Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2015 22:18 - За Българите - логически анализ
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 22099 Коментари: 74 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Много материали има на тази тема
Даже първият ми изобщо, в предходния блог, беше озаглавен:
За произхода на етнонима " Българи"

Античната и ранносредновековната истории са такива, че трудно и неправилно е ,човек да се осланя на един автор Трябва да са повече и на тяхна база да се ползва логиката- анализът Едва тогава да се правят изводи и те пак ще са в рамките на хипотезите, но логически обосновани!

Преди няколко дни в библиотеката, докато чаках търсената книна, погледат ми случайно попадна на разтворена книга със заглавие-История на келтите
Попрегледах я с любопитство и заради спор в известен смисъл  с Германтигър
Няма да я описвам подробно, общо взето описваше се това, че келтите идват тук Как от запад, поради пренаселение се налага да се разселват и стигат до нашите земи !Това твърди и Германтигър и е логично!

След това, по неизяснени причини, образно казано, стягат си куфарите и поемат обратния път Това е разтеглено във времето, разбира се
Като отнасят например гайдата оттук и кръщават на Хеброс река в Испания-Ебро И доста други топоними има взети оттук

Но,  като ,че ли просветна светкавица
Ами и с Българите е така
Първоначално са били тук, разселили са се и след време , като келтите, отново се връщат на родните земи, вероятно след стотици години, пак като тях!

Но това връщане, погрешно се приема като идване!

Разбира се ,със столетията настъпват промени сред новодошли и заварени, но родовата памет казва ,че новодошлите са свои
Затова се осъществява този съюз между Аспаруховите Българи и завареното население, затова " изчезва" езикът  на Аспаруховите Българи!

Има и други индикатори Сватбите на Александър за красивата Роксана и още  на 10 хиляди  негови войници  в Согдия! Мощните коне,  с които те, согдите  разполагали За същите коне се говори, че ги имали само Българите - по - късно

В този първи постинг хипотетично бях развил тезата, че името Българи идва от римляните От вулгарис, което означава общонароден Да, сигурно е правило впечатление на римляните, че многобройните тракийски племена имат много общо помежду си!
Защо да не ги приемат за общ, единен народ!
Една част се прехвърлят отвъд Дунава, заради Римското нашествие, но съхраняват името и след седем столетия под това име се завръщат - част от тях
Сега ,дали точно тогава е станало това, дали и преди това, като се свърже и с Александър Велики,  въпрос на хипотези е

Но дали Българите са траки или не,  има един много странен факт, за който малко се знае

Другият велик император от древността, Константин Велики е оставил един документ, за който знам от сигурен източник, че се съхранява във Ватикана
За Константин Велики се знае, че е роден в Ниш, че е влюбен в София  / Сердика тогава, на тракийското племе носи името-серди! Някои твърдят, че е келтско Това само показва близостта между траки и келти/, че  често казва, че Сердика е неговият Рим! Построява огромен дворец в нея и има намерения,  наистина да я направи столица!

По стратегически съобажения се спира на Византион Но независимо от това, той всяка година идва на почивка в Сердика и прекарва доста време в нея
Та запазен е документ от него, императорът, в който е записано ,че при пристигането си в Сердика, той е поканил в двореца ,внимание- ВИДНИ БЪЛГАРИ и някои чужденци!?
Следователно, след като останалите, небългарите се определят за чужденци, то Българите, за неудоволствие на поддържащите" дошляшкият" им произход са - МЕСТНИ!

Сега, годината не е посочена, но Константин Велики умира пре337г.сл. Хр. , така, че това е крайната година на съставянето на документа
Има и карта на Свети Йероним, малко по-късна наистина, но на нея също е посочена провинция България, пак на нашите земи
Е, добре, да видим какви хора биха могли да живеят на нашите земи тогава!?
Категорично не може да са така наречените славяни, тяхното нашествие е доста по- късно според историята
Остава да са тракийските, както казват някои, загубили идентичност  поради римско гражданство племена Това обаче е несериозно, защото такова гражданство   са получили с конституцията на Каракала и всички свободни мъже в цялата Римска империя И етносите не са изчезнали!
Та Българите ги има по нашите земи, три века и половина преди Аспарух, по Константиново време
Поканил Българи и чужденци Кои са чужденците, траките ли?



Гласувай:
32


Вълнообразно


1. germantiger - Поздрави
23.10.2015 22:39
Благодаря че си ме споменал добронамерено (както впрочем винаги споменаваш мисля, че всеки или почти всеки).

За келтите аз не твърдя така уверено нищо - казва го науката - дали е истинно или не с право може да се съмнява всеки, ти дори и аз. Не съм уверен почти в нищо от историята в Античността, както и тази в ранното Средновековие, а и не само в него, така-че всички твои и нечии други тези имат право на живот и трябва да се подлага на съмнение всичко.
цитирай
2. mileidi46 - Здравей Лео,
23.10.2015 23:10
Щом италианците знаят ,че оше през първи и втори век български монаси са дошли в Салернои този град основан от тяхните килии ,и днес носи името ,,килиите на България...,то значи е вярно ,че ние сме съществували с това име още преди Христа-независимо с кого сме споделяли територии!
ще ме накараш да отида във Ватикана и без това на 19 декември ще бъда в Рим,ама незнам папата дали ще оцелее..казват че не е добре,имал тумор в главата...
Иначе .ще измъкна истината:)) само да ме приеме..:)
Поздрави!!
цитирай
3. didanov - здравей леоне позволявам си да цитирам Петър Добрев за връзката между българите, бактрийците и македонците
23.10.2015 23:48
В една старинна хроника, открита в манастира "Сент Петри Сеноненсис" във Франция се съобщава, че през 1234 г. двамата най-силни владетели на Балканите Ватаци и Иван Асен II прекратили враждата помежду си и внезапно нападнали Цариград, където управлявал малолетния император Балдуин II под регентството на Бриен. В бележките за това двамата съюзили се владетели са наречени с израза duobis maioribus satrapis Vastachio et Auxanus ("двамата най-големи управници Ватаци и Асен"), но името на Асен е предадено като Auxanus вероятно поради това, че византийските летописци често са преобръщали неговото име на Асанос. Според техните думи Цариград бил обкръжен от трима големи неприятели и най-опасен от тях бил Иван Асен II, който застрашавал латинските рицари откъм север. Най-интересното в това описание обаче е не самото отдавна отминало събитие, а това че по повод на него българският цар е наречен с израза "Auxanus Rex Bachtrorum ab Equilone", който в превод означава "Асен - цар на Бактрия откъм север". Как и защо е станало така, че българският цар е бил наречен от латинските монаси ЦАР НА БАКТРИЯ, не е посочено в самия документ. Но това, че в случая става дума за царя на България, а не за някой друг владетел, е вън от всякакво съмнение по две причини: първо, защото по онова време Бактрия вече отдавна не е съществувала, и второ, защото в текста, където стои пасаж, се описват подробно владетелите на балканските държави, които се изреждат в следния ред: "Auxanus Rex Bachtrorum ab Equilone, Vatacies, Manuel", "Асен - цар на Бактрия откъм север, Ватаци, Мануил(Комнин)".

Същият извор е станал достояние още през началото на 20 век, на известният наш историк Васил Златарски, които го споменава във своята история на България, но пропуска очевидно най-важният факт - че българите са наречени не както в другите източници "bulgarorum"(латинският начин за споменаване на българите), нито пък дори "vulgares", но "Bachtrorum!" Но изолирано ли е това явление?

През далечният I век, Римският хронист Квинт Курций Руф, написва история за походите на Александър Македонски... Макар и станали два века преди неговият живот, Курций е разполагал с по-ранни хроники, които не са достигнали до днес. Някой от главите на историята му също не са запазени, или са само частично разчетени... Историята на Руф и до днес е един от основните източници за походите на Александър Велики на изток. В нея той пише:
Bactrianos Tanais ab Scythis, quos Europaeos vocant, dividit. Idem Asiam et Europam finis interfluit.

"Река Танаис отделя бактрианите от скитите, които се наричат европейски. Тя служи и като граница между Азия и Европа."

Извора ни дава сведения за преселение от района на Бактрия към Кавказ. За кой народ става въпрос- не е трудно да се сетите... Очевидно е, че тези Бактриани са българите, като написаното е в една от последните глави на историята му, и се счита за написано спрямо събитията от актуалната за него епоха. С този извор, Курций доказва че някъде около I век, вече е имало една първа вълна българи заселена в земите източно от Танаис, които българите преминават, според легендарното известие на Прокопий, едва век по-късно. Не може да има никакво съмнение че в случая се говори за българска миграция към Европа, и въпросните Бактриани са не други а българите. Разбира се, този извор никога не се вземаше в предвид у родната история, поради схващането, че Бактриици и българи нямат нищо общо, което очевидно е пагубно.
цитирай
4. didanov - какво е заставило АЛ. Македонски да ...
23.10.2015 23:54
какво е заставило АЛ. Македонски да накара войниците си, именно да се оженят за 10 000 хиляди балхарки§бактрийки? Не е ли именно знанието му за общият корен, език и произход на бактрийците(българите?) с македонците(трако-българите?). ако искаше само да застави войниците си да остант там, можеше да ги ожени за 10 000 хиляди наложници на персисйияи шах например, но не - имало е една по-сериозна причина, дали не е повторно СРОДЯВАНЕ, на напусналите родните балкански земи тракийци-българи? дали не Роксана да е отворила очите на Александър, показвайки му древни книги с техния прозиход - каква по-хубава причина да се сплоти оргомната му империя?поздрави
цитирай
5. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Германтигър!
24.10.2015 10:48
Съгласен съм и подкрепям написаното от тебе!
Според каноните или законите на науката, редно е така да се постъпи!

Приятен ден!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, приятелко!
24.10.2015 10:54
[quote=mileidi46]
Щом италианците знаят ,че оше през първи и втори век български монаси са дошли в Салернои този град основан от тяхните килии ,и днес носи името ,,килиите на България...,то значи е вярно ,че ние сме съществували с това име още преди Христа-независимо с кого сме споделяли територии!
ще ме накараш да отида във Ватикана и без това на 19 декември ще бъда в Рим,ама незнам папата дали ще оцелее..казват че не е добре,имал тумор в главата...
Иначе .ще измъкна истината:)) само да ме приеме..:)

Ти винаги съобщаваш интересни новини, свързани с Италия!
сега това грачче, чието име пък е свързано с българи

Ако осъществиш намерението си в Рим, ще е малко, не , голямо чудо!
Имам приятел там, пробвахме преди години да измъкнем информация, но тогава не успяхме
От него знам, че особено след атентата, папата е човекът с най- труден достъп до него в света Среща с него става при изключителни обстоятелства
Но дано имаш късмет, в живота стават и чудеса!

