Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2023 15:38 - Moщни антиправителствени демонстрации във Франция срещу антисоциалната политика на тамошните неолиберали
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1856 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 22.01.2023 18:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Макрон напусна страната на фона на многомилионните протести

imageСпоред синдикатите над 2 мил. са участвали в шествията из 200 френски града в знак на протест срещу проекта на правителството в Париж за вдигане на възрастта за пенсиониране и за повишаване на вноските

Четвъртък бъше "адски ден" за Франция. Всъщност почти цялата държава - от транспорта и училищата до полицията и дипломатите - спря да функционира в знак на протест срещу реформата, инициирана от президента Макрон. Самият той предпочете да избяга от народа и се изнесе в началото на протеста в Барселона (Испания), а сега рискува да се върне в друга държава - която се промени много поради национална стачка.

И за 26-27 януари е планирана 48-часова стачка, а за 6-8 февруари - тридневна, когато законопроектът за реформата влезе в парламента. Някои синдикати искат да организират акции и на 31 януари.

Основната причина за недоволството, което обедини хора с много различни възгледи, е пенсионната реформа, обещана от президента Еманюел Макрон и обявена от правителството, която ще увеличи възрастта за пенсиониране на 64 години.

Нацията е свикнала, че този показател обикновено намалява под натиска на „трудещите се“ и се гордее със своите социални постижения. Тоест за недоволните това е и принципен въпрос. В резултат на това предстои мащабна стачка, която може да предизвика "социален взрив" (това е собствената прогноза на организаторите на протеста).

Икономистите обаче са неумолими и твърдят, че реформата е закъсняла и далеч не е от вчера. Работата е там, че Франция застарява - и, очевидно, необратимо. Към 1 януари 2023 г. 21,3% от французите са на 65 или повече години. През следващите години се очаква тази цифра да обхване една четвърт от населението на страната.

Миналата година постави "антирекорд" за броя на новородените - едва 723 хиляди, което е по-малко, отколкото през целия следвоенен период, тоест от 1946 г. насам. В същото време смъртността е достигнала плашещи нива: 667 хиляди годишно, което е само с две хиляди по-малко от пандемичната 2020 г.

„Както в романа на Агата Кристи „Убийство в Ориент Експрес“, няколко са виновни едновременно“, съобщава безцеремонно авторът на материала във “Фигаро”. Смята се, че щамът омикрон, продължителната грипна епидемия, периодите на екстремни летни горещини са влошили статистиката.

Прирастът на населението, тоест разликата между раждаемостта и смъртността, също е рекордно нисък от 0,3%. Вярно е, че французите разглеждат мигрантите отделно: разликата между пристигналите и заминалите е 161 хиляди души в полза на първите, което е почти три пъти по-високо от естествения прираст.

След като изчисли и претегли всичко, правителството предложи проектореформа. Сега французите се пенсионират на 62 години, но от втората половина на 2023 г. малко по малко ще се добавят допълнителни месеци необходимия стаж, за да достигнат 64 год.

Премиерът Елизабет Борн обяви, че по този начин ще бъде възможно да се поддържа "бюджетен баланс" и обеща да преизчисли малките пенсии, така че да възлизат на поне 1200 евро на месец (смята се, че увеличението може да засегне приблизително 1,8 милиона души , макар и с много уговорки).

Мадам Борн обаче успя да убеди малко хора - макар и само поради причината, че във Франция няма достатъчно работа за възрастните хора, а допълнителните две години преди пенсиониране не решават този проблем, а напротив, изострят го.

Според социолозите 74% от анкетираните са против реформата и само 16% са за. Напълно възможно е това да са пенсионерите, които чакат „повишение“. На миналогодишните президентски избори Еманюел Макрон имаше доста застарял електорат – и точно поради тази причина. Хората на средна възраст (но не и младите) са по-склонни да гласуват за Марин льо Пен като категоричен противник на реформата.

Според друго проучване почти половината от французите смятат, че промените ще доведат до още по-несправедлива система, а само 18% смятат обратното.

На този фон синдикатите, които са традиционно силни във Франция и наистина се ангажират със защитата на правата на работниците, насрочиха обща стачка за 19 януари. „Ако служителите желаят, всичко ще спре във Франция“, обеща недвусмислено Филип Мартинес от Конфедерацията на труда, и това изобщо не са празни заплахи.

