Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2019 20:31 - Мизите, които сега се наричат Българи
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5707 Коментари: 36 Гласове:
42


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Цитирал съм го в няколко постинга!
Думите не са мои, на Йоан Малала са ! Казани преди близо хиляда години!!
И не само той твърди това.....

През Средновековието авторите на исторически писания често използват архаично  име за Българите-освен мизи, наричат ги скити, мирмидонци......
Йоан Малала например твърди ,че мирмидонците на Ахил, а и той самият,  са Българи!?  Да, русите коси и сини очи на Ахил са повод за размисъл!  Както и теракотната плочкаот Виница- Македония с Ахил и Булгар от другата страна....

Кой са мизите?
Има две Мизии-една в Северна България и в Сърбия от поречието на Морава до Тимок и една в Мала Азия, съсед на Троада, чийто главен град е Троя ! Тракийско племе са, както и фригите!  Учените се обединяват под хипотезата ,че Малоазийските мизи са изселили се от Горна мизия-Северна България мизи-На база езикови изследвания!

Пръв Лъв Дякон нарича Българите мизи- това сведение е от 10- ти в.сл. Хр..
Фотий Тесалийски така нарича поданиците на цар Самуил! Мизи са наричани също власите! Следователно не се прави разлика между Българи и власи...

Но най- ценните сведения идват от Охридския архиепископ Димитър Хоматиан
Ето как започва той краткото житие на Климент Охридски:
" Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът знае и като Българи!"
Ще се върнем на този цитат
Той възхвалява също и Методий/ Братът на Кирил/, като го определя като учител на мизийския народ:
"Методий,известният учител на мизийския народ на благочестие и православна вяра"!

Да се върнем по- назад във времето относно мизите!
Херодот, бащата на историята, твърди ,че тевкри/ фриги/ и мизи в един момент са обединили всички траки! Че езиково мизи и фриги са родствени племена!
И тук е моментът да се припомнят думите на цар Калоян в отговор на представянето ,което правят за себе си папските легати Че идват от вечния град, градът на Еней, герой от Троянската война! Калоян ,вместо да се смали от двуметровия си ръст се изпъчва  и  отговаря, че много добре знае с кого народът му воюва в тази война!
Да, в " Илиада" се споменава ,че мизите воюват като съюзници на троянците/ фригите/
Калоян явно е просветен в произхода на Българите
" Илиада"-та  е преведена от пишещите под благословията и надзора на цар Симеон! Така ,че висшето общество е запознато с нея , а и с други истини!
Интересно, има ли следи от тези малоазийски Българи по земите им?
Естествено ,че има и то какви!
Има планина, която десет века, преди и след Османското ношествие,  се нарича България или Българска!  Има данни ,че Българите там са оказали силен отпор на нашествениците!
Какъв е езикът на мизите тогава, след като е еднакъв с този на фригите?
Ориентир може да бъдат имената на Приам-царят на Троя,, на синовете и  на дъщерите му !Колкото и да са несигурни като твърдо доказателство!
Приам, първоначално е бил Подарк Подтекстът е ясен!  Но после приел Приам!  Това на гръцки,  но на Български ще е...Прям! Няма нужда от превод!
Или синовете и дъщерите му--Милий, Хромий, Клоний, Главк, Медуса.... Нуждаят ли се от разшифровка?
Да не говорим за Еней!  Който е преведен на гръцки от Еньо-първороден означава! 
Твърде много са съвпаденията,  за да се считат за случайни?
И още нещо относно имената-Хоматиан свидетелства ,че Лихнида, сега главен град на мизите по времето на Самуил , се нарича Охрид на езика им!
Име запазено и днес, обяснявано с: Ох, рид, ох, рид! Много ридове трябва да се преодолеят ,за да се стигне до него!

И все пак, защо мизите се наричат Българи?
Мизите са отлични войници! Стана дума, че са обединили всички траки с фригите! Римляните също знаят и ценят това им качество!
И неслучайно Северна България и Поморавието стават провинция Мизия!  С тази територия до Берлинският конгрес включително се идентифицира България! Разбира се, посочва се, че в географските области Македония и Тракия също Българи живеят!

Та откъде идва името Българи?
Отличните войници- мизите, едва ли са останали незабелязани от Александър и приемниците му ! Явно голяма част са отишли до Индия с него, а  и след него! Имали са основен дял във военно и  в политическо отношение !  Посочено е в предишен постинг, че на пущунски Българин означава  герой! Те, пущуните,  ги боготворят ! И вероятно това име е прието от тях! И с него те си тръгват по обратния път..... Да ,то е донесено и разпространено от Кубратовите Българи във всички посоки!

Това е една хипотеза, при всички случаи правдоподобна!









Гласувай:
42


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Ето постингът, в който се коментира ...
03.04.2019 20:34
Ето постингът, в който се коментира Българин какво означава!
http://leonleonovpom2.blog/history/2019/02/26/pusht-da-ostanesh.1647258
цитирай
2. kvg55 - leonleonovpom2,
04.04.2019 07:59
А славяните къде са в схемата? Вярно е, че днешните мизийци повече приличат на българи, отколкото на славяни.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!-КВГ55
04.04.2019 08:37
kvg55 написа:
А славяните къде са в схемата? Вярно е, че днешните мизийци повече приличат на българи, отколкото на славяни.


