Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2021 20:02 - 45-ият парламент: Започна се. Партиите обявиха приоритетите си
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1196 Коментари: 8 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
45-ият парламент: Започна се. Партиите обявиха приоритетите си: Първото му заседание откри най-възрастният народен представител – Мика Зайкова от „Има такъв народ“ (ИТН). То е в старата сграда на парламента, която преди половин година беше изоставена в полза на специално ремонтирания бивш Партиен дом.

„Добър ден, дами и господа, добре дошли“, започна Зайкова и направи проверка на кворума. Тя изчете имената на всички депутати, а тези в залата трябваше да кажат „тук“, тъй като в старата зала не работят никакви системи за регистрация и гласуване.

„Има кворум и нашето заседание може да продължи“, каза тя след проверката и удари звънеца, а залата изръкопляска. Аплодираха я и когато призова за усмивки и за радост, за да види народът, че депутатите са хора с добро настроение и имат чувство за хумор.

„Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45 Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница“, каза Зайкова.

Тя се обърна към народните представители с думите, че българският народ винаги е намирал път към възкресението. „Българите ни изпратиха с една единствена поръка – „Промяна!“. Да видим щастието в очите на българите, че вече не сме най-бедни, най-безпросветни и не живеем най-малко. Мисля, че имаме една единствена цел – просперитетът на България“, каза най-възрастната депутатка на колегите и ги призова да не забравят кой и за какво ги е изпратил тук.

Депутатите положиха клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

Първото решение на новото НС беше за дистанционно участие и клетва на депутатите, които са под карантина или изолация заради COVID-19. За него единодушно с вдигане на ръка гласуваха всички депутати в залата. Петима депутати, сред които лидерът на ИТН Станислав Трифонов, се включиха на специалния екран в залата, за да произнесат клетвата.

Първи пред заклелите се народни представители говори президентът Румен Радев.

Президентът: Неотложни промени в Изборния кодекс и за ефективно правосъдие и отговорна и почтена прокуратура

imageПреди Румен Радев да се обърне към депутатите и народа от парламентарната трибуна залата започна да ръкопляска.

Първо той говори на новите в парламента: „Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Това не бива да ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да останат безнаказани и да търгуват с обществения интерес в името на своето оцеляване. Избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката и избраха нови хора. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанс да запишат една красива глава в своите биографии. Приемете липсата на опит като възможност“.
ПЪРВАТА СТЪПКА, НОВО НАЧАЛО... ТРЪГНА




Гласувай:
12



1. zaw12929 - ЗА СВОБОДАТА СЕ ВОЮВА ВСЕКИ ДЕН Н...
15.04.2021 20:04
ЗА СВОБОДАТА СЕ ВОЮВА ВСЕКИ ДЕН НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА РАЗБЕРЕШ КОЙ ТИ ВРЕДИ
цитирай
2. kvg55 - zaw12929,
15.04.2021 20:12
Започна се шоуто.
цитирай
3. zaw12929 - В петък депутатите ще гласуват ...
15.04.2021 20:12


В петък депутатите ще гласуват решение за изслушване на премиера Бойко Борисов по повод участието на България в плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз заради кризата вследствие на COVID-19.

Друга точка от дневния ред на депутатите ще бъде за създаване на комисия, която да направи ревизия на управлението на Бойко Борисов. Предложенията за тези точки в дневния ред са на парламентарната група "Изправи се! Мутри, вън".

Споделете във Facebook
Споделете в Twitter
Изпратете по имейл на приятел

13:28

Парламентарните групи изпратиха на председателя на Народното събрание Ива Митева своите решения за име и ръководство.

Групата на ГЕРБ-СДС ще се председателства от Десислава Атанасова. Начело на "Има такъв народ" в парламента е Тошко Йорданов. Корнелия Нинова оглавява групата на "БСП за България". Мустафа Карадайъ е председател на парламентарната група на ДПС. Христо Иванов - на "Демократична България", а Мая Манолова и Николай Хаджигенов са съпредседатели на "Изправи се! Мутри вън!".
цитирай
4. zaw12929 - след изборите от "Има такъв ...
15.04.2021 20:20
след изборите от "Има такъв народ" запазиха дълго мълчание, в първата си реч от парламентарната трибуна представителят на формацията Тошко Йорданов обви приоритетите на партита.

Спешна промяна в Изборния кодекс, като поправките ще бъдат внесени още днес в деловодството на НС и поправки в Закона за политическите партии, за да стане субсидията 1 лев за действителен глас на изборите.
Още по темата
ГЕРБ: Време е шоуто да приключи, в политиката няма скечове!
Първият звънец удари! Новите 240 се заклеха
"Няма нужда се лъжем. Този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат от4 години, но това поставя пред него една основна задача и това е промяна в Изборния кодекс. Има няколко неща, които искат хората и този парламент е длъжен да направи, за да може всеки българин да упражни правото си на глас“, отбеляза Йорданов.

Като примери той посочи 100% машинно гласуване, да се гласува по пощата, да се премахне ограничението за броя на секциите в чужбина, да има видеонаблюдение на изборите, да се разпусна настоящата ЦИК и да се избере нова.