За първи път от много години най-големите синдикати обединиха сили, за да започнат тотална стачка. Левите политици също призоваха своите поддръжници да участват в демонстрациите, основната от които се очаква в Париж, където шествието ще се проведе от Площада на Републиката до Площада на Нацията.

Стачките ще засегнат транспорта, енергетиката, петролните рафинерии, учителите, медицинския персонал, някои полицаи и дори служителии на Министерството на външните работи.

Министърът на транспорта Клеман Боне прогнозира, че четвъртък ще бъде „адски ден за потребителите на всички видове транспорт“ и помоли гражданите да се въздържат от пътуване или временно да работят от вкъщи, ако е възможно.

Той също така помоли шофьорите, които се страхуват от затварянето на бензиностанциите, "да не се презапасяват с бензин за в бъдеще", тъй като в това отношение няма от какво да се страхуват. Но противно на твърденията му, на някои от бензиностанциите няма гориво. И може само да се гадае: дали не е поради пестеливостта на гражданите или по някаква друга причина.

А президентът, който всъщност започна непопулярната реформа? Тъй като съпротивата на гражданите придоби невиждани размери, а щатните пропагандисти не си свършиха работата и не можаха убедително да представят действията на управляващата класа като загриженост за гражданите, Макрон реши да се скрие от бойното поле. За щастие беше намерено оправданието - френско-испанската среща на високо равнище в Барселона.

За да не дразни за пореден път населението, той дори отмени комуникацията с журналисти, която в случая е почти задължителна.

Основният въпрос е в коя страна ще трябва да се върне след това. Французите умеят много добре да стачкуват и да протестират и да влагат недоволството си в исторически промени, а в страната отдавна не е имало общонационална стачка, за да не очакваме от нея историчност. 



Гласувай:
9



1. radostinalassa - Това събитие е свързано...
22.01.2023 15:55
косвено с купуването на 4 пъти по - скъп демократичен газ. Макрон е слуга на дявола.
цитирай
2. blagovesteliseev - Макрон им го каза
22.01.2023 17:52
Свърши хубавото, чака ги мъка.
Ето така изглежда бъдещето им
4 И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й и да не споделяте язвите й;
5 защото греховете й стигнаха дори до небето, и Бог си спомни нейните неправди.
6 Въздайте й, както и тя е въздала, да! платете й двойно според делата й; с чашата, с която е черпила, почерпете я двойно.
7 Колкото е прославила себе си и е живяла разкошно, толкоз мъки и печал й дайте; защото казва в сърцето си: Седя като царица, не съм вдовица, и печал никак няма да видя.
8 Затова в един ден ще дойдат язвите й, мор, печал и глад, и тя ще изгори на огън; защото могъществен е Господ Бог, който я съди.
9 И земните царе, които са блудствували и живели разкошно с нея ще заплачат и заридаят за нея, когато видят дима от изгарянето й.
10 Отдалеч ще стоят поради страх от мъките й и ще казват: Горко, горко на тебе, велики граде Вавилоне, крепки граде, понеже в един час дойде съдбата ти!
11 И земните търговци плачат и жалеят за нея, защото никой вече не купува стоките им,
12 стоки от злато и сребро, скъпоценни камъни и бисери, от висон и багреница, коприна и червено; и всякакво благоуханно дърво и всякакви изделия от слонова кост и всякакви изделия от скъпоценно дърво и от мед; от желязо и от мрамор;
13 и канела, аромати, темян, миро и ливан; вино и дървено масло; чисто брашно и пшеница; добитък и овце; коне, колесници и роби; и човешки души.
14 Овощията, за които душата ти копнееше, изчезнаха от тебе, и всичко изящно и разкошно загина от тебе, и няма вече да се намерят.
15 Търгуващите с тия неща, които се обогатиха от нея, ще застанат отдалеч поради страх от мъките й, ще плачат и ще жалеят, казвайки:
16 Горко, горко, граде велики, облечен във висон, багреница и червено и украсен със злато, със скъпоценни камъни и с бисери;
17 защото в един час запустя толкова богатство! И всеки корабоначалник, всеки пътник по море, моряците и всички, които се препитават от морето, застанаха отдалеч,
18
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824193
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16463
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031