Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2021 07:30 - Как кибер престъпниците перат парите си – част 1
Автор: garvan Категория: Технологии   
Прочетен: 1059 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.05.2021 07:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Oсновни термини. Фази на прането на пари.

Прането на пари е незаконният процес на прикриване на произхода на парите, получени незаконно и/или чрез престъпна дейност, чрез преминаването им през сложна последователност от банкови преводи или търговски сделки. Прането на пари е сериозно финансово престъпление.

Перачите на пари постоянно търсят нови начини да избегнат разкриване от органите на реда, а Интернет им отвори голям прозорец от възможности. Cyber-laundering (известно още като electronic money laundering и transaction laundering) е престъпната практика за пране на пари, извършена в киберпространството (Интернет) чрез онлайн транзакции. Тези форми на прането на пари се явяват освен финансово престъпление и кибер престъпление.

Eдна от най-често срещаните форми на пране на пари е наречена смърф/смърфинг (на англ. smurfing, structuring) При, нея престъпникът разделя големи суми пари в множество малки депозити и ги разпределя по много различни сметки, за да избегне разкриването им. Това се прави за да се избегне засичането на незаконни трансфери в редица страни включително САЩ и Канада, които изискват да се представи отчет за валутна транзакция от финансова институция, която обработва всяка транзакция над 10 хил. долара в брой.

Според  Управлението на ООН по наркотиците и престъпността (United Nations Office on Drugs and Crime - UNODC) фазите за прането на пари са три:

  • пласиране (placement),
  • напластяване (layering) и
  • интегриране (integration).

При първата фаза пласиране може да опаковат пари в куфар и да ги препрати в друга държава за хазарт, закупуване на международна валута, или други. Тук е уместно да се спомене още един термин - контрабандисти на пари (cash smugglers), които прокарват големи количества пари в чужбина и ги депозират в чуждестранни сметки, където прилагането на пране на пари е по-малко строго.

По време на етапа на наслояване незаконните пари се отделят от своя източник чрез сложен слой от финансови транзакции, който затъмнява одитната следа и прекъсва на практика връзката с първоначалното престъпление. Например се прехвърлят средствата по електронен път от една държава в друга, след което се разделят парите на инвестиции, поставени в разширени финансови опции или в задгранични пазари.

Етапът на интеграция е, когато парите се връщат на престъпника,при което трябва да изглежда, че средствата идват от законен източник и процесът не трябва да привлича вниманието. Например ценности като собственост, произведения на изкуството, бижута, злато, скъпоценни камъни или автомобили от висок клас могат да бъдат закупени и дадени на престъпника. Друг вариант за използването на парите придобити о киберпрестъпниците е да се влагат отново в престъпна дейност като например трафик на наркотици и трафик на хора.

Очаквайте част 2 по темата.

Използвани източници:

https://calert.info/details.php?id=1006

https://bg.moneynx.com/smurf

https://en.wikipedia.org/wiki/Money_laundering

https://www.investopedia.com/terms/m/moneylaundering.asp

https://en.wikipedia.org/wiki/Structuring

https://www.tookitaki.ai/news-views/6-most-prevalent-cyber-laundering-methods-in-apac/

https://www.bankinfosecurity.com/cybercriminals-prefer-old-school-money-laundering-methods-a-14971




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930