Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2023 21:41 - Забавна география
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2964 Коментари: 4 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Географията и историята са свързани, историята се твори върху географски обекти, а те от своя страна дават възможност за изява на историята в течение на времето!
Така ,че силно са преплетени двете науки!
Не може, например,,да учиш или преподаваш история на Рим, без да си наясно географски с него, къде се е намирал, кои страни,  земи и морета са били под негова власт!?  И да ги намериш на картата Само този въпрос е безкрайна тема, да я затворим тук!

                                                                   Сталин
За Сталин има версия ,че е евреин,  от сирийските евреи, преселени в Русия-Грузия,  от остров Джуга! Защото тази фамилия,  Джугашвили,  е единствена в Грузия и няма обяснение, какво означава? Има и слух, че баща му е руски княз, на когото майка му е слугувала?  Дали е вярно , има един съмнителен факт в биографията му-Той измества назад с около година,  рождената си дата- от 1878г, в 79-та? Така подозрението , че баща му е руски княз,  отпада! Сталин таи неприязън към майко си  Подобно на император Тиберий, с години не я посещава, не отива и на погребението й?
Има нещо?

Хитлер, по принуда търси съюзничеството на Сталин!  То е необходимо и на Сталин, армията е в окаяно положение! И двамата знаят, че то ще е кратко, но е необходимо!
Хитлер ,знаещ еврейската версия относно произхода му , поставя условие, че ще подпише, след като се убеди ,че Сталин не е евреин!  Тайно, при предварителните преговори и на самите преговори заснемат лицето на Сталин и най-вече ушните му миди По тях се разконспирирали евреите?
Хитлер внимателно преглежда кадрите и накрая възторжено възкликва:
Какъв красавец, не е евреин!
И подписва договора!

Интересна е и връзката на Сталин с украинеца Хрушчов? Всъщност, той,вероятно, е толкова украинец, колкото и Зеленски !  Произходът му е забулен в тайна, от самия него
Но прави нещо, което след петдесет години става заплаха за света от Трета глобална война!  Административно присъединява Крим към Русия! Скачат руснаците и се противопоставят!  Но той ги усмирява с думите ,че нали са заедно, какво толкова, като Крим е в Украйна?
Всички са в СССР!
Хрушчов, въпреки ,че се е подиграл със Сталин/ след смъртта му/ , е бил неговият шут при гуляите, които той  организирал! Сталин е бил въздържател, симулирал е, че пие, вдигал чести наздравици ,но алкохолът незабелязано изсипвал в легенче, скрито под покривката!?
А Хрушчов забавлявал  през това време сбирката с танци и шеги?  Необходим шут, безобиден! Тежко му на разприказвалия се под влияние на алкохола и веселбата! Острият слух на трезвия Сталин улавял всичко!

Но за разлика от съвременните ни  феодали, Сталин е бил жесток към най- близките си, включително и към себе си!
Жена му е пътувала с трамвай за лекции, защото така пътували и другите студенти, разжалвал е лично сина си ,заради неприлично поведение, отказал е да води преговори за размяна на другия си  син  от плен,  с думите, че не заменя войник за маршал!
А въпреки приказките за несметните му богатства, оказало се ,че в гардероба му има  два костюма само/ след смъртта му/ ? Един параден, маршалски и един цивилен?
Нищо друго, но и защо ли му е нужно! Всичко ,потенциално, което поиска, е негово!

А сега чисто географски забавни истории!
Мой позната, организираща екскурзии,  се оплака от бивша моя колежка! Че повече няма да я взима на екскурзия Провалила и ден в Барцелона, с отказа да върви с тях Уморена била!
Стана ми интересно и при първа среща ,попитах колежката, ходила ли е в Барцелона? Ходила била и не само в Барцелона, но и на остров Мадагаскар?
Наострих уши!
Казах и ,че за първи път чувам за такъв маршрут, със самолет ли са ходили Не, с автобус? Все още, продължаващ да вярвам, попитах, вероятно с ферибот са отишли до Мадагаскар?
Не,  с автобус стигнали до острова?  Разбрах ,че не е наясно, къде е била и попитах, да не бърка остров Мадагаскар с Гибралтар? Да, сбъркала, до остров Гибралтар ходили с автобус , сбъркала имената?  Е, видях ,че е безсмислено ,да упорствам ,че Гибралтар не е остров, но потвърдих, че с автобус, наистина  могат да стигнат дотам!

На екскурзия сме На седалката , от другата страна ва пътеката , седят две жени от Варна. Сравнително интелигентни. В същото време се обръщаха една към друга с   ма!? Така говорят погърчените Българи по Черноморието, досмеша ме,  като ги чух за пръв път!
Та те, на висок глас коментираха ,къде са били по света и какво са правили!?  Досадно, но щеш ,не щеш, слушаш.....
Но,  на нещо наострих уши!
Едната попита другата:
І В Куала Лумпур, където бяхме , в коя държава беше, ма?
Другата замълча
Вече , по-силно, въпросът беше повторен  Отново мълчание!  За да не стане достояние на всички,  тихо казах-Куала Лумпур.!
Не, не се чу,  последва трето запитване?
Е, вече по- силно и аз го казах!
После размислих и реших ,че въпросът е нарочен? Да стане известно, къде са били, дори и с цената на излагация!

Е, да спирам, да не ставам досаден и аз! И да се изложа?




Гласувай:
22



1. dobrodan - До някое време историята определя географията.
04.04.2023 21:52
След това географията определя историята.
цитирай
2. kvg55 - leonleonovpom2,
04.04.2023 22:49
Затова има географски и исторически карти.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
04.04.2023 23:54
1. dobrodan - До някое време историята определя географията.
21:52
След това географията определя историята.
цитирай

Изтрий

Да, свързани са!Заради това!
Но всички науки са свързани помежду си!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
04.04.2023 23:55
2. kvg55 - leonleonovpom2,
22:49
Затова има географски и исторически карти.
цитирай

Изтрий

Взаимосвързани науки са!
Не могат да съществуват самостоятелно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9352947
Постинги: 1358
Коментари: 29766
Гласове: 103277
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930