Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2022 07:01 - © Британското "кипящо чувство за революция"
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1463 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 24.09.2022 07:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
24.09.2022г.

     Според последните прогнози на Националния институт за икономически и социални изследвания (НИИСИ) (National Institute of Economic and Social Research – NIESR)  икономиката Обединеното кралство се плъзга към рецесия, без да се вижда край на кризата с разходите за живот, която ще "стопи" спестяванията на повече от 5 милиона домакинства до 2024 година. Освен това се казва, че регионалните различия се разширяват, като Лондон изпреварва в поскъпването останалата част от страната.
НИИСИ призовава Лиз Тръс да увеличи пряката помощ за най–бедните домакинства, вместо да дава приоритет на намаляването на данъците, като твърди, че дори ако инфлацията се забави през следващата година, високите цени на храните и енергията ще останат стабилни, което ще причини трайни проблеми на много хора през 2023–2024 година.
image

Британската потребителска кошница постоянно поскъпва 

Институтът прогнозира че броят на домакинствата без абсолютно никакви спестявания ще се удвои до 5,3 милиона до 2024 година, като близо 7 милиона домакинства ще трябва да живеят от една заплата до друга с по–малко от двумесечни спестявания.
Повече от 1 милион домакинства могат да изпаднат в тежка бедност, добавя НИИСИ, като сметките за храна и енергия надхвърлят разполагаемия им доход, което ги принуждава да "избират между хранене и отопление" или към най–лошото – да се обърнат към лихвари.
Институтът обвинява както Централната банка на Англия, така и правителството, че са допуснали висока инфлация, твърдейки, че преждевременното затягане на фискалната политика е породено от нежеланието на създателите на паричната политика "да повишават лихвите, докато търсенето е все още крехко".
И така при тези икономически условия възникна кампанията, призоваваща хората да спрат да плащат сметките си за енергия – Don’t Pay UK! – Не плащайте на Обединеното кралство! 
image

Изправени пред кризата с разходите за живот и най–високата инфлация от години Движението призовава 1 милион домакинства да обещаят, че колективно ще спрат да плащат сметките си за енергия от 1 октомври в знак на протест срещу увеличенията на цените на фона на кризата с разходите за живот.
image

Мнозина чувстват напрежението (Снимка : Getty / Metro.co.uk

Разходите за енергия се повишиха драстично тази година. С годишния таван максималната сума, която една компания за комунални услуги може да таксува среден клиент годишно за количеството електричество и газ, които използва, се е повишила с почти Ј700 паунда до почти Ј2000 паунда през април. Друго покачване на цените през октомври показва, че горната граница на цената достига Ј3549 паунда.
Националната енергийна акция (National Energy Action – NEA) е изчислила, че всяка година 11400 смъртни случая на британци са причинени от студ.
"Започнахме тази кампания, защото се притесняваме как ще плащаме сметките си за енергия", каза говорител на Don’t Pay UK пред Metro.co.uk. "Сметките за енергия са в центъра на кризата с разходите за живот".
"Когато изградим подкрепа и кампанията ни достигне критична маса от милион обещания, ще съобщим на правителството и енергийните компании пред какво ще се изправят".
"Ние не намираме поддръжници; поддръжниците ни намират", казват от Don’t Pay UK.
Това е от поддръжник : "Присъединявам се към стачката, защото вече не мога да си позволя да плащам. Сметката ми се покачи с 50% този месец, а е едва през юни – още нямам парно и казват, че пак ще се покачи през октомври. Достатъчно е, достатъчно". pic.twitter.com/qZcT06Qqcp 
image

