Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2023 08:09 - Турция и Унгария мощно изригнаха срещу безобразното вмешателство в политиката им, извършвано от дипломатическите мисии на САЩ в двете страни
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 973 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 04.02.2023 12:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От посолствата на Щатите командват цялата васална Европа

Турският вътрешен министър към САЩ: Махнете мръсните си ръце от Турция!

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу обвини САЩ, че управляват Европа, и ги призова да не предизвикват Турция с действията си.

"Всеки американски посланик се чуди как да навреди на Турция. Това е едно от най-големите нещастия на нашата страна през годините. Американските посланици събират другите посланици и им дават съвети. Те правят същото в Европа, американските посолства управляват Европа", каза вътрешният министър.

"Те си мислеха, че могат да се месят и в Турция, но един човек развали играта им - това е президентът Реджеп Тайип Ердоган. Сега говоря на американския посланик и искам да му кажа, че знам точно на кои журналисти какви задачи е възлагал. Махнете мръсните си ръце от Турция, наясно съм какви стъпки сте предприели и как искате да разбуните Турция, заяви Сюлейман Сойлу.

В петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини няколко западни държави, които са затворили консулствата си в републиката заради заплахи за сигурността, че не спазват ангажиментите си към Алианса.

По-рано в турското външно министерство бяха извикани ръководителите на дипломатически мисии, включително на държавите, които са преустановили дейността на генералните си консулства (Белгия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Швеция, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ). Министерството на външните работи изтъкна, че подходът, прилаган от западните държави, обслужва интересите на терористичните организации.


Унгария остро обвини посланика на САЩ в опит за намеса във вътрешните работи на страната

Унгарският външен министър Петер Сиярто обвини посланика на САЩ в Будапеща в опит за намеса във вътрешни въпроси на Унгария на фона на засилващия се дипломатически разрив между Вашингтон и централноевропейската страна, предаде "Асошиейтед прес".

Сиярто вчера даде пресконференция по повод изказване на посланик Дейвид Пресман пред сп. "Политико" за подхода на Унгария към войната в съседна Украйна, който беше определен от американския дипломат като прокарване на "политика, одобрена от Путин".

Сиярто заяви, че "разсъжденията на Пресман (или който и да е посланик) за вътрешнополитическите процеси в Унгария са напълно ирелевантни, тъй като това няма нищо общо с него".

"Не му е работа да се меси във вътрешните въпроси на Унгария", заяви Сиярто.

Пресман, който беше назначен от правителството на Байдън, преди е заемал длъжността постоянен представител на САЩ в ООН по специалните политически въпроси. Откакто през август оглави американската дипломатическа мисия в Будапеща, той се изправи пред значителни затруднения, отбелязва АП.

Местни медии, лоялни към дясното популистко правителство на премиера Виктор Орбан, обвиниха американския дипломат в намеса в унгарското правосъдие и в налагане на американски колониализъм.

След встъпването си в длъжност Пресман даде гласност на нарастващата вълна от антиамерикански чувства в Унгария и на нежеланието на правителството на Орбан да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва, наложени заради войната в Украйна.

През януари Пресман написа в "Туитър": "Как защитата на руски олигарси от санкции служи на интересите на Унгария и унгарците?".

Унгарското правителство, което беше в приятелски отношения с американските власти по времето на Доналд Тръмп, застава зад позицията, че санкциите срещу Москва нанасят по-големи щети върху европейската икономика, отколкото върху руската. Според Будапеща край на войната може да се сложи само чрез преговори между Москва и Вашингтон, а не чрез изтегляне на руските войски от Украйна.

Сиярто вчера предупреди, че ако критикува политиката на Унгария, Пресман ще има трудности в "ефективната работа за подобряване на сътрудничеството" между Унгария и САЩ.

"Тази ера свърши. Унгария е суверенна страна", каза Сиярто. "Никой отвън не може да ни казва как да живеем", допълни той. 


А въпросът, който автоматически възниква е - до кога ще мълчат по тази тема българските политически продажници?



Гласувай:
8



1. kvg55 - iw69,
04.02.2023 22:21
Турция руши НАТО, Унгария – Евроколхоза.
цитирай
2. iw69 - Краси,
05.02.2023 00:11
да им пожелаем пълен успех от все сърце в името на доброто за всички.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4820795
Постинги: 2499
Коментари: 6276
Гласове: 16450
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031