Славяните?
Ще ти отговоря другояче
Хърватите смятат ,че водят произхода си от Кубратовите Българи Да ,две хипотези има, една героична и другата е тази И името им е свързано с Кубрат-Хорват-Коврат!
Те са и славяни едновременно, нали така
Следователно сме едно!
Българи и славяни! А корените им са при траките!
Но Българите дълго са отсъствали от земите си и се връщат при Великото преселение Това е разликата между славяни и Българи!

Хубав ден!
цитирай
4. dobrodan - Сега остава да затвърдим, че прадедите на Калоян, който е
04.04.2019 09:55
българин - следователно трак, са се били други траки с предводител Еней и са отишли при трети траки на Апенините. Ей това най-ми харесва в тракийската теория - играем си с хилядолетия като с пинг-понг топка и чакаме ръкопляскания. Още малко ще ви оставя, докато изкарате и негрите траки. Българин с българин не воюва - справка войната на Русия с Чечня и отказа на някои республики да участват в конфликта. И понеже не сте чак толкова нагъл като някои други люде, печелите обаждане от приятел - тези, които сега наричаме славяни, са старите венети.
цитирай
5. merlin68 - А славяните къде са в схемата? Вярно ...
04.04.2019 10:30
kvg55 написа:
А славяните къде са в схемата? Вярно е, че днешните мизийци повече приличат на българи, отколкото на славяни.


Траки, са наречените уседналите родствени племена на Балканите, докато също родствените им номадски племена на север от Черно и Азовско море са наричани скити. От 5 век, всички те започват да се наричат славяни (словени, е по-вярното), от 6 век, това ново тяхно име влиза в летописите. Според мен, името словени, означава говорещи общ език (близкородствени племена) и то се налага по време на Хунската империя, когато огромни армии се събират от всички краища на Източна Европа, а събраните в тях с удивление разбират, че говорят общ език. Търговията и събиране продоволствие за огромните армии на Атила, стимулират връзките между отдалечените части на тази огромна Източно-европейска империя, населението й все по ясно разбира, че говори езици с общ корен. А родството на тези народи също се подчертава в имперската пропаганда, целяща обединението на цяла Скития.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Добре, нещо по съществото на постинга имате ли?
04.04.2019 12:03
dobrodan написа:
българин - следователно трак, са се били други траки с предводител Еней и са отишли при трети траки на Апенините. Ей това най-ми харесва в тракийската теория - играем си с хилядолетия като с пинг-понг топка и чакаме ръкопляскания. Още малко ще ви оставя, докато изкарате и негрите траки. Българин с българин не воюва - справка войната на Русия с Чечня и отказа на някои республики да участват в конфликта. И понеже не сте чак толкова нагъл като някои други люде, печелите обаждане от приятел - тези, които сега наричаме славяни, са старите венети.


Че мизите се наричат сега Българи? Изброените автори, включително Хоматиан За планината България в Мала Азия, за живеещите Българи там?
Че мизите са войнствено племе и ,че сигурно са били с Александър? За преселението там, за Согдийската империя управлявана от македонски царе
за завръщането оттам? Че на езика на пущуните Българин значи герой! Че Българите имат държавност и армия,способна да победи всеки? Откъде такъв опит? В Европа са тъмните векове!Има подобие на държави!
Хърватите също извличат Български произход!
Имам един въпрос Как си обяснявате тази трансформация- на мястото на най-многобройния народ траките, според Херодот-пред тях са само индийците, идват също така многобройни славяни А траките изчезват?
Каква е вашата версия? Най-многолюдният народ в Европа изчезва!?
И как хърватите от български произход, са едновременно и славяни?
цитирай
7. leonleonovpom2 - здравей, Краси!
04.04.2019 12:08
merlin68 написа:
kvg55 написа:
А славяните къде са в схемата? Вярно е, че днешните мизийци повече приличат на българи, отколкото на славяни.


Траки, са наречените уседналите родствени племена на Балканите, докато също родствените им номадски племена на север от Черно и Азовско море са наричани скити. От 5 век, всички те започват да се наричат славяни (словени, е по-вярното), от 6 век, това ново тяхно име влиза в летописите. Според мен, името словени, означава говорещи общ език (близкородствени племена) и то се налага по време на Хунската империя, когато огромни армии се събират от всички краища на Източна Европа, а събраните в тях с удивление разбират, че говорят общ език. Търговията и събиране продоволствие за огромните армии на Атила, стимулират връзките между отдалечените части на тази огромна Източно-европейска империя, населението й все по ясно разбира, че говори езици с общ корен. А родството на тези народи също се подчертава в имперската пропаганда, целяща обединението на цяла Скития.


така е, съгласен съм напълно!
От блатата на Померания дошли славяни?!2 Колкото викингите от Финландия са наводнили Русия и са създали държава там, при положение ,че откъдето идват-нямат държаваА е имало Българска държава там и в първите руски влдетели тече Българска кръв!
И деца не биха повярвали на такива хубави приказки!

