Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09 10:02 - Модел на съвременен историк
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 699 Коментари: 8 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 За мен той е изграден на база качествата на двама професори  - Иван Карайотов, когото познавах отблизо и беше мой учител в изследванията, които правех и Йорданка Юрукова, която познавах повече от трудовете й! Иразбира се, учителката ми по история, която наскоро навърши 90 години! На нея  дължа изследователския поглед в  историята, а и не само в нея,  а и да не се задоволявам с наизустеното в учебника!
Професор Карайотов ме научи да разчитам разказът,  записан върху древните монети за живота тогава! Че това не са случайни изображения върху тях! А описание на живота, обикновено липсващо в учебниците Така например установих, че Гордиан Трети е тръгнал на поход към Персия с войските си не от Одесос- Варна, както се твърди, а от Анхиало!
Професор  Юрукова ме изнената с първия си труд за Дебелтските монети, със свободното прилатане на математиката в изследванията си Бързо се убедих, че е уместно и, че е права! Историята, поради ред причини, липса на информация, изобщо или несигурна и съмнителна, ако все пак я има , се нуждае от помощ от другите науки, стана дума по - горе за нумизматиката и математиката
На мен елементарната математика помогна да установя, че монетосеченето на Анхиало е  спряно временно не след смъртта на Каракала, а  непосредствено след убийстото на брат му Гета от него!
Физика, химия, механика, логика, също са влизали в действие при решаване на заплетени проблеми! 
Не е нормално историк  да не иска , да го занимават с математика, защото от нея нищо не разбира?
Защото, ако историците  не се ограничаваха само в написаното и утвърдено вече, щяха да разчоплят и да установят истината за произхода на Българите,за странното мълчание на древните автори относно славяните, за преплитанията между траки, славяни, Българи Или пък какво е станало с милионите хора от Балканите, отишли на изток! Каквъв е дялът им във Великото преселение? И щеше да" лъсне" истината за Българите!
И стигаме до универсалният учен Ератостен, " библиотекар" в  Александрийската библиотека, математик, историк, физик, географ!....

Ето, това е моделът за истинският учен - историк !  Той сам е твърдял, че не е най- добрият в нито една наука и, че и  не иска , да е най- добрият! Но знанията му по различните поднауки му помагат да работи ползотворно

Изводи- Истинският учен-  историк освен фактология и древни и съвременни езици , трябва да има познания  и в другите науки и да умее да ги прилага! Защото, за да е истински учен, в работите му трябва да има нещо ново, неизвестно и да е състояние , да го защити!
Гласувай:
29Следващ постинг
Предишен постинг

1. emelika - Голямото знание е единно
20.09 11:15
Разпарчалено на науки губи целостта си и вътрешните си връзки. Една научна дисциплина не само се опира и допълва друга, а е пропита и с нея, освен с предмета си на изследване. По-лесно е на мислещия човек да диференцира и изучава фактологически. Знанието е като самия човек . Нима можеш да изучаваш отделно само мускули, нерви, зъби..., за да го що годе разбереш - от какво е изграден и как фунционира? Разделеното знание и изучаване изгубва връзката с интуитивното синтезиращо познание, което притежава. Например твоята химия, наред с производните си е като дрешен молец, ограничен в гардероба, невиждащ красотата в общата игра с биология, физика, математика, астрономия, история, геология... и дори потребителя си социум. Който не вижда ласкавия допир между химия, социология и пак твоята нумизматика си е направо слепец.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравеъ, Елена!
20.09 13:20
emelika написа:
Разпарчалено на науки губи целостта си и вътрешните си връзки. Една научна дисциплина не само се опира и допълва друга, а е пропита и с нея, освен с предмета си на изследване. По-лесно е на мислещия човек да диференцира и изучава фактологически. Знанието е като самия човек . Нима можеш да изучаваш отделно само мускули, нерви, зъби..., за да го що годе разбереш - от какво е изграден и как фунционира? Разделеното знание и изучаване изгубва връзката с интуитивното синтезиращо познание, което притежава. Например твоята химия, наред с производните си е като дрешен молец, ограничен в гардероба, невиждащ красотата в общата игра с биология, физика, математика, астрономия, история, геология... и дори потребителя си социум. Който не вижда ласкавия допир между химия, социология и пак твоята нумизматика си е направо слепец.Благодаря за отзива и за подкрепата в него!
Безспорно имаш право!
Науката е една и тя е философия любов към мъдростта
Учените формално са откриватели на нещо, което създателят е сътворил!
Има и универсални учени като Ломоносов, например,!
А за Нютон има мнение, че е бил по- добър химик, отколкото физик!

