Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2021 02:23 - БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР ПРОКЛАМИРА ЕРАТА НА ЛЮБОВТА, НАСТЪПИЛА С РОЖДЕСТВОТО НА ХРИСТОС
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 5458 Коментари: 20 Гласове:
73

Последна промяна: 12.02.2021 01:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР ПРОКЛАМИРА ЕРАТА НА ЛЮБОВТА, НАСТЪПИЛА С РОЖДЕСТВОТО НА ХРИСТОС


    Работата по изясняване загадките на Българския календар никога не е изоставяна въпреки невероятно добрите резултати,които получих в последните 3-4 години. Благодарение на тях почти всички загадки на Календара бяха разшифровани по невероятен начин но в интерес на истината трябва да кажа,че останаха за уточняване няколко неизпипани неща:

1. Двете успоредни (дублирани) царувания на Севар: едното с Тервел а другото с Кормисош. Чрез съпоставки и точни изчисления успях да докажа,че първото дублирано царуване е неизбежно и добре аргументирано,а за него има съобщения в Зографската история и в историята на Паисий. Второто дублирано царуване обаче остава под въпрос и ще се реши с намирането на нови исторически извори,които да го обяснят или да поправят годините на Севар от 15 на 5. Това изглежда няма да стане скоро,затова ще го оставим настрана.

2. Спомагателните термини в Българския календар,които бяха обявени за "цифри" под влияние на тюрколози и иранисти,но всичките им досегашни тълкувания са твърде незадоволителни и не водят до категоричния извод,че се касае безспорно за цифри.

3. Няколко по-дребни проблема с доизпипване обясненията на термини като ИМЕНШЕГОР, ДВАН и пр.,макар наличните да са много по-добри от онези на тюрколозите.

  Най-податлив на разгадаване се оказа вторият въпрос и проучванията в тази насока продължиха,докато в един момент бе направен решителен пробив към тяхното окончателно разтълкуване. Тогава дойде часът на истината за Българския календар и спомагателните термини в него по волята Божия бяха обяснени перфектно с Българския език. В предишните ми статии,посветени на Българската календарна проблематика условно ги наричах КАЛЕНДАРНИ ЦИФРИ,но едно нещо в тях често ме тревожеше: те не приличат на никакви цифри,най-малко пък на Български. По тази причина добре знаех че тяхното обяснение винаги ще куца,докато не бъдат намерени неоспоримо Български техни съответствия. Продължих упорито да работя по този въпрос и да търся по-добри тълкувания от досега предложените. Целта бе да се открият такива аналогии,които няма да изискват да ходим до Памир или Алтай,за да обясним тяхното значение.

               image

  Затова се трудих с години неуморно и търсех не само обяснения а цяла система от такива,която ще навърже спомагателните термини в своя логична закономерност и ще даде обяснение защо след АЛЕМ е ТУТОМ а не БЕХТИ и защо след ВЕЧЕМ е АЛТEМ а не ШЕХТЕМ. Упоритата работа рано или късно дава резултат- по Божия воля така стана и сега. Още в 2018 г. успях да открия такава система ръководен от принципа,че щом основните термини в Календара и числителните бройни в латинския,гръцкия и днешния Български,та дори и в тюркския език имат връзка с имената на езически богове,няма как такава връзка да не съществува и тук.

  Версията,че това са календарни цифри бе твърде бедна откъм варианти за разлика от тази,при която добрите алтернативи се оказаха минимум три. Докато ги обмислях все повече стигах до ясното убеждение,че спомагателните термини в нашия календар не са календарни цифри,а имена и епитети на езически богове от реда на онези,които са представени в Розетата от Плиска. Един вариант правеше особено впечатление и изпъкна пред другите с перфектно подреждане на спомагателните термини според Птолемеевия цикъл на Розетата от Плиска. Спомагателните календарни термини в него получиха чудесни Български обяснения,които ги навързаха в единна логична система но запазих сериозни резерви понеже изискваше да приема,че редицата от спомагателни термини започва с богинята Венера.