Приятен ден!
цитирай
7. germantiger - ...
24.10.2015 11:09
didanov написа:
какво е заставило АЛ. Македонски да накара войниците си, именно да се оженят за 10 000 хиляди балхарки§бактрийки? Не е ли именно знанието му за общият корен, език и произход на бактрийците(българите?) с македонците(трако-българите?). ако искаше само да застави войниците си да остант там, можеше да ги ожени за 10 000 хиляди наложници на персисйияи шах например, но не - имало е една по-сериозна причина, дали не е повторно СРОДЯВАНЕ, на напусналите родните балкански земи тракийци-българи? дали не Роксана да е отворила очите на Александър, показвайки му древни книги с техния прозиход - каква по-хубава причина да се сплоти оргомната му империя?поздрави


Ще прощаваш, че ще заема позиция контра, но всъщност позиция на истината както аз я виждам и знам, за теб е друга разбира се:

- Александър има практика да сродява свои лидер/военачалници и войници с кого ли не - в този ред на мисли сродяването на македонските лидери, не простите войници с персийки трябва да натежи в твоите очи и според твоята логика

- Почти винаги е имало брожение сред македонците, когато са ги сродявали с кой ли не, но поради властта на Александър и битието - в онези земи така е по-добре или живота те заставя да не подбираш или правилно и гъвкаво да подбираш според ситуацията - за македонците е било добре да се задомят там, за царя им още повече държавнически

- защо ги е сродил в Бактрия - размирна, гранична позиция с неясен север "над нея", съвсем разумни причини, но за сметка на тях ти НЕ ВИЖДАШ, нещо, което трябва да боде очите ти - първо Александър воюва с планинците и ги побеждава, Рошен/Роксана е дадена като жест от покорен народ и неговия лидер, разбира се, Александър и я пожелал - това е безсъмнение, но пък тя не е единствена Алексаднър има две жени, а за жалост сина му от Рошен е убит или "преминал в анонимност и спасен", един Бог знае

- има и още, което не боде, а вади очи - Александър воюва с траки и чутовно ги бие, прави го дори още като юноша в един рейд за който може да се спори. Така или иначе той воюва и побеждава, нещо повече упорито преследва траки по вода вкл. до "остров" и побеждава

- още - Александър побеждава скити и то ги побеждава впечатляващо, скитите после са в роля на извинители и молители, нещо което далеч не е типично за тях, тъкмо обратното

- АЛЕКСАНДЪР ПО СЪЗНАНИЕ Е ГРЪК или ако щеш го наречи античен елин, що иде реч за македонците изворово - ТЕ СА ПОСОЧЕНИ КАТО НЕЧИСТИ ГЪРЦИ, що ще рече това според изворите - ГРЪЦИ ОТИВАТ НА СЕВЕР И СЕ СМЕСВАТ СЪС ЗАВАРЕНОТО ТАМ НАСЕЛЕНИЕ и забележи то не е сигурно дали е тракийско, не са посочени траки, а население на север - би могло да са траки, но би могло и да не са, ОБАЧЕ ГЪРЦИ СЪС СИГУРНОСТ СА МАКЕДНЦИТЕ СПОРЕД ИЗВОРА, разбира се в един далечен "назад" период отделили се от онази гръцка общност която знаем - дали това е вярно, не знаем, просто изворите са такива

Защо Александър е елин по същност можеш да прочетеш с МНОГО КОНКРЕТИКА - в моя постинг:

За СПАРОТОК и ДОЛСИНЕЯ - АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ

http://germantiger.blog/history/2011/07/04/za-sparotok-i-dolsineia-aleksandyr-veliki.776052

П.С.
Едва ли Рошен му е показала книги, зщаото не е сигхурно дали е била образована, доколко, а Александър би могъл да й показва ако ще библиотеки - той е бил интелект от дете. Нещо повече - със себе си в поход Александър има "библиотека" и гръцки учени, писатели, имал е какво да й показва за цял живот - той на нея, разбира се, това не изключва и на него нещо да му е показвано но от Роксана в онези планини едва ли, а ако имаше такова то може би щеше да е споменато. Забележи за Александър се споменава и пише колкото щеш в Античността, вкл. срещата му, секса му ако щеш с... амазонка и детето му от нея и не само това

"Тавтологията":

- Александър воюва с траки, вюва с "планинци", воюва със скити, въобще всички "кандидат българи" в онова време и ги побеждава, чисто военно - влизаш в постинга ми и гледаш КОНКРЕТИКАТА ВОЕННО

- Александър е грък по същност и съзнание, а по произход "нечист" такъв, но все пак елин, ако му проследиш потеклото аминтовци и пр. вече то е конкретика, която мне не ме е занимавала, зщаото мен ме интересува като война какъв е

- разбира се, че може бактри, согдиани и скити и траки да се родеят, да имат общност или това което и вие предполагате - до момента обаче това изворите не потвърждават, поне отктитите, вече в тях аз спец не съм, някой като манолчо, юлий, гепарда или анонимуса евентуално може и да знаят. Общността между Балкани, мала Азия и Причерноморие е ФАКТ, аз никога няма да я оспоря, абсолютно вярно е, но за съжаление това са пластове история назад и вероятно никоя теза няма да е самата истина, дори и вашата да е, то за съжаление тя едва ли може да се докаже дори на 90% - впрочем маса неща в миналото и на 80% едва ли са доказ
цитирай
8. mileidi46 - Приятелю,
24.10.2015 12:20
когато твърдя нещо,давам и доказателства:))))
ето:
https://www/watch?v=G-4MhCf_34I

https://www/watch?v=Uggh3Fb15jw

https://www/watch?v=VruYvK9l9vA

https://www/watch?v=VMkh7yJIw7I
в последното видео,пише ясно.че първите килии на монасите са били единственото обитавано място тук по онова време...Оттам започва населяването на мястото и до днес носи името Челле ди Булгерия-Килиите на България.
Това е истината.всичко друго е свободно съчинение без картинка:))
Приятен ден!!:)
и ето още едно видео...където ще намериш обяснение защо се чувстваш в Италия...като у дома си:))

https://www.com/watch?v=mCOo0u3mgs8
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю , Диданов!
24.10.2015 20:33
Интересни сведения даваш!
Да , Иван Асен и старият Асен често са наричани Асан и от французите, може би заради носовките в подобни думи на френски, където окончанието ен се произнася като нещо средно между ен и ан
Ане ,че е Асан или Хасан
Да, бактрите имат връзка с нас, но това са наши хора, които след потопа са стигнали до Индия и Китай дори, създали са държави там и империи дори и после почва връщането в обратна посока
Така поне мисля аз!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Хубав анализ правиш, Диданов!
24.10.2015 20:44
didanov написа:
какво е заставило АЛ. Македонски да накара войниците си, именно да се оженят за 10 000 хиляди балхарки§бактрийки? Не е ли именно знанието му за общият корен, език и произход на бактрийците(българите?) с македонците(трако-българите?). ако искаше само да застави войниците си да остант там, можеше да ги ожени за 10 000 хиляди наложници на персисйияи шах например, но не - имало е една по-сериозна причина, дали не е повторно СРОДЯВАНЕ, на напусналите родните балкански земи тракийци-българи? дали не Роксана да е отворила очите на Александър, показвайки му древни книги с техния прозиход - каква по-хубава причина да се сплоти оргомната му империя?поздрави


Логически е обосновано това ,което твърдиш!
Че Александър се гърчее, това е очевидно Но македонците да са гърци, това меко казано не може да е истина
Дори да погледнем името
МАК/ едони/!
Съседните едони са траки, а тези с мак- не!
Държавното им устройство, царете, гробниците, всичко показва отлики и то съществени по отношение на гръцките полиси
Факт е, че бактрите и согдите са можели да го победят, за пръв път губи битки тук Наистина ,второстепенни, но те дават знак, какво може да се очаква!
С това се обяснява и дипломацията му Конницата им го е уплашила, за пръв път виждал такива коне Доколкото знам, в този район, тези коне са се запазили и наистина впечатляват с габаритите си! И с физическите си показатели!
Има райони в тази област, знам от очевидец, където името Българи е култово!

Явно Българи са властвали тук и следите ,които са оставили, не са се заличили и до днес!

Приятна вечер!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
24.10.2015 20:48
Благодаря ти за коментара, но ти знаеш моето мнение по въпроса
Ако Диданов прецени, водете полемика, нямам нищо против В края на краищата търсим истината
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, приятелко!
24.10.2015 20:53
mileidi46 написа:
когато твърдя нещо,давам и доказателства:))))
ето:
https://www/watch?v=G-4MhCf_34I

https://www/watch?v=Uggh3Fb15jw

https://www/watch?v=VruYvK9l9vA

https://www/watch?v=VMkh7yJIw7I
в последното видео,пише ясно.че първите килии на монасите са били единственото обитавано място тук по онова време...Оттам започва населяването на мястото и до днес носи името Челле ди Булгерия-Килиите на България.
Това е истината.всичко друго е свободно съчинение без картинка:))
Приятен ден!!:)
и ето още едно видео...където ще намериш обяснение защо се чувстваш в Италия...като у дома си:))

https://www/watch?v=mCOo0u3mgs8


Благодаря ти от сърце,трогнат съм!
Запомнила си случая, наистина преди време употребих този израз
И се убеждавам, че не е празна декларация!
Приятна вечер!
цитирай
13. mileidi46 - https://www.youtube.com/watch?v=mCOo0u3mgs
25.10.2015 02:44
https://www.youtube/watch?v=G-4MhCf_34I

https://www.youtube/watch?v=Uggh3Fb15jw

Нещо с линковете на видеата май не е наред?Ти успя ли да ги гледаш??
цитирай
14. batogo - !!!:))) Поздравления, Леоне!
25.10.2015 06:20
Напълно подкрепям тезата ти! В процесът "Живот" случващите се събития винаги следват непоклатима логика, просто защото той е плетеница от причини и следствия в неумолима последователност. Който успява да вникне в тази логика, да я проследи и осъзнае, той успява да осъзнае историята, защото историята е проследяването и осъзнаването на тази логика. Според мен твоите хипотези се базират именно на житейската логика, затова вдъхновяват читателя да мисли, да търси житейската истина, което липсва при повечето историци. Затова те чета с интерес. Хубав ден!
цитирай
15. germantiger - Към диданов
25.10.2015 06:44
- има исторически зивор че македонците са гърци смесени с други - неясно какви - дотук имаме гърци, но траки не
дори онези неясните да са били траки 9а това далче не е сигурно) ядрото, сърцевината остава гърцка като водещо

- лаккдандър като същност е грък и тук няма нищо, което тракийското да противопостави, то това е над всичко, дори в "твоята" Библия пишеше нещо такова, че не произхода а духа или съзнанието беше над другото, ако добре помня, мога да проверя за това за да съм точен ако желаеш

- забележи - александър кани гърците в армията си, траките ги вербува, с тях няма особени дипломатически сношения, идеята за ударв азия не тракйийска идея, то е елинско въжделение

- александър е женил всякакви от армията си за всякакви - това не е изключение примери даден от теб и още нещо - никъде тези не са българи или траки - бактрите - това го няма никъде записано, така-че сееш на чужда градина и твърдиш, че е твяо - би могло, но това не е сигурно

- още нещо - разбира се, че ще ги жени точно там и ти дадох причините - александрови, военни, рационални, твърди и безапелациоони -точно неговия маниер стил и същност - писах защо - бактрия и согдиана размирни провинции, възстанали, опоиращи в планини, неясен северр, той все се напъва да стигне края на света и установява че има още и още

ето ти я причината и няма може би друга - забележи аз пиша може би, че няма значи допускам и друг аргуметн, а ти леко, безотговорно буквално твърдиш, че трябва да е друга причина - откъде това тъпчене от вас в историята, понякога не си ли склагате прангите поне от мисъл, от срам друже?!

как безобразно твърдите неща, които като аргументация друг има пъти по силни от вас, не аз, аз не се вълнувам особено какъв е александър като призход а като лидер
цитирай
16. germantiger - +
25.10.2015 06:45
ще ти маркирам и оше нешщо

как при вас почти всичко на казано на шега над 90% всичко спорно неясно или дори с малка доза съмнителност при вас става българско или тракийско - всяка една контактна зоан става траки и българи забележи, дори българи което е абсурдно щото няма подобен изовр за наорд ве онези времена но и да ги има - все тая - мисълта ми е - ВСИЧКО КОЕТО МОЖЕ ЗА МИГ ДА Е ДОРИ МИНИПРОЦЕНТ СПОРНО СТАВА ТРАКИЙСКО И БЪЛГАРСКО ЗА ВАС... как не става гръцко веднъж за разнообразие или германско като иде реч за готите или нещо степно дори...

