Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2021 08:25 - силата на нашия дух
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1447 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   

Блиц-анкета на тема: "В какво се състои силата на българския дух?"

Международният форум "Българския дух през вековете" потърси най-вече отговорите на въпроса как той се е предавал някога и сега. Ето няколко мнения на някои участници в него:

Гиргина Гиргинова: Силата на духа е в любовта ни към Бога

Ангелският глас на солистката на Русенската опера - сопраното Гиргина Гиргинова огласи залата с икони в галерия „Борис Денев” още в първия ден на Международния форум „Българският дух през вековете” във Велико Търново. Тя представи песни на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов).

Започва своя професионален път в Детския хор на БНР. Завършва НМА "Панчо Владигеров". Два сезона работи като хорист в Бременския театър в Германия. От началото на 2007 г. е солистка на Русенската опера. В репертоара й влизат голям брой песни, партии от опери и кантатно-ораториални произведения на световно известни композитори.

Ето какво сподели тя по темата на анкетата:

- Сигурно, сами се убедихте, че, прославяйки Бога със слово и песен, можем да допринесем за въздигането не само на българския дух... Песните, които изпях, по музика и текст на Учителя Петър Дънов, потвърждават това, защото в тях са запечатани всички изконни и съкровени символи. И чрез тях можем да участваме в обединението, разбирателството между хората в Любовта, защото само тя дава силата за трансформация.

Веселин Банчев, краевед, Кърджали: Запознатите с духовните предначертания отговарят за техните осъществявания

- Форумът беше много полезен с това, че доказа неугасващия през вековете български дух, че подобни събития могат още повече да го повдигат, съживяват и да го подбуждат за конкретни прояви в живота ни. И знаещите неговите предначертания, каквито бяха доста от участниците във форума, носят отговорността да ги доведат до определени осъществявания. Вярвам, че това предстои скоро да стане.

Доц. Антония Дуенде: Изкуството обогатява Целостта със своите индивидуални послания

Художничката от Германия Антония Дуенде показа в рамките на форума своите инсталации на тема "Сакрални преплитания – диалог на културите" в галерия "Борис Денев". Като вгражда в тях посланията на глаголическите букви и на най-знаковите символи на глаголическата писменост - кръга, кръста и триъгълника, тя постига изключителни резултати. А с необичайните си светлинни техники изгражда особено пластични и обемни конструкции, създаващи представа за музикална хармония, за мистично сливане.

Антония Дуенде завършва живопис в София през 1984 г., след това специализира "Изкуство в контекст" в Берлин. Работи като хоноруван преподавател в Университета по изкуства в Берлин и доцент по изобразително изкуство в образователната система Фолксхохшуле, като ръководител на уъркшопи по изобразително изкуство в България, Европа, Тайланд, Белорусия и Индия. Живее и работи в Берлин.

Ето и нейното споделяне:

- Аз виждам събуждането на духа на разбирателството между хората в диалога между културите. Затова в своите картини пресъздавам равностойното диалогизиране между тях, между различните писмености, кодови системи, нотни партитури... Всички ние вървим по свои личностни пътеки на духовно събуждане, към достигане предназначеното за нас, та нали Бог ни е създал свободни, безстрашни и следващи интуицията си. Но един ден всички тези пътеки се обединяват в пътя на Създателя ни, отвеждат до Неговото битие. А изкуството много ни помага да осъзнаем тези индивидуални и обогатяващи ни пътища, по които обработваме всеки един опит, правещ ни по-силни, за да станем по-пригодни за споделяне.Така изкуството обогатява Целостта със своите индивидуални постижения.

Павел Митков: Духът е на Бога и той винаги е жив

Известният български художник Павел Митков откри специално създадената за форума изложба под надслов "Просветление" в галерия "Борис Денев". Той е носител на редица награди, а неговите произведения са били част от десетки международни изложения в Европа, САЩ и Русия.

Негови икони и картини притежават Владимир Путин, папа Йоан Павел II, краля на Белгия Алберт II, Папа Бенедикт XVI, Вселенския патриарх Вартоломей, руския патриарх Кирил и др. Цялото творчество на художника е пропито с енергията на вярата му в мисията на българите да са носители и разпространители на познанието за висшите ценности, на съзидателната енергия на Любовта, на единението, мира и добротворството.

Ето и неговото мнение по темата:

- Много съм радостен, че участвах в този форум и попаднах сред толкова много одухотворени, мислещи хора, защото ако има днес някаква война, то тя не е между народи и държави, а между мислещите хора и зомбитата. Вярвам, че мислещите хора, които търсят духа, смисъла, корените си, истинския живот по своя път, ще успеят да наклонят везната на развитието ни в правилната посока. Но много ме учуди и едно питане на една журналистка дали духа, духовното, има бъдеще. Бил той българският или нечий друг, духът винаги е частица от Бога. Как може да се пита за нещо, което винаги е имало смисъл – и в миналото, и в настоящето, ще го има и в бъдещето.
лиана фероли



Тагове:   Бог,   дух,   духовност,


Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14874376
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава