има по-висш смисъл, който надхвърля неговите трепети, или пък само тия трепети са истинни. Трябва да се живее с времето и да се умира с него или да се избавим от него за по-дълъг живот. Знам, че може да се направи компромис и че може да се живее във века и да се вярва във вечното. Това се нарича да приемаш. Но се отвращавам от това понятие и искам всичко или нищо. Ако избирам действието, не мислете, че съзерцанието е за мен непозната земя. Но то не може всичко да ми даде и лишен от вечността, аз искам да се свържа с времето. Не искам да включа в моята сметка нито стремежа, нито горчивината, а искам само да виждам ясно. Казвам ви го, утре вие ще бъдете ангажирани. За вас и за мен това е освобождение. Индивидът не може нищо и все пак той може всичко. При тази чудесна възможност вие разбирате защо едновременно го възхвалявам и го тъпча. Светът го смазва, а аз го освобождавам. Давам му всичките му права.


image



Тагове:   библиотека,


Гласувай:
14



1. dobrodan - Иска се всичко само от жена, пък.....каквото даде :).
23.01.2022 11:52
Ако искаш всичко, твърде вероятно е да не получиш нищо.
Тия философи :):):). Изглежда, философията е начинът да си чешат езиците върху общоизвестните истини.
Браво, Valeska :).
цитирай
2. valeska - ЗДравей, Добродане! Когато си уморен от реалността, искаш малко илюзия. Не е лошо да даваме трибуна понякога и на философите.. не че тук липсват.
23.01.2022 12:50
dobrodan написа:
Ако искаш всичко, твърде вероятно е да не получиш нищо.
Тия философи :):):). Изглежда, философията е начинът да си чешат езиците върху общоизвестните истини.
Браво, Valeska :).

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valeska
Категория: Музика
Прочетен: 879979
Постинги: 530
Коментари: 4780
Гласове: 23211
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930