Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2021 09:43 - Полски националисти в защита на историческата истина за антикомунистическата съпротива
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 1037 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Много хора са свикнали да гледат на Полша като на някакъв бастион на традиционните ценности и национализма, но за съжаление тази представа не кореспондира с определени процеси, развиващи се в страната. Пореден пример за това е добре организиран опит от страна на крайно леви и либерали да подменят истината за антикомунистическата съпротива в Полша. 

Основен фокус на атаката им е Институт за национална памет (Instytutu Pamięci Narodowej). Това е държавна институция за разкриване на престъпления срещу полския народ с изследователски, образователни, архивни и следствени правомощия. Освен всичко друго, института популяризира истината за т.нар. “прокълнати войници” (“прокълнати” поради обречения характер на борбата им) – борците от антикомунистическата съпротива в Полша, водили отчаяна и непримирима война срещу съветската окупация (също като горяните в България). Съпротива продължила до 50-е, коствала не само живота на много бойци, но и тежки репресии срещу семействата и близките им.

Под общото наименование “прокълнати войници” са обобщени различни групи и формации, водили тази въоръжена борба. Днес крайната левица и пригласящите им либерални екстремисти обявяват тези патриоти и герои за “фашисти”, докато представят съветската окупация като “освобождение”. Често тези обвинители са преки наследници на червената номенклатура, преследвала поборниците за свобода и национална независимост. 

В момента тази кампания на левицата ескалира и освен хулите срещу антикомунистическото движение, открито се настоява за уволнения на национално мислещи хора от ИНП, като вече има и един такъв случай – отстраняването на доктор Томаш Гренюх. Упражнява се натиск за “реформа” на института или дори цялостното му закриване, преименуването на улици, носещи имената на “прокълнати войници” и премахването от националния календар на деня, посветен на тяхната почит (1 март). 

Левите правят всичко по силите си да изопачат и заличат истината за бойците от антикомунистическата съпротива и премахването на патриотично настроените хора в Институт за национална памет е стъпка към това. Депутатът от крайнолявата партия “Заедно” Мачей Конечни открито заявява: “Ще сложим край на тази крайнодясна пропаганда, ще реформираме ИНП, ще заличим имената на убийците от публичните места в полските градове.” Същият разглежда Червената армия като освободител на Полша…

За съжаление тази кампания на левицита вече е довела до негативни последствия за Институт за национална памет. Това е и причина, полските националисти да подемат масова кампания, включваща различни инициативи, в подкрепа на историческата истина и на ИНП. Тази кампания излиза и извън пределите на Полша и получава подкрепа от националисти от различни европейски държави. Ние, като представители на българския национализъм, също се включихме, за да изразим своята солидарност с нашите полски другари в борбата им за истина и справедливост. Защото много добре разбираме какво означава както съветската окупация, така и гаврата с историческата истина от страна на потомците на номенклатурата, които до ден днешен поругават паметта на героите от горянското движение или на видни патриоти и антикомунисти от военния период, като ген. Христо Луков. Но рано или късно – истината излиза наяве и няма какво да я спре!

От bgns.net




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1377920
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив