Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.03.2021 07:54 - Архивите говорят - част 3
Автор: dalida Категория: Регионални   
Прочетен: 2684 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


                         ЗА ИЗБОРИТЕ - ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА АЛ.КОНСТАНТИНОВ

В епохата на Третото българско царство победата на избори често се гони със същата настървеност, а методите и средствата са по-жестоки дори от днешните.

На самите избори Алеко Константинов участва като кандидат на опозицията в родния си Свищов. Именно тогава той се сблъсква с жестоката действителност на българската политика.

Демагогията, стремежът за победа на всяка цена, тоталното загърбване на достойно поведение и насилието провокират прочутия писател да напише фейлетона „По изборите в Свищов“, който кара българското общество да се запита дали наистина има промяна в политиката. Днес, почти 123 години по-късно, думите на Щастливеца звучат стряскащо актуално.

АГИТАЦИИТЕ
В три четвърти от селата тези агитации на властта селяните посрещнаха с подигравка. Няколко пъти бяха викани в окръжното управление селските кметове и писари и върху тях се упражнило „моралното влияние“. В надвечерието на изборите, в събота, окръжният управител с Атанаса Данков, един от „избраните“, беше тръгнал от кафене на кафене, от кръчма на кръчма да „влияе“.

В събота вечерта беше вън от всякакво съмнение, че 9/10 от избирателите на Свищовската околия бяха в полза на самостоятелните кандидати; на тяхна страна бяха без изключение цялата интелигенция, всичките търговци, цялата Долня махала, най-голямата в Свищов, и с изключение на три-четири, всички села на Свищовската околия и освен това всичките турци.

Сутринта в неделя почнаха да се стичат избирателите към определеното място и мирно очакваха да се почнат изборните. Почнаха се „изборите“ и председателят на бюрото повика махалите и общините не по азбучен ред, както предписва законът, а покани само тия общини и тая махала, която предвождаше Данков, Между това в двора и на улицата се сгрупираха хиляди избиратели.но, бяха изгонени..тогава настана скандал.

Всички протестирующи избиратели, преброени един по един в присъствието на прокурора, излязоха 4853 души. Упълномощени от тази маса народ, неколцина избиратели телеграфирали до негово царско височество и до г. Стоилова и ги молиха да заповядат на полицията да допусне избирателите да гласоподават, но както от Евксиноград, тъй и от София си направиха оглушки и не се получи никакъв отговор. В 12 ч. 45 м.

Избирателите отидоха да подадат протести на бюрото, но и там не ги пуснаха. Околийският началник своеволно избра между пет хиляди избиратели двама или трима и под конвой ги допусна да подадат протестите си. А за да упражнят правото си, тези пет хиляди избиратели трябваше да минат през труповете на окръжния управител, околийския началник, приставите и жандармите, а след това пък да имат работа с няколко солдати, на които им били раздадени по двадесет патрона със заповед да стрелят на месо. А какво щеше да излезе от това? Щяха да останат няколко нещастни семейства, щяха на другата неделя да домъкнат една рота войска и пак щяха да „изберат“ угодните тям лица. — Пусне ли се веднъж властта по пътя на насилията и беззаконията, с нея не е лесно да се бориш.

Печелят изборите тези - близки до властта.


Правителството е арестувало и интернирало почти от всяко място по двама-трима, а на някои места по 10-20-30 и 50 души от по-интелигентни и по-живите хора между населението, така що всички арестувани и интернирани надминават 800 души. В по-големите избирателни центрове, като в София, Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Враца, Стара Загора и други някои, въобще от повечето избирателни пунктове населението не е взело участие в изборите, а правителството и правителствените чиновници и подкупници са избрали когото са искали.




Гласувай:
11



1. zaw12929 - Алеко завършва право и защото Цар ...
24.03.2021 06:02
Алеко завършва право и защото Цар Освободител отсяда в дома му очаква да бъъде министър на правосъдието или на просвещението. Назначен е за Прокурор. През трите години до смъртта си, като прокурор не повдига нито едно обвинение, защото е зает
Зает е да пише срещу Фердинанд, който не го назначава Министър председател или поне Министър. Възмущението си от това безразличие, пренебрежение описва в незабравимите разкази за Бай Ганю. Имало е такъв прототип от Казанлък, които без да е образован, колкото баща му си позволява да ходи из Европа да продава мускалчета с гюлово масло- неук, селски облечен- знаем как.
Алеко не понася Фердинанд, не понася и българите, които са плъзнали със стоки към Европа, която оценява България, като най бърчо развиваща се икономика
По време на соца неговите пътеписи са най "яркото доказателство" за упадъка на .
капитализма
Написаното от него искрена оценка. За съжаление той сестрите му не създават семейства, млади погиват не оставят наследници- остана домът им в Свищов
Описаните от него избори звучат и днес актуално,: либерали, консерватори днес са се народили ... мноооГо кандидати за власт КАЛИНКИ!
Идат страшни объркани избори- на 11 април ще кажат какво сме направили при 1 600 000 невалидни бюлетини. Внимавайте де!
цитирай
2. shtaparov - Една интересна история, която ...
04.05.2021 11:30
Една интересна история,която не бях чел- методите и средствата са по принцип наистина като днешните- благодаря! Христос воскресе,много здраве и късмет!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6190920
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29477
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930