                            image

  Това за мен бе крайно нелогично и неприемливо,да не казвам дори шокиращо- разбирам тази редица да започва със Слънцето, Зевс, Сатурн или поне Марс но с Венера- в никакъв случай! Така въпросният вариант изпадна в немилост и го оставих в архив,докато намеря други по-добри от него.

  Времето обаче течеше а по-добри варианти не излизаха. Виждайки колко е добър въпросния вариант опитвах да го "размествам" така,че хем да се спази логиката на Птолемеевия цикъл,хем първи от боговете да бъдат Зевс, Слънце, Марс или Сатурн. Тогава обаче цялото досегашно календарно построение се разваляше,понеже това наглед просто "превъртане" на термините влечеше след себе си други неприемливи последици- размествания в перфектно ситуираната хронология на владетелите от VII-VIII век,слагането на Хермес в началото на Българския календар,поставяне неговото начало в произволна нищо незначеща година и пр. Това постепенно ме убеди,че по-добри варианти от този сякаш не съществуват и тогава почнах да се замислям коя логика ще постави Венера за начало на спомагателните термини,обясняващи годините в Българския календар. Внимателното преосмисляне на възлови данни за древните Българи накрая показа че такава логика има,а нейното приемане води до твърде неочаквани,но напълно приемливи заключения и изводи.

  Откриването на логика,която да сложи Венера пред другите богове в Седморката бе трудна задача,чието разрешаване ми отне близо две години. Тук не бива да забравяме че се касае за спомагателни а не за основни календарни термини,и това се оказа решаващо за разкриването на загадката. Спомагателният термин може да е име или епитет на даден езически бог,а в същото време да е определител на основния календарен термин и да указва някакви качества,пряко свързани с него. Да разбера това и да го свържа с вече известните данни за Календара обаче отне доста време,понеже готови отговори в случая няма- има само календарни термини,по чиито имена трябва да се ориентираме и да правим своите заключения. Липсващите два спомагателни термина съм заменил с мои възстановки в кавички които ще вършат работа до момента,в който се открият истинските. Това проучване позволява да кажа,че верните тълкувания на спомагателните термини в Българския календар,които по тюркски заблуди се подвеждахме да смятаме за цифри в крайна сметка са били следните:

1. АЛЕМ = ДАЛЕМ (ДЯЛЕН,ДЕЛЕН) = ВЕНЕРА (Любов)
2. ТУТОМ = ТЪТЕМ (ТЪТЕН) = ХЕРМЕС (Гръм,Светкавица)
3. "ТЕРЕМ" = ТЕРИН (Земен) = ЗЕМЯ (Богиня Майка)
4. ТВИРЕМ = ТОВАРЕН (Бреме т.е. Време,но също и Товар), ТВОРЕН (Затворен,Непускащ никого навън),ТВОРИМ (Сътворител на първите богове) = САТУРН.
5. БЕХТИ(М) = БЪХТИ(М),УДРЯМ = ЗЕВС (Юпитер,Гръмовержец)
6. ШЕХТЕМ = ШЕКТЕН (ШЕКАТЕН,СЕКАТЕН от думата СЕКА) = МАРС (Бог на войната)
7. "ХОЛЕМ" = ГОЛЕМ (КОЛЕН) = СЛЪНЦЕ (Слънчев бог)
8. ВЕЧЕМ = ВЕЧЕН,ВЕЧИН (ВЕНЕРИН) = ВЕЧА т.е. ВЕНЕРА (СТО или един ВЕК е свещено число на ВЕНЕРА)
9. АЛТЕМ = ЗАЛТЕН (ЗЛАТЕН) и ЖАЛТЕН (ЖЪЛТЕН,ЖЪЛТ), МАЛТЕН (МЛАТИН,от думата МЛАТЯ т.е. Удрям) = ХЕРМЕС (Светкавица,Гръмотевица)
10. ЕЛЕМ = ИЛЕН (ЗЕМЕН), СЕЛЕН (ЗЕЛЕН),от думата СЕЛЕНА (ЛУНА,Богиня Майка)

  Това подреждане на спомагателните термини,които за улеснение на научните разисквания ще нарека ГОДАРИ (Определители на годините),съотнесено към Птолемеевия цикъл придобива следния синтезиран вид:
                   image