имаме македонци - имаме извори за тях , имаме разлика с гърците и разлика с траките.... но те стават траки при вас и това при положение, че по армия са гърци като фалангисти, по книжнина, по родеене, по интерес и акцент, по осъществяване са гърци, по възпитание дори на поколения, но те стават траки - това е униклално "бе" диданов - вие сте като философския камък не за металите, а въпобжще за материята - всичко превръщате в злато и траки или българи

невероятни сте ве, иве сте до южна америка, вие сте в космоса с безистена, вие сте в скандинавия , в исландия с гет, в ирландия сте, в индия със спаро

и защо винаги така си мислиш за бгисториците - защо леон и ти не оплюете повече руснаците, зщаото от тях идва най-дългата по червено време и днес актуална заблуда в българите за историята, та нали сте русофили и православни, ето ви ги зулумите в историята, най-много са руски и комунистически като славянски морета

защо мислиш, че срещу българите има винаги, ВИНАГИ заговор историята, значи аз срещу германците мога с правяо в пъти повече от вас да заподозра заговор и гавра в история за определени периоди, но маса историци векове наред са поставили различни народи по ралзични места и е имало бол добросъветсни учени, по 8учени и по-съветсни от "вашия" раковски примерно, щото без ириония - той е велик българин, но честен учен почти не е

мисълта ми е - пречи ви науката да сте най-велики ли или да кажете това е българско, онова е българско, "ма то" всичко вие тракийско, хунско, българско, няма други освен траките в миналото и "гадните" гърци разбира се, а и римляните и тях ги има все още, но и те са траки нали по етруска линия или няма значение по каква, по латинско-езикова при положение, че леон пише и сравнява думи днес, а трябва да го прави в исторически период примерно до 8-и век максимум, но няма значение - той го прави от 21-и век с пофглед към римн прди новата ера, ма няма никакъв проблем нали

щапаров въобще не го коментирам с неговия ангел/ов анализ

според мен македонците са точно смес от гърци и траки, зщаото явно не са гърци детайли много имйа защо имат дълбоки ралзики и не са траки също - смес от двете

друг е въпороса че днешните гърци ги правят елини, днешните "македонци" ги правят баш макя, а българската държав аникакви не ги прави античните македонци, блогърите ги правят траки

чудя се защо никой не направи постинг за спартак - безспорно тракиец и безспорно велик в античността, има бол книги за него - има разни "рехави постинги" за спартак понякога но те не са постинг за спартак, а нещо си

и финално - аз с голямо удоволствие бих направил постинги примерно за сула, цезар, спартак, кортес, писсарро, густаф адолф, карл 12, фридрих велики и наполеон, но "няма как" защото имам да правя други германски неща, но постинг за спартак е постижим за много блогъри вкл., при желание от някой мога да му пратя книги на ралзични езици - скан книги, не иде реч за книжни за спартак
цитирай
17. pvdaskalov - * ! *
25.10.2015 07:04
Тъй като не съм вещ по темата, ще направя коментар на твоя подход, Лео. Много приятен, с логически обосновки, четим, запомнящ се. Не зная дали съм обръщал внимание през годините, че твоето повествование ми прилича на това на проф. Теофил Иванов. Ако четеш лекции или изнасяш беседи, навярно слушателите стаяват дъх.
Имам въпрос: Къде в Сердика Константин Велики е построил дворец? Защото аз съм документирал разкопките на Виолета Божилова в Костенец, където бяха открити чудесни мозайки в много помещения. Това стана около 1974-а и пета... Не са ли те?
Приятен изборен ден!
Не се заяждам!
П и е р
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, приятелко!
25.10.2015 13:24
mileidi46 написа:
https://www/watch?v=G-4MhCf_34I

https://www/watch?v=Uggh3Fb15jw

Нещо с линковете на видеата май не е наред?Ти успя ли да ги гледаш??


наистина ми е проблемно!

Ако можеш, разкажи в резюме!
Приятен ден!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
25.10.2015 13:27
batogo написа:
Напълно подкрепям тезата ти! В процесът "Живот" случващите се събития винаги следват непоклатима логика, просто защото той е плетеница от причини и следствия в неумолима последователност. Който успява да вникне в тази логика, да я проследи и осъзнае, той успява да осъзнае историята, защото историята е проследяването и осъзнаването на тази логика. Според мен твоите хипотези се базират именно на житейската логика, затова вдъхновяват читателя да мисли, да търси житейската истина, което липсва при повечето историци. Затова те чета с интерес. Хубав ден!


Благодаря ти за чудесния отзив!

Малко му трябва на човек, една приятелска похвала, за да получи стимул да продължи, да не се отказва, каквото е намерението на мнозинството!

Приятен ден!
цитирай
20. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Пиер!
25.10.2015 19:34
Знам ,че не се заяждаш!

Преди това, да ти благодаря за сравнението с уважаван професор! Малко е да се каже ,че съм много поласкан!

За двореца, по заобиколен път! Знае се, че голяма част от годината Константин Велики е прекарвал в Сердика, като император
Явно е било в специално построена за него сграда, не е живял в частна квартира под наем?
Мисля, че тази година при разкопки в центъра на София откриха дворец от този период и той се счита ,че е на Константин Велики...

Най-важните събития в живота ми са в София - роден съм в нея, докторат съм защитил там, там намерих бъдещата ми жена...
Но от десет години не съм и стъпвал в София и въпреки ,че имам страхотна ориентация, не е изключено и да се загубя
Та, не мога да ти кажа точното място, но древните са построили техния център, където е и сегашният!

Приятна вечер ти желая, Пиер!
цитирай
21. get - - Защо ме намесваш и мен, в случая?
25.10.2015 22:51
16. germantiger написа:

невероятни сте ве, иве сте до южна америка, вие сте в космоса с безистена, вие сте в скандинавия , в исландия с гет, в ирландия сте, в индия със спаро


- Предвид ГЛАЦИОЛОГИЯТА - Като наука с нейните изводи ... в Исландия НЯМА КАК ДА СМЕ БИЛИ ? Защото когато ние сме пръкнали като ПРОТО-НАРОД под "научно-историческото слънце", Острова е бил все още покрит от ледници!?
Второ - Не знам Как направи връзката българи с "пруси-витини" от Мала-азия - Ако прецизираш съждението си ... вероятно ще е в историческите ми научно-приложни способности - да отговоря :))
- Поздрав!
цитирай
22. didanov - до гемрантигъра
28.10.2015 00:48
намерих малко време да отговоря подобаващо на част от коментарите ти:
- - Казваш «има исторически зивор че македонците са гърци смесени с други - неясно какви - дотук имаме гърци, но траки не дори онези неясните да са били траки 9а това далче не е сигурно) ядрото, сърцевината остава гърцка като водещо»
Отговарям: В древността цяла Гърция е била обитавана от дедите ни. Най-старите топоними и хидроними потвърждават това. Да не забравяме и историческите извори, поставящи траки и пелазги като изконно население на Гърция...Гърците успяват да омаят западния свят, но не и българите. Като отмъщение за това южните ни съседи създават безброй лъжи за дедите ни. Изкарват ги чужд народ, за да оправдаят претенциите си за Тракия и Македония.

- Казваш:Александър като същност е грък и тук няма нищо, което тракийското да противопостави.
Отговарям с интервю с -акад. проф. д-р Григор Велев:
През 359 г. пр. Хр. за цар на македонската държава е провъзгласен Филип II (359-336). По време на управлението му страната укрепва, но се засилва и елинизацията на македонската аристокрация. Ето ви пример за това как македонците са се възползвали от елинската култура: цар Филип II е поканил не кой да е, а древногръцкия учен Аристотел за учител на сина си Александър.
- Известно е, че Филип Македонски се възползвал от враждата между гръцките градове-държави и ги е завладял...
- Затова древногръцкият държавник и оратор Демостен упорито е призовавал сънародниците си да се обединят срещу „македонския варварин”. Градовете-държави Атина, Тива и другите полиси са се обединили, но въпреки това Филип ги е победил. Така Македония става хегемон над Гърция. През 336 г. при неизвестни обстоятелства Филип е убит и на трона се възкачва синът му Александър I.
- Който по произход не е елин, но процесът на елиназацията на Македония при него също се задълбочава...
- Ако Александър I беше грък, нямаше да бъде наричан от гърците „филелин”, т.е. приятел на гърците... Това личи добре от филипиките на Демостен. В серия от гневни речи срещу Александър той казва: «Македонският цар няма нищо общо с Гърция, нито с гръцката култура. Той е варварин, тиранин, деспот, който няма да спаси, а ще задуши и последните остатъци от елинската независимост, свободолюбие и култура.»
- На разгневения не винаги може да се вярва...
- Ето ви още едно доказателство: когато младият Александър поискал да вземе участие в Олимпийските игри, категорично му било отказано, пак по същата причина, защото не е грък. За жалост както преводачи, така и учени омаловажават ролята на предците ни в завоеванията на славния пълководец. Поради тази причина е наложително старите летописи да се разгледат отново. Истината е скрита в работите на Луций Ариан, Дион Касий, Плутарх и Квинт Курций Руф. Внимателното разлеждане на техните хроники ще допринесе за придобиването на ясна представа за приноса на нашите деди в завоеванията на македонския владетел





- Казваш«забележи - александър кани гърците в армията си, траките ги вербува»
Отговарям: Според Кристофър Уебър общият брой траки във войската на Александър е около 13500 – едно доста внушително число, като се има предвид, че цялата армия в началото е 32 000 души. Спокойно може да се каже, че без приноса на синовете на Арес войните с могъщите армии на перси и индийци биха завършили с неуспех...ако помислим логически ако половината армия е тракийска, колко ли ще са гръцките наемници ако броим и македонските войници?.... Голямата битка между войската на Александър и силите на персийците се разиграла на 3 май 334 пр. н. е. в долното течение на реката Граник, която се влива в Мраморно море. Персийската армия, водена от малоазийските сатрапи, брояла около 15 000 конници, 13 000 пехотинци и 5 000 гръцки наемници, а македонската - около 26 000 пехотинци и 5 000 конници, главно македонци!.. Според различни сведения македонците губят между 100 и 1400 души, а персийците губят около 4 000 или 5 000. Гръцките наемници са пленени от Александър, който заповядва повечето да бъдат екзекутирани, а 2000 са изпратени оковани в Македония за тежък труд. – интересно действие на един грък по мислене и кулутра нали?




.



