Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2020 10:37 - Двуликият Август
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 1927 Коментари: 19 Гласове:
38


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Август е безспорно архитектът на Римската империя! Да, негови са думите ,че  е поел Рим кирпичен/ тухлен/ , а го е направил мраморен!......

Приписват му се и множество добродетели Пример за поведение на мъж в семейството и загриженост за империята ,за армията, за народа, за всичко!

Така например, заради разгулния живот на дъщеря си Юлия,  не се колебае да я прати на заточение?  И на загрижените сенатори, които се мъчат да променят решението му, пожелава и те да имат такава дъщеря, за да разберат какво е на душата и на сърцето  му!

Двамата с Ливия са семейна двойка за пример!
Когато военачалникът Вар, от некадърност губи три от 28- те римски легиона в Германия, Август до края на живота си не може да се примири с факта- И повтаря-"Вар, върни ми легионите? !! Германик трътва за Германия, не да върне легионите,  невъзможно е, а да търси знамената им!
Намира на два от легионите!  Другият, според закона, трябва да се закрие
 Оттам, от римско време е останало поверието ,че знаме не се дава! Затова нямаме  пример за попаднало в плен  наше бойно знаме! Пример- героичната  защита на Самарското знаме!!

Привидно, Август няма слабо място, пример за поведение е и за подражание- също! Действително, към това се стремят мнозина от наследилите го императори ! Него имат за примр- Божественият Август!

Рожденното му име е Октавиан!
Август е титла, която той превръща в лично име!  Всъщност името му е Октавий, каквото е и Септимий! Става Октавиан, когато го осиновява ЦезарТази промяна показва осиновяването Цезар няма деца, които да го наследят Той е правуйчо на Август. Впрочем има две, но дъщеря му Юлия умира много млада , а синът Цезарион е при Клеопатра . След смъртта на Клеопатра той  е убит, да няма претенции към властта! По тази причина Цезар осиновява Август Но Август е много млад при убийството на Цезар и всички смятат,  че Марк Антоний ще поеме властта !? Той е любимият генерал на Цезар!  С войниците -войник, с пияниците-  пияница! Женкар и така нататък!  Известно е поведението на Антоний при убийството на Цезар!?
Цезар явно е оценил качествата на Август-Октавиан!
Цялото, отромно  наследство на Цезар трябва да премине при Август! Но Антоний грубо го изгонва, само дето не го набива, а при физческите различия между двамата ,нямало да е трудно за него.  Когато Август отива при него, да му го даде! Казва му, че като порастне, тогава ще го получи......
Август привлича за поддръжник Цицерон-отявлен противник на Марк Антоний-заради пиянството му!
И Цицерон успява, чрез сената, да принуди Антоний да предаде богатството ,полагаемото, на Август! С Антоний  вече са врагове, воюват след това!

Август е роден под щастлива звезда! Има до себе си приятел, набор, Атрипа, с когото са неразделни от детството.  Той е отличен във всичко, с което се заеме !Превъзходен военен е Той печели битките на Август! После се занимава и със строителството на Пантеона И днес , там, торе, стои надписът- Марк Агрипа построи.... Убеждава го да се ожени за дъщеря му Разликата им е 25 години, но Юлия ражда пет деца на Агрипа! Приличащи на Агрипа!?
Август не е добър военачалник .Знае това и търси по - кадърни от себе си, да се занимават с военно дело!

Когатосестабилизира във властта, Август предприема неочакван ход .Съюзява се с врага Марк  Антоний!?  Необходими са компромиси, съюзът да стане факт!
Марк Антоний иска главата на Цицерон!  Август дължи всичко на него! Да е останал във властта! И след кратко колебание ,го предава?!  Благодетелят сиНай- кървавите времена в Рим настават Проскрипциите действат!....

После идва ред и на Антоний Там вече той наистина е засегнл семейната чест на Август с изоставянето на жена си и  с похождението с Клеопатра! Но Антоний има поддръжници в сената

И Август прилага мръснишки ход Взема завещанието на Антоний, то се съхранява от жреците и никой няма достъп до него и го чете пред сената! Абсолютно забраненое! Но то е компрометиращо Антоний- поставя под съмнение бъдещето на Рим!  Съдбата му е решена!