  Ако поставим Венера в началото както би трябвало да бъде,това изображение ще придобие следния вид:
                     image

  При това положение се оказва,че Кандимиров е бил прав и вместо календарни "цифри" Българите са имали "годари" (Определители на годините),чиято таблица е изглеждала така:

                                image

   Това не пречи ние да приемаме тези термини условно за цифри,за да улесним изграждането на правилни представи за Българския календар и да ги номерираме така,както са номерирани в Календарната таблица на Българите (
https://shtaparov.blog.bg/politika/2017/10/01/vajen-istoricheski-izvor-izopachen-ot-tiurkolozite-vnasia-po.1570194). Както и да го правим обаче не бива да забравяме,че те определено не са били цифри още по-малко пък месеци,както ни заблуждаваха тюрколозите.

  Сега трябва да си припомним,че астрологическия и древния Български календар започват в една и съща година: Годината на Рождеството на Исус Христос,Първа година от новата ера, която е Година на Слънцето в двата календара и Годината на Бог. Ако към тази Първа година (ЕТХ = СЛЪНЦЕ) на Календара сложим определението АЛЕМ (ВЕНЕРА = ЛЮБОВ), получаваме израза БОГ – ЛЮБОВ или казано по-ясно: БОГ Е ЛЮБОВ !!!

  Тук вече навлизаме в материята на Библията,понеже изразът "БОГ Е ЛЮБОВ" е споменат за първи път именно там (Евангелие по Йоана, 4 : 8). Евангелистът св. Йоан Богослов е първият който пише,че Бог е любов:


image

  Ето и конкретния библейски цитат в точка 8 (кликни за да увеличиш):

image

  Православното тълкувание на това известие също е много знаменателно понеже показва значението,което е имала любовта (т.е. Венера) в живота на ранните християни:

image

  Всичко това може да означава само едно: Българският календар прокламира ерата на любовта,настъпила с рождеството на Христос! Ако е така обаче,защо в него има езически божества,биха запитали скептиците? Обяснението е просто- Календарът представя тези божества като предвестници и дори помощници на Христос,които са предопределили неговата поява наред с пророците!

  Съчетанието на езически богове с християнска религия може да е странно за онези,които не познават всички аспекти на древните Български вярвания. То обаче не е никак странно за тези които знаят,че Българите били наричани понякога МАНИХЕИ (Монаха Алберих,ЛИБИ Т.4):

      image

  Манихейството е синкретична религия,в която има ТОЧНО ТАКИВА СЪЧЕТАНИЯ- Исус Христос, Буда, Йехова, Зороастър и езически богове (кликни за да увеличиш):

      image

  Днешните учени приемат манихейството като синтез на християнство,будизъм и зороастризъм,а манихейската традиция твърди,че пророкът Мани (наричан още Манихей) е прераждането на разрични религиозни фигури включително Буда,Зороастър и Христос. Зад израза "различни религиозни фигури" в британската уикипедия несъмнено стоят и основните езически богове,познати от класическата древност:

  image

  Манихеите приемали Исус Христос за един от своите богове:

        image

  Ето го например Исус на манихеите:
       image

  Пророкът Мани (основател на манихейството) бил и Буда,но понякога го изобразявали с кръстове:
      image

  За манихеите Йехова бил принц на мрака и еманация на дявола:
       image

  Зороастризмът е вид езичество но и част от манихейството,а древните Българи са имали зороастрийски храмове:
      image

  Зурванизмът бил част от зороастризма (респ.от манихейството),а самият Зурван е еманация на Хермес:
      image

   Българското богомилство е вид манихейство и който не разбира това,не разбира същността на самото богомилство:

      image

   Манихейството у нас било толкона силно,че за него пише в прочутия "Шестоднев" на Йоан Екзарх: най-видния Български духовник-енциклопедист от IX-X век (четвърти ден- кликни за да увеличиш):
      image