Казваш»александър е женил всякакви от армията си за всякакви - това не е изключение примери даден от теб и още нещо - никъде тези не са българи или траки - бактрите - това го няма никъде записано, така-че сееш на чужда градина и твърдиш, че е твяо - би могло, но това не е сигурно. разбира се, че ще ги жени точно там и ти дадох причините - александрови, военни, рационални, твърди и безапелациоони -точно неговия маниер стил и същност - писах защо - бактрия и согдиана размирни провинции, възстанали, опоиращи в планини, неясен северр, той все се напъва да стигне края на света и установява че има още и още...»
Отговарям»
Отношенията между Александър и македонските хетайри от време на време рязко се изостряли. В Мараканд в 328/327 г. пр. н. е. по време на пир Александър дори убил своя най-близък приятел Клит, който започнал да го упреква, че пренебрегва интересите на македонците в полза на персите и другите завоювани народи. Скоро след това, подкрепен от най-близките си велможи, Александър решил да въведе в двора персийския обичай на поклон на царя до земята. На гръцки това се наричало „проскинесис". Дотогава проскинесис правели само велможите от източен произход. Александър обаче решил да разпространи този обичай и сред македонците и гърците. Подобно нововъведение било повод за организиране на нов заговор от част от знатната македонска младеж, която служела в личната охрана на царя. Случайно само заговорниците не успели да осъществят плана си: те чакали царя в спалнята, а през тази нощ Александър пирувал и не дошъл в спалнята. Скоро един от заговорниците се издал. Последвали арест, съд и смъртно наказание за заговорниците. Те били убити с камъни. Във връзка със „заговора на пажовете", както обикновено го наричат, изпаднал в немилост и загинал в затвора придворният историограф на Александър Калистен, който наскоро преди заговора отказал да направи проскинесис като действие, унизително за свободния грък. След тези събития Александър още повече започнал да се стреми да уреди отношенията си с местната аристокрация. В 327 г. пр. н. е. той се оженил за Роксана, дъщерята на най-силния от бактрийските управници Оксиарт.» - какво се оказва, както е приел гръцката култура философия, Александър така и се откзава от нея, и приема персийската, може би защото« Гърция и Македония представлявали нищожна част от неговата монархия. Вместо „пренасяне на щастието от Азия в Гърция", към което призовавал в миналото Исократ, завоюването на Изтока от македонците и гърците довело до засилване на емиграцията на коренното гръцко население в завоюваните територии. Гърция и Македония се изправили пред опасността да се превърнат в периферия на новата източна монархия.»
цитирай
23. argilos - диданов и бактрите
28.10.2015 01:59
Kой до 18 век е назовавал българите Бактри или балхи?
Златарски цитира от църковния историограф Mansi (18-vek), Concilia, XXIII, p. 294: “Considerantes ergo terram desolatam timuimus periculum, quia in medio immicorum terra illa sita est. Arsanus rex Bachtrorum ab Aquilone, Vatacius ab Oriente et meridie, Suanuel (вм. Manuel) circumdat eam ab Occidente.”
В забележките към Иречек “История на българите” се цитира Boudiet (17-vek), Hist. généalog. de la maison royale de Courtenay, Paris, 1661. Preuves, стр. 18 от ръкописа на манастира S. Petri Senonensis : „duobus maioribus Graecorum satrapis, Vastachio et Auxano” - край на цитата.
Arsan, Auxano, Suanuel, Vastachio – вижда се, че издателите Mansi и Boudiet не са единни даже по отношение имената на участниците в това толкова важно за латинците събитие, но пък знаели, че българите били дошли от Бактра? Та тези, които дори не желаят да изпишат името на Асен ли ще ни посочват произхода? Bachtrorum от текста на Mansi, ако не е грешка на писача/преписвача от изворите, които са ползвали , може да е превод- опит за етимологизация на българското име от византийското bolgos със значение надзирател, наблюдател, лат.speculator, което на немски е Beobachter или Waechter и разбира се няма нищо общо с Бактра, но би отговаряло на тогавашната ситуация на латинците в Константинопол както и причината за странната амнезия, довела до различни имена. Не беше ли точно папа Грегор IX, който заплаши с деградиране и екскомуникация Иван Асен, защото не му изпълнява желанията ? Никакви бактри-балхи няма в българския текст:
“В 6748 лято (т. е. 1229/30 г.), индикт III. Аз, Иван Асен, во Христа бога благоверен цар и самодържец на българите, син на стария Асен, създадох от основи този тъй свят храм и изцяло го украсих : живопис в чест на св. 40 мъченици, с чиято помощ аз на дванадесетата година от царуването си, когато храмът бе вече украсен, отидох на война срещу Романия, разбих гръцката войска и плених самия цар кир Тодор Комнин с всичките му боляри. Превзех всички земи от Одрин до Драч, гръцката, освен това албанската и сръбската страна. Фръзите (франките) си запазиха само градовете около Цариград; но и фръзите се покориха на царствената ми десница, тъй като нямаха никакъв друг цар освен мен и живяха под моя власт по божие повеление. Защото без него нищо не се върши и не се произнася ни дума. Слава на него во веки. Амин.”
цитирай
24. leonleonovpom2 - Благодаря зяа коментара,angilos!
28.10.2015 12:04
[quote=argilos]Kой до 18 век е назовавал българите Бактри или балхи?
Златарски цитира от църковния историограф Mansi (18-vek), Concilia, XXIII, p. 294: “Considerantes ergo terram desolatam timuimus periculum, quia in medio immicorum terra illa sita est. Arsanus rex Bachtrorum ab Aquilone, Vatacius ab Oriente et meridie, Suanuel (вм. Manuel) circumdat eam ab Occidente.”
В забележките към Иречек “История на българите” се цитира Boudiet (17-vek), Hist. généalog. de la maison royale de Courtenay, Paris, 1661. Preuves, стр. 18 от ръкописа на манастира S. Petri Senonensis : „duobus maioribus Graecorum satrapis, Vastachio et Auxano” - край на цитата.
Arsan, Auxano, Suanuel, Vastachio – вижда се, че издателите Mansi и Boudiet не са единни даже по отношение имената на участниците в това толкова важно за латинците събитие, но пък знаели, че българите били дошли от Бактра? Та тези, които дори не желаят да изпишат името на Асен ли ще ни посочват произхода? Bachtrorum от текста на Mansi, ако не е грешка на писача/преписвача от изворите, които са ползвали , може да е превод- опит за етимологизация на българското име от византийското bolgos със значение надзирател, наблюдател, лат.speculator, което на немски е Beobachter или Waechter и разбира се няма нищо общо с Бактра, но би отговаряло на тогавашната ситуация на латинците в Константинопол както и причината за странната амнезия, довела до различни имена. Не беше ли точно папа Грегор IX, който заплаши с деградиране и екскомуникация Иван Асен, защото не му изпълнява желанията ? Никакви бактри-балхи няма в българския текст:
“В 6748 лято (т. е. 1229/30 г.), индикт III. Аз, Иван Асен, во Христа бога благоверен цар и самодържец на българите, син на стария Асен, създадох от основи този тъй свят храм и изцяло го украсих

Според мен, Българите са живели тук,но в древността, вероятно заради катаклизъм , са отишли на изток после отново се връщат Може да са били под различни имена, защо не и бактри?!
Приятен ден!
цитирай
25. didanov - цитат от спароток
28.10.2015 14:56
Който се е интересувал от историческа литература през последните двадесет години е срещнал със сигурност книги, в които се споменава градът/държавата Балх. Някои автори свързват нейното име с етнонима българи (Съселов, цитиращ Остин в “Българи в древността отсам и отвъд Памир”, стр. 61).


За съжаление изследователите опитващи се всячески да поставят корените ни в Азия премълчават голямо количество важни данни. Така читателя е лишен от възможност за сравнение и това става причина много наши сънародници да попаднат в плен на заблуди. Когато непредставените сведения бъдат показани става ясно, че Балх е наистина обитавана от наши предци, които обаче са потеглили в дълбока древност от Балканите и съответно принадлежат на тракийската общност.

Нека видим какво казват старите летописци за Балх, наричана още Балхара. В работата си “География” Страбон казва, че градът Бактра (Балх) е получил името си от реката, която минава през него, а в древни времена тя е била наричана Зариаста... Geography XI.2.

За да разберем какво означават Балх и Зариаста трябва да знаем кой е обитавал тези земи в най-дълбока древност. Има няколко сродни народа, които са делели тези територии. Едни са масагетите, за които Йордан казва, че били клон на гетите живеещи в Тракия. Друга група са конния народ даи, които според Страбон са същия народ както и даките обитаващи долното течение на Дунава.

Стария автор е прав защото китайското наименование на Балх е Даксия, т.е. земя на даките. В Балх е живял и Заратустра, той не е иранец както смятат мнозина, а мидиец. Според Плиний мидийците ( медите) са предци на сарматите, които Прокопий определя като гетски народ, т.е. траки.

Като съседи на народите в Бактрия са споменати и сарапарите. За повечето хора това е само племе със странно име, но специалистите знаят прекрасно, че сарапарите са войнствено тракийско племе, чието име означава главорези. Както знаем от Тит Ливий траките вземали главата на поваление противник като трофей, а сънародника на Ливий Флор добавя, че от тези глави траките правели ритуални чаши (както и старите българи).

Интересни данни, нали? Обаче авторите твърдящи, че ние българите сме азиатски народ не споменават в работите си свидетелствата на Страбон, Плиний, Йордан... Как тогава да разбере обикновения човек, че тракийски племена са обитавали Балх още от най-дълбока древност? А тракийските народи обитавали Балх не са никак малко, нека ги споменем отново – мидийци, масагети, даи, сарапари.

Някой може да се запита – Добре, но как са попаднали тези траки в Азия, защо не знаем за това? В интерес на истината има огромно количество данни за тракийското присъствие в Средна Азия, защо нашите учени не ни уведомяват за тях е загадка и за мен. Все пак не става дума за един съмнителен извор, а за цяла плеяда стари автори. За тракийски поход към Индия свидетелстват Филострат, Еврипид, Хигиний, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон...

Луций Ариан пък разказва, че преди идването на тракиеца Дионис в Индия местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракиецът им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи, според Ариан Дионис е основателят на древната индийска цивилизация...

Това си е повод за гордост, но кой да представи на българина тези важни данни, от се разбира, че корените ни са на Балканите и, че от тези земи, част от нашите деди са мигрирали на Изток и са цивилизовали местното население.

Да се върнем обаче на Балкх и по-старото название Зариаста и да видим какво е значението им. Смятам, че Зариаста е чуждото предаване на зарящта, т.е. светла река. В Зариаста коренът е ЗАР, той отговаря на тракийската дума ЗАРтас – светъл, златист. Балх явно е свързано с понятието бял, светъл, тук тракийската дума балиос-бял пасва прекрасно.

Тракийски хидроними в Балх не биха ни учудили изобщо, ако някой в миналото си бе направил труда да ни уведоми, че множество тракийски племена са обитавали този регион и, че има над десет исторически извора за тракийски поход в Азия...

Край Балх има и тракийски ороними- названия на планини. Който е, чел книгите на П.Добрев знае за българската планина Имеус/Имеон. Това, което господин Добрев не благоволява да поясни е, че Имеус/Имеон е най-древното тракийско име на Стара Планина, споменато още през V-ти век пр. Христа
цитирай
26. didanov - до argilos връзката траки-балхи-българи
28.10.2015 15:04
Ранни сведения за страната Бахлика (Балхара) срещаме в редица исторически извори. Първият книжовен паметник, написан на санскрит, “Ведите”, по-точно в “Атхартва веда”, пише, че на север от Индия живеят народите булинги, балхики, врики, хунга и хети. В “Махабхарата” (X-VII в. пр. Хр) бахликите (болхики, болги) са сред най-споменаваните имена – над седемдесет пъти. В “Латински анонимен хронограф” (354 год.) пише, че българите произлизат от сина на Ной - Зиези, а в арменската география “Ашхарацуиц” (VII век) българите, заедно с масагетите, са споменати като най-развитите народи в Централна Азия. От описанията, които има в тези и в други писмени източници, става ясно, че държавата Бахлика обхваща планината Имеон (Памир, Хиндукуш, Тян Шан), земите на запад от нея, както и част от Таримската котловина, между северен Тибет и Тян Шан. На запад и югозапад са се намирали и други арийски народи, на североизток – хуните и на изток Китай. Нейната столица е бил град Балх (в днешен северен Афганистан), който е наричан “люлката на царете”. На север от град Балх се е намирал град Бакат, център на областта където са живеели оногурите. Племето оногури, по-късно известно още и като оногундури се появява в района на Северното Причерноморие и става централното племе образувало ядрото на Стара Велика България. От него са излезли владетелите от рода Дуло - Кубрат и Еспор.