Август предава съюзника си, преди това и  благодетеля си!?
Явно моралът му, за който се твърди ,че е пример,  е двойствен  Приемлив е, докато не се настъпят интересите му! Там всякакви задръжки падат! Способен е на всичко!

Пример за семейно поведение е! Обаче хитрата Оливия е усетила нещо И е взела мерки, нещага да останат скрити Твърди се, че му осигурявала, тя, жени ? И затова няма любовни ,компрометиращи истории Август!
На нея, Ливия,  се приписват и други компрометиращи неща- например отровителството на Август с любимите му смокини Да, получава силно разтройство, август месец е, при Тиберий е на Капри, преместват  го на на полуострова- в Нола и там умира !
Конспиративна, недоказана теория!  Август е на солидна за времето възраст 77 годишен е!

Строгият , принципен Август, с поведението,  с което посреща смъртта ,показва, че всъщност гледа на нещата в живота лековато, с присмех Не е онзи строг, суров Август!
Той се обръща към опечалените присъстващи, знаещи от лекарите ,че умира ,с думите предадени най -общо така:
Добър артист ли бях? Добре ли изиграх комедията на живота?

И издъхва!

Дори и обявен за бог, нищо човешко не му е било чуждо
Далече е обаче от идеализирания образ, който му е създаден А и сам си го е създал!Гласувай:
39


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - leonleonovpom2,
24.10.2020 10:55
Велики хора!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
24.10.2020 14:01
1. kvg55 - leonleonovpom2,
10:55
Велики хора!
цитирай
Изтрий

Безспорно е така!

Хубав ден!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Юлке, бъди така добра, колкото си и несимпатична!
24.10.2020 14:07
Нямаш работа в блога ми, върши си я другаде!
А какво правя в блога си е моя работа , а не твоя! Но недостигът ти на ум ,води до такова нездраво любопитство!

А, сетих се, нали се кълнеше да изгониш Рюсто от блога ? В началото на годината! Не, че съм вярвал ,или пък съм те питал, сама го пишеше и се кълнеше!
Сигурно си го изгонила, няма как? И сега си гукате двамата?
Блажен е с тебе, той!
цитирай
4. barin - Здравей, Адаш. Октавиан Август е ...
24.10.2020 17:48
Здравей, Адаш. Октавиан Август е поставил началото на империята. Направил е много за дългото си властване и ако не е бил той може би Римската империя нямаше да е толкова велика. За него съм чел няколко книги и съм гледал филми. Почетен е достойно в литературата и киното.
Поздрави!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздрави, Адаш!
24.10.2020 18:38
barin написа:
Здравей, Адаш. Октавиан Август е поставил началото на империята. Направил е много за дългото си властване и ако не е бил той може би Римската империя нямаше да е толкова велика. За него съм чел няколко книги и съм гледал филми. Почетен е достойно в литературата и киното.
Поздрави!


Безспорно си прав!
Но и той е човек и нищо човешко не му е чуждо!
В такъв аспект е написан постинга
Е, роден е под щастлина звезда - Има вуйчо" владика" -Цезар, има истински приятел до себе си, готов на всичко за него- Марк Агрипа!
И все пак, има чувство за мярка Когато посетил завършващия се Пантеон, направил му впечатление кръглият отвор, горе на купола Той пък за какво е? Агрипа му казал, че предвиждат да поставят негова статуя там! Възпротивил се категорично И отворът останал така, до ден двешен!
Ливия изглежда има пръст в убийствата на наследниците му- особено на Германик!? Но не е пречела на държавните му ангажименти Имал е пълната и подкрепа!
Оправдала е мнението ,че до всеки успял мъж стои умна жена!

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
6. leonleonovpom2 - 19:42 - apostapostoloff 19:38 - rusta
24.10.2020 21:25
А, прекалено височайшо посещение! И много мило!
На сиамците бе -тайландците!
Сега, тук може да се внесе яснота ,кой е водещият?