Хубав ден!
цитирай
8. dobrodan - За славяните
04.04.2019 13:46
leonleonovpom2 написа:
dobrodan написа:
българин - следователно трак, са се били други траки с предводител Еней и са отишли при трети траки на Апенините. Ей това най-ми харесва в тракийската теория - играем си с хилядолетия като с пинг-понг топка и чакаме ръкопляскания. Още малко ще ви оставя, докато изкарате и негрите траки. Българин с българин не воюва - справка войната на Русия с Чечня и отказа на някои республики да участват в конфликта. И понеже не сте чак толкова нагъл като някои други люде, печелите обаждане от приятел - тези, които сега наричаме славяни, са старите венети.


Че мизите се наричат сега Българи? Изброените автори, включително Хоматиан За планината България в Мала Азия, за живеещите Българи там?
Че мизите са войнствено племе и ,че сигурно са били с Александър? За преселението там, за Согдийската империя управлявана от македонски царе
за завръщането оттам? Че на езика на пущуните Българин значи герой! Че Българите имат държавност и армия,способна да победи всеки? Откъде такъв опит? В Европа са тъмните векове!Има подобие на държави!
Хърватите също извличат Български произход!
Имам един въпрос Как си обяснявате тази трансформация- на мястото на най-многобройния народ траките, според Херодот-пред тях са само индийците, идват също така многобройни славяни А траките изчезват?
Каква е вашата версия? Най-многолюдният народ в Европа изчезва!?
И как хърватите от български произход, са едновременно и славяни?



Май постингът беше с друга цел? Изведнъж българи изскокнаха чак в Афганистан, хе-хе! Сега ще се повторя - докато не прочетете и другите "ФАЛШИФИКАТИ" на НУРУТДИНОВ и не почнете да мислите, а само размятвате гърци и римляни - все такива въпроси ще задавате.
Единствен вариант за славяните остават прибалтийските републики - Литва, Латвия, Естония. Ще излязат прави учебниците, че литовският език е праславянски.
Писах за венетите. Не виждам друг вариант като етнос. Нещо е накарало (или някой) тези хора да тръгнат нагоре.
цитирай
9. dobrodan - Още за славяните
04.04.2019 14:26
И предимно на североизток. Там обаче е проветриво място - келти (калтай) - caltae на любимия латински. Лошо. Още на север. Там се развива езикът им. В това време Балканите не са обезлюдени съвсем, но и не преливат от народ. Прибалтика не е най-комфортното място на света, но е по-спокойно. Населението нараства и българите - да, българите ги приемат в държавата си като улчии - което може да бъде както "лъчисти", така и "пътуващи". Единствено сместа от гети и келти може да да даде готите. В блатата е имало не славяни, по-скоро част от народа себери, които научават праславянски - дето му казват новобалкански впоследствие - и го запазват доста чист тоя език чак до сърбите - сарбеи. Като се има предвид, че следи от славяните са намирани предимно в Североизточна и Северозападна Европа, няма да се учудя, ако някой нарочно ги е придвижил на югоизток. Самите те са описвани като твърде кротки и боязливи хора, които са пиели за кураж преди битките. Не мога да намеря пълна информация, колкото и да ровя. Така че тракийският език явно не е само един и накрая ще излезе, че нагоре и на запад е илирийски - праиталийски, а надолу се очертава някаква смесица от няколко езика. Не мога да гарантирам стопроцентова вярност на написаното дотук. Ще разчопля посоката на санскрита, ако оттам не излезе заек - просто не знам откъде. Славянски с тюрки думи и арабски придихания : тегава работа ме чака.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Изобщо не съм чел нутридинов!
04.04.2019 14:30
Май постингът беше с друга цел? Изведнъж българи изскокнаха чак в Афганистан, хе-хе! Сега ще се повторя - докато не прочетете и другите "ФАЛШИФИКАТИ" на НУРУТДИНОВ и не почнете да мислите, а само размятвате гърци и римляни - все такива въпроси ще задавате.
Единствен вариант за славяните остават прибалтийските републики - Литва, Латвия, Естония. Ще излязат прави учебниците, че литовският език е праславянски.
Писах за венетите. Не виждам друг вариант като етнос. Нещо е накарало (или някой) тези хора да тръгнат нагоре.