В религиозните вярвания на древните иранци град Балх играе основна роля. Богът Ахура Мазда (Мъдрия бог - Слънцето) създал първият човек на земята, легендарния Гая Маретан (gayehe marathnô – “първоначален човек” – авестийски). Иранците са вярвали, че Гая Маретан е основал първия град на Земята, град Балх и става първи владетел на първата държава на Земята със столица град Балх. Действително, в средата на III хилядолетие пр. н.е. в района на град Балх възниква мощната цивилизация на индоиранците (арийците), която по-късно оказва силно влияние върху езика и културата на Северна Индия и Иран [Ш. Камалиддинов. Историческая география Южного Согда и Тохаристана по арабоязычным источникам IX - начала XIII вв., Ташкент, "Узбекистон", 1996, стр. 298-316].
В индийската литература, създадена през I хилядолетие пр. н.е. (Махабхарата и Рамаяна, даже в Кама сутра) градът Балх традиционно се назовава Бахлика. Със същото име Бахлика се назовава и страната с център този град и нейния народ. Древноиндийския автор Панини, живял през средата на I хилядолетие преди н.е. също споменава град Балх под формата «Бахлика». Много съвременни български изследователи [П. Голийски, П. Добрев) приемат, че названието на населението от района на гр. Балх стои в основата на българския етноним. По-късно, цивилизацията в Балх повлиява решително и на населението на днешен Иран. През VI-ти в. пр. н. е. в Балх живее големият мислител и реформатор Заратуштра. Реформирайки религията на иранците, той създава по същество монотеистична религия с главен бог Слънцето - Ахура Мазда. С помощта на новия владетел на Балхика, Виштаспа, тя става държавна религия отначало в Балх, а после в повечето ирански държави по това време. Новата монотеистична религия зороастризъм, описана в книгата “Авеста” е синтез на културата на уседналото земеделско население, осъзнало защитната роля на държавата срещу нашествията на северните ирански номади от района Туран. Много основни представи, понятия и символи от тази религия после се възприемат от християнството и исляма. Религиозните представи за рай и ад, за човешката душа, легендата за Ной, общи за християнството и исляма са всъщност зороастрийски. Съществуващата в исляма представа за тънката нишка над ада, по която трябва да мине починалия по пътя си към рая е също зороастрийска. Религиозните символи “кръст” при християнството и “полумесец и звезда” при исляма са древни зороастрийски символи. Езикът на Балх по това време, условно наречен авестийски по заглавието на книгата “Авеста”, става държавен и църковен език в Персия и другите ирански държави. По отношение на езиците в тези страни, авестийският изиграва роля, подобна на ролята на латинския във формирането на езиците от латинската група.
цитирай
27. germantiger - 1
28.10.2015 16:34
didanow

В миналото цяла Гърция НИКОГА НЕ Е НАСЕЛЯВАНА ОТ ПРЕДЦИТЕ "ТИ"... твоите предци не коментирам, подобно смело заявление е комично

ТРАКИТЕ СА "ДОШЛЯЦИ' КАТО ГРЪЦИТЕ СЪЩО, надявам се, знаеш това или... НЕ? Траките идват от север, както и гърците идват на Балканите и не са автохтонни.
цитирай
28. germantiger - 2
28.10.2015 16:37
Александър може да бъде наричан филелин, както аз мога да нарека Бисмарк филпройс или някой да нарече Хинденбург последния кайзеров германец и пр.

Българофилията в теб не те прави сърбин или?

Разбира се, че Александър не е грък, той е нечист такъв изворово като македонците, но дори да коментираме неща ата НЕ изначално то:

АЛЕКСАНДЪР ВЪОБЩЕ НЕ Е ТРАК, ТОЙ Е ОЩЕ ПО-МАЛКО ТРАКИЕЦ ОТКОЛКОТО ГЪРК, но това не коментираш?

Ако ти заявиш, че Алексаднър не е грък, аз ще се съглася с теб, но ако аз заявя, че Александър не е тракиец ти трябва 100 по 100 да се съгласиш с моята правота
цитирай
29. germantiger - 3
28.10.2015 16:40
Думите на Уебър са впечатляваща глупост, зщаото се онсновават на какво... ?! Какви са траките в армията на Александър - лека кавалерия и евентуално леки пехотинци без последното да е сигурно

- каква е армията на Александър - маса фалангисти македонци вкл. и число гърцки "хоплити" и различна кавалерия

ОСНОВНАТА УДАРНА СИЛА НА АЛЕКСАНДЪР СА ДВА ИНСТРУМЕНТА - ФАЛАНГА БЕЗ ТРАКИ И ХЕТАЙРИ ТЕЖКА КАВАЛЕРИЯ... третоито и най-важно е неговия гений и неистова дивота - в тези два инструмента траките не са фактор - факт и това Уебър, който и да е той моментално ще признае ако не е луд човек

Какво е това число 13 000 - кога на кой момент, зщаото впойските постоиянно се менят като състав според контингентите от европа, според местните вербувани и то се менят потресаващо в някои периоди - траките не са необходимите на Александър обезателно - нужни са му фалангисти, хетайри и с времето местни маса войски

АКО ПРОЧЕТЕШ АРРИАН, РУФ, ДИОДОР, ПЛУТАРХ, ШАХЕРМАНЙЕР, ФОР ПОЛ, ГРЕЪМ ще прочетеш, че траки срещаш много рядко, но гърци, персийци дори доста често
цитирай
30. germantiger - 4
28.10.2015 16:48
Напротив - Александър никога не се отказва от гърцката култура и благодарение на него се осъществява световно елинизма, вие действително ли четете тъпо Евангелието като дявола или всуе се напъвате

КАК СИ ПОЗВОЛЯВАШ ДА НАРИЧАШ със здрав разум ПРИЕМАНЕТО НА ПЕРСИЙСКИ "ДВОРЦОВ" МАНИЕР ОТКАЗ ОТ ЕЛИНСКО...

НЕ ТИ ЛИ ХРУМНА ПОНЕ... ПОНЕ... П О Н Е ДА СЪОБРАЗИШ, ЧЕ ПЕРСИЙСКОТО Е ДОБАВКА ПОРЕДНА АСИМИЛАЦИЯ, ПОРЕДНА КОМБИНАЦИЯ С ГРЪЦКОТО

Александър навясякъде приема нещо от местните и именно зщаото персийците са гигантите на изток от тях той нарочно се кичи и приема бол

КАКВО ИСКА АЛЕКСАНДЪР - ДА ПРЕВЗЕМЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ И ДА Е ЛИДЕР И "ИМПЕРАТОР" ВЛАДЕТЕЛ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЗАТОВА ТОЙ НЕ СЕ... НЕ СЕ./... НЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ, А ДОБАВЯ, ДОБАВЯ, ОЩЕ И ОЩЕ ПРИЕМА

Сериозно ли не го виждаш това или?
цитирай
31. germantiger - Цитата не е аргумент в случая, а просто тезата ви
28.10.2015 16:51
Цитата от Спароток не доказва нищо - със същия успех ти, леон и пак Спароток може да развива тази теза и тя има право на живот, зщаото може и да е истинна, но тя не е доказана по безспорен или поне по достатъчно силен "начин".

Аз нямам нищо против бактри, българи и пр. да се родеят, това не знам, не съм компетентен и затова НЕ го отричам. От друга страна при вас виждам само едната страна на медала, не виждам контратезата, а такава има повече от вашата защото историческата наука явно не поддържа вашето становище и както казах допускам да сте прав!
цитирай
32. germantiger - 5
28.10.2015 16:56
Просто немея за кавко "говорим"...

- силата на Александър е във фаланга и тежка кавалерия - това НЕ са траки и това не е мое съждение - то е историческа истина - не знаете ли това, абсурдно е ако заявите друго

- четейки всички автори вие ще попадате постоянно на гърци, рядко на траки около Александър вкл. в сраженията му, гърците присъстват повече, те влияят също и на вода, което тук дори, дори повтарям не засягате

- приемра ти с персийски маниери не отрича гръцкото - ЗАБЕЛЕЖИ АЛЕКСАНДЪР НИКОГА НЕ СЕ "ТРАКЕЕ", ти отричаш елинско при положебие че тракийско 0 имаш, нищо нямаш так в него тракийско, но ти доволно и въобразявайки си правота намаляваш нещо груъцко, уникално е всичко това което се случва в главите ви, освен ако не е нарочна пропаганда или чистосърдечна заблуда

...

избил гърцки наемници - да е и, те са му противници - ЗЩАО НЕ ЧЕТА НИЩО ОТ ТЕБ КОЛКО ТРАКИ Е ИЗБИЛ ЧЕ И ЖЕНИ ДЕЦА ПО ОСТРОВИТЕ В ПОХОДА МУ, И ТЕ ВЕРОЯТНО СА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ЕЛИНИТЕ НАЕМНИЦИ

сламка и греда, сламка и греда, уникално просто!
цитирай
33. germantiger - 6
28.10.2015 16:58
ЗА АЛЕКСАНДЪР И ЕЛИНСКАТА МУ СЪЩНОСТ

Първо "около" темата

-Според Херодот македонците били дорийско племе, което заселеило областта преди това основно обитавана от илири и траки, дорийското племе се варваризира смесвайки се с тях и макар да застава начело на владетелите и да заема основно място в Македония е презряно от елините и поради това македонците не са приемани за истински гърци.

-Филип на 15 години пристига в Тива и живее там като заложник 3 години запознавайки се с елинската култура, живее в дома на Епаминонд, учи се при философ-питагореец, запознава се с Пилопид и изучава елинското военно изкуство в юношеството си.

-Панелинската програма на Исократ:предлага в писмо-"прокламация" към Филип да застане начело на обединена Елада и да поведе обединени нейни войски срещу Персия и Азия. Предлага се съюз на Аргос, Спарта, Тива, Атина и Македония.

-Коринтския конгрес от 338г.пр.н.е.:във 2 точка се установява незабавен мир между всички в Елада и прекратяване на морското пиратство между полисите. На този конгрес Филип предлага за разискване най-важния за него въпрос-война срещу Персия и то общогръцка. Предлога е както той казва отмъщение за безчинствата на Ксеркс и войските му, нещо повече той предлага обединение на всички гърци и скок на Изток включително религиозна война. Филип е провъзгласен и гласуван за върховен главнокомандващ на Елада (с изкл. на Спарта) и то с неограничени пълномощия във воденето на войските.

ДОТУК

1.МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СА НАРЕЧЕНИ НЕГЪРЦИ, А СА "КВАЛИФИЦИРАНИ" КАТО "НЕЧИСТИ" ТАКИВА.

2.ФИЛИП РАСТЕ В ЕЛИНСКА СРЕДА, ВЪЗХИЩАВА СЕ И ДОРИ СЕ ОПИТВА ДА НАЛОЖИ ГРЪЦКИ ЕЗИК В ДВОРА СИ, ЕЛИНСКА КУЛТУРА СЪЩО.

3.СТРЕМЕЖА М Е ДА ОБЕДИНИ ЕЛАДА, ДА ОБЕДИНИ ВОЙСКИТЕ И, ДА ПОВЕДЕ ВОЙНА СРЕЩУ ПЕРСИЯ И ТО С ЯСНОТО СЪЗНАНИЕ, ЧЕ ТОВА Е ВОЙНА НА ВСИЧКИ ЕЛИНИ СРЕЩУ АЗИЯ.

...

- За хетайрите, за царската ила, за охраната в ежедневния живот-отряда агема няма да пиша, няма да се разпростирам и върху фалангата, за нея схеми, разсъждения, варианти са писани и може да се набере цяла книга или поне есе, ще се огранича в някои детайли:

- Някои предполагат, че фалангата за първи път е ползвана в Елада от Федон ок. 675г.пр.н.е., за гърците това е било „иновация”, но се предполага, че преди това тя-фалангата е създадена в Азия-на една от шумерските стени в Лагаш има изобразена фаланга и то ок. 3 000 г.пр.н.е. Македонците обаче заимстват фалангистите от гръцката фаланга и тежката пехота хоплити-за тях също има писани книги, вероятно само за легиона и неговите формации има повече графомани.

- Еней Тактик описва, че Филип в 341г.пр.н.е. ползва катапулти и подвижни обсадни кули според Диодор на височина 36 метра при обсадата на Перинф. Каташпултите македонците отново научават от елините, а не от траките. За обсадното и „инженерно” искуство на гърците имам 3 книги само за това специализирани, с примери и обсади коя от коя „по-чудновати”, едва ли някой ще ми предложи примери на тракийски войски в онова време, които въобще да се доближават до обсадния парк, „техника” и приьоми на елините-Филип обаче е имал такъв обсаден парк, а по-нататък ще напиша какво прави самия Александър и то срещу скитите.