Нормално е, да е този, който е навлязъл пръв в чужда територия-от 19- 38 часа Другият може и от нема и къде, какво може да направи, да се е довлякъл!
Сега, дори и да има грешки, ще обърна внимание на машинописката, да се старае повече!
Плащам и в края на краищата!

Нека четат, нека се учат! Ученолюбиви са ,обичат да четат непознати текстове, като кочияша на Чичиков са!
Симпатяги!
цитирай
7. shtaparov - Името ОКТАВИЙ несъмнено означава ...
27.10.2020 07:51
Името ОКТАВИЙ несъмнено означава ОСМИЯТ (Осми син в семейството). Това показва, че ако римляните имаха раждаемост като нашата и раждаха по 1-2 деца,гении като Август НИКОГА нямаше да се родят!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
27.10.2020 09:09
shtaparov написа:
Името ОКТАВИЙ несъмнено означава ОСМИЯТ (Осми син в семейството). Това показва, че ако римляните имаха раждаемост като нашата и раждаха по 1-2 деца,гении като Август НИКОГА нямаше да се родят!


Да, името това означава !Баща му е бил сенатор-първият в неговия род Той също се казва Октавий, вероятно при него децата са осем Защото не знам Октавий младши да има има много братя, освен сестра, която е изоставена от Марк Антоний !Баба му, по линия на майка му, Юлия , е сестра на Цезар Баща му умира ,когато е бил дете, затова прачичо му Цезар го осиновява и държи под око! Когато убиват Цезар, той е на 18 години, на обучение в днешна Албания, заедно с приятеля си Марк Агрипа-Вероятно в днешния Дураси?
Но Цезар се е погрижил за него, като за единствен наследник!

Раждаемоста, до преди стотина години и у нас е била, както при римляните
Аз помня баба ми- 12 деца са били -десет момичета и две момчета бедни ,в две стаи са живели Помня и къщата
Какво говоря, баща ми са били девет, но три са починали като бебета, така ,че шест доживели до старост-около 80 години Те не са били бедни, напротив, от най богатите
България, благодарение на високата раждаемост е била сила в икономиката веднага след освобождението, да не говорим пък за армията За около 20 години е станала промяната! Сега 30, не водят до никъде!?
Но организацията на живота е била друга! Тя е причината, не само младите сега, че искат развлечения, не деца!

Хубав ден, приятелю!


цитирай
9. shtaparov - Имаш право приятелю- Октавий може ...
28.10.2020 03:08
Имаш право приятелю- Октавий може да е бил осмо дете а не осми син,но другите му братя и сестри да са починали,преди да наберат повече години и да станат известни на летописците.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Ангеле!
28.10.2020 09:32
shtaparov написа:
Имаш право приятелю- Октавий може да е бил осмо дете а не осми син,но другите му братя и сестри да са починали,преди да наберат повече години и да станат известни на летописците.


Че обръщаш внимание на тази интересна тема
Стана така, че един натрапник се опитва да създава настроения срещу мен!
Темата за Август е неизчерпаема, но постингът явно е станал неинтересен
Както и да е , нашите обори нямат изчистване и Херкулес няма да успее!
Знам със сигурност за негова сестра Той остава сирак твърде рано, затова съм скептичен ,че е осми по ред , но не е изключено
Агрипа умира на 50 години, когато се жени за дъщеря му Юлия, е над 40 години И тя набързо ражда пет деца! Даже Агрипа, когато Август му предлага да стане негов зет, той възразява ,че е твърде стар за нея Може да и е баща И е така, те са връстници с Август
Но има и нещо друго, баща му също е Октавий! По-вероятно е ,той да е осмо дете!
Всичко е възможно! Рим, особено до него период, разчита на собствен потенциал, особено в управление и в армия! Трябват мъже и то много! Нещата се обръщат при походите на Ханибал Когато половината елитна римска армия е унищожена! Тогава поглеждат и към войници от подчинените градове и народи! И първи са траките , които се приемат не само в спомагателните войски, но и в редовните! Явно явлението Спартак си е казало думата
Благодаря ти приятелю!

