Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2022 07:48 - Как ЦЯЛАТА куркума лекува увредения мозък
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 3050 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.09.2022 07:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Как ЦЯЛАТА куркума лекува увредения мозък

Публикувано на: Четвъртък, 22 септември 2022 г. в 6:30 ч Написано от:  Сейер Джи, основател Авторските права на тази статия са GreenMedInfo LLC, 2022 г.
Посетете нашите указания за повторно публикуване


image

Регенерация на мозъка: отдавна смятано за постижение, което е невъзможно да се постигне, завладяващи изследвания сега разкриват как една проста подправка може да допринесе за стимулиране на медиираното от стволовите клетки възстановяване на увредения мозък

Куркумата е една от, ако не и най -универсалната лечебна подправка в света с над 800 експериментално потвърдени ползи за здравето и древна история, изпълнена с дълбоко уважение към нейната привидно състрадателна сила да облекчава човешкото страдание. Може също така да представлява най-екзистенциалната заплаха за фармацевтичната индустрия, като се има предвид, че предварителните научни сигнали показват, че  куркумата е поне толкова ефективна, колкото 14 лекарства , и с порядък по-безопасна по отношение на токсикологичния риск. 

Въпреки това, по-голямата част от фокуса на изследванията на куркумата през последното десетилетие беше съсредоточена само върху едно от многото стотици фитосъединения: а именно основният полифенол в куркумата, известен като куркумин , който придава на подправката нейния богат златист оттенък. Този фокус върху куркумина е довел до разработването на някои много добри продукти, като концентрат на куркумин, свързан с фосфолипиди (напр. Meriva, BCM-95 ), който значително помага за увеличаване на абсорбцията и биоактивността на куркумина. Но изолатите на куркумина са в състояние да предадат само част от терапевтичната сила на куркумата - и в това се крие ограничението и високомерието на доминиращия модел, където фокусът е върху изолирането на предполагаемата основна "съставка на магическия куршум". 

Наистина, стана типично в рамките на така наречената нутрицевтична индустрия да се подражава на фармацевтичния модел, който се фокусира върху идентифицирането на конкретно „монохимично“ дърво в гората от сложност, представена от всеки ботанически агент, като се стреми да стандартизира доставката на всеки предполагаем „активен“ съставка“ с всяка порция, сякаш е фармацевтично лекарство. Тези процеси на извличане и изолиране също генерират патентовани формули, които производителите искат да разграничат своя продукт от всички останали и отсега нататък да заемат по-голяма част от пазарния дял; предложение за стойност, което служи на производителя, а не на потребителя/пациента.

Честно казано, в храните и билките няма нито един „магически куршум“, отговорен за възпроизвеждането на лечебната сила на цялото растение. В действителност в повечето лечебни растения или храни има стотици съединения, дирижирани от интелигентната „невидима ръка“ на Бог или „Природата“, или както искате да го наречете, и които никога не могат да бъдат сведени до активността на единичен количествено измеримо фитосъединение или химикал.

Отвъд мемът „Magic Bullet“ с куркумин

Неотдавна едно силно завладяващо проучване, публикувано в списанието Stem Cell Research & Therapy , предостави допълнителна подкрепа за концепцията, че куркуминът сам по себе си не е достатъчен, за да обясни лечебната сила на куркумата като цяло растение. Проучването установи, че малко известен, мастноразтворим компонент в куркумата - Ar-tumerone - може да бъде "обещаващ кандидат за подпомагане на регенерацията при неврологични заболявания".

Озаглавен „ Aromatic-turmerone индуцира пролиферация на неврални стволови клетки in vitro и in vivo “, немски изследователи оцениха ефектите на това съединение, получено от куркума, върху невралните стволови клетки (NSC) – подгрупата мозъчни клетки, способни на непрекъснато самообновяване, необходимо за ремонт на мозъка.

Проучването установи, че когато мозъчните клетки са били изложени на артумерон , невронните стволови клетки са се увеличили на брой чрез засилена пролиферация. Освен това, тези новообразувани невронни стволови клетки също увеличават броя на напълно диференцираните невронни клетки, което показва, че се осъществява лечебен ефект. Този ефект е наблюдаван и в модел на живи животни, показвайки, че плъхове, инжектирани с ар-тумерон в мозъците им, са имали повишена пролиферация на неврални стволови клетки и създаване на новоформирани здрави мозъчни клетки.

Това проучване не остана незабелязано от големите медицински новинарски канали. Ето няколко добри отзива, ако искате да проучите по-задълбочено последиците:

  • Newsweek: Сила на кърито: съединението от куркума засилва растежа на мозъчните стволови клетки
  • Guardian Liberty Voice: Доказателствата за лечение с куркума нарастват
  • Справка за месечно предписване: Куркумата може да помогне за регенериране на мозъчни клетки
  • Times of Malta: Връзка с куркума за възстановяване на мозъчни клетки
  • Medical Daily: Куркумата помага на мозъка ви да се излекува сам: Подправете мозъка си

Базата данни на GreenMedInfo.com куркума потвърждава, че това е сила за спестяване на мозъка!