Вие не отговаряте на въпросите ми!
В древността оа ред причини има голямо движение на хора Александър Македонски е отишъл до Индия И не само е отитшъл и се е върнал , а е създал условия за империя там! Много хора са се изселили, от Балканите -там Войници, администратори и така нататък Повече от два века е просъществувала тази империя, заменена от Кушанската империя Тук вече се говори за Българи Българи има смисъл на герой на местния език Тези хора почват да се превнижнват към Европа,минават през Персия и Кавказ и стигат до днешна Украйна по пътя си създават държави Имат държавнически опит Оттук и объркването-От Памир ли са , от Афганистан, от Персия, Кавказ Не са оттам корените им, не са местни! В Афганистан има няколко Мадарски конника Има и хора, наричащи се Българи, много различни от местните
Та ,според вас, какво става с траките и откъде идват славяните, какви са?
Словените ,според мен, няма съмнение ,че са наследници на древните траки и скити В зависимост от промените в климата или по друга причина, сменили местообитаването си и после завърнали се, откъдето са тръгнали
Така е и с Аспаруховите Българи!
Ето хърватите, от една страна са Кубратови Българи, от друга- словени или славяни!?
цитирай
11. dobrodan - Траките няма как абсолютно да изчезнат
04.04.2019 14:37
но да сменят име и език може и то за две поколения. Масагетите са уж тракийско племе, а са описани като тюрки?! Не изчезват гените и културата. Другото, с което някой наистина може да помогне - като остави траките на мира, докато не уточним от кога до кога говорим за българи преди Малала и Хоматиан - и от кога до кога за траки - това не е малка лудница, никак - е как точно и кога точно дойдоха гърците - не тирсите, дето ги кръстихте дерзики и си чакате пешкирите по тоя случай, а другите от още по-южната част на сушата - болест ли донесоха, численост ли - та траките се претопиха в голямата си част, а ония къдрокосите си смениха културата, езика - само навиците им останаха същите.
цитирай
12. dobrodan - За словените е адски просто,
04.04.2019 14:46
както и за хърватите. Обаче имам предложение - свалете я тая книжка за Болгарите от блога ми и ясно и точно ще разберете откъде накъде словени, че и словаци; кой ги раздига няколко пъти из половин Европа и най-вече как и защо.
И да имате предвид, че скитите...не са точно траки. Голяма мешавица е било.
Има една приказка - човек може да разбере всичко, стига да знае къде да попита. Ние питаме къде ли не и кого ли не, само тия, които са ни съседи на изток не питаме. Чак е тенденциозно. Е, напоследък се попромениха нещата, за щастие.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Не знам какви тюрки са масагетите, ...
04.04.2019 15:00
Не знам какви тюрки са масагетите, при това в древността
Тюрките, истинските идват от Тюркмения и Узбекистан, когато пустините напредват-Каракум и Къзълкум Около десети век сл. Хр

Да били тюрки масагетите , ама не такива тюрки Преди да се разсъждава по въпроса ,да се уточни какви тюрки са Много лесно се доказва връзката готи- гети, а да видим какви германци ще произлезат от масагетите-тюрки!?
Основни думи в Българския- глаголи, от човешката анатомия, от животновъдството, земеделието се припокриват с латинските!? В Италия е пълно с топоними с Български произход, в Испания -също, хайде ,келтите са имали държава в нашите земи, но как се връзва всичко това?
Венетите,да, Венеция ,не е италианско името, както и на Горица, свързани са със венетите Точно това означава Венеция-град на венетите
На едно дърво може лесно да посочиш корените, клоните Но листата? Жива утопия е е да ги преброиш и опишеш
Ние търсим корените си И не е кой знае колко трудно да се открият
Местно дърво сме Има и присадки, облагородяващи, но от същия вид!
Ето ,така би могло схематично да се представи!
цитирай
14. dobrodan - Виж ти...можело значи :)
04.04.2019 15:29
Корените са ясни на всички. Масагетите са наричани масгути на другия ни език и даже са дали династия. Никой не отрича на траките българския корен. Обаче! Преди траките на Балканите бяха българите!!! Е това нещо е хубаво да се проумее!!! А не да ми се изкарват българските топоними и какво ли не само с тракийски произход!!!
Може пък поне с Вас да се разберем накрая. Безнадеждните случаи да четат хубавичко какво съм написал. И разберете го това нещо - без тюрките не можем да си напишем историята. Топонимите в Италия и Испания са български, а не на траките. И ако прочетете оная забранена и гадна мръсна туркофилска книга - а ще има и още - поне по отношение на българската история животът Ви ще стане доста по-лесен. Корените...корените според черната библия на Нурутдинов са на над 30 000 години. На мен няма защо да вярвате, разбирам. Ами поне прегледайте kreksofin blogspot com на Славян Стоянов. Твърде, твърде добре чете този човек и чете където трябва. Някой ден се надявам да му стисна ръката и дано е скоро.
Колкото до Нурутдинов - този човек заслужава три неща: орден Стара планина, почетен председател на цялата ни катедра по българска история и паметник на Витошка. Поне това.
цитирай
15. dobrodan - Не знам кои са истински тюрки и никой не знае,
04.04.2019 16:08
знам само, че езикът им е дошъл в Европа дори преди Атила. А пък след
след хунобългарската империя какво чистене е падало в езиците, майко мила...
Следите обаче остават: както сам се убедихте, мисля. Твърде много и твърде странни съвпадения са, за да смятаме, че са случайни. Много голям войвода беше пляснал в един блог тезата, че с Атила от рода Дуло нямаме нищо общо. Такива неща дори не са и смешни. Или тенденциозни, или издаващи грам непознаване съшината на материята. Сигурен съм, че е първото.
цитирай
16. dobrodan - Само още нещичко да докладвам, за Ваша информация
04.04.2019 16:35
злите езици упорито твърдят, че Атила не е ударил Рим първия път, защото папата на колене му е обяснявал, че римляни и хуни произхождат от един род. Честно, това бих искал да го видя...защото е вярно...и в двете посоки.
цитирай
17. krumbelosvet - Поздравления!!!
04.04.2019 18:28
Само две неща бих напомнил.
Охрид значи много по-вероятно Оград, подобно Огород, оградено място.
И второ, не помня кой наш цар, в писмо до папата пише "Ние сме Загорци". И наистина, винаги на север от великите планини, от Памир през Кавказ до Балкана, загорци сме за индуси, иранци, анатолийци, елини. Гар безспорно е планина (оттам и крепост). За Бул или Бо или Бу не знам.
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, ,Добродан!
04.04.2019 21:05
Засипа ме с информация
Моята теза е малко по-различна
Знае се ,че по времето на Александър , а и след него има преселение на Изток от Балканите Александър иска да създаде империя с един народ да ,жени се за согдийската принцеса Роксана В това не успява ,но много хора отиват на изток Столицата на империята -Согдиана става най-големия град на света Никой не държи сметка ,какво става с тези хора В един момент те тръгват обратно Не са афганистанци,наследници на преселници са Те създават държави по пътя си и Велика България Клон от тях идва в Мизия и създава Дунавска българия
Никой не си задава въпроса, в този тъмен период,как тези хора успяват? Отговорът е прост-имат държавнически опит! Защо ИРИ отстъпва Мизия на тях? Защото там са наясно ,че те имат права върху нея Мизия винаги се е свързвала с Българи Даже, сега ми е ясно ,защо са определили Мизия ,като страна на Българите на Берлинския конгрес не е случайно, наясно са били с историята! Но са пренебрегнали факта, че Тракия иМакедония са също Български, с Българско насерение