Старши консултант на Националното здравно обслужване (National Health Service – NHS) призовава хората да "просят, вземат назаем или да крадат", за да платят за частно лечение, тъй като обществената здравна услуга е "на ръба на катастрофата", изнася The Independent.
"Хиляди кръчми ще затворят на фона на хаоса от кризата с разходите за живот, тъй като сметките за енергия се удвояват", страда The Mirror.
"Небесно високите сметки за енергия ще принудят кръчмите да затворят и "унищожават печалбите", тъй като наемодателите казват, че електричеството и газта са се повишили с 300% – а активисти предупреждават, че седем от 10 кръчми НЯМА да издържат през зимата", редом с The Mirror подсмърча и The Daily Mail.
Ръководителите на шест от най–големите компании в Обединеното кралство се опасяват, че растящите разходи са по–голяма опасност за великата британска институция, отколкото кризата с Covid, когато кръчмите бяха принудени да останат затворени за дълги периоди.
Според The Mirror скока на цените на енергията е към 400%.
В тази връзка бизнес лидери подписаха отворено писмо до правителството, призовавайки го да действа сега, за да избегне "реални и сериозни необратими" щети за индустрията.
Greene King, JW Lees, Carlsberg Marston’s, Admiral Taverns, Drake & Morgan и St Austell Brewery алармираха, тъй като цените на газа са извън контрол след инвазирането на Украйна от Русия и оставиха наемодателите и наемателите на кръчми да се изправят пред осакатяващи сметки за енергия.
Сега семейните пивовари и големите марки се обединиха, за да призоват за спешен пакет за подкрепа, за да спасим нашите кръчми.
image

Миранда взе сърцераздирателното решение да затвори кръчмата си 

Кевин Джорджел, главен изпълнителен директор на St Austell Brewery, казва : "След като са преживели безпрецедентните предизвикателства, произтичащи от пандемията, кръчмите и пивоварните отново са изправени пред екзистенциална заплаха поради обстоятелства извън техния контрол. Цената на енергията заплашва да причини масов фалит на бизнеса и загубата на хиляди кръчми в цялата страна. Като пример, един от нашите наематели – чийто настоящ договор за газ изтича следващата седмица – беше котиран вчера с 417% увеличение на това, което плаща в момента за едногодишна сделка с фиксирана цена".
Уилям Лийс Джоунс, управляващ директор на групата пъбове JW Lees, казва : "В някои случаи наемателите ни предупреждават, тъй като техният бизнес не разполага с енергия при тези разходи. Това не са просто кръчми, а домовете на хората и сърцата на общностите, в които се намират".
А Пол Дейвис, шеф на индустриалния гигант Carlsberg Marstons, добавя : "Видяхме рязко нарастване на цените на суровините и удвояване на цената на малца, както и почти утрояване на разходите за CO2, газ и енергия от 2019 година".
image

Миранда казва, че не се прави достатъчно в подкрепа на кръчмарската индустрия 

Кръчмите вече се разпадат и стопанката Миранда Ричардсън отмени срока на своята селска кръчма, след като сметките ѝ за енергия скочиха от Ј48 000 на Ј112 000 за една година.
Тя взе сърцераздирателното решение да затвори "Live & Let Live" в Харпол, Нортантс и казва : "Само за да се изравня, ще трябва да продавам приблизително 1400 пинти на седмица.
Средно продаваме 400–500 и това е, когато сме заети.
Марк Бентам, собственик на микропъба "Beer Box, Bamber Bridge", Престън, Lancs, е видял рязък спад на клиентите, тъй като кризата с разходите за живот намалява семейните бюджети.
След 25 години в бизнеса той не е сигурен дали "Beer Box" ще издържи до Коледа.
"Не е като хората да не подкрепят местния бизнес, все още виждам нашите редовни посетители, но те просто не могат да си купят толкова много напитки или да останат толкова дълго, колкото преди. Хората пият в къщи, за да спестят пари", споделя той.
Според проучване на търговското списание The Morning Advertiser, седем от 10 кръчми може да затворят завинаги тази зима поради рязко нарастващите сметки за енергия.
"Мрачните перспективи за британските пъбове идват, тъй като рязко нарастващите разходи за енергия също спряха производството в голям завод за въглероден двуокис, което ще се отрази на пивоварните и кръчмите, тъй като CO2 се използва в производството на някои видове бира.  Ние отчаяно призоваваме за действие от страна на правителството, за да ни даде енергиен таван за малкия бизнес и да направим дългосрочен план с гостоприемство, за да можем да спасим кръчмите и пивоварите в сърцето на нашите общности, като се уверим, че са предприемане на действия, за да им се даде съществена свобода, като намаляване на ДДС, бизнес ставки и поддържане на ниски мита върху бирата", казва Ема МакКларкин, главен изпълнителен директор на индустриалния орган на Британската асоциация на пивопроизводителите и пъбовете 
image