Хубав ден!
цитирай
11. monarh1991 - Здравей, приятелю!
28.10.2020 17:48
Август става титла, нали така? Както и Цезар. При тетрархията така се наричат съответно старшите и младшите императори. Но това няма как да продължи дълго. Руските престолонаследници се наричат цасаревичи, а принцесите цесаревни. И изразът ,,Кесаровото кесарю, Божието - Богу", мисля, че автор е Евсевий Кесарийски, от Кесария. Забелязваш ли нещо? Октавиан убива Цезарион, но се отнася човешки с другите деца на Клеопатра и Марк Антоний и ги дава на предишната му жена... неговата сестра в знак на почит към приятеля си. момичето Клеопатра Селене става съпруга на мавританския цар Юба Втори, а двамата са майка и баща на последния цар на това царство, което е много по-голямо от днешната Мавритания. Където робството и до днес е факт, въпреки че де юре е отменено. Освен това пощадява и Марк Лепид, третият член на Втория триумвират. Има и други примери, в които не е проявена жестокост, даже когато същите хора са я проявили в други случаи. Сиагрий е последният римски управник на Галия(Флавий Аеций не е единственият с прозвището Последният римлянин). Хлодвиг или Кловис го екзекутира, но пощадява семейството му. Срещат се такива данни за негови потомци от 6 век, някаква блогородничка монахиня. А Аврелиан също проявява великодушие към императорите на Галската империя Тетриковците, както и към Зенобия, палмирската царица и децата й. И за потомци на тези деца се срещат данни. Отон Велики, разправил се с патрициите на Рим, дето се бунтуват срещу него плетат интриги, праща Беренгар ИВрейски в манастир заедно с жена му, този владетел се бунтува срещу него и вероятно е отговорен за отравянето на първия съпруг на жена му Аделхайд Бургундска, крал Лотар. Одоакър убива бащата на Ромул Августул, но самия него не само оставя жив, а и го пенсионира, изпаращайки го в пенсия, съвсем почетно заточение с издръжка и други удобства. Имало и жестокост, но и и милосърдие. Това ми хрумна като предмет на бъдещ постинг-в случаи, в които е била проявена хуманност в по-ужасни времена.
цитирай
12. monarh1991 - За образа на Октавиан в историята...
28.10.2020 17:53
Образ Октавиана в истории
Биография Октавиана и его время довольно хорошо известны благодаря сочинениям ряда античных авторов. Однако не сохранились его подробная автобиография и сочинения современников (за исключением приближённого Тиберия Веллея Патеркула, придерживавшегося официальной точки зрения на принципат[490]). Сенека Младший считал Октавиана «добрым принцепсом», хотя и приравнивал звание принцепса к царскому[491]. Тацит не освещал правление Октавиана (его «Анналы» начинаются со смерти первого императора), но неоднократно упоминает его. Передавая мнения сторонников и противников Августа, он воздерживался от однозначной оценки, но считал все его титулы и должности лишь формальностью для прикрытия единоличной власти, основанной на военной силе[492]. Единственным положительным примером императора для римского историка стал Веспасиан[493]. Автор биографий римских императоров Светоний избегал самостоятельных выводов, предоставляя читателю возможность сформировать собственное мнение обо всех правителях[494]. Тем не менее, Михаэль фон Альбрехт полагает, что сам характер подбора фактов свидетельствует о высокой оценке Светонием Октавиана[495].


