Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2022 10:59 - Влиянието на Русия на Балканите нараства точно когато крехкият мир в региона е застрашен
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 788 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.10.2022 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Влиянието на Русия на Балканите нараства точно когато крехкият мир в региона е застрашен


Публикувано: 18 юли 2022 г., 11.49 ч. CEST


image

ЕС продължава да държи Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Северна Македония и Сърбия в списъка на чакащите за присъединяване, въпреки възможността регионът да се доближи до Русия.

 

Русия отдавна е влиятелна сила на Западните Балкани от помощта за създаването на проруски асоциации до изграждането на значителни дялове в петролни и газови проекти .

 

Ходовете за разпалване на етническото напрежение между босненци и сърби също изглежда имат одобрението на Русия. Междувременно Милорад Додик , настоящият сръбски член на президентството на Босна и Херцеговина, подкрепи създаването на двете самопровъзгласени републики в Украйна, нареждайки се зад президента на Русия Владимир Путин.

 

Босна и Херцеговина има тричленно президентство, съставено от по един член от всяка от трите основни етнически групи в страната: бошняци, сърби и хървати (по ред на големина). Държавата се състои от две автономни единици : Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска, и трета единица, Област Бръчко.

 

Не за извънредни новини. Не за неоснователни мнения. Вземете нашия бюлетин Додик също стои зад плановете за създаване на нова сръбска армия и се присъединява към сепаратистко движение, което може да раздели Босна и Херцеговина наполовина. Германия току-що обяви, че ще замрази инфраструктурни проекти на стойност 120 милиона евро (101 милиона паунда) в сръбския регион на Босна поради опасения относно политиката на сепаратизъм. А правителството на Обединеното кралство обяви санкции през април 2022 г. срещу Додик, включително забрана за пътуване, за подкопаване на стабилността в региона.

 

Анализаторите се притесняват , че движението на Додик може да застраши неспокойния мир, създаден след Балканската война , която приключи през 1999 г.

 

Но въпреки това представители на ЕС дори не участваха в пресконференцията, планирана с лидерите на Западните Балкани след неотдавнашната двудневна среща на върха между двете групи. Най-очевидното обяснение за задънената улица е, че винаги един друг приоритет има предимство – в момента Украйна.

 

Но този подход беше приет като пренебрежение, особено в Босна и Херцеговина , Косово и Северна Македония . ЕС създава допълнително недоволство, като възприема различен подход към Украйна от този, който беше определен за Западните Балкани.

 

Плановете на Русия за Балканите Отношението на ЕС няма да остане незабелязано от Русия, тъй като тя продължава плановете си за допълнително подкопаване на политическата и обществена подкрепа за ЕС и превръщането на нациите в негови поддръжници. Той вече има известен успех в Сърбия, където само под половината от населението сега подкрепя присъединяването към ЕС .

 

Карта на Балканите и съседните страни. Pyty/Shutterstock Междувременно държавите от Западните Балкани преживяват масово изтичане на мозъци поради ужасния икономически растеж и липсата на политическа стабилност. Младите хора се местят в страните от ЕС в търсене на работа.

 

Прогнозите са, че регионът ще загуби повече от половината си граждани през следващите две десетилетия. И с бавния темп на политиката на разширяване може да остане малко за интегриране в ЕС.

 

Западните Балкани за първи път започнаха да обсъждат членство в ЕС в средата на 2000-те години, но все още няма консенсус от членовете на ЕС относно бъдещото им присъединяване. Времето, което процесът отнема, подхранва анти-ЕС нагласи и оставя повече пространство за Русия и Китай да увеличат влиянието си.

 

Но ЕС се нуждае от тези съюзници, за да се бори с големите предизвикателства пред сигурността . В противен случай това оставя след себе си все по-разпокъсан регион , където Русия е култивирала националистически групи и използва дезинформация , за да подкопае продемократичните наративи.

 

Как се сравнява Украйна? Малко вероятно е Украйна да започне преговори за присъединяване с ЕС, докато не контролира своите граници и не изпълни редица критерии, определени от Европейската комисия . Те включват проверка на украинските съдии и прокурори и показване на опит (наказателни преследвания и присъди) в борбата срещу корупцията и организираната престъпност на високо ниво, както и прилагането на „ антиолигархичен закон “ за ограничаване на неправомерното влияние на корумпирани лица в икономическия, политическия и обществения живот.

 

Прочетете повече: Путин е на лична мисия да пренапише историята на Студената война, правейки рисковете в Украйна много по-сериозни

 

Обикновено трябва да бъдат изпълнени определени условия, преди дадена страна да получи статут на кандидатка, какъвто беше случаят с Албания . Но ЕС препоръчва предоставянето на статут на кандидат на Украйна при „ разбирането “, че тя ще предприеме осезаеми стъпки за изпълнение на условията. Въпреки това преговорите с не могат да бъдат започвани, докато не покаже ясно, че поддържа върховенството на закона и борбата с корупцията .

 

Албания, член на НАТО, наскоро заяви, че липсата на ангажименти за присъединяване към ЕС към Западните Балкани е проблем на регионалната сигурност и поиска НАТО да създаде мироопазващи операции, за да се противопостави на руското влияние . Той също така обяви, че ще създаде военноморска база на НАТО по адриатическото крайбрежие.

 

Обединеното кралство също призова за подсилване на мисията на НАТО в Западните Балкани, особено в Босна и Херцеговина , за насърчаване на стабилността и сигурността и противодействие на регионалната дезинформация на Русия .

 

Въпреки това, оставяйки Западните Балкани да чакат от 2003 г. насам, ЕС сериозно намали влиянието си . И Албания, и Северна Македония изпълниха критериите за започване на преговори за присъединяване през 2018 г.

 

Липсата на график за присъединяване на тези страни кандидатки означава, че има по-малко стимули за реформи. Има и някои в региона , които посочват настоящи държави-членки като Унгария , чиито демократични стандарти изглеждат подобни, ако не и същите като техните.

 

В момента ЕС обсъжда преминаването към процедура на гласуване с квалифицирано мнозинство за външната политика и политиката за сигурност. Това идва, след като Унгария блокира налагането на санкции на ЕС срещу Русия заради Украйна, освен ако не получи повече пари от фонда на ЕС за възстановяване от COVID-19 .

 

Преминаването към гласуване с квалифицирано мнозинство изисква изменения в договора за ЕС. Въпреки това, ако ЕС се съгласи да разшири гласуването с квалифицирано мнозинство в нови области на политиката, той може да го разшири и в своята политика на разширяване , така че страните кандидатки да не бъдат блокирани или използвани като разменна монета от популистки правителства, подкрепяни от Русия, както прави България Северна Македония или Унгария може да направи в Украйна в бъдеще.

 

Ако ЕС не приеме нарастващото влияние на Русия в Западните Балкани толкова сериозно, колкото би трябвало, той рискува да си създаде врагове по границите си, а точно сега, когато украинско-руската война пламва, това би било наистина много небрежно.

 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39920392
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31038
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930