  От приложените текстове личи,че зороастризмът (респ.манихейството) стои в основата на Българския дуализъм и гностицизъм:

      image

   Българският дуализъм произтича от зороастризма и от по-древните езически култове,които съществували в Евразийската част на Стария свят. Доказателство за това са двуликият Янус у римляните, латинските близнаци Ромул и Рем, "гръцките" Кастор и Полидевк, "китайските" Ин и Ян (наследие от манихейството), добрия и лошия бог у зороастрийците:

      image

   Българския култ към дървото на живота,зафиксиран в древни артефакти също идва от манихейството:

      image

  Гностиците,които са част от манихеите си имали символичен таен език- практика, засвидетелствана у дедите ни с професионални езици като този на Дебърските майстори-зидари (основоположници на западното масонство) и още няколко други подобни. Затова не е чудно че в България се откриват надписи като Преславския,написани на непознат език (кликни за да увеличиш):  
      image

  Античното манихейство било толкова силно,че стигнало чак до Британия, Африка и Китай поради което не е чудно,че се среща у древните Българи:
       image

  Манихеите си имали специална азбука но Българските "руни" имат сериозни разлики с нея което показва,че нашите деди са били особен неортодоксален вид манихеи:
      image

   Внимателен анализ на обстоятелствата,при които се появило манихейството сочи,че то не е персийска религия както обикновено се смята а чисто Скитска (т.е. Българска), понеже е основана от Скитски пришълец. Той несъмнено е вложил н нея много от старите Скитски езически вярвания,което накарало Българите да заобичат неговото учение:
      image

   Всичко това показва че в манихейството,т.е. в древната Българска религия имат място както Исус Христос с неговите евангелисти,така и езическите богове. Когато се вгледах в израза "Бог е любов" и в писанието,което за пръв път го споменава с удивление забелязах,че неговият автор св. Йоан Богослов е една знакова за дедите ни Библейска фигура. Той не само е един от евангелистите но и един от 12-те апостоли,когото богомилите-гностици са обичали най-много и го считали за брат Божий (кликни за да увеличиш):

      image

    
Евангелието на светия апостол Йоан проповядва,че любовта е новата заповед на Исус:

image

  Българите имали специални предпочитания към св.Йоан Богослов  и често го споменавали в своите апокрифи което означава,че неговите думи "Бог е любов" са им били много добре познати:

      image
 
  Тези предпочитания са отдавна забелязани от историците и те ги отбелязали в Българската уикипедия,което личи от следния цитат:

"Неканонични[редактиране | редактиране на кода]

Различни християнски по произход религиозни групи предлагат текстове – послания, апокалипсиси, „Тайните думи на Йоан“ и т.н., които са приписвани на този апостол предимно за да бъде затвърдена нечия докрина с авторитет. Повечето от апокрифите имат по-късен произход и са свързани с различни паралелни на християнстото учения – гностицизъм, богомилство и др."

(https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99%D0%BE%D0%B0%D0%BD_%D0%91%D0%BE%D0%
B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2
).

  Затова няма нищо случайно в темата за любовта: тя била основен елемент в етическото учение на св.Йоан Богослов,а древните вярващи (християнски гностици и манихеи) са били силно впечатлени от нея:

image

   Когато говори за България в 681 г.,"византийският" презвитер Константин Апамейски отбелязва две много показателни неща:


1. Бог обича мира и любовта,а познаването на този постулат е можело да доведе до траен мир между България и "Византия".

2. Едните воюващи са изподвядвали две воли а другите- една воля. Това на религиозен език означава,че за Аспаруховите Българи-дуалисти (сподвижници на двете воли) светът е бил създаден от доброто (Бога) и злото (дявола),а за "византийците" (сподвижници на едната воля) светът е дело единствено на Бог:
      image

   Всичко дотук сочи че изразът ЕТХ АЛЕМ (Слънце-Венера,а в преносен смисъл Бог-Любов),който стои в самото начало на Българския календар и отбелязва първата година на Рождеството е имал ясен за зороастрийците-манихеи религиозен смисъл понеже указва,че Исус е роден е годината Слънце-Венера (Светлина и Любов) от което се разбира,че за манихеите той е бил основоположник на нова ера- ерата на Светлината и Любовта! Това е достатъчно сериозна причина тази специална година да бъде ознаменувана в нашия древен календар от което следва,че в основата на старото Българско езичество стои непризнатото от никоя ортодоксална църква манихейство и езическите богове,които били считани за предвестници и сподвижници на Христос. Това означава,че прословутите наши богомили (т.е. манихеи) и западноевропейските им събратя,наричани още катари са били привърженици и последователи на старата 
Българска религия,която била синтез между най-древните европейски вярвания и великите религиозни течения на тогавашното време: зороастризъм, будизъм,юдейство и християнство!