Пьетро да Кортона. Тибуртинская сивилла показывает Августу пришествие Христа
В позднеантичную эпоху и в Средние века интерес к Октавиану поддерживался не только его политической деятельностью, но и рождением в его правление Иисуса Христа[496]. В частности, была широко известна легенда о пророчестве Тибуртинской Сивиллы, якобы показавшей Октавиану на небесах Деву Марию с младенцем, после чего изумлённый император поклонился ей. При этом существовали различные варианты легенды: либо этот эпизод произошёл при попытке Августа объявить себя богом[497], либо образ явился ему во сне. Называлось даже точное место действия — земля на Капитолии, где впоследствии была построена церковь Санта-Мария-ин-Арачели[498]....
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
28.10.2020 20:22
Благодаря ти за интересната справка!
Като цяло Август е положителен образ!
Той е създателят на Рим, вече като велик Сам е отбелязал, приел го е тухлен, оставил го е мраморен!
Управлявал е с лекота, както Луи 14- ти, по-късно! Мъдър е бил, където смята ,че има по- добри от него, поставя тях ди а вършат работата Ръководител от класа Накрая оставя завет Рим повече да не се разширява Докато е спазван- Рим е могъщ! Когато е забравен, идват бедите
Аз вадя малко известни неща на показ, но те не променят , а и не бива ,положителното по начало мнение за Великия Август!

Хубава вечер!
цитирай
14. leonleonovpom2 - 11. monarh1991 - Здравей, приятелю! 17:48
28.10.2020 20:29
Разбира се, Симеоне! Имаш огромни познания по тематиката! пиши си, без да се притесняваш!
ти така виждаш нещата, ако друг има друго виждане, никой не му пречи ,да си го опише!
В науката е така!
не е престъпно , дори и да грешиш не работиш с ръководство, в което е написано това което търсиш!
Пиши, без да се колебаеш!
Знания имаш!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Пак към Симеон!
28.10.2020 21:16
Това за титлите е интересно! Също може да го развиеш
Август означава възвишен или свещен!
Дадено му е като титла, но той си я взема за име После отново, вече заради него, става титла
Но се обръща при тетрархията По- старша е Август-Август , цезар е младша, на подимператора Император всъщност е била военна титла- армейски генерал, но после августа съчетава и политическа и военна власт и император е водещата Август и цезар са след нея и посочват мястото им! Цезар е и престонаследника,освен втория император!
Да, кесар е императорът в Ири, оттам и германският Кайзер
При нас старша титла е княз, после става титла на престонаследника, а цар- старша Цар е въведена първо при нас После и при другите сродни държави
Пише се съкратено на монетите ни от 13- ти век цр сляторуснацинте имат князе, после,след нас въвеждат цар
Подобно на Рим ,както цезар и Август са станали титли и при нас името Иван става титла! Свързано е със славните Асеневци, според мен- с Калоян Тази тенденция се засилва особено в края на царството ни Всеки от рода на Иван Александър-Александър му е името, добавят и Иван пред него Духът на Славните Асеневци да бди над тях!
Може да напишеш и тук хубав материал, стига да имаш време!

Хубава вечер, приятелю?
цитирай
16. monarh1991 - Продължение на текста от 12-ти коментар...
28.10.2020 21:30
Вокруг хорошо известного правителя появлялись и другие легенды: например, в «Сказании о князьях Владимирских» начала XVI века была популяризирована вымышленная генеалогия, возводившая происхождение Рюрика к Прусу, мифическому брату Октавиана[499]. Иван Грозный знал эту легенду и неоднократно ссылался на родство с Октавианом в переписке и в дипломатических переговорах[500].

Во Франции в XVII—XVIII веках отношение к Октавиану было двойственным: многие историки и публицисты, особенно сторонники монархии, прославляли его, но существовали и осуждающие мнения (Корнель[501], Вольтер, Монтескьё, Гиббон и другие)[502]. Одно из выдержанных в этом духе сочинений — многотомную «Римскую историю» Шарля Роллена и Жана-Батиста-Луи Кревье — перевёл на русский язык Василий Тредиаковский. Этот перевод оказал большое влияние на формирование представлений об античности в Российской империи[503]. В дальнейшем ориентация на оценку известного правителя через призму событий своего времени сохранялась. В XIX веке публицисты — сторонники Наполеона Бонапарта видели в Августе предшественника своего кумира. Большинство историков и публицистов этого периода рассматривало само установление Империи как несомненно положительное явление, хотя в оценках первого императора они не были едины[502]...
Има ограничение за буквите. Затова не мога наведнъж да го постна, краят в следващия коментар. Но смятам, че някои могат да обогати това, което им е известно за този забележителен човек.

