Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2021 18:59 - Разследваща журналистика в България: Псувни и заплахи, а ако се жалваш – Гешев те предупреждава https://svobodnoslovo.eu/
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1406 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Разследваща журналистика в България: Псувни и заплахи, а ако се жалваш – Гешев те предупреждава

08.04.2021 admin

  image  

“За втори път ти казвам, ще ти *б* п* лелина, ако се обадиш пак ще те намеря и ще ти скъсам главата“.  Журналистът Димитър Стоянов получи тези заплахи след като потърси по телефона бизнесмена Христо Близнаков във връзка с разследване за евентуални злоупотреби с евросредства от негови фирми. Повод за такава агресия не е даван. Димитър се обръща към Близнаков учтиво и го пита дали е склонен да даде интервю.

След заплахата Димитър Стоянов подаде жалба в Софийска градска прокуратура, описвайки детайлно ситуацията, както и данните, които предизвикват журналистическия интерес и би трябвало да заинтересуват и правоохранителните органи, още повече, че става дума за съмнения за злоупотреби с европейски средства.

 

Градският прокурор Павел Панов препраща жалбата на Стоянов в Софийска районна прокуратура. Няма никакви данни да е образувана преписка в Специализирана прокуратура за злоупотребите с европари, описани в сигнала. В СРП е заведена  преписка под номер 9430/2021 с наблюдаващ прокурор Таня Александрова.

Резултатът дотук е, че на 8 април 2021 Димитър беше привикан в СДВР, за да му бъде връчен предупредителен протокол да не общува с Близнаков, все едно става дума за битова свада.

Няма логично обяснение защо прокуратурата е решила да предупреди журналиста, който си върши работата, вместо да се заеме с псуващия и заплашващ индивид и с данните за злоупотреби с европейски пари. Но в контекста на разследването това изглежда като сплашване на репортера, за да не продължава да рови по случая.

Христо Близнаков и негови роднини притежават и управляват фирми, концентрирали внушителни средства от европейски субсидии. Журналистическият интерес към тях е съвсем легитимен и в хода на разследването е нормално да се търсят за мнение и коментар всички засегнати страни.

imageХристо Близнаков и съдружника му Владимир Христов.

Всъщност, обяснение за прокурорския и полицейски гаф има и то отвежда към позорното 111 място в класацията на “Репортери без граници” за свободата на словото. Само преди ден беше огласен и доклад на “Амнести интернешънал”, в който се подчертава, че разследващите журналисти в България са изложени на властови натиск.

Димитър Стоянов има опит с репресивната машина на властта. Преди две години той и румънския му колега Атила Биро бяха задържани от полицията докато разследваха унищожаването на документи от аферата “ДжиПиГейт”. Случаят предизвика международен скандал и влезе във всички доклади за свободата на медиите. Задържането на журналистите беше обявено окончателно за незаконно от съда, а Стоянов и Биро получиха престижната награда за смела журналистика George Weidenfeld.

https://bird.bg/




Гласувай:
3



1. zaw12929 - НЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ ЖЕСТОКАТА СМЪРТ НА РУСЕНСКАТА ЖУРНАЛИСТКА
11.04.2021 02:12
Тогава загина съпругата на собственика на телевизия ТВН Русе обеща да покани тези Преди две години той и румънския му колега Атила Биро бяха задържани от полицията докато разследваха унищожаването на документи от аферата “ДжиПиГейт”. Случаят предизвика международен скандал и влезе във всички доклади за свободата на медиите. Задържането на журналистите беше обявено окончателно за незаконно от съда, а Стоянов и Биро получиха престижната награда за смела журналистика George Weidenfeld.двама журналисти
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4398576
Постинги: 1901
Коментари: 943
Гласове: 1926
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031