Отделно Тим Мартин, председател на JD Wetherspoon, призовава правителството да намали ДДС за кръчмите, така че затруднените наемодатели да могат да се конкурират със супермаркетите в продажбите на алкохол.
"Всичко по–малко от това [данъчното равенство със супермаркетите] означава продължаващ упадък за една някога велика британска институция", заключава Тим Мартин.
image

Сметките за енергия скочиха рязко в пъбовете в Нортхамптъншър 

Пъбът "King Charles I" близо до Кингс Крос, северен Лондон, очаква около 400% увеличение на цената на сметката си за енергия, докато пъбът вече плаща около 12% повече за барел бира в сравнение с миналата година.
Гоподин Бътлър изразява желанието си да запази "духа на общността и атмосферата" на кръчмата, като добави : "Не искам да изгонвам хората от пазара. Предпочитам да поддържам оборота, отколкото да вдигам цените им до такава степен, че да нямаме такава атмосфера" 
image

"Заемите по кредитни карти във Британия нарастват с най–бързия годишен темп от 2005 година насам, след като Goldman Sachs предупреждава, че инфлацията може да достигне 22% до края на годината", съобщава отново The Daily Mail.
Физическите лица са взели през юли назаем допълнителни Ј1,4 милиарда паунда под формата на потребителски кредит, в мрежата, след заеми на стойност Ј1,8 милиарда паунда през юни, по информация на Bank of England.
Заемите по кредитни карти са нараснали със 740 милиона паунда през месеца, което е спад от увеличението с 945 милиона паунда през юни, но с 13 процента повече от предходната година и представлява най–голямото годишно увеличение от октомври 2005 година
image

Средният лихвен процент по заеми с кредитни карти набъбна до 21,7% през юли, отбелязвайки най–високото ниво от края на 1998 година.
image

Нагоре : Заемането на потребителски кредит се увеличава, според Bank of Englan

Инфлацията на потребителските цени достигна 40–годишен връх от 10,10 процента през юли и регулаторите планират да повишат тарифите за енергия за домакинствата с 80 процента през октомври, докато през януари вероятно ще има още рязко увеличение.
Финансови експерти казаха, че последните данни за потребителските заеми на Английската централна банка са доказателство, че домакинствата вече се обръщат към кредити и всякакви спестявания, за да се справят с "болезнено високите" сметки и падащите реални доходи.
Годишният темп на растеж за всички потребителски кредити, който включва също овърдрафти, лични заеми и финансиране на автомобили, скочи до 6,9 процента миналия месец, което беше най–високият процент от март 2019 година.
image

Ръст : Инфлацията в Обединеното кралство скочи до 10,1% през юли и се очаква да нарасне още през следващите месеци 

Алис Хейн, анализатор на личните финанси в инвестиционната платформа Bestinvest, казва : "Нарастването на потребителските заеми отразява колко обтегнати стават сега финансите на хората на фона на кризата в разходите за живот. Спестяванията, натрупани по време на пандемията, се изразходват и хората сега се обръщат към кредити, за да поддържат стандарта си на живот, тъй като растящата инфлация, болезнено високите сметки за енергия и намаляващите реални заплати изяждат разполагаемите доходи".
image

Ипотечно кредитиране : Брутното ипотечно кредитиране се увеличи до Ј26,1 милиарда паунда през юли спрямо Ј24,6 милиарда паунда през юни 

"Ефективният" лихвен процент, който е действително платеният лихвен процент, по новоизтеглените ипотеки се покачи до 2,33% през юли, което представлява най–високата стойност от юни 2016 година.
"Тъй като се очаква лихвите да продължат да се увеличават през следващите няколко месеца, много купувачи дърпат спусъка сега, за да заключат днешния курс, вместо да плащат още повече по–късно, обяснява Лорънс Боулс, директор по изследванията в Savills.
Средните цени на жилищата в Обединеното кралство са се увеличили със 7,8% през годината до юни, според данни, публикувани от Службата за национална статистика миналия месец.
Средната цена на жилище в Обединеното кралство е била 286 000 паунда през юни, което е с 20 000 паунда по–високо от същия момент преди година.
image

Членове на Националния синдикат на железопътните, морските и транспортните работници образуват колона по време на стачка пред жп гара Юстън в Лондон, Великобритания, 20 август 2022 година. Reuters / Henry Nicholls 