цитирай
17. monarh1991 - Краят на текста...
28.10.2020 21:43
Образ Октавиана в истории

В Великобритании в середине XIX—XX века были популярны параллели между Британской империей и Римской, между Лондоном и Римом, что обусловило большой интерес к античности. Обычно поддерживалась находившая отклики в современности деятельность Октавиана по укреплению роли коренного римского населения в противовес провинциалам, по перестройке столицы и по масштабной колонизации провинций[504]. Во второй половине XIX века увлечение историей поздней Римской Республики в Великобритании сменилось высокой оценкой ранней Римской империи и, прежде всего, принципата Августа[505]. Параллели с современностью проводились и в других странах, прежде всего, в Италии в 1920—1930-е годы, а в 1937—1938 годах в Риме широко праздновалось двухтысячелетие Октавиана. Бенито Муссолини систематически обращался к истории Римской империи в публичных выступлениях и нередко упоминал Октавиана, хотя часто прибегал и к использованию образа Цезаря[506][507].

Октавиан Август - Википедия: Октавиан Август в культуре
Има и още, както и отделна статия на име ,,Октавиан Август в культуре и искусстве". А в главната пише и за външния вид, характера му и привичките. Той даже е развивал и трескава литературна дейност. Освен щерка си заточва и Овидий в Констанца, също част от нашата история. Сега е в Северна Добруджа. Агрипа не умира ли също така загадъчно? И Марцел? А не беше ли така и с дядото на Клавдий Друз Първи, който също има заслуга за покоряването на Германия до Елба. Пада от коня си внезапно. В ,,Аз Клавдий" става дума за това, че е възможно Друз да е син на самия Август, защото Ливия се омъжва за последния скоро след като се е развела с предишния си съпруг, биологичния ми и на брат му Тиберий баща. Даже самият Клавдий ставайки император разпространява този слух. Тази теория вероятно не е художествена измислица?
цитирай
18. monarh1991 - Благодаря ти и за тази идея!
28.10.2020 22:09
Прав си. Ето и Стефан в случая със сръбските владетели, като започнеш от Стефан Неманя, Стефан Първовенчани, приел кралска корона от папата по примера на Йоаница/Калоян, Стефан Драгутин, Милутин, дали името си на черквата Свети Крал в София, до Стефан Урош Четвърти Душан, българин по майка и съпруга и сина му, с който и там почват лоши времена. А и босненските владетели, още Стефан Кулинич, син на бан Кулин(1204-1232), Стефан Първи Котроман, Стефан Втори Котроманич, Стефан Твърдко Първи, приел кралска титла на гроба на Свети Сава в Милешево и станал зет на Иван Срацимир, Стефан Дабиша, Стефан Остоя и прочие. В постната статия за Твърдко Първи в родната Уикипедия навремето пишеше, че превръщането на това име в титла идва от Комитопулите, нали Косара става жена на Йоан Владимир. Запознат ли си повече?
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей отново, приятелю!
28.10.2020 22:38
Имаш богати познания по темата, спокойно може да напишеш нещо- например за Ливия и за внуците на Август Не е доказано, но остава впечатлението ,че тя разчиства пътя на сина сиТиберий към властта ,чрез мистериозни убийства , първо на внуците му?! Особено фрапиращо е това на Германик
Но тя получава възмездие именно от този ,за когото е направила всичко Като става император Тилерий я отсвирва той еимператор, не тя!
Интересно е,че историята се повтара с правнучката на Август- Агрипина младата Тя по същия начин разчиства пътя на Нерон-сина си Убива и вуйчо си, който и е и мъж- Клавдиий за целта! Но когато Нерон става император, нещата се обръщат И в края на краищата я убиват
А Тиберий отива на Капри и с години не вижда майка си- столицата му е там!
Не отива и на погребението и
Едва след него се връща в Рим!?
Богата тема!
Заеми се, мой съвет и пиши!
Иначе, аз просто маркирах, какво може да пишеш!То си беше заложено в коментара ти!

Желая ти успех, прятелю!

Лека нощ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 6326092
Постинги: 1103
Коментари: 26290
Гласове: 87654
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031