- Полисите на коринтския съюз предосатяват в армията на Филип 7000 хоплити въоръжени по гръцки образец и 5000 гръцки наемници-хоплити и пелтасти, самия Филип набира и критски стрелци, които за времето си едва ли са имали равни в Елада.

Филип също така по елински образец и почин построява флот от леки галери-екипажите им са предимно от кипърци и финикийци, не от траки.

ИЗВОДИ

1.АКО ПИША ЗА ИЗВЕСТНИТЕ „НЕЩА” КАТО КОЛКО ГРЪЦКА Е ФАЛАНГАТА В МАКЕДОНСКАТА АРМИЯ ЧАСОВЕ НЯМА ДА СТИГНАТ.

2.ЗАТОВА ПОСОЧИХ НЯКОИ МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТИ-РАЗЛИКАТА В ОБСАДНАТА ТЕХНИКА КАКВАТО ТРАКИТЕ НЯМАТ РАВНОСТОЙНА НА ЕЛИНСКАТА И МАКЕДОНСКАТА.

3.ФЛОТЪТ, КОЙТО Е ПО ЕЛИНСКИ „ОБРАЗ И ПОДОБИЕ”

4.НАЕМНИЦИТЕ И ТО В ХИЛЯДИ БИЛИ ТЕ ГРЪЦКИ ХОПЛИТИ, КРИТЯНИ ИЛИ КИПЪРЦИ...ДОРИ ФИНИКИЙЦИ, ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ НЕ И ТРАКИ.

.......

За самия него:

- В детството си Александър първо е „поверен” на дойката си Ланика, после на Леонид-родтсвеник на Олимпиада-майка му, впоследствие на Лизимах от Аркания, който е ласкаел Филип наричайки го Пелей, себе си-учителя Феникс , а Александър логично Ахил, както е в Илиада. Впрочем образите с които е расъл Александър са отново елински епос-Илиада. 13 годишен Александър е даден на Аристотел, чийто баща Никомах е бил преди години лекар в двора на бащата на Филип-Аминта II, оттам Филип се запознава с Аристотел-знаменития ученик на Платон. Започва растежа и оформянаето на Александър тъочно в юношеството сред гърци и в елинска среда и култура...

- Аристотел подарява на Александър „Илиада”, която и точно тази от учителя си той носи със себе си във всеки поход по света. Нещо повече-по-късно Александър поръчва на Харпал да го снабди с още елински книги-не тракийски разбира се, а именно:

Книги на Филист, трагедиите на Еврипид, Софокъл, Есхил, поемите на Телест и Филоксен-елини, не други!

- Като хлапак обаче Александър започва да мрази персите и да има една мечта-победата над Персийската империя и завладяването на целия (тогава познат) свят. Любопитни детайли като това, че е бил бжърз бегач и са му предложили да участва в олимпийски игри на което отговорил-съгласен съм, но мои съперници трябва да са само царски синове, или това че в живота си се е женил 2 ПЪТИ, но вероятно е обичал само 2 жени-майка си и дойката, не друга. Да спомена също, че никъде не е упоменато, че е бил хомоксексуален или бисексуален!!! Никъде от негов близък до ежедневието му съвременник! Подобни детайли нямат отношение към темата и спирам дотук с тях.

- За елините „около” него:много голям брой гръцки инженери и строители на обсадна техника, тесалиеца Диадес, който превзема Тир за Александър, архитекта Дейнократ, който „проектира” първата Александрия и останалата до днес, Аристобул-историк, географ и архитект, Евмен от Кардия-водил „канцеларията” и ежедневните походни записи, есететсвоизпиталя Филип от Акаркания...голяма група математици пресмятащи пътища, изминати разстояния итн-елини!

ИЗВОДИ

1.АЛЕКСАНДЪР ИЗРАСТВА СРЕД ГЪРЦИ, ВЪЗХИЩАВА СЕ ОТ ГЪРЦИ И КАТО ГРЪК МРАЗИ ПЕРСИТЕ.

2.В ПОХОДИТЕ МУ ГО СЪПЪТСТВА ЕЛИНСКАТА КУЛТУРА КАТО ЛИТЕРАТУРА, КОЯТО ТОЙ САМ ИЗБИРА, НЕ КАТО ДЕМОНСТРАЦИЯ, А ЛИЧЕН ВЪТРЕШЕН ИЗБОР И ПОТРЕБНОСТ НА ЧОВЕКА, НЕ ЦАРЯ.

3.ОКОЛО НЕГО СА ПОЧТИ САМО ЕЛИНИ-УЧЕНИ И ТВОРЦИ, ТОВА КОЕТО ИСКА ДА ОСТАВИ СЛЕД СЕБЕ СИ КАТО СЛАВА И ЗНАНИЕ Е ПРЕДНАЗНАЧЕНО ТОЧНО ЗА ЕЛИНСКИЯ СВЯТ...
цитирай
34. germantiger - 7
28.10.2015 17:03
Всичко това ве коментара ми 6 гърцко лие

ПИТАМ ГРЪЦКО ЛИ Е ИЛИ ТРАКИЙСКО?

На това някой цитат от Спароток или Уебър или Вебер или Ванга?

Аз капитулирам просто не знам... как въобще е възможно човек така да не вижда гредата в своерто око и да сочи сламките в чуждото?!

И пак казвам - македонците не са гърци, но не са траки

Те са повече гърци по стремеж, възапитание, приобщеност

Вероятно етнически македонците са смес от гърци и траки във времената на "зараждането" им, възможно е и друго, но това аз не знам и може би никога няма да узнаем поради ограничеността на изворите и далечината от нас на онова време...

Допускам и да са "повече" траки, но какво значи повече - като състав ли, кога, въобще...
цитирай
35. leonleonovpom2 - Германтигър, не знам какъв е стремежът на Филип!
28.10.2015 22:41
Наистина!
Ако е бил да обедини Елада, защо така яростно се противопоставят елините?
Защото изпадат в смешното положение ли, един варварин да свърши това, което те не са успели! Ами къде отива цялото им величие?!

По- скоро мога да кажа каква е целта на Александър Даже няма да я кажа, ще посоча пример
Когато изправили един пират пред него, пиратът му задал въпрос, на който сам отговорил
Попитал го, знае ли каква е разликата между двамата?
Учуден на неочаквания въпрос, Александър повдигнал рамене
Отговорът бил - мащабът!

Не само Александър или Филип , всички завоеватели намират благовидни предлози, да оправдаят нашествието си

Да и самите гърци , за оправдание изтъкват, че ги е обединил, защото е грък

Това прилича, когато нямаш и грош в джоба, някой милиардер- български, да ти го напълни с няколко милиона, или да си подели имането с тебе Ако мисли като Филип, както му се приписва!

Приятна вечер!
цитирай
36. didanov - много информация за асимилиране тигре
29.10.2015 00:22
този път ще бъда лаконичен като спартанец:)
глупаво е да се отрича ролята на гръцката култура и влияние във всички области по това време - факт е че всичко елинско тогава е във възход
но неразумно е да се отрича тракийския принос в походите и победите на Александър, признат от самите елински източници
още повече, че за мен старогръцката култура се явява продължител и директен приемник на високо развитата тракийска такава - богове, митологии, философии, астрономии и т.н. - елините ги доразвиват както македонците гръцката фаланга и ги пренасят на едно друго ниво.
друга основна разлика между македонци и елини е липсата на държавност и силна централизация у вторите. Трябвало е някой Македон да ги "обедини", което де факто продължава доста кратко време. Държавността пък е една косвена прилика на македоните с траките и българите.
Както сам казваш за теб е по-важно какъв е по дух Александър, а не по произход - може би това би това трябвало да вземем със себе си от онази епоха - това, което те прави велик не е толкова произхода, колкото духа и волята. Или както казваха спартанските майки изпращащи синовете си на война - посочвали им щита и заричали "С него или на него" т.е. няма трето положение.лека вечер
цитирай
37. germantiger - Към диданов
29.10.2015 12:55
Никой не отрича тракийското участие в походите на Александър или поне аз не го правя и никога няма да го направя!

Някои от вас според "степента" намеквате, манипулирате или превръщате Александър в тракиец, какъвто той не е. Ако някой го превърне в "чист" грък също ще реагирам моментално.

Траките нямат философия сравнима в селинската, ако иде реч до "философия на живеене", то това е много свободно, претенциозно, но често празно от сериозен и конкретен смисъл "понятие" и разбиране.

Не, няма рпоилика в държавността на македони и траки, зщаото траките не успяват да създадат доминираща държава нито имат политология, социология и демокрация или "тирани" от величина на гръцките и македонските

За част от Пантеона богове и митове си прав - има тракийски заемки и това аз с времето научих първо в блог.бг, после и попроверих!
цитирай
38. leonleonovpom2 - Да, няма отговор!
29.10.2015 12:56
Какво е станало с древните македонци, та на тяхното място са съвременните?????
И те са обект на присмех заради "македонизма", съвременните македонци
И има еквивалент за нас-смешният "тракедонизъм"?!

Но в същото време гърците са наследници на древна Елада и се пънат да са и на древна Македония И не са еладонисти, за успокоение на разни противници, на разни"донисти"
И срещат яростна н, не съпротива, подкрепа и от тук?!
Не, това е нормално, да се търси приемственост между античност и съвремие, не да си присаден , като кукувица на чуждо гнездо!

НЕНОРМАЛНОТО е да се отрича и отхвърля тази приемственост
Който разбрал, разбрал, който не, негова работа и бог да му е на омощ!
цитирай
39. leonleonovpom2 - Ами ето, германтигър!
29.10.2015 13:18
Аристотелис мисля, че точно това твърди
Траките не са диваци
Всепризнати добри войници и стрелци са, най - висша еманация на това им качество е Спартак! Безспорен, всепризнат!
Блестящи ювелири, строители, по всичко личи и астрономи
Има силно преувеличение в могъществото НА ДРЕВНИТЕ ЕЛИНИ!
Ами траките присъстват и са водещи в тъй- нареченото колонизирано наше чЕРНОМОРИ
нАЛИЧИЕТО НА ЕМПОРИОНИ В ТАЗИ ОБЛАСТ СЕ ПРИЕМА ЗА КОЛОНИЗАЦИЯ
ЗА МЕН ТРАКИ Е ЕЛИНИ В ДРЕВНОСТТА ЖИВЕЯТ В СЪДРУЖИЕ И ИМАТ ОБЩИ ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ ПОНЯКОГА СЕ И БИЯТ, КОЕТО Е НОРМАЛНО , НО ГЪРЦИТЕ СА УМНИ, ДА НЕ ПРЕДИЗВИКВАТ ПО- СИЛЕН ОТ ТЯХ
а ТОВА ЗА СИЛАТА ИМ ,НЕ ГО КАЗВАМ АЗ, ОКЩЕ ХЕРОДОТ ГО Е КАЗАЛ!

ПРИЯТЕН ДЕН!
цитирай
40. istinazavas - Istinata za Vasil levski
29.10.2015 14:01
http://istinazavas.blog/history/2015/10/29/istinata-za-vasil-levski.1403142

Tuk e golata istina za taka narecheniq geroi vasil levski
цитирай
41. leonleonovpom2 - Пуснах коментар № 40
29.10.2015 21:55
Не защото ме интересува голата истина за Левски!
Даже няма и да я прочета
Защото ще оскверня паметта на прадядо ми!
Сега, в условията на обръщане на нещата, когато герои са мутрите- на италиански -наглите, нормално е за тях, герой като Левски да е гола вОда?!
Да се правят опити за изхвърляне на Ботев и Вазов от училищата и разни булевардни драскачи и копи пейст"автори" да излизат на преден план!
Какво повече?!
цитирай
42. iuliuscaesar - какво е заставило АЛ. Македонски да ...
29.10.2015 22:58
didanov написа:
какво е заставило АЛ. Македонски да накара войниците си, именно да се оженят за 10 000 хиляди балхарки§бактрийки? Не е ли именно знанието му за общият корен, език и произход на бактрийците(българите?) с македонците(трако-българите?). ако искаше само да застави войниците си да остант там, можеше да ги ожени за 10 000 хиляди наложници на персисйияи шах например, но не - имало е една по-сериозна причина, дали не е повторно СРОДЯВАНЕ, на напусналите родните балкански земи тракийци-българи? дали не Роксана да е отворила очите на Александър, показвайки му древни книги с техния прозиход - каква по-хубава причина да се сплоти оргомната му империя?поздрави





пътувах и за това едва сега мога да се включа.
Разбира се това твърдение е съвършено невярно. никакъв брак не е имало между 10 000 македонци и някакви бактрийки. може ли някак да го докажеш, ти или Леон? ще съм много благодарен...
цитирай
43. iuliuscaesar - "Река Танаис отделя бактр...
29.10.2015 23:02
"Река Танаис отделя бактрианите от скитите, които се наричат европейски. Тя служи и като граница между Азия и Европа."

