Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2022 18:28 - БИБЛИОТЕКА „ФИЛОСОФИЯ“: ПРАВИ ЛИ НИ МУЗИКАТА ПО-ДОБРИ? – ПРОДЪЛЖЕНИЕ
Автор: valeska Категория: Музика   
Прочетен: 3215 Коментари: 4 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Всички ние обичаме музиката, а чрез нея разбираме и себе си. Всеки път когато откриваме нова музика, откриваме и нещо ново за себе си. Дори и музиката да не ни харесва, това ни говори нещо за самите нас. Също както и с книгите – когато ги четем, научаваме нещо за книгата, но и за самите нас.  Става дума за връзката ни с книгите. В някои периоди от живота си ще обичаме, ще мразим, или няма да разбираме дадена книга, тя ще докосне или няма да докосне сърцето ни.

image

Същото се отнася и до музиката. Колкото повече човек отвори сърцето си за музиката, колкото по-различни видове музика слуша, толкова повече научава за себе си. Но когато музиката ни говори, тя така силно ни влияе, че имаме чувството, че се отнася за нас. Това чувство е толкова дълбоко вкоренено в нас, че когато става дума за музикален вкус, хората се чувстват много обидени, ако не харесвате песните, които те харесват. Те не се засягат така, когато става дума за храна например. „Обожавам японски ресторант“ – „О, не харесвам суши. Предпочитам италианската кухня“. Няма проблем, оставаме си приятели. Но ако някой харесва кънтри или джаз и вие му кажете „Мразя тази музика“, това ще го обиди и нарани. Така че има голяма връзка между идентичност и музика. Понякога, но не винаги, по начина на обличане можем да предположим каква музика слуша човек.

image

Друга важна връзка между  музика и идентичност е, че музиката е свързана със спомените на човека, с  периоди от живота му, в резултат на което тя има огромно влияние върху това кой е той, как разбира себе си и как гледа на другите.

А после идва и „ние“ – как човек разбира „нас“, човешката общност като цяло. Музиката обединява хората – когато отидат на концерт в зала или на стадион, те са физически обединени. Но тя ги обединява дори и да не са физически заедно. Една песен може да докосне сърцата на хора по целия свят. И човек се чувства свързан с много хора, които никога не е виждал, с които никога не е разговарял, но с които знае, че има нещо общо – „Не се познаваме, но се знаем“, т.е. разбираме се един друг на едно различно ниво. Затова например националните химни са толкова важни – те засилват усещането за принадлежност към дадена общност, събуждат чувство на солидарност.

image

 „Хуманитарните науки не очовечават“. Прав ли е Стайнър в своето толкова  сурово заключение? Моят отговор е да – прав е като казва, че музиката не прави чудеса. Тя не спира влаковете за концентрационните лагери, нито бомбите, а хората могат да бъдат много зли дори и да са страхотни музиканти. Но това е само част от истината. Силно вярвам, че ако хуманитарните науки се заличат, това би било огромна грешка. Без музика, без сърце, без хуманитарните предмети, пред нас стои варварството. Те не решават всички проблеми, но поне са начин за отварянето на сърцата ни. И искам да завърша отново с мисълта на един от любимите ми френски философи Владимир  Янкелевич, който казва, че „обезоръжаването на сърцата ни“ става само при условие, че имаме сърце.

Прави ли ни музиката по-добри? Зависи от сърцето ни и от това доколко го отваряме.

image

(Част 2 от лекция на полско-белгийската философка Алисия Гешчинска на тема „Прави ли ни музиката по-добри?“)



Тагове:   музика,


Гласувай:
17



1. dobrodan - Не е задължително.
03.12.2022 18:35
Зависи от музиката.
Зависи кой я слуша.
Госпожа Гешчинска е права.
Макар това да се знае от всички, които изобщо знаят нещо за нещо в добрия смисъл на думата.
Музиката е фантастично изобретение.
Тя може да бъде и лоша :).
Хубаво е, че я има.
Въздейства дори на животните.
цитирай
2. tonsun - Полетът на валкириите на Вагнер под ...
03.12.2022 19:47
Полетът на валкириите на Вагнер под чийто звуци американските хеликоптери разпердушиниха виеконгското село и песента на Ролингстоунс, под чийто звуци, снайперисти те охраняваха през нощта мост над река Меконг... Прозвучат ли, винаги предизвикват едно тегаво и гадно чувство у мен...
Музиката съпътства както много красиви, така и отвратителни постъпки и действия на хората.
Важното е какво крие човек в душата си и от кое повече... От добротата или от лошотията...
цитирай
3. barin - Здравей, valeska. ZЗависи много ...
03.12.2022 20:03
Здравей, valeska. ZЗависи много каква е музиката. Например кръчмарската музика и новите рапове не мисля, че правят човек по-добър. Има една поговорка "който пее зло не мисли". Все пак си мисля, че е по-добре да си тананикаме някаква песен.
Поздрави!
цитирай
4. valeska - Благодаря за отзивите, dobrodan , tonsun , barin !
04.12.2022 08:50
Музиката, както казват старите хора, е "балсам за душата". Тя умее да лекува душевните рани на хората, чрез красивите си звуци.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valeska
Категория: Музика
Прочетен: 877302
Постинги: 530
Коментари: 4780
Гласове: 23192
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031