Ще продължа...
цитирай
19. leonleonovpom2 - Ние с присмех се отнасяме на прет...
04.04.2019 23:20
Ние с присмех се отнасяме на претенциите на македонските Българи ,че са наследници на Александър!?
Да, но има и истина в тях
Ами Буе, френски пътешественик от 19- ти век твърди ,че населението на Македония е Българско и никой не се определя за някакъв друг Но като го питат, например за Охридската крепост, известна като Самуилова, кой я е строил- казват Александър
Да, родовата памет работи Може да са минали много поколения от похода на изток, но наследниците на тези, които са били с Александър на изток, от поколение на поколение са предавали този факт Накрая са останали само името на Александър и култът към него...
цитирай
20. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!!
04.04.2019 23:35
krumbelosvet написа:
Само две неща бих напомнил.
Охрид значи много по-вероятно Оград, подобно Огород, оградено място.
И второ, не помня кой наш цар, в писмо до папата пише "Ние сме Загорци". И наистина, винаги на север от великите планини, от Памир през Кавказ до Балкана, загорци сме за индуси, иранци, анатолийци, елини. Гар безспорно е планина (оттам и крепост). За Бул или Бо или Бу не знам.


Благодаря за отзива!
Да, има и такава версия за името на Охрид, аз съм предал само тази, която местен екскурзовод е споделил с мен И двете са правдоподобни, като се има предвид Самуиловата крепост, която местните преди два века пред Ами Буе са я приписали като дело на Александър, тя е по- стойностна! За произхода на името става въпрос!
Относно Загоре То е типично Българско име- Означава -хора, живеещи зад планината
Но освен Старозагорско, считано за титулярно място и други райни са наричани така -Например Великотърновско Дори Сърбия също се е наричала Загора
Като стане дума за заторе, представяме си равнина, но не е задължително,зад планината да има равнина! Да, в Афганистан Булгар означава народ отвъд планините-Памир се има предвид
Калоян има оживена кореспонденция с папата но в писмата се определя като цар на Българите и добавено от гръцкия преводач-и на власите!
Но вероятно, когато районът около Търново се нарича Загоре, някой от царете ни да е писал ,че народът му е от загорци

