Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2022 15:59 - ЦРУ предупреди Германия за атака на тръбопровод – Spiegel
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 959 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.09.2022 16:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ЦРУ предупреди Германия за атака на тръбопровод – Spiegel

Твърди се, че американски шпиони са казали на Берлин за заплаха за Северен поток преди „седмици“.

https://www.rt.com/news/563633-cia-germany-nordstream-spiegel/?fbclid=IwAR1z9AqMRf5jJXMRxs9YmqtwZUdOVd_NjbXclO9yUEJHJBQYLxfjivq64Ck

image ФАЙЛОВА СНИМКА: Кораб работи в морето в Балтийско море по тръбопровода за природен газ Северен поток 2 от Русия до Германия, 11 ноември 2018 г. ©  Bernd Wuestneck / dpa чрез AP

Германия е била предупредена преди тази седмица атака срещу газопроводи в Балтийско море, твърди Der Spiegel във вторник.

ЦРУ каза на Берлин "преди седмици", че руската инфраструктура на "Северен поток" е уязвима, според списанието.

Длъжностни лица сега разследват, след като край датския остров Борнхолм се появи огромно изтичане на газ и сеизмолозите потвърдиха, че са открили експлозии на морското дъно.

Сигнал от американската шпионска агенция е „получен в Берлин през лятото“,  каза изданието, цитирайки „няколко души, запознати с въпроса“. Официално обаче федералното правителство отказа да коментира въпроси, свързани с разузнаването.

Германските служби за сигурност в момента проучват сателитни изображения на района, където са станали експлозиите, но виждат само „незабележим“ морски трафик, според Spiegel. Те също така са убедени, че само държавен актьор би могъл да направи това, предполагайки, че „водолази или мини-подводница“ може да са инсталирали мини или експлозиви върху тръбопровода.

Северен поток 1 и Северен поток 2 внезапно загубиха натиск в понеделник. Датските власти съобщиха за изтичане на газ край Борнхолм, докато шведските сеизмолози регистрираха множество експлозии. Операторът на тръбопровода потвърди, че множество газопроводи са претърпели „безпрецедентни“ щети и е невъзможно да се прецени кога или дали услугата може да бъде възстановена.

image ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: САЩ говорят за „саботаж“ на руския „Северен поток“.

До понеделник вечерта германското правителство беше убедено, че тръбопроводът е бил цел на умишлена атака, според всекидневника Tagesspiegel . Берлин обмисляше възможността Украйна или „свързани с Украйна сили“ да стоят зад него, но също и „фалшив флаг“ от страна на Русия, за да накара Украйна да изглежда зле и да доведе цените на енергията в ЕС още повече.

Въпреки че признава, че „постоянното прекъсване на доставките на газ от Русия“ би било в интерес на Украйна, Der Spiegel каза, че подобна атака би имала „огромни политически неудобства“ за Киев. Според списанието единственият мотив за Москва да взриви тръбопровода е да „обвини други страни за инцидента“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за разследване, за да получи „пълна яснота“ какво се е случило с тръбопровода. „Всяко умишлено прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще доведе до възможно най-силния отговор“ , туитна тя.

image ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Бившият полски външен министър благодари на САЩ за унищожаването на руския газопровод

По-рано във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че атаката срещу Северен поток не е „в ничий интерес“, но също така представлява „значителна възможност“ за Западна Европа да се откаже от руския природен газ в полза на алтернативни енергийни доставки, вероятно като американски LNG и „ускоряване на прехода към възобновяеми енергийни източници“ , за да се борим с изменението на климата.

Междувременно полският евродепутат Радислав Сикорски благодари на САЩ за газовата експлозия и твърди, че това означава, че Русия сега ще трябва да преговаря с Украйна и Полша, ако иска да доставя газ за Централна Европа.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39689614
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031