Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2022 11:57 - Трябва ли европейците да „благодарят“ на американците за унищожаването на „Северен поток“?
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 729 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 01.10.2022 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Трябва ли европейците да „благодарят“ на американците за унищожаването на „Северен поток“?  
  image

https://strategic-culture.org/news/2022/09/29/should-europeans-thank-americans-for-destroying-nord-stream/
image Робърт Бридж image 29 септември 2022 г © Снимка: SCF

Европа трябваше да се вслуша в съвета на Хенри Кисинджър: „Да си враг на САЩ е опасно, но да си приятел е фатално.“

С продължаващото разследване на унищожаването на газопровода „Северен поток“, който осигуряваше енергийни доставки за Европа от Русия, изглежда има само един основен заподозрян и това не трябва да изненадва никого.

След саботажа на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, бившият полски външен министър Радослав Сикорски вече изглежда знаеше самоличността на извършителя, когато написа в Туитър: "Благодарим ви, САЩ".

На пръв поглед изглеждаше, че Сикорски говори саркастично, укорявайки Вашингтон за извършването на атака, която ще има тежки последици за хората в Европа. В края на краищата, как би могъл някой да види някаква полза от прекратяването на основния източник на газови запаси в Европа с наближаването на зимата? В края на краищата родината на Сикорски, Полша, призова своите граждани да събират дърва за огрев в лицето на намаляващите запаси от газ.

Всъщност полският дипломат говореше сто процента буквално, благодарейки на Съединените щати, че хвърлиха континента още по-дълбоко в бездната. Това беше отношението на европейските лидери от началото на специалната военна операция на Русия в Украйна: „ще приемем нашето самоунищожение според сценария на политиците във Вашингтон, докато лошите в Москва чуват нашите хленчене и писъци, сигнализиращи за добродетел“. Европейските столици са на път да научат по трудния начин, че сигнализирането на добродетелта не слага храна на масата или не загрява домовете.

Съдейки обаче по повишаващите се температури в Европа, последно наблюдавани в Италия, където крайнодесен лидер дойде на власт на вълната от гласоподаватели, омръзнали от високи сметки за ток и разхлабена имиграция, фразата „Благодаря, САЩ“ може в крайна сметка да бъде издълбан в надгробната плоча на Европа.

image

Но първо, големият въпрос: наистина ли Съединените щати бяха отговорни за унищожаването на Северен поток, както Сикорски изглежда вярва? Е, ако трябва да повярваме на думата на непохватния Джо Байдън, тогава отговорът изглежда ще бъде да.

„Ако Русия нахлуе, това означава, че танкове или войски отново пресичат границата на Украйна, тогава ще има – вече няма да има „Северен поток 2“, каза американският лидер пред репортери две седмици преди Русия да започне украинската си мисия. „Ще сложим край на това.“

Когато беше помолен да уточни, Байдън отговори: „Обещавам ви, ще можем да го направим“.

Има и други улики, които сочат съучастието на американците.

На 2 септември американски хеликоптер с позивна FFAB123 е забелязан да маневрира в района на газопровода "Северен поток". Според сайта ads-b.nl шест самолета са използвали тази позивна този ден, от които са установени бордовите номера на три. Всички те бяха Sikorsky MH-60S. При наслагване на маршрута FFAB123 върху схемата, маркираща зоните на експлозиите, се вижда, че хеликоптерът или е летял по маршрута на Северен поток-2, или точно между точките, където е станал „аварията“.

Междувременно в Twitter има екранни снимки на други полети на американски самолети от 13 септември в точно същия район. През юни имаше статия в списание Sea Power, в която американците се хвалеха с експерименти в областта на подводните дронове, които поставиха на ученията BALTOPS 22 - в района на остров Борнхолм, датския остров, където се съобщава, че са станали експлозиите .

„Експериментът беше проведен край бреговете на Борнхолм, Дания, с участници от Naval Information Warfare Center Pacific, Naval Undersea Warfare Center Newport и Mine Warfare Readiness and Effectiveness Measuring всичко под ръководството на US 6th Fleet Task Force 68,“ Sea Power съобщава .

Подобен „експеримент“ би изисквал дълбоководно оборудване, необходимо за достигане на дълбините, където са разположени тръбопроводите „Северен поток“.

И накрая, ето една последна дразнеща информация за всички „теоретици на съвпаденията“ там. В деня след спирането на Северен поток 1 и 2, лидерите на Полша, Норвегия и Дания присъстваха на церемонията по откриването на новия балтийски тръбопровод , който ще пренася природен газ от Норвегия през Дания и през Балтийско море до, да, яростно русофобската родина на Сикорски на Полша. Да, просто съвпадение.

Въпреки това, основният мотивиращ фактор за пръста на Вашингтон в унищожаването на Северен поток са страхотните правомощия – както финансови, така и политически – които ще пожъне. Икономическата криза в Европа вече принуждава компании и корпорации да обмислят преместване в САЩ, които осигуряват по-добра бизнес среда и повече или по-малко достъпни сметки за електроенергия.

А след разрушаването на Северен поток икономическата ситуация на континента ще се влоши значително. Въпреки че NS-II не беше пуснат на пазара, имаше шанс за пускането му и този „шанс“ имаше значителен ефект върху пазара. Сега, без своя основен доставчик на енергия, Европа е обречена, докато Америка ще се издигне.

Икономическото унищожение на Европа я прави напълно зависима от САЩ икономически, политически и военно, превръщайки я в беззъб тигър без политическа воля и независимост. В същото време Европа ще стане почти напълно зависима от САЩ за техния ( забранителен ) газ. Съединените щати планират да доставят най-малко 15 милиарда кубически метра (bcm) втечнен природен газ (LNG) на пазарите на Европейския съюз тази година, докато Европа се опитва да се откаже от доставките на руски газ.

С други думи, превръщането на ЕС в бананова република – макар и в северното полукълбо с бързо наближаваща зима – вече започна.

Европа, наистина трябваше да се вслушаш в съвета на Хенри Кисинджър, който разбира природата на САЩ по-добре от всеки друг: „Да бъдеш враг на САЩ е опасно, но да си приятел е фатално.“




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. pensioners - Не требе да благодАрим за тва коет ни убива
01.10.2022 20:03
И тва коет ни прави да се мъчим
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740540
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031