"Имаме парламент, който е различен от всички предишни, защото закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията - предсрочни избори. Различен е, защото има представители на хората, които протестираха една година, има хора в залата, които ядоха бой от полицията и аз ги знам поименно", коментира Йорданов.
Автор: Камелия Цветанова

Прочети още на: https://www.dnes/politika/2021/04/15/pyrvi-dumi-ot-itn-nov-izboren-kodeks-1-lev-subsidiia-za-partiite.487089

цитирай
5. zaw12929 - кспресно изследване е направено ...
15.04.2021 22:17
кспресно изследване е направено между 12 и 14 април сред над 800 души при телефонно проучване. В него се пита какво се случи и какво трябва да се случи. Голяма част от хората не могат да определят кой е победител. Има и такива, които казват, че ГЕРБ спечели.

"На тези избори, макар и с малко, все пак надделя желанието на българите за промяна", коментира социологът Първан Симеонов. По думите му, очакване на българите е да се състави някакво правителство, но обществото е скептично, че това ще се случи. Иначе самото то иска правителство - предпочита съставяне на такова, вместо нови избори.
Още по темата
Първи звънец за новите 240 депутати, ще се "ръководят ли от интереса на народа"?
Адв. Хаджигенов: Мълчанието на Слави Трифонов е нетипично за политик
Радев издаде указ, свиква 45-ото Народно събрание на 15 април

"По-голямата част от българските граждани сякаш още не могат да определят кой е победител от изборите. Над 40 процента ще ви кажат, че никой не е победител. Когато сравняваме тези, които казват, че ГЕРБ са спечелили срещу тези, които казват, че са спечелили силите срещу ГЕРБ – има превес на тези, които казват, че са спечелили силите срещу ГЕРБ", коментира още той пред Нова тв.

Изводите са на база на бърз сондаж на "Галъп интерншънъл болкан" сред 831 души по телефона, проведен между 12 и 14 април със собствено финансиране.

"Данните показват, че при един евентуален нов шанс резултатът на Слави Трифонов може би ще порасне, но и от ГЕРБ може би ще се стегнат. Това означава, че перспективата за нови избори може да не даде ново решение и като генерална структура може би пак ще бъдем в патова ситуация", посочи още той.

Според Първан Симеонов, избирателите на Слави Трифонов биха искали нови избори. Такива са може би и тези на Демократична България.

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (831 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. Изследването е проведено в периода 12-14.03.2021 г. Абсолютната максимална грешка е ±3.3% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на 55 хиляди души.
По публикацията работи: Петя Славова

Прочети още на: https://www.dnes/politika/2021/04/15/pyrvan-simeonov-obshtestvoto-iska-pravitelstvo-no-e-skeptichno.487054

цитирай
6. zaw12929 - БОРИСОВ НЕПРЕКЪСНАТО Е ХВАЛЕН ОТ ...
15.04.2021 23:14
БОРИСОВ НЕПРЕКЪСНАТО Е ХВАЛЕН ОТ МИСИРКИ, СОЦИОЛОЗИ, КОМЕНТАТРИ ВОДЕЩИ В КАЗИОННИТЕ МЕДИИ ( ВНТ, БТВ, НОВА ) НЕ СПРЯХА ДА ИЗРАЗЯВАТ ЗЛОБАТА И БЕЗПОМОЩНОСТТА СИ, ЧРЕЗ НЕПРЕМЕРЕНИ КОМЕНТАРИ
цитирай
7. zaw12929 - ЧЕШАТ СИ ЕЗИЦИТЕ : Политологът д...
15.04.2021 23:26
ЧЕШАТ СИ ЕЗИЦИТЕ : Политологът добави, че има много въпроси към управленската програма на ИТН.
"Първият въпрос, който е най-интересен, е, кой ще гласува за кабинета на Даниел Митов. Ще гласува ли ДПС за него? Защото, ако гласува, това ще налее вода в мелницата на тези, които твърдят, че моделът ГЕРБ-ДПС продължава и в 45-ия парламент", коментира още той и уточни, че ДПС може да реши да премине на страната на партиите на протеста и това ще е много интересно.

Като сериозна политическа интрига Чолаков определи това дали ИТН ще се помъчат да формират правителство, или ще върнат мандата.


цитирай
8. zaw12929 - Мажоритарна избирателна система ...
16.04.2021 12:08
Мажоритарна избирателна система ще има, увери лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в коментар в социалната мрежа.

Той заявява, че за това трябва сигурен парламент и пита ГЕРБ защо именно сега внасят проект за промяна на избирателната система.
Още по темата
Тошко Йорданов: Искаме мажоритарен вот за следващите избори
"Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна? Къде бяха близо 5 години Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци?, пита Трифонов.

Според него отговорът е, че "когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката".

Така както пожелаха промяна на Конституцията чрез Велико народно събрание, само и само да се спасят от протестите. Тогава номерът мина, щото Народното събрание беше друго, коментира още Трифонов.

"За да се въведе мажоритарна избирателна система се изисква сигурен парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им трябва точно това в момента - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот.

И при един сигурен, спокоен и уверен парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си, пише депутатът.

Прочети още на: https://www.dnes/obshtestvo/2021/04/16/slavi-trifonov-gerb-niama-da-poluchi-vreme-majoritaren-vot-shte-ima.487229

М
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14207637
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68272
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031