Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2022 12:44 - Очертава се недостиг на природен газ за САЩ
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.10.2022 12:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Очертава се недостиг на природен газ за САЩ

 ОТ ТАЙЛЪР ДЪРДЪН СРЯДА, 21 СЕПТЕМВРИ 2022 Г. - 12:00 Ч

https://www.zerohedge.com/energy/natural-gas-shortage-looming-us?fbclid=IwAR0amOWRUrR1uGLxNrxbn0YPJZvkYHyyWuYgVHdpYXEns7-Op1RgBLk6ApE

Автор на Ирина Слав чрез OilPrice.com,

  • Докато търсенето на природен газ по света чупи нови рекорди, производителите на шисти в САЩ се борят да се справят с търсенето.

  • Докато цените на природния газ в Съединените щати паднаха след предотвратяването на железопътна стачка миналата седмица, изглежда вероятно цените както у дома, така и в чужбина, да скочат тази зима.

  • По-горещото лято от очакваното и липсата на алтернативни източници на енергия оставиха запасите в САЩ под средните за сезона.

Миналата седмица медиите побързаха да  съобщят  , че цените на природния газ в Съединените щати са паднали рязко, след като профсъюзите и железопътните компании постигнаха предварителна сделка, която предотврати потенциално опустошителна стачка.

image


Наистина цените на природния газ паднаха с почти един долар за милион британски топлинни единици, подпомогнати от уважаваното нарастване на запасите. И все пак запасите остават под средните за сезона, износът върви с рекордни темпове и производителите започват да се борят да отговорят на търсенето, както у дома, така и в чужбина.

Джон Кемп от Reuters  написа  в неотдавнашна колона, че вътрешното и международното потребление на газ се е повишило до рекордно високи стойности, а производителите на шисти – тези, които представляват по-голямата част от добива на природен газ в САЩ – изпитват трудности да наваксат това търсене.

Междувременно, макар и по-високи на седмична база, запасите остават на второто най-ниско ниво за това време на годината за последните 12 години, отбелязва пазарният анализатор на Ройтерс. Той също така добави, че няма признаци за подобрение в нивото на запасите въпреки покачването на цените.

Нищо от това не предполага, че по-ниските цени на природния газ идват както в Съединените щати, така и на международните пазари, докато северното полукълбо навлиза в зимата. Напротив, последните данни предполагат повече финансова болка за потребителите на газ. И те потвърждават до известна степен прогнозите, направени по-рано тази година.

През пролетта директорите на инвестиционната компания Goehring & Rozencwajg заявиха, че цените на газа в САЩ ще се  сближат  с международните цени към края на 2022 г. Те отбелязаха нещо, което малко други анализатори са склонни да споменават: концентрацията на голяма част от производството на газ в САЩ в шепа находища , като само две - Марселъс и Хейнсвил - представляват цели 40 процента от общия брой.

Permian допринася с още 12 процента от общия добив на газ в САЩ, а броят на сондажите в Permian е намалял две поредни седмици, според последните данни. По-малко сондиране означава по-малко свързан газ, който да се добави към общата национална стойност.

Междувременно, от страна на търсенето, производството на електроенергия в Съединените щати се очаква да достигне рекордно високо ниво тази година, отбеляза Кемп в своята колона, воден от икономическото възстановяване след пандемията. По-горещото лято също допринесе. Една студена зима със сигурност ще увеличи потреблението на газ още повече.

Друг принос е липсата на алтернативни източници за производство на електроенергия: въглищните централи се спират, а сушите в много части на страната компрометираха водноелектрическия й капацитет, отбелязва още анализаторът на Ройтерс.

Докато това се случва у дома, търсенето на газ продължава да е силно и по целия свят, тъй като всеки се стреми да се запаси с гориво за зимата. Американските енергийни компании изнасят втечнен природен газ с рекордни темпове. И недоволството у дома започва да надига глава.

„Оценяваме, че администрацията на [Джо] Байдън работи с европейските съюзници за разширяване на износа на гориво към Европа. Подобни усилия трябва да бъдат положени за Нова Англия“, пише група губернатори от Нова Англия в писмо до министъра на енергетиката Дженифър Гранхолм това лято, според  доклад на Financial Times .

След това губернаторите продължиха да призовават администрацията да се увери, че има достатъчно LNG за американските потребители, като по същество поискаха от политиците да намалят износа на LNG. Това не предвещава добре баланса на газовия пазар в САЩ.

През май Джон Килдъф от Again Capital каза пред CNBC, че очаква цените на газа да достигнат $10 за mmBtu и може би да достигнат $12 до $14.

„Това е стока, която се търгува параболично много. Не са непознати параболичните движения нагоре и надолу. Той е невероятно непостоянен и също така има способността да се нулира. Можем да стигнем до $10 или $12 и ако имате хладен август, тогава може да паднете отново под $8“, каза той по това време.

Администрацията за енергийна информация този месец  преразгледа  прогнозата си за цената на газа за цялата година нагоре, като видя средната стойност на суровината $9 за mmBtu през последното тримесечие, преди да падне до $6 за mmBtu през 2023 г. Спадът ще дойде в резултат на нарастващото местно производство на газ, отбелязва ОВОС.

Междувременно обаче, докато това увеличение на производството се материализира до степен, която започва да влияе на цените, изглежда има само един път, по който те ще вървят: нагоре. С наближаването на отоплителния сезон както в Европа, така и в Съединените щати и с много хора и на двете места, които използват газ за отопление, перспективите за цената на газа не изглеждат добри от гледна точка на потребителя. Изглежда обаче добре от гледна точка на износителя на газ.

Малко вероятно е цените на природния газ в САЩ да се повишат някъде близо до европейските нива, но те са се повишили с цели  300 процента  от преди няколко години, когато газът беше евтин, защото го имаше в изобилие. Този вид увеличение на цените засяга всичко по веригата на доставки, което включва електричество, произведено с помощта на газ, изпращайки вълни в икономиката. И колкото повече газови компании използват поради липса на надеждни алтернативи, толкова по-дълго ще продължи водената от енергетиката инфлация.





Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39754917
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031