Лека нощ!
цитирай
21. dobrodan - Отпочинах си, да се залавяме за работа :) Позволете, моля, цитати :)
05.04.2019 09:37
Не може да се събере всичко в един постинг. Ще видим колко ще се получат. Не се сърдете. Няма да сте на загуба. И така:
Българският род е най-древният на Земята. Всички, абсолютно всички народи на
планетата са изпитали силното му влияние и пазят това влияние до ден-днешен. Към
българската народност са били присъединени и 60 народа, излезли от нея след това по различно време. През XIII в. пр. н. е. от състава на българите излизат етруските (атрячи) или троянци, през X в. пр. н. е. – южните италианци и испанци, в I в. пр. н. е. – келтите, през новата ера - VIII в. – марангите (франки) и бургундите, IX-X в. – баварците и други български племена в Германия (тюринги, саксини или сакси, куляни или холандци, утиги или дани -датчаните, барините-варини, сувари или свардони, самани или семнони, кандали или вандали, бури кимерите – кимври, даутаи или тевтони, катаи или хати, мени или менапии, камаи или хамави, тинтури или тенкетери, бригтари или бруктери)... По същото време излизат от българството урусите-руси, угърите-огузи, куртбатите-хървати, чеките-чехи, салбаките-словаци, бай-лакирите или поляци, през XI в. - маджарите-унгари и южните тюркмени, през XIII в. - литовците, латвийците, естонците, фини, шведи, норвежците, лопарите, през XIV в. -киргизите и бъдещите казахи, сартите – древни българи от Узбекистан, през XVI век –узбеките, тувинците и алтайците, през XVII в. – якутите, каряките, камчадалите, бурджатите-буряти, черкесите-украинци, ханти, манси, ненци, евенките – „живеещите в колиби",
таджиките, белерите или белуги (пакистанци), българите в централна Индия –понастоящем 400 000 000 души, през XVIII в. се отделят къзъл-кашаните или коренните уйгури, чермисите или мари, утягите-удмурти, камай-българите или коми, част от мордвите (редица мордовски племена, в т. ч. мордва-каратаите, до ден днешен смятащи себе си за българи), башкортите, през XIX в. – кабардинци, чеченци, ингуши, дагестанските народи - не всички дагестанци са
се примирили с това и сега.
цитирай
22. dobrodan - Втора част.
05.04.2019 09:49
Веднъж Младият Аламир-Султан (Александър Македонски; Стария Аламир-Султан
българите наричали Дарий Велики), победил самоуверените алани и те се принудили да спасят живота си, като станат част от печенежките племена. Печенегите спасили аланите, но в замяна на това веднага пратили част от аланите на война с българите-хони.
Така бурджаните погребали Кан Атай (Атей - 375-339 г. пр. н. е.), който умрял от преумора скоро след победата над Белебей (Филип II Македонски)... От черепите на
славните покойници бурджаните правели чаши и пиели от тях по празниците. По-късно този обичай бил възприет и от други българи. От черепа свалят кожата, изчистват го отвътре, после го покриват с позлата и го пазят като свещен кумир. На този кумир всяка година се принасят жертви. Жертвоприношенията извършва синът в чест на баща си подобно на тия, които извършват на помените си елините.
През периода 680-188 г. пр. н. е. управлявали императори от трите Аскипски/Скитобългарски династии - Буртаска, Раджилска (или Ахилска) и Сандугач (Славей).
През 512 г. пр. н. е при императора на Велика България Иданбир българите отблъснали персийския цар Дарий Велики (Старият Аламир-Султан от българските предания), който достигнал до Алабуга (Елабуга). Тогава двете държави не могли да се споразумеят на кого да принадлежи Албания, т. е. Азербайджан. През 339 г. пр. н. е. македонският цар Белебей или Балдиу (Филип II) се опитал да отнеме от Велика България областта Миджан (Мизия, Дунавска България), но бил напълно сразен от от българския император Атай (Атей, Кан Атей). Скоро след битката Атай, който бил вече 90-годишен, починал от преумора.
През 336 г. пр. н. е. македонска армия по заповед на сина на Филип, Александър
Македонски (Новият Аламир-Султан, Искандер Зулкарнайн) отново влязла в пределите на Велика България и отново била напълно сразена.
А през 250 г. пр. н. е. българите-сарагури и българите-келти с нападения от изток и запад свалили от власт Македонците-Селевкиди в Персия и образували на нейна
цитирай
23. dobrodan - Трета част
05.04.2019 09:57
Бягащите византийски армии се спрели чак край Дългата стена на Константинопол. След армията си Аспарух прехвърлил в Мизия и Македония 300 000 кавказки и волжки българи, както и 300 000 българи-авари.
През 847 г. маджарите на кан Шилки помогнали на влашко-българския цар Барис-Бан (Пресиян) да завладее Македония...
Алмъш отвел от Македония всички останали сарбеи в Сънджак на закрепостяване, след което цяла Македония била заселена с авари и власи.
Цар Борис, силно изплашен от навлизането на хазарските българи, бързо се отказал от християнството и се върнал към тангризма.
цитирай
24. dobrodan - Понеже Македония е болна тема...
05.04.2019 10:02
След заминаването на "Светослав" византийците заели цялата източна част на Кара-Бурджан (Дунавска България). Тогава Талиб обявил македонско-българския бег (княз) Михаил, а после и сина му Джамил (Самуил) за хазаро-български наместници на целия Улаг-Булгар и започнал да праща на помощ една след друга волжко-български армии. През 986 г. 120 000 волжки българи и 50 000 македонски българи нанесли на византийския император Василий II такова поражение край планината Атряч (това е сражението при Траянови врата, бел. прев.), от което ромеите не успели да се съвземат десет години. В продължение на 120 версти (130 км)
българите избили 150 000 ромеи и сарбеи, а останалите 40 000, включително и императора,гонили до стените на Константинопол. Византийците никога нямаше да превземат Дунавска България, ако Ибрахим Балтавар не беше извел от страната волжко-българските войски през 1013 г. и след няколко години Влашка България била завладяна от превъзхождащите ромейски сили (по Нариман тарих). Впрочем ветераните от битката край Атряч основали няколко селища във Волжка България с името Атряч, които и до днес съществуват...Тази Втора Балканска война, която във Волжка България нарекли "Самуиловата", продължила за волжките българи 41 години - до 1013 г., а за дунавските - 46 години, от 972 до 1018 г. Оцелелите
потомци на Самуиловата династия били специално евакуирани от волжко-български отряди на хазаробългарска територия и през 1187 г. техните потомци възстановили независимостта на Дунавска България с помощта на волжко-българските армии на най-добрия тогава пълководец Татра. Както виждаме, Волжка България не изоставила на произвола на съдбата дунавските си съюзници и съплеменници.
Както дотук се изяснява, Македония е завоювана от нас страна. Без коментар.