Извора ни дава сведения за преселение от района на Бактрия към Кавказ. За кой народ става въпрос- не е трудно да се сетите... Очевидно е, че тези Бактриани са българите, като написаното е в една от последните глави на историята му, и се счита за написано спрямо събитията от актуалната за него епоха. С този извор, Курций доказва че някъде около I век, вече е имало една първа вълна българи заселена в земите източно от Танаис, които българите преминават, според легендарното известие на Прокопий, едва век по-късно. Не може да има никакво съмнение че в случая се говори за българска миграция към Европа, и въпросните Бактриани са не други а българите. Разбира се, този извор никога не се вземаше в предвид у родната история, поради схващането, че Бактриици и българи нямат нищо общо, което очевидно е пагубно.



изворът, разбира се, не ни дава нищо подобно. това с преселението и българите си е чисто твоя интерпретация. освен това ако познаваше поне малко античната география щеше да знаеш че доста антични автори бъркат Сърдаря с Дон и наименуват Сърдаря като Танаис, защото са мислили, че като са срещнали македонците скити значи са стигнали до Дон, която по едно време е източна граница на скития. запример когато александър стига до Инд всички са убедени, че са стигнали до Нил защото видяли крокодили. та такива ти ми работи за познанията на античните географи.
цитирай
44. iuliuscaesar - а коментар 25 е такава боза, че не си ...
29.10.2015 23:09
а коментар 25 е такава боза, че не си заслужава да се коментира
цитирай
45. iuliuscaesar - 26 също е боза - май от Добрев?
29.10.2015 23:11
26 също е боза - май от Добрев?
цитирай
46. iuliuscaesar - този път ще бъда лаконичен като с...
29.10.2015 23:16
didanov написа:
този път ще бъда лаконичен като спартанец:)
глупаво е да се отрича ролята на гръцката култура и влияние във всички области по това време - факт е че всичко елинско тогава е във възход
но неразумно е да се отрича тракийския принос в походите и победите на Александър, признат от самите елински източници
още повече, че за мен старогръцката култура се явява продължител и директен приемник на високо развитата тракийска такава - богове, митологии, философии, астрономии и т.н. - елините ги доразвиват както македонците гръцката фаланга и ги пренасят на едно друго ниво.
друга основна разлика между македонци и елини е липсата на държавност и силна централизация у вторите. Трябвало е някой Македон да ги "обедини", което де факто продължава доста кратко време. Държавността пък е една косвена прилика на македоните с траките и българите.
Както сам казваш за теб е по-важно какъв е по дух Александър, а не по произход - може би това би това трябвало да вземем със себе си от онази епоха - това, което те прави велик не е толкова произхода, колкото духа и волята. Или както казваха спартанските майки изпращащи синовете си на война - посочвали им щита и заричали "С него или на него" т.е. няма трето положение.лека вечер





би ли уточнил какъв е тракийският принос в победите на Александър??? много ще ми е интересно. знаеш ли нещо по въпроса и само така ги хвърляме???

старогръцката култура се явява директен продължител или приемник на тракийската??? очевидно нищо не знаеш нито за старогръцката, нито за тракийската култура. а би ли ми обяснил колко тракийски богеве са откраднали гърците и как реши че боговете са тракийски??? и къде за първи път се споменават въпросните богове??? и пише ли някъде че са тракийски там където за първи път се споменават???
цитирай
47. iuliuscaesar - друга основна разлика между мак...
29.10.2015 23:18
друга основна разлика между македонци и елини е липсата на държавност и силна централизация у вторите. Трябвало е някой Македон да ги "обедини", което де факто продължава доста кратко време. Държавността пък е една косвена прилика на македоните с траките и българите.



гърците имат липса на държавност??? че полисът не е ли държава??? и защо си мислиш че македонската и тракийската държавност имат нещо общо??? би ли ми го посочил, освен това че имат по един цар. че те и спартанците имат царе и са централизирани. че то и други гърци имат царе...
цитирай
48. iuliuscaesar - това е от постинга на Леон: П...
29.10.2015 23:24
това е от постинга на Леон:

Преди няколко дни в библиотеката, докато чаках търсената книна, погледат ми случайно попадна на разтворена книга със заглавие-История на келтите
Попрегледах я с любопитство и заради спор в известен смисъл с Германтигър
Няма да я описвам подробно, общо взето описваше се това, че келтите идват тук Как от запад, поради пренаселение се налага да се разселват и стигат до нашите земи !Това твърди и Германтигър и е логично!

След това, по неизяснени причини, образно казано, стягат си куфарите и поемат обратния път Това е разтеглено във времето, разбира се
Като отнасят например гайдата оттук и кръщават на Хеброс река в Испания-Ебро И доста други топоними има взети оттук



не знам какво си чел, но келтите не се връщат обратно, а продължават към Мала Азия. това за река Ебро е спекулация. във всеки случай тя се споменава преди изселването на келтите в Мала Азия от Тракия. вероятно и доста преди това но не ми се рови.
цитирай
49. iuliuscaesar - Има и други индикатори Сватбите на ...
29.10.2015 23:26
Има и други индикатори Сватбите на Александър за красивата Роксана и още на 10 хиляди негови войници в Согдия! Мощните коне, с които те, согдите разполагали За същите коне се говори, че ги имали само Българите - по - късно



тук твърдиш че е в Согдиана, а в коментар, че е в Бактрия. уточни си версията. всъщност и двете не са верни.
цитирай
50. iuliuscaesar - Но дали Българите са траки или не, ...
29.10.2015 23:28
Но дали Българите са траки или не, има един много странен факт, за който малко се знае

Другият велик император от древността, Константин Велики е оставил един документ, за който знам от сигурен източник, че се съхранява във Ватикана
За Константин Велики се знае, че е роден в Ниш, че е влюбен в София / Сердика тогава, на тракийското племе носи името-серди! Някои твърдят, че е келтско Това само показва близостта между траки и келти/, че често казва, че Сердика е неговият Рим! Построява огромен дворец в нея и има намерения, наистина да я направи столица!

По стратегически съобажения се спира на Византион Но независимо от това, той всяка година идва на почивка в Сердика и прекарва доста време в нея
Та запазен е документ от него, императорът, в който е записано ,че при пристигането си в Сердика, той е поканил в двореца ,внимание- ВИДНИ БЪЛГАРИ и някои чужденци!?
Следователно, след като останалите, небългарите се определят за чужденци, то Българите, за неудоволствие на поддържащите" дошляшкият" им произход са - МЕСТНИ!



ЗА произхода на Константин виж моя постинг втори поред от долу нагоре. чел си го вече.
относно българите и Константин - разбира се такова сведения няма, то съществува само в главата на Ганчо Ценов. Би ли ми цитирал къде мога да намеря пасажа за българите и Константин??? ще ми е много интересно
цитирай
51. iuliuscaesar - Има и карта на Свети Йероним, малко ...
29.10.2015 23:30
Има и карта на Свети Йероним, малко по-късна наистина, но на нея също е посочена провинция България, пак на нашите земи
Е, добре, да видим какви хора биха могли да живеят на нашите земи тогава!?
Категорично не може да са така наречените славяни, тяхното нашествие е доста по- късно според историята
Остава да са тракийските, както казват някои, загубили идентичност поради римско гражданство племена Това обаче е несериозно, защото такова гражданство са получили с конституцията на Каракала и всички свободни мъже в цялата Римска империя И етносите не са изчезнали!
Та Българите ги има по нашите земи, три века и половина преди Аспарух, по Константиново време
Поканил Българи и чужденци Кои са чужденците, траките ли?



разбира се последното ти заключение почива на маниполацията или невежеството на Ценов. Не си виновен. картата на Йероним разбира се е много късен препис с осъвременителна добавка, което е често срещано. и това е дъвкано хиляда пъти. имената на провинциите от това време са много добре известни и никъде няма българия.
цитирай
52. leonleonovpom2 - Казал съм къде може да се намери, ...
30.10.2015 10:31
Казал съм къде може да се намери ,Юлий!
Във Ватикана Отиваш и го намираш И други хора знаят за него
А имаи ли някакво обяснение за странната любов на Константин към Сердика Познаваш го много добре, би трябвало да имаш!
цитирай
53. leonleonovpom2 - Ни най-малко не съм убеден
30.10.2015 10:36
Невежи и манипУлатори са днешните професори, защото са и партийни, но не и от поколението на Ценов, имащ диплом, знаеш от къде!
Сега , ако е неудобен за мисията, която вече е прозрачна и за слепите, това е друг въпрос

Направи ми един списък на правилните и удобните естествено автори , номерирай ги по важност и значимост и ми го прати Да знам и да съм правилно ориентиран във вярната посока
Аз, за разлика от тебе, ще ти дам адрес!
цитирай
54. leonleonovpom2 - Сега, ти сам казваш, че античната ...
30.10.2015 10:43
Сега, ти сам казваш, че античната география е доста объркана, искаш на тази база аз да съм точен Едно е сигурно, че согдите са живели на територията на днешен Узбекистан, а Бактрите -в Афтанистан държавното устройство също не е много ясно, изглежда согдите са част от Бактрия
Прегледай книгата за световните цивилизации, дал съм и данните в следваЩия постинг, за да си изясниш нещата със сваТбите и сексуалността на Александър!
За согди и бактри- също, доколкото това е възможно!
цитирай
55. leonleonovpom2 - Относно географията, имаш право Донякъде
30.10.2015 10:47
Защото в този район тя е претърпяла големи промени, търпи и сега
Там са били плодородни долини тогава, сега са пустини Черно и Каспииско , а вероятно и присъхналото Аралско море са били свързани Амударя също си е сменила коритото
И така нататък....
цитирай
56. leonleonovpom2 - Относно авторите и тук ще го напиша!
30.10.2015 10:56
Направи ми подробен списък на правилните, партийтни и така нататък автори и ми го изпрати на адрес
да не изпадам в заблуди и грешки относно правилността им най-вече
А и от съвременна идеологическа линия, това да не пропусна
А бе, правилни , одобрени от разни управления автори, удобни и полезни за гърците
А, чакай ти си специалист по антична история
казваш че днешните гърци били ония гърци-античните де
И баш грък сред тях е МАКЕДОНЕЦЪТ Александър
Знаеш ли ,от днешна гледна точка и поведение на днешните гърци, категорично мога да кажа причината за похода на Александър, античния грък
Той е отишъл в Бактрия, защото е теглил милиарден заем от там
Отишъл , като истински грък- да му го опростят!
цитирай
57. leonleonovpom2 - Пущам ти останалите коментари
30.10.2015 10:58
Но няма да коментирам
Няма смисъл да се спори с пристрастно убеден човек!
съгласен си, нали?
цитирай
58. germantiger - ...
30.10.2015 11:11
40. istinazavas - Istinata za Vasil levski
29.10 14:01
http://istinazavas/history/2015/10/29/istinata-za-vasil-levski.1403142

Tuk e golata istina za taka narecheniq geroi vasil levski

...