Служителите на британските железници в два синдиката планират нов кръг от национални стачни действия на 15 и 26 септември заради заплащането, сигурността на работата и условията, последната от вълната на индустриални безредици, тъй като инфлацията изпреварва нарастването на заплатите, информира Reuters.
Членовете на Асоциираното дружество на локомотивните инженери (The Associated Society of Locomotive Engineers – ASLEF) в 12 компании, включително Avanti West Coast, Chiltern Railways, CrossCountry, Greater Anglia, Great Western Railway, Hull Trains, LNER, London Overground, Northern Trains, Southeastern, TransPennine Express и West Midlands Trains, ще участват в стачните действия през септември.
"Тази година ще бъде запомнена с тлеещото усещане за революция, тъй като исторически високите цени на газа карат хората да се сблъскват с криза на разходите за живот, а синдикатите в различни индустрии организират масови протести, като на практика затварят части от страната наведнъж", развълнувано пише Metro.co.uk.
През септември ще има още повече стачни действия, от стачките на Кралската поща до адвокатите и железопътните мрежи отново.
image

Синдикатът на пощенските  работници (CWU) планира стачни действия за служителите на Royal Mail (Снимка : PA

Криминалната адвокатска колегия (CBA) предупреждава за безсрочна стачка от 5 септември, като ескалира протеста си срещу предложенията на правителството относно правната помощ по наказателни дела. От понеделник, 5 септември, CBA провежда непрекъснати "седмици на действие" за неопределено време.
image

Съдът не заседава от 5 септември (Снимка : Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency чрез Getty

Работниците в девет железопътни компании и Network Rail се очаква да напуснат от обяд в понеделник, 26 септември, за 24 часа, което ще продължи от обяд в понеделник до 12:00 часа вторник, 27 септември, донася газетата.
image

Много стачки са резултат от това, че заплатите не са в съответствие с растящите разходи за сметки и инфлацията (Снимка : Гети

https://www.niesr.ac.uk/
https://nydailypaper.com/258faa69-0ab1-4b73-8cc7-902059f094d9/
https://metro.co.uk/2022/07/03/dont-pay-uk-the-movement-asking-you-to-stop-paying-energy-bills-16899197/?ico=more_text_links
https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/nhs-private-health-service-cost-treatment-b2153394.html
https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/pub-bosses-warn-energy-bills-27861959
https://www.dailymail.co.uk/news/article-11160441/Sky-high-energy-bills-force-pubs-shut-wiping-profits.html
https://www.dailymail.co.uk/money/saving/article-11160449/UK-credit-card-borrowing-grows-fastest-pace-2005-BoE-says.html
https://www.reuters.com/world/uk/british-rail-staff-plan-nationwide-strike-next-month-2022-08-31/
https://metro.co.uk/2022/08/29/what-strikes-are-planned-in-september-2022-from-royal-mail-to-bins-17259456/




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. nedovolen - Аз пък чух от нашенци, че в Швабия ...
24.09.2022 07:56
Аз пък чух от нашенци, че в Швабия зареждали в Кауфланд месо два дни седмично. И го имало само преди обяд.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
24.09.2022 09:32
Ще въвеждаме купонна система, май.
цитирай
3. mt46 - ...
24.09.2022 11:11
Може би ще е по-добре да се направи сравнение между Великобритания и България...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
24.09.2022 11:29
У нас има поскъпване на хляба, но поскъпване на ракията не съм забелязал.
цитирай
5. dovolen - Аз пък чух от нашенци, че в Швабия ...
24.09.2022 14:49
[quote=nedovolen]Аз пък чух от нашенци, че в Швабия зареждали в Кауфланд месо два дни седмично. И го имало само преди обяд.
универсално тъп коментар тато.стига дрема в блога по-цял ден.
измий си зъбите ,подстрижи се и хайде на интервю за работа като чистач на входове на блокове
цитирай
6. kvg55 - До 5. dovolen
24.09.2022 15:18
Наспа ли се, свиньо доволна?
Измий се преди да коментираш.
цитирай
7. sorossadistfucking - Да оди да сложи подкови
24.09.2022 23:07
kvg55 написа:
Наспа ли се, свиньо доволна?
Измий се преди да коментираш.

цитирай
8. kvg55 - До 7. sorossadistfucking
25.09.2022 07:11
На свинче звънче.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5854729
Постинги: 2830
Коментари: 26053
Гласове: 34369
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930