цитирай
25. dobrodan - Има малко и от "черната библия" Джагфар тарих...
05.04.2019 10:32
Кук-огузите били най-красиви измежду всички тюркски племена, много от тях подобно на синдите били високи на ръст, златокоси и синеоки. Самите менци обяснявали, че в далечни времена, още неуседнали, първи от тюрките тръгнали след синдите и на териториите на Самара(Шумер) и югоизточната част на Балканите (Рум) се заселили заедно и се смесили. По-късно, когато шумерският цар Аламир-Султан, наричан от персите Искандер (Александър) отстъпил от тези места преди потопа на изток, заедно с него тръгнали и менците...
Имали сме и цял град, наречен Аламир Султан.
Добре. Дотук става ясно, че Александър е носил цивилизация, но не към нас. Това с клон на неговия род и участието му в Дунавска България...ами не е вярно. Аспарух е пряк потомък на Атила - сиреч хун. Сега ще поровя откога има българи на Балканите.
Не от по-раншните, ами точно мистичните мизи - сега българи.
Някъде около 470-480 г. "Сега император Бел-Кермек станал едноличен властелин на Велика България. Той завел остатъците от хуно-българския корпус към Северен Кавказ и сключил мир с Византия, а столица на Велика България станал лагерът му Бурджан в Добруджа. (Табурджа). Кермек разрешил Хуно-България да се нарича просто Булгар, а на хуно-българите заповядал да казват себери. Също така отнел от ромеите няколко области на Балканите и ги населил с българи."
По-горе пише за кан Атей, нали така? Пак от Болгар тарих:
Ромеите обаче не само не подкрепили българите, точно обратното-през 481 г. заедно с обидените остготи нападнали Мизия, разрушили столицата Бурджан и изтласкали Кермек и хората му отвъд Дунав. Така Кермек отишъл в Кара-Булгар (Украйна) и обявил за нова столица старинния български град на Днепър Кий-Уба или Бащу (Киев).
цитирай
26. dobrodan - И само още един постинг остана :)
05.04.2019 10:38
След това Кермек превежда антския корпус от Байлак (Полша) в югозападната част на Кара-Булгар Бирман (Одеска и Николаевска област на Украйна), прави числеността му на 300 000 души (30 000 българско-тюркски офицери от уличите и 270 000 тюрко-българизирани сарбеи (праславяни) и с негова помощ започва война срещу Византия. През 485 г. ромеите загубили войната и започнали да плащат данък на българите, както и Ромул (Италия). В Италия през 475 г. властта взел синът на ашлайския (казански) бег Татяк (Тотила) Ариш или Урустай (Орест!), бивш кара-биркаджи (министър на външните работи) в правителството на император Атила. Урустай овладял трона с помощта на своя български тумен (дивизия, 10 000 души), с който отишъл на служба при римските императори. За император на ЗРИ Урустай (Орест) обявил сина си Рамил (Ромул Августул, (475-476г.) Този Ромул (Рамил) бил последният император на Западната Римска империя. През 476 г. друг български командир От-Ойгур (Одоакър), син на капахана на Велика България Идеган или Идекон (452-469 г.), детронирал Рамил и ликвидирал Западноримската империя. На нейно място той създал своя българска държава, известна като Кралството на Одоакър (476-493 г.). През 493 г. вождът на ромейските сургути (остготи) Тутарик или Теодорих Велики (493-526 г.) победил и убил От-Ойгур и направил в Италия, Буляр-Джалмат, Южна Франция и Бар-Хин (десния бряг на Горен и Среден Дунав) мощна българска държава или Кралството на Остготите (493-555 г.). Както и Одоакровото кралство, остготската държава плащала данък на Велика България и получавала съответно военна и дипломатическа помощ от Кий-Уба (Киев).
Напразно някои западни писатели се опитват да представят Теодорих Велики като романизиран варварин-гот. През VI-VIII век аварските българи пеели "Песен за Тарик"...Това е с Мизия - сиреч България, приятелю млади :):):) А колко още чудеса има...Сваляй и чети. Не хапе...силно...после се свиква. Като го проумее човек. Благодаря, че публикуваш постингите. Наистина.
цитирай
27. dobrodan - Има един наистина гаден номер в историята
05.04.2019 10:51
и това е тоя с панталоните. Да, с панталоните. Римляните носеха ли бельо и панталони?
Ако не се лъжа - не. Ами който иска - нека се пробва да язди с рокля или хитон. Може и с туника. Кой обу Орфей в панталони? Въпрос за 100 000 лева!
Откъде западните рицари заимаха брони, ризници и ботуши е съвсем отделен въпрос...
За днес стига май? Прочутият английски лък пет пари не струва пред българския...но отде у англичаните акъл за двойнорефлексен я :):):)
цитирай
28. leonleonovpom2 - Добре, добродан, достатъчно!
05.04.2019 14:54
Кажи си тезата, какво поддържаш?
За Българите - произход, местообитаване, движение!......
В древността има голямо движение на хора, противно на очакванията , продиктувано е основно от търсене на прехрана, промени в климата- също!
Аз си имам мнение по въпроса,смятам ,че е достатъчно правдоподобно и трудно бих го променил! Освен , ако не видя още по- правдоподобно
Мизия и мизи са документираниоще от Омирово време, има имена в книгата му, за които и бегъл поглед върху тях днес е достатъчен, за да бъдат определени като съвременни, Български! Какво да коментираме Мизия повече? Не случайно ,в нейните земи е възстановена България-за Третата балгарска държава става дума, а и първите две са на нейни земи!? Случайно съвпадение?
Не съм привърженик на силови методи,на инсинуации или пък облъчване!
Давам какво мисля, всеки е свободен да прецени!
цитирай
29. dobrodan - Аз съм само преводач, друже. На книги, които ми се струват
05.04.2019 16:42
достатъчно правдоподобни, за да обяснят недотам иначе разбираеми неща. Извинявай, ако смяташ, че съм прекалил. Имам само една цел - да спре една отровна масова заблуда, налагана от определени блогъри, че тука е то, винаги е било тук и ще бъде само тук България. Ако съм един турчин, ще се пръсна да се хиля. Ако съм западняк - зъб няма да обеля. Ако бях русин - все някой ден съвестта ми ще се обади. Това се и случва всъщност. Повече няма да ти "цапам" блога с такива неправдоподобни, лъжовни и богупротивни постове.
цитирай
30. leonleonovpom2 - достатъчно правдоподобни, за да ...
05.04.2019 16:59
dobrodan написа:
достатъчно правдоподобни, за да обяснят недотам иначе разбираеми неща. Извинявай, ако смяташ, че съм прекалил. Имам само една цел - да спре една отровна масова заблуда, налагана от определени блогъри, че тука е то, винаги е било тук и ще бъде само тук България. Ако съм един турчин, ще се пръсна да се хиля. Ако съм западняк - зъб няма да обеля. Ако бях русин - все някой ден съвестта ми ще се обади. Това се и случва всъщност. Повече няма да ти "цапам" блога с такива неправдоподобни, лъжовни и богупротивни постове.


