Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2010 21:52 - Кремъл губи контрола над Лукашенко
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1146 Коментари: 0 Гласове:
1



Кремъл губи контрола над Лукашенко  

6 Ноември 2010

Максим Швейц  

 

 

Росбалт

image Лукашенко и ЕС. Колаж: прима-нюз

Европа за пръв път от 16 години получи шанс да откъсне Беларус от Руската федерация и съответно изгражда приятелски диалог с Лукашенко. Във вторник външните министри на Полша и на Германия отправиха сигнал, че ЕС е готов да признае победата му в предстоящите избори, да приеме Беларус в “Източното партньорство” и дори да й подари 3 милиарда евро, ако страната се либерализира. Още преди това Украйна бе склонила да снабдява Минск с алтернативен петрол. Русия стремително губи контрола върху Беларус.

* * *
Евросъюзът направи най-сетне онова, което се очакваше: използва несръчно водената от Кремъл война срещу Лукашенко, за да изтръгне Беларус от геополитическата орбита на Русия. Във вторник външният министър на Полша Радослав Шикорски и германският му колега Гидо Вестервеле представиха на лична среща с държавния лидер условията за провеждане на президентските избори в Беларус, за да бъдат признати от Европа.

По-късно политиците обясниха пред журналисти какво са имали предвид. “Демократичните избори включват не само честно преброяване на гласовете, но и ситуацията в страната дълги месеци и седмици преди вота - заяви Шикорски. - Думата си е дума и държим беларуският президент да спази обещанието, че тези избори ще бъдат различни от предишните. Въпросът е не само честно да се броят гласовете, но и представители на опозицията да участват в дейността на избирателните комисии, а кандидат-президентите да имат достъп до държавните медии.”

Вестервеле допълни: “Свободните и честни избори не означават възможност за хората да гласуват за други, освен за управляващите, а възможност за кандидатите свободно, без затруднения да пропагандират своите идеи, да имат достъп до медиите”. Полският външен министър добави: “Предишните избори в Беларус не бяха честни”.

Срещата мина в приятелски тон. На Александър Лукашенко бяха поставени условия: ако той проведе изборите честно, Европа ще ги признае и ще приеме Беларус в програмата “Източно партньорство”. В този случай Минск ще може да разчита на безвъзмездна помощ от ЕС в размер на 3 милиарда евро, поясни Шикорски.

Напоследък президентът на Беларус с твърде голямо усърдие търси инвеститори в Европа. Германският външен министър усети тази тенденция и заяви направо: “Молдова например е далеч по-малка държава от Беларус, но в близките две години ще получи 2 милиарда евро от Международния валутен фонд, от Европейската банка за развитие, в рамките на програмата за добросъседство. Беларус би могла да разчита на по-съществена помощ”. “Трябва да пристигнат колкото може повече наблюдатели, за да следят много внимателно тези избори”, резюмира той.

Дали Лукашенко наистина се кани да проведе честно беларуските избори? Не е много за вярване. Европейски наблюдатели ще бъдат допуснати вероятно само в “образцовите” избирателни участъци, а после гласовете ще се броят вече без тях.
От друга страна, Лукашенко публично обеща на Шикорски и Вестервеле да допусне наблюдатели да следят и броенето: “Нека броят, ако пожелаят”. “Искам да ви уверя, че изборите ще минат по мед и масло. Като действащ президент искам да ви уверя, че изборите ще минат според най-демократичните стандарти”, заяви той пред делегатите от ЕС.

Идването на външни министри от ЕС, за да общуват лично с Лукашенко, разтревожи опозицията в Беларус. Досега тъкмо тя бе подкрепяна от Европа, а Лукашенко - от Русия. Този път обаче виждаме размяна на местата. Сега Русия няма да подкрепи вече Бащицата, каквото и да стане, а Евросъюзът се опитва да използва в играта си противоречията му с Кремъл и да легитимира Лукашенко. Бащицата получи дори ясен сигнал, че европейците са готови да спонсорират режима, стига да бъдат спазени ред формалности - в общи линии, доста абстрактни и мъгляви.

Беларуският политолог Валерий Карбалевич от аналитичния център “Стратегия” коментира: “Позицията на Запада спрямо страната ни сериозно се промени. По време на предишните президентски избори САЩ и ЕС подкрепяха опозицията, но сега по всичко личи, че Европа залага на действащата власт”.

Ще припомним най-важното политическо събитие от последните дни в Беларус: Лукашенко за пръв път в историята бе посетен от президентката на Литва Далия Грибаускайте. Срещата на европейския политик с беларуския лидер се състоя точно в разгара на предизборната кампания. Тук е важно да посочим, че руските ръководители спряха вече да идват в Беларус. Дори Министерството на отбраната в Москва отказва срещи с беларуските си колеги.

Какво цели всъщност Европейският съюз? Днес за всички е очевидно, че на предстоящите президентски избори беларуската опозиция няма да вземе властта. Затова Европа, сдобила се за пръв път от 16 години с възможността да откъсне Беларус от Руската федерация, гради приятелски диалог с Лукашенко. Той пък още преди няколко години заяви, че няма намерение и занапред “да хвърчи с едно крило” и “да стои на един крак”. Общо погледнато, Брюксел може да получи един нов съюзник, а Москва вече май е изгубила своя.

Запитан от журналисти в Минск дали Европа обсъжда с Русия общ подход към президентските избори в Беларус, Гидо Вестервеле отвърна: “Не. Обсъждаме отношенията на Беларус с Евросъюза”.

По БТА

 

http://e-vestnik.bg/10344/kremal-gubi-kontrola-nad-lukashenko/


Тагове:   кремъл,   Лукашенко,   Над,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14620947
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930