 

Както може би вече знаете, нашата база данни е най-обширната в света база данни с отворен достъп за естествена медицина за над 1600 различни природни вещества , с над 2700 резюмета на проучвания за лечебните свойства на куркумата, индексирани досега: вижте страницата за изследване на куркумата тук, за да видите! (Гледайте видеоклипа по-долу за повече подробности относно нашия публичен ресурс).

 

 

 

Ако погледнете пълния списък с над 800 заболявания, за които тази подправка (или нейните компоненти, напр. куркумин) е изследвана за предотвратяване и/или лечение, самият обем на подкрепяща литература е поразителен. Учудващо е, че сме идентифицирали над 270 физиологични пътя - според тяхната конвенционална фармакологична характеристика, напр. COX-2 инхибитор, интерлевкин 6 низходящ регулатор - чрез които куркумата или нейните компоненти лекуват човешкото тяло. Освен това ще намерите над 217 статии за невропротективните свойства на куркумата на тази страница: Куркумата като неврозащитен агент . (Разберете как генерираме тези резултати във видеото по-долу)

 

 

 

Изследването ясно показва, че куркумата е чудесно растение, поддържащо мозъка. За преглед, по-ориентиран към неспециалисти, прочетете следните статии:

  • Как куркумата може да спаси стареещия мозък от деменция
  • Куркумата води до „забележително“ възстановяване при пациенти с Алцхаймер
  • Подправката, която не позволява на флуорида да разруши мозъка ви

Как да извлечете максимума от вашата куркума

Един от най-честите въпроси, които задаваме, е „кой е най-добрият вид куркума или куркумин за използване“? Очевидно, предвид гореспоменатите изследвания, цялото растение ще носи по-широк набор от терапевтични съединения, отколкото куркуминът сам. И все пак, повечето са били силно културирани да се съсредоточат изцяло върху въпроса „колко“, избирайки да идентифицират молекулното тегло (т.е. колко милиграма в порция) на конкретно съединение като по-важно от качествените измерения (напр. органично ли е ? Доставя се в естествения си контекст като храна или цяло растение?), които отразяват вида нутригеномична информация, която веществото съдържа, и следователно „интелигентността“, която то въплъщава. За да научите повече за интелигентността на храната, гледайте мояЕлектронен курс с аюрведичен майстор билкар KP Khalsa, който е достъпен (заедно с база данни с образователни видеоклипове) безплатно като член .

И наистина, няма общ отговор на общ въпрос относно най-добрия начин за приемане на куркума/куркумин. Въпросът винаги идва от индивид с конкретна нужда и затова препоръките трябва да бъдат биоиндивидуализирани.

Например, ако имате възпаление на дебелото черво или полипи и се опитвате да използвате куркума, за да намалите възпалението там или да регресирате предраковите израстъци, тогава използването на цялото растение е най-добро в сравнение с силно бионалична форма на куркумин под формата на капсули (напр. Meriva), за например, които вероятно ще бъдат абсорбирани от тънките черва и най-вече ще преминат през черния дроб, като никога не получават адекватни количества в дебелото черво. И така, в случая на този човек, приемането на чаена лъжичка относително трудна за усвояване куркума може да доведе до боядисване на болните повърхности на чревния или дебелия лумен на този човек с точно формата, необходима за обръщане на заболяването. 

Но какво ще стане, ако имате някой, който иска да изпита системен ефект, да речем, за артрит или рак на мозъка? В тези случаи получаването на съединения от куркума като куркумин през глюкуронидиращата бариера в черния дроб с комбинация от фосфолипид или черен пипер ( пиперин ) може да бъде идеално. Със сигурност има място за „нутрицевтичния“ модел, когато се прилага правилно, особено когато се предоставя като помощно средство към фармацевтичния модел в рамките на интегрираща медицинска среда.

В крайна сметка, целта не е да чакате да имате толкова сериозен здравословен проблем, че да се наложи да вземете „героична доза“ от която и да е билка или екстракт от храна. По-добре е да използвате малки количества в кулинарни дози в комбинация със съставки, които синергизират на физикохимична/информационна и чувствена основа (произвеждайки също така важния витамин P [удоволствие]!). Наскоро представихме проучване, което показа, че кулинарните дози розмарин помагат за подобряване на паметта , докато по-високите „героични“ дози я увреждат!

Ето защо проучването на употребата на куркума в кърито или чрез добавяне на щипка в смути може да бъде идеален подход за ежедневна добавка, в сравнение с капсулите, чиито съмнително „естествени“ капсули и помощни вещества могат да причинят известен стрес на черния дроб. се опитвате да защитите с тези естествени интервенции. Само не забравяйте, че качеството е всичко и по-малкото може да бъде повече!

Първоначално публикувано: 2018-11-20

image

Sayer Ji е основател на  Greenmedinfo.com , рецензент в  International Journal of Human Nutrition and Functional Medicine , съосновател и главен изпълнителен директор на Systome Biomed , заместник-председател на борда на  Националната здравна федерация , член на Управителния комитет на Global Non -Free Фондация ГМО . 




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740752
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031