Е, Български държави е имало много и не само тук! Но тази, която е оцеляла е тук А че е най- старата държава със съвременното си име ,също не подлежи на оспорване Кои отсъвременните европейски държави ги е имало преди 14 века?
Иначе няма нищо вечно под Слънцето-Ту пас, ту кас, ту лас-това гласи и една френска поговорка!
О твечния Рим, да, Рим е останал , но империята му я има само в учебниците по история
И май това е пределът на съществуване на империите-1000 години, не повече!
Иначе всеки може да пише и да мисли каквото си иска и каквото намери за добре!
Държиш се възпитано, нямам основания да съм недоволен и да реагирам, единствено не ми стана ясно, каква е тезата ти! С последния коментар разбрах защо!

Хубав ден!
цитирай
31. dobrodan - Тезата ми е много проста - искам да събудя българина.
05.04.2019 18:16
Голяма упойка ни сложиха, само и само да не знаем и помним кои сме. Какво толкова, не можем да си поискаме планетата обратно, нали...Обаче...да ми се правят на велики всичките ни европейски партньори ми идва в повече. Стига сме гледали като наказани в ъгъла. Бяхме и богове дори. Я питайте индийците и викингите, те имат много за споделяне по тоя въпрос. Сега...се чудим накъде да се завъртим като тенекиен петел.
Няма такъв цирк, честна дума. Народ, който даде царете на половин свят...сега се бие в гърдите, че не е мърдал оттук и е на няма и три хиляди години. Майко моя...
Благодаря още веднъж. Желая ви късмет.
цитирай
32. leonleonovpom2 - И аз благодаря!
05.04.2019 22:23
И моята цел е такава!
Да се отиде ,колкото е възможно, по - далече в славното ни минало!
Има опорни точки Имаме държавностт в тъмните векове, не сме обикновени номади, както се мъчат да ни представят...

Винаги сте добре дошъл!
цитирай
33. radostinalassa - Рицарите , облечени в броня...
06.04.2019 22:08
така мирищели, че противниците им откривали лагера им по миризмата.
цитирай
34. leonleonovpom2 - здравей, Радостина!
06.04.2019 23:29
Рицарите , облечени в броня...
22:08
така мирищели, че противниците им откривали лагера им по миризмата!

Не се бях замислял върху този проблем
Ами ,ако са на зор,отиде ,та се не видя!
Боже, никак не са за завиждане тези рицари! Не стига ,че са натоварени с килограми железа, ами и елементарни физически нужди не могат да удовлетворят!

Лека нощ!
цитирай
35. andorey - Има и още една, трета Мизия г-н Си...
07.04.2019 10:10
Има и още една, трета Мизия г-н Симеонов и тя е в Египет! Оттам и името Мъсър или Мъзър на Египет, което се използва и до днес...
цитирай
36. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
07.04.2019 21:57
andorey написа:
Има и още една, трета Мизия г-н Симеонов и тя е в Египет! Оттам и името Мъсър или Мъзър на Египет, което се използва и до днес...


Имаме връзки с Египет Древните народи са мобилни Не стоят на едно място по ред причини-климатични промени, осигуряване на храна...
Какви са връзките на древното население по нашите земи с древно египетскатацивилизация и в каква посока, трудно може да се установи Но факт е, че ги има!

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9109480
Постинги: 1345
Коментари: 29579
Гласове: 102358
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031