  Така установеното начало на древния ни календар не означава,че преди годината на Рождеството Българите не са имали друго летоброене. Според мен те са имали и по-стар вариант на Календара който е съществувал преди този,но в момента няма други научни данни за него освен тези,които се откриват в народните ни обичаи и фолклора. Аз обаче ги приемам по принцип с уговорката,че в първите векове след Новата ера дедите ни са сменили по-древния си календар с този,или просто са го нагодили към Годината на Рождеството. Има и друга версия- че тъкмо нашият календар е предсказал самото Рождество,поради което Българите-зороастрийци охотно са приели Христос сред своите езически богове.

  Евентуалното начало на онзи наш календар,който е съществувал преди този може да е било поставено в 5508 г. пр. Хр.- годината,която дедите ни в християнско време са обичали да приемат за начало на Сътворението на света. Този факт позволява да предположим,че те може да са ползвали същото летоброене и в своя езически период,но няма сигурни доказателства че това е така и ако се придържаме към строго научните факти,това по-старо начало си остава само едно добро пожелание. 
Относително сигурни данни има само за Годината на Рождеството и за нито една друга,поради което не мога да си позволя да слагам помпозни цифри за начало на нашето летоброене,колкото и да им се иска на някои родолюбиви приятелски среди. Същото се отнася за точността на Календара: досегашните твърдения за неговата "изключителна" точност се базират на хипотези а не на доказани факти което означава,че те не могат да се ползват в нито една сериозна научна разработка. Затова основна задача на моите изследвания не е да носят лъжовна радост на този или онзи с измислени и внушени от мен неверни хипотези,както правеха жалките тюрколози например а да кажат истината за Българския календар,каквато и да е била тя!






Гласувай:
73


Вълнообразно


1. zaw12929 - ЛЮБОВТА КЪМ БОГ Е НАЙ ПЪРВОТО, ВА...
11.01.2021 17:14
ЛЮБОВТА КЪМ БОГ Е НАЙ ПЪРВОТО, ВАЖНОТО, СЛЕДВА ПРОШКАТА, ПОИСКАНА ОТ МЕН КЪМ БОГ!
цитирай
2. shtaparov - ЛЮБОВТА КЪМ БОГ Е НАЙ ПЪРВОТО...
12.01.2021 09:16
zaw12929 написа:
ЛЮБОВТА КЪМ БОГ Е НАЙ ПЪРВОТО, ВАЖНОТО, СЛЕДВА ПРОШКАТА, ПОИСКАНА ОТ МЕН КЪМ БОГ!

Имаш право- дедите ни държали на любовта към Бог и към ближния и давали прошка на всеки,който се разкайвал искрено за грешките си!
цитирай
3. batogo - !!!:))) За много години, приятелю, и поздравления за това творение на твоя изследователски дух!
12.01.2021 12:05
Само живот в Духа, чистата любов към Бог, към ближния и към Природата, могат да ни доведат до осъзнаване, вътрешна хармония и хармония с Цялото, което е Бог!
Светла и благодатна, творческа година, Щапаров, в популяризиране на Истината за древните българи и техният могъщ, светъл дух, който е дал много на човешката цивилизация!
цитирай
4. shtaparov - Само живот в Духа, чистата любов към Бог...
12.01.2021 18:34
batogo написа:
Само живот в Духа, чистата любов към Бог, към ближния и към Природата, могат да ни доведат до осъзнаване, вътрешна хармония и хармония с Цялото, което е Бог!
Светла и благодатна, творческа година, Щапаров, в популяризиране на Истината за древните българи и техният могъщ, светъл дух, който е дал много на човешката цивилизация!