Голата истина за ислама с малка буква къде е - мирише ли на чорапи в джамията манаф?
цитирай
59. iuliuscaesar - виж леоне, не се сърди. аз ти задавам ...
30.10.2015 11:38
виж леоне, не се сърди. аз ти задавам конкретни въпроси, или по-скоро правя забелжки по написаното от теб, защото е пълно с неточности и подвеждаш читателите. нищо повече.

Не е имало 10 000 сватби в Бактрия и Согдиана. няма сведения Александър да е бил хомосексуалист. няма общо между македонската и тракийската държавност, нито между погребалните им обичаи. политиката на Александър към Бактрия не е била мирна, а е около тригодишна война. нищожен процент (под един) учени търсят нещо тракийско в македонците и т.нат.

не знам защо го приемаш толкова лично, просто това са неточности, които е редно да се отстранят. това мисля е и в твоя полза. макар че е неприятно да те критикуват толкова сурово, както може би изглежда от страни. не съм гръкоман както често твърдиш, просто това са фактите.

относно ценов, не ме пращай във ватикана. просто кажи кой автор цитира той, че по времето на константин велики е имало българи на юг от Дунав, а аз ще ти докажа, че това не е вярно. не е толкова трудно все си го прочел от някъде, за да го напишеш. само ми цитирай античния автор и ако може номерацията след това и издание ако ги е дал Ценов. ако е карал през просото поне античния автор ми дай и ще видиш колко далеч от истината е това.

разбери ме аз съм длъжен да реагирам, защото някой незапознат ще ти прочете постинга и ще си каже: я виж имало българи тук по времето на Константин Велики, Александър е водил мирна политика в Бактрия и неговите воини са се женили там и т.нат., което не е вярно. трябва да има коректив.
цитирай
60. leonleonovpom2 - Писах ти Юлий!
30.10.2015 11:45
Къде е писано за Александър и за отклоненията му
Нямам неточности там, за сватбата, за поведението му, за загубените битки Казал съм второстепенни, което значи, че не той лично е водил армията
Бил съм точен в цитатите, затова реагирам така Това е книгата ива и за Иран от Ив Портер, но там няма такива подробности По скоро оттам черпя данни за Развитието на бактрийско-македонстата империя И други книги има за древни цивилизации, където е описан Алексанкър, сватбите му и така нататък
цитирай
61. iuliuscaesar - не е точно така Леоне, но те разбирам ...
30.10.2015 12:57
не е точно така Леоне, но те разбирам защото не си специалист и лесно можеш да се подведеш.

Запомни едно: никъде, в никой исторически документ не е казано, че Александър е имал хомосексуални връзки с когото и да било. има съмнения, че той е имал връзка с Хефестион (повечето съвременни автори приемат че е така), но никъде директно не е казано това нещо. при това тук не става въпрос за цензура, тъй като по това време това не е проблем. Смята се че е имал и връзка с евнуха Багоас, но все пак тук става въпрос за евнух.

за битките приемам обяснението, но като цяло мога да отбележа, че Александър е участвал в десетки и дори стотици второстепенни битки. оттам дойде и объркването.

книгата не ми е позната, но познавам всички извори за Александър. засега обаче ще се въздържа да разкривам случая със сватбите, но не е така както ти твърдиш
цитирай
62. leonleonovpom2 - За Константин Велики
30.10.2015 13:14
С написаното в документа разполагат хора и то скоро ще стане публично достояние, ако и вече не е станало
Така, че имай търпение
За бактрия прочети в двата източника-
Иранците - Историята на един народ и също Световните цивилизации и тогава ще се позамислиш
Също за това войни ли е водил там Александър или нещо друго
На стр. 221 от книгата Световните цивилизации, том първи, с първи автор Филип Лий Ралф е записано/ чети внимателно/:
" Като се придържал към тази политика самият Александър се оженил за бактрийската принцеса Роксана/ ЛИЧНИТЕ МУ КАЧЕСТВА БИЛИ ХОМОСЕКСУАЛНИ/ и разчупил питка хляб с младоженката в деня на сватбата, в знак на уважение към местните нрави"
Така, всичко е както съм го написал! За Бактрия, за сватбата, за хомосексуалността
Теб какво те притеснява хомосексуалността Много велики хора са такива мога да ти спретна и по - голям списък с тях , от този на преписващите един от друг автори

Благодаря ти, че ме превключи с цитатите към научна вълна, от което съзнателно бягам
цитирай
63. leonleonovpom2 - Специалисти и истини много, Юлий!
30.10.2015 13:23
Какво значи специалист- че има диплома ли?
Познавам много такива специалисти!
Само ,че ти се мериш по-високо
Оспорваш написаното от авторитетен английски колектив
Е, какво да споря с тебе? Какъв специалист трябва да бъда, за да се реши проблема с Александър дали е или не е хомосексуалист
Но щом ти не знаеш ,че има такива наклонности, това е сигурен знак, че не е
Повечето "специалисти" така разсъждават
Не бързай с коментари, защото е възможно известно време да не се занимавам с одобряването им, поради друга работа
цитирай
64. zaw12929 - Поздравления: не съм историк, но ...
30.10.2015 18:43
Поздравления: не съм историк, но постингите ви правят за мен историята вълнуващо четиво.
Сигурно е за едно изречение се ровите из много източници, а ние го научаваме наготово... Благодаря!
цитирай
65. iuliuscaesar - не знам кога ще го одобриш този ко...
30.10.2015 18:52
не знам кога ще го одобриш този коментар, но пак твърдя, че няма източник в който да се твърди, че е имал хомосексуална връзка. трябва да цитираш не какво е казъл някакъв англичанин, колкото и голям учен да е той, а какво казват античните автори. а античните автори не казват нищо такова. Да оспорвам това изказване на авторитетния английски колектив. александър може да е бил всякакъв, но няма данни за това. най-лесното е да видиш авторът на статията на кой античен автор се позовава и въпроса ще се разреши. ако няма бележки и позовавания на антични автори, толкова е авторитетен колективът.

Ако си забелязал аз почти никога не споменавам и не се позовавам на съвременни автори защото така се изкривява казаното от извора, то е пречупено през призмата на съвременния автор. ако искаш да спориш на ниво ще трябва да ползваш извори и да ги дискутираме. другото е вятър работа.

относно сватбата с роксана: едно е да говориш за неговата сватба, друго е да говориш за 10 000 сватби. десетте хиляди сватби не са нито в бактрия нито в согдиана.
цитирай
66. leonleonovpom2 - Благодаря ти,zaw!
30.10.2015 21:41
Не съм се замислял, но вероятно е така
Особено за историята на Рим, в периода, когато е владеел нашите земи , съм преравял всички попаднали ми източници
Няма как, за да напишеш нещо, трябва да огледаш нещата отвсякъде!

Приятна вечер ти желая!
цитирай
67. leonleonovpom2 - Юлий, смятам, че се разбахме!
30.10.2015 21:53
Нямаме някакви коренно противоположни мнения
Уточнявам, имал такива наклонности, така е написано, което е по различно от демонстрация на хомосексуалност
В службата имах такъв случай с един колега
Трябваше ми спешно, по служба разбира се и няколко пъти го търсих в кабинета му
Отговаряха ми по странен начин, че бил на водните блокове Отначало не обърнах внимание, но като се повтори и потрети, плюс странните физиономии, попитах какво прави на Водните блокове, реално работа няма там
Веднага колежката му през смях изстреля, че ходел да се подмива
Да, правеше впечатление с чупките в раменете, с мекия говор на хомосексуалист, но дали е бил такъв, никой не е доказал!
Та така стоят нещата!
цитирай
68. germantiger - ...
30.10.2015 22:33
Аз също съм чел категоричното заявление, че АЛЕКСАНДЪР В НИТО ЕДИЙН ИЗВОР НЕ Е СОЧЕН КАТО ХОМОСЕКСУАЛЕН ИЛИ БИСЕКСУАЛЕН, макар второто с оглед на нравите в онова време да е било възможно.

Аз ще повторя написаното от юлий - никъде изворово Александър не е сочен за хомосексуален, макар лично аз да не съм чел изворите в оригинал, то от всички тук никой не ги е чел впрочем в оригинал.

Това впрчем за мен нямя значение, защото той е титаничен военен лидер и за това примерно аз съм му фен както и на редица други

Александър Ханибал, Сципион африкански, Сула, ГЮ Цезар, Устаф Адолф, Карл 12, Ернан Кортес, Франсиско Писсарро, Фридрих Велики, Александър Суворов, Наполеон 1, Хелмут фон Мотке (старши), и плеяда от световните войни
цитирай
69. iuliuscaesar - съгласен. между другото ако питаш ...
30.10.2015 22:58
съгласен. между другото ако питаш 10 души вероятно 10 ще ти кажат че е бил такъв. само хората които познават нещата по детайлно са наясно, че няма източници. но като цяло това са маловажни неща, за които не си струва да се караме.

като цяло винаги съм чел с интерес житейските истории които разказваш.
цитирай
70. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
31.10.2015 16:10
Всъщност , същото се говори и за Цезар по късно
при триумфите му войниците викали и предупреждавали мъжете да пазят жените си от похотливия плешивец и вече по памет, че той бил приятел на всички жвни и приятелка на всички мъже
Той вървял, слушал и се подхилвал Това не се считало за обида, напротив издигало авторитета му Явно е било и дирижирано
Приятен ден!
цитирай
71. leonleonovpom2 - Прав си, Юлий!
31.10.2015 16:19
Нямам претенции да съм изучавал детайлно Александър Македонски Не съм се ровил из антични автори, въпреки ,че написаното от съвременните все пак е на база техни писания
Благодаря ти за оценката от последния коментар , в края му!
Приятен ден!
цитирай
72. germantiger - ...
31.10.2015 19:44
70. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
16:10
Всъщност , същото се говори и за Цезар по късно
при триумфите му войниците викали и предупреждавали мъжете да пазят жените си от похотливия плешивец и вече по памет, че той бил приятел на всички жвни и приятелка на всички мъже
Той вървял, слушал и се подхилвал Това не се считало за обида, напротив издигало авторитета му Явно е било и дирижирано
Приятен ден!

Там няма какво да се говори, учдесно знам това - то е факт при Цезар, няма спор.

Аз също не познавам детайлно изворите за Александър и епохата имам книги за неговото дело и времето му, но най-ценя такива за войната му - примерно тази на Фуллър.
цитирай
73. didanov - В заключение: отдавна е изяснено, ...
31.10.2015 23:55
В заключение: отдавна е изяснено, че не съществува един-единствен модел, а множество образи и представи за Александър, тъй като всеки историк или всеки, който сериозно се интересува от темата, си изгражда представа за Александър според своите разбирания. Но целият този процес по преосмисляне и възприемане на образите на Александър, до голяма степен подчинен на логиката, в никакъв случай не е прост или праволинеен, както ни подсказва традицията в западната литература посредством една от причисляваните към тази литература творби, посветени на темата за славата на Александър. Неин автор е американският поет Робърт Лоуел, а творбата му се нарича „Смъртта на Александър“ (публикувана в стихосбирката, озаглавена просто „История“):

Никой не е бил като него.
Ужасяващи са неговите престъпления,
но ако искаш да очерниш великия цар,
позамисли се преди това
колко си посредствен,
маловажен, безцветен дори;
колко малко усилия си положил
и колко слава малко си заслужил…

цитирай
74. leonleonovpom2 - Да, хубав и поучителен завършек на ...
01.11.2015 20:47
Да, хубав и поучителен завършек на темата, ДЕЛЯНЕ!

Ние по нашенски, обичаме да подлагаме , обикновено задочно, на смазваща критика превъзхождащите ни!
Което си е чист комплекс, основно на малоценност
Но истината е, че не можеш да изискваш от някой нещо, което ти самия не можеш да дадеш
Освен ако е обещал, дал е обет да го направи, декларирал е ,че може да го направи!
Приятна вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9109329
Постинги: 1345
Коментари: 29578
Гласове: 102357
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031