Всичко най- добро, Елена!
цитирай
3. shtaparov - Здравей приятелю!
20.09 18:58
Това са двама много уважавани от мен учени,срещу които не мога една дума накриво да кажа- честни и добросъвестни,за мен те са наистина модел на добри учени,а не на лъжливи казиони! До тях мога да поставя още мнозина- Иван Йорданов, Йордан Иванов, проф. Георги Бакалов, проф.Петър Добрев, проф. Асен Чилингиров, проф. Ганчо Ценов, проф. Пламен Павлов, акад. Григор Велев, проф. Иван Иванов, историците Паисий Хилендарски, Йордан Табов, Петър Георгиев, Стефан Чурешки, Павел Серафимов, революционерът Георги Раковски и пр.- все хора,които дълбоко уважавам и за чиито научни методи мога да кажа само хубави неща!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
20.09 20:10
shtaparov написа:
Това са двама много уважавани от мен учени,срещу които не мога една дума накриво да кажа- честни и добросъвестни,за мен те са наистина модел на добри учени,а не на лъжливи казиони! До тях мога да поставя още мнозина- Иван Йорданов, Йордан Иванов, проф. Георги Бакалов, проф.Петър Добрев, проф. Асен Чилингиров, проф. Ганчо Ценов, проф. Пламен Павлов, акад. Григор Велев, проф. Иван Иванов, историците Паисий Хилендарски, Йордан Табов, Петър Георгиев, Стефан Чурешки, Павел Серафимов, революционерът Георги Раковски и пр.- все хора,които дълбоко уважавам и за чиито научни методи мога да кажа само хубави неща!


Да, така е, прав си, Ангеле!
С Карайотов имахме дългогодишно, ползотворно приятелство
Беше рецензент на първите ми статии с историческа насоченост
Редакторът на списанието, след време сподели, под секрет. Попитал го, за пикантерия, като не съм историк, как намира статиите ми?
Карайотов станал много сериозен и казал, че разбира, защо го пита Но ще го разочарова, завършен специалист съм и е жалко, че няма механизми у нас, за да бъда използван пълноценно!
Да, ще го запомня с искрената радост при случайните ни срещи, съпроводена с покана да пием кафе някъде или у тях!
И, жена му, беше директор на музея в Несебър, ако в това време се прибереше, дискретно отговаряше на въпроса и, кой е тук с- нашето момче е!
Последнага си книга за Анхиало ми надписа с пожелание да напиша още много статии за любимото ми Анхиало!
Беше ме цитирал два пъти, заедно със световно известни учени!
Да е светла паметта ти, учителю!
цитирай
5. kvg55 - leonleonovpom2,
20.09 22:04
Човек винаги се учи от нещо и от някого.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
20.09 22:37
kvg55 написа:
Човек винаги се учи от нещо и от някого.


Вярно е , така е!
Интересното е, че Божидар Димитров е негов възпитаник, на Проф. Карайотов!
Бил му е ръководител, не съм сигурен, на дипломната му работа или на дисертацията му, а възможно е и на двете!?
Отбягваше да говори за него, беше огорчен от нещо? Вероятно от неблагодарността му? Не, нищо лошо не е казвал по негов адрес, както и добро
С изключение по адрес на една негова книга, но приказките му бяха точни и аргументирани!
Впрочем, мненията ни за нея бяха еднакви- нищо ново под Слънцето! Труд, не оправдал дадените за него пари!
Но си ги прибра до стотинка, не пожела с три процента от тях да поощри млад автор? Не дарявал пари, за които се подписвал!
Без коментар!
цитирай
7. zarabotka - Кой ликвидира Божидар Димитров?
21.09 17:05
Тиквата Нарцис ли? Щеше да ликвидира и глупавия Стоичков. Но някой натири Стоичков далече от България.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей!
21.09 20:47
zarabotka написа:
Тиквата Нарцис ли? Щеше да ликвидира и глупавия Стоичков. Но някой натири Стоичков далече от България.


Нямам представа!
Б. Д. имаше здравословни проблеми
Спомням си, че беше министър за кратко време и този, който го назначи, си изми ръцете точно с него, при цяла рота мисирки, възхвалящи го!?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 8668279
Постинги: 1306
Коментари: 29067
Гласове: 99655
Архив
Календар
«  Ноември, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930