Благодаря приятелю- твоите обективни,конструктивни и оптимистични коментари винаги са ме радвали!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздравления, Ангеле!
13.01.2021 09:48
Цяла студия си написал по темата, това нещо трябв ада го публикуваш, с лека преработка, в научно списание поне! Въпреки ,че там трудно се пробива
Или да си го изддеш в брошура Не знам, доколко блогът може
да свърши тази работа?

Да богомилството проповядва чистота в отношенията и любов към ближния !Жената е равна на мъжа! Вън корумпираните духовници от църквата! Това е основната причина да са преследвани от църквата!
Иначе катарите в Гърция означават чисти!
А чиста е любовта!!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
6. shtaparov - Цяла студия ...
13.01.2021 22:45
leonleonovpom2 написа:
Цяла студия си написал по темата, това нещо трябв ада го публикуваш, с лека преработка, в научно списание поне! Въпреки ,че там трудно се пробива
Или да си го изддеш в брошура Не знам, доколко блогът може
да свърши тази работа?

Да богомилството проповядва чистота в отношенията и любов към ближния !Жената е равна на мъжа! Вън корумпираните духовници от църквата! Това е основната причина да са преследвани от църквата!
Иначе катарите в Гърция означават чисти!
А чиста е любовта!!
Хубав ден, приятелю!

Имаш право приятелю- добре е моите изследвания за Календара да бъдат публикувани в отделна книга чийто обем обаче няма да е твърде малък,понеже в нея ще има поне 15-20 глави от по 7-8 страници и доста изображения. Тази тема не е никак лека,понеже още не е приключена- имай предвид,че досега не съм казал почти нищо за месечния календар на древните Българи,а пиша само за годишния.
цитирай
7. nedovolen - Поздравления! Само този труд е с...
16.01.2021 13:09
Поздравления! Само този труд е съизмерим с построяването на една египетска пирамида. Защото те са построени, без да го умаловожавам, не по този начин, по който ни го обясняват археолози, архитекти, историци,изследователи и подобни научени учени.
:)))
цитирай
8. shtaparov - Поздравления! Само този труд ...
17.01.2021 10:03
nedovolen написа:
Поздравления! Само този труд е съизмерим с построяването на една египетска пирамида. Защото те са построени, без да го умаловожавам, не по този начин, по който ни го обясняват археолози, архитекти, историци,изследователи и подобни научени учени.:)))

Не мога да кажа дали е точно така приятелю,но благодаря!
цитирай
9. krumbelosvet - Благороден труд
21.01.2021 08:22
Желая на автора успех. Блестящ успех.
цитирай
10. shtaparov - Желая на ...
21.01.2021 11:43
krumbelosvet написа:
Желая на автора успех. Блестящ успех.

Чудесни думи,приятелски пожелания- благодаря,желая същото и на теб!
цитирай
11. fun1001 - Любов е Всичко - т е Енергията- Праната, а не Бог, или Човека, ангеле))))
24.01.2021 09:35

Българският дуализъм произтича от зороастризма и от по-древните езически култове,които съществували в Евразийската част на Стария свят. Доказателство за това са двуликият Янус у римляните, латинските близнаци Ромул и Рем, "гръцките" Кастор и Полидевк, "китайските" Ин и Ян (наследие от манихейството), добрия и лошия бог у зороастрийците:
цитирай
12. shtaparov - Българският дуализъм произтича ...
26.01.2021 11:24
fun1001 написа:

Българският дуализъм произтича от зороастризма и от по-древните езически култове,които съществували в Евразийската част на Стария свят. Доказателство за това са двуликият Янус у римляните, латинските близнаци Ромул и Рем, "гръцките" Кастор и Полидевк, "китайските" Ин и Ян (наследие от манихейството), добрия и лошия бог у зороастрийците:

