Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2015 10:16 - Жито за помен
Автор: sourteardrop Категория: Рецепти   
Прочетен: 19298 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.11.2015 10:46


image
Няколко рецепти от нета:

 За всяка домакиня идва ден в който се налага да приготви жито за помен и след това на Задушница. Обичам варено жито с мед и орехи, обичам варено жито с билки, а покълналото жито през зимата е най-свежата храна. Но когато се подготвя жито за раздаване трябва нагласа, да си спомним за нашите близки и да бъдем за малко с тях. Защото житото е повече от храна, то е връзката ни с липсващите ни близки.

Тогава си спомням думите на хан Омуртаг “Човек и добре да живее умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомни за този, който го е направил.”

image
жито с орехи

И докато го приготвям аз си спомянм хубавите моменти с тях. Всеки край има своите традиции, приготвянето на жито в родния ми град са различни, на едното село се прави без добавка на галета или счукани бисквити – само жито, орехи, захар, мляко и щипка канела. На другото село житото се смесваше със счукани бисквити и се украсяваше с бонбони. Затова и рецептите ще бъдат две.

Жито за погребение, с. Михалци, Велико Търново
500 гр грухано жито
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол
около 1 ч.ч. прясно мляко

* Житото се измива и се залива с вода. Оставя се една нощ така;
* На другия ден се сварява до разпукване на зърната с щипка сол;
* Още горещо житото се загъва с одеяло и се оставя за 2 часа така;
* След това се отцежда от водата;
* Добавя се захарта и начуканите орехи и се разбърква. Млякото се добавя горещо, толкова колкото да остане гъсто житото.

За подаването се слага в пластамсови чашки.

image
Жито за помен, Горна Оряховица
Житото се приготвя със смлени чаени бисквити, оформя се в поднос, който се поръсва с пудра захар и канела и се украсява с дребни бонбони. Може да се поднесе и в пластмасови чаши.

500 гр грухано жито
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол
1 пакет чаени бисквити (ванилия аромат)
лимонова кора
* Житото се измива и се залива с вода. Оставя се една нощ така;
* На другия ден се сварява до разпукване на зърната с щипка сол;
* Още горещо житото се загъва с одеяло и се оставя за 2 часа така;
* След това се отцежда от водата;
* Добавя се захар, начуканите орехи и смлените бисквити. Разбърква се и се оформя в поднос. Поръсва се с пудра захар, настъргана лимонова кора и се украсява с дребни бонбони.

“Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани”


В събота е Арахангеловска задушница и всички почетохме паметта на нашите покойници. На този ден се носи жито в църква и на гробищата, раздава се жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“. 
Може би всеки има рецепта за приготвяне на такова жито, но аз искам да споделя моята.
image
ПРОДУКТИ:
бяла грухана пшеница
галета (може смлени обикновени бисквити)
накълцани орехи (немного ситно)
захар
кората на 1 лимон
лимонова есенция
ванилия
ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам житото от вечерта, като пропорцията  е една част жито, четири части вода. Варя докато житото набъбне, зърната омекнат и почти е попило водата. Захлупвам съда с капак и завивам тенджерата, за да изстива максимално бавно и оставям така да престои до сутринта. През това време то попива изцяло водата, а зрънцата се разпукват. 
imageТрябва да остане почти сухо, но ако все пак водата не е попила изцяло изсипвам върху памучна кърпа и подсушавам житото, след което започвам да прибавям галета лъжица по лъжица и да разбърквам (претривам), докато всяко зрънце се оваля с галета и не се слепват. 
Количеството преценявам на око, така че хем да се получи ефекта на разсипване на зрънцата, хем да не е много хлебно.
Прибавям настърганата кора от лимона, подсилвам с малко лимонова есенция и 1-2 капки ванилия, прибавям и накълцаните орехи (слагам повечко, защото обичам да се усещат). Разбърквам добре и накрая добавям захарта. 
imageКоличеството й е в зависимост от това колко сладко искате да е житото - при мен винаги е по-сладичко, но имайте в предвид, че ако трябва да престои за следващ ден захарта стяга житото и то става твърдичко. Отново разбърквам добре и е готово.
Така приготвеното жито може да се комбинира със сушени плодове, част от захарта да се замени с лъжица мед и да се получи прекрасен десерт - вкусен и богат на фибри.

image





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4648364
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930