Всеки си има мнение за любовта,изградено от неговата гледна точка което показва,че любовта е разнолика. Затова уважавам всички гледни точки по въпроса- те обогатяват нашите възгледи и помагат да опознаем всички аспекти на любовта,а не само своя собствен.
цитирай
13. anonimen65 - molia
28.01.2021 21:57
tarsete neshto za hachaloto na kalendara ot predi novata era ferdinand balgarite sa prieli evropeiskia kalendar moje bi sa imali predvid katolicheski .no do ferdinand kalendara e bil po onzi koito e 5000 godini predi rojdestvoto nedelia leto a ne sedmitsa godina .ne moje niakade da ne e ostanalo neshto za neg nadpis v boianskatatsarkva ot 6000 niakoia,na rilskia manasti pri rilskata obitel ima nadpis pak ot 6000
цитирай
14. shtaparov - tarsete neshto za hachaloto na ...
29.01.2021 16:35
anonimen65 написа:
tarsete neshto za hachaloto na kalendara ot predi novata era ferdinand balgarite sa prieli evropeiskia kalendar moje bi sa imali predvid katolicheski .no do ferdinand kalendara e bil po onzi koito e 5000 godini predi rojdestvoto nedelia leto a ne sedmitsa godina .ne moje niakade da ne e ostanalo neshto za neg nadpis v boianskatatsarkva ot 6000 niakoia,na rilskia manasti pri rilskata obitel ima nadpis pak ot 6000

Такива надписи има,но те отбелязват Сътворението на света по християнски и още не можем да докажем,че същото летоброете е ползвано от древните Българи преди времето на Борис "Първи".
цитирай
15. litatru - Бог е любов
30.01.2021 22:54
Благодаря за хубавия постинг!
<3
цитирай
16. loop1 - Поздравления! Само този труд е с...
31.01.2021 09:45
nedovolen написа:
Поздравления! Само този труд е съизмерим с построяването на една египетска пирамида. Защото те са построени, без да го умаловожавам, не по този начин, по който ни го обясняват археолози, архитекти, историци,изследователи и подобни научени учени.
:)))


nedovolen oт тази реалност нео 00 ,не се изказвай неподготвен от този кух блог който си направил.
цитирай
17. shtaparov - Поздравления! Само този труд е ...
31.01.2021 10:23
loop1 написа:
nedovolen написа:
Поздравления! Само този труд е съизмерим с построяването на една египетска пирамида. Защото те са построени, без да го умаловожавам, не по този начин, по който ни го обясняват археолози, архитекти, историци,изследователи и подобни научени учени.
:)))


nedovolen oт тази реалност нео 00 ,не се изказвай неподготвен от този кух блог който си направил.

Не мога да ви се меся приятели,не съм запознат с вашите взаимоотношения
цитирай
18. shtaparov - (Бог е любов)
31.01.2021 10:28
litatru написа:
Благодаря за хубавия постинг!
<3

Радвам се че ти харесва- ще продължа да се старая!
цитирай
19. anonimen65 - vsichko
17.02.2021 13:48
dobre samo deto ne sam saglasna che kalendara zapochva s hristovoto rajdane velikite sili i tsaria ne balgarin sa vaveli novia kalendar da sme v unison s evropata e ot toava kak togava e drebem i kak v boianskata tsarkav i v rilskia manastir ima izpisani godina 6huliadi i niakoia si li e balgarskia kalendar da e il s 10 mesetsa?
цитирай
20. shtaparov - dobre samo deto ...
17.02.2021 15:21
anonimen65 написа:
dobre samo deto ne sam saglasna che kalendara zapochva s hristovoto rajdane velikite sili i tsaria ne balgarin sa vaveli novia kalendar da sme v unison s evropata e ot toava kak togava e drebem i kak v boianskata tsarkav i v rilskia manastir ima izpisani godina 6huliadi i niakoia si li e balgarskia kalendar da e il s 10 mesetsa?

Българският календар си е бил с 12 месеца разбира се,а споменатите в "Именника" календарни термини нямат нищо общо с никакви месеци. Годините от Сътворението на света,при които 6738-ма г. отговаря на 1230-та по съвременния календар са ползвани в християнското летоброене и по-специално във "византийското",но още няма сигурни данни за това дали са ползвани от Българите в "езическия" период макар да предполагаме,че е възможно да са ползвани.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4817319
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи