Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2022 23:11 - Уста, око, нос и за капак- глава
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5476 Коментари: 11 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като стана ясно, че името на Аржентина не е случайно съвпадение, а е закономерно получено име, свързано със среброто, да потърсим и някои други неща минаващи за случайности, а всъщност, оказало се ,че не са! Ама никак!
В природата няма случайности!
Да, има закон на случая, който третира случайността, хазарта! Например дали ще спечелиш или не парата на новогодишната баница Ако са десет души на масата, вероятността ти е 10 процента! Само!

Сега ,интересува ни думата УСТА! Веднага се сещам зя уста Кольо Фичето! Тя,  на турски ,тази дума означава майстор!
Само че,  с  устата човек се храни и не се изисква някакво голямо майсторство , за да го направи?  И бебетата, току що родени,  го правят!
Следователно, устата, с която се раждаме,  има друг смисъл! Да , на латински OS означава УСТА! Но има производна думичка- OSTIUM, означаваща вход ,врата или просто устие на река! Да,  устата се явява вход или врата за главата, чрез която се поиема храна, вода също и се диша въздух  Да , устието е вход на реката към морето, което я изпива ,с удоволствие!  Има и град Остия, пристанището на Рим на Средиземно море! Нарича се така, защото до него е устието на римската река Тибър На около 30 километра е Остия от Рим и има огромни заслуги за това световно явление-Рим! Без нейното пристанище е бил невъзможен! Тибър е била плавателна река, така ,че много кораби са стигали и до самия Рим тези, натоварени с пшеница от Египет, например!
Известен е случая с Калигула, решил да докаже ,че може  да премине на кон  залива на Пуцеоли-пуцоланският бетон носи неговото име За целта стопирал корабите до Египет за жито и ги наредили плътно един до друг в залива ,за да премине седемкилометровата дистация на кон от единия до другия бряг! Но корабите пропуснали хубавото време и не могли да отидат до Египет!  Рим  нея зима останал без жито, а Калигула-без глава Но за главата- по-късно........

Какъв извод да си направим от уста? Че е  хубава и полезна Българска дума! Няма общо с турската! Но има и то много, общо с латинската ОС и ОСТИУМ? Защо?
Ще питаме специалистите, езиковеди!

Носът е също необходим атрибут на главата! Освен аромати, да подушва и миризливи работи, да не попадне човек в някое блато!?  Първи ,с този атрибут се отличават римляните! Първи , по старшинство се има предвид ! Не по фукни!
Нос на латински е  NASUS-назуз, на италиански е   NASO- назо, а на френски  -  NEZ/ не/ Да въртим , да сучим и Българския нос може да се включи успешно в поредицата Вижда ,се ,че играеща е само първата гласна! А гласната финикийците дори не я броят?  А те са бащите на всички европейски азбуки!

Сега, глава без очи, закъде е? Даже, първото ,което се гледа в една глава ,не е умът и/ може и да липсва/ , а очите-Цвят, големина!? И , ако са от класа, може да се преглътне/ ако е жена/ липсата на ум! На латински око е OCULUS - окулус , на италиански   OCCHIA- оккиа! Ей, тези хора, имам чувството ,че са взели думата от нас!
Такава Близост, такова съвпадение ,не може да е  случайно, абсурдно е!

И идваме до основен елемент в човешкото тяло, който е приютил тези три негови атрибута!- главата му! Закъде е човек без глава? За никъде, разбира се!

Сега, забелязал съм, че някои се обръщат към други с капут! Не, не е немското позорно КАПУТ Явно се има предвид латинското, което е даже ласкателно! Означава ГЛАВА!  Сега, на Български , веднага се вижда ,че от глава произлиза главен!  Да, главен външен орган е, особено и , ако е мислещ!
Този латински КАПУТ, какво ли означава, да не е като германския? Не, ГЛАВА  означава, не нещо друго! На италиански глава е CAPITO-КАПИТО! Столица CAPITALE- КАПИТАЛЕ!
Да, но столицата е главен град на държавата! Следователно, свързана е по смисъл с главата!
Глава е ва държавата!

При четири такива, при това от изключителна, ,най висока степен на  важност,  съвпадения, май не е никак умно, още по-малко пък- научно, да говорим за случайни съвпадения? Още повече,  като се има предвид общата ни,  антична история!

Весели празници!



Гласувай:
31



1. blagovesteliseev - интересно
20.12.2022 23:16
Аз свързвам уста с устие, заустване - в нея се поставят разни работи, заустват се.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Благовест!
21.12.2022 00:03
1. blagovesteliseev - интересно
23:16
Аз свързвам уста с устие, заустване - в нея се поставят разни работи, заустват се.
цитирай

Изтрий

Благодаряти!

Да, видно е, не е нужно да се гледа с лупа или с микроскоп!

Весели празници!
цитирай
3. dobrodan - Ваньо,
21.12.2022 11:46
единствено думата нос от изброените не е заемка, сещаш се от кой език:).
Капо - каба, висок, издигнат.
Око - куз, гьоз:).
За уста по-късно, че съм зает. При тая дума има или паронимия, или пренесено значение.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
21.12.2022 14:11
Благодаря эа отзива!
Първо да те информирам, че в тълковния речник не е указано, че въпросните думи са чуждици или заемки!
Ако са заемки ,както твърдиш, нещата стават много сложни
Първо излиза ,че сме нямали дума за тези части на тялото , което е безумно и отива на стадий първобитен човек Второ, ако сме имали ,кои са те и защо са подменени?
С тюрките сме имали контакт, но след тринадесети век ~ Преди това- не! И контактът е с тюрките от Тюркмения и Узбекистан- двешни! Ние не сме тюрки Имали сме контакт с персите, това е безспорно,но те не са нито тюрки, нито араби!
Впрочем тюркския език е конгломерат от персийски и арабски думи
Казвал съм ти мнението си по тази тема България ,през десети век и нататък има книжнина и азбука !Четири са свещените езбуки, едната е нашата В Културно отношение сме много напред, за да попълваме лексиката си с думи от език, изостанал, неразвит и представляващ смесица от думи на други езици!
Съжалявам,нотова е смешно, дори и като стъкмистика
Личат си думите, които са турски в езика ни и обикновено те се ползват като пикантерии!
Но езикът ни да се гради върху тюркска лексика, това е смешно !
Акад Державин е изследвал 30 думи, считани за тюркски в езика на Аспаруховите Българи и е установил ,че даже няма и една тюркска измежду тях!

Весели празници!
цитирай
5. dobrodan - Ваньо, не разбра ли, приятелю, че латинският
21.12.2022 15:04
език е заемал на корем лексика от тюркските езици ?
Тълковният речник коя година е съставян:):):)?
Не се притеснявай, в Днес.бг отхвърлиха ИСТОРИЧЕСКА ИСТИНА НА ДВА ПЪТИ!
Няма как общотюркски думи тюрките да ги заемат от латинския език :).
Не е само нашият език, Ваньо. Много са! При нас даже не са чак толкова многобройни заемките и остатъците :). Питай германците, скандинавците, ако искаш даже и руснаците :).
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей отново, Краси!
21.12.2022 18:54
Разбирам едно, че твърдиш ,че тюркският е пряк наследник на първия език на цивилизацията според някои -шумерският!?
Първо, оказва се, че цивилизацията по нашите земи и тези в Черно море, погълнати от потопа, е с хиляда години по- стара от Шумерската! Което дава основание, че Шумерската е създадена от нея, така да се твърди!
И второ, наследници на шумерите са всички, не само тюрките!
Защо не мога да ги приема за законодатели в съвременните езици? Много просто Те са един, недоразвит клон Какъв плод може да даде той, че и да дава тон на другите? Плюс това, преки наследници са персите и арабите, които в никакъв случай не са тюрки, а са повлияли върху тях ! Турската лексика е миш маш от персийска и арабска!Тюрките ,за които говориш в Русия са араби- сарацини! А нашите тюрки са с произход от земите на двете съвременни пустини-Каракум и Къзълкум-В Тюркмения и Узбекистан Червен на старобългарски е кал , а не къзъл Кара е велик , а не черен Последното всъщност е арабско!
Ние, Българите ,не сме тюрки и завоеватели, узурпатори, на тези земи! Какви сме, обяснил е точно цар Калоян в писмата до Бодуен и папата! Не ни трябват източници, други! Нямаме общо с тюрките , поне до 13- ти век! А по това време имаме книжнина и азбука, една от четирите свещени! Смешно е да се твърди ,че дотогава сме заемали от тюрките? Неизвестни за нас, без собствена азбука дори!?

Аз също не бих приел подобна статия! Плод на силно желание, но не почиваща на реални факти! Може да се твърди за паралелно развитие, но за взаимстване, това вече е прекалено!

Хубави празници!
цитирай
7. kvg55 - leonleonovpom2,
21.12.2022 21:37
Все пак устата не е само вход, а и изход.
На добри и лоши думи.
цитирай
8. leonleonovpom2 - 7. kvg55 - leonleonovpom2, 21:3...
21.12.2022 22:29
7. kvg55 - leonleonovpom2,
21:37
Все пак устата не е само вход, а и изход.
На добри и лоши думи.
цитирай

Изтрий

Това за думите е безусловно вярно!
Устата е врата, през нея се влиза и излиза, диша и издиша!
Пристанището ,не е само пристан И то е врата- порт, за влизане и излизане на стоки!

Весели празници!
цитирай
9. shtaparov - единствено думата нос от изброе...
23.12.2022 02:17
dobrodan написа:
единствено думата нос от изброените не е заемка, сещаш се от кой език:).
Капо - каба, висок, издигнат.
Око - куз, гьоз:).
За уста по-късно, че съм зает. При тая дума има или паронимия, или пренесено значение.
Това КАБА явно идва от индоевропейската дума КУБЕ (КАПА, КУПОЛ).
цитирай
10. shtaparov - Здравей приятелю!
23.12.2022 02:26
Българската дума УСТА отдавна съм разтълкувал и мога да споделя заключенията си. Тя е в едно семантично гнездо с думите ПАСТ (ПАСТЪ, ПАСТА), ПИЩ (ПИЩА) и ПУСТА (ПУЩИНАК т.е. Място,в което нищо живо не оцелява). От там са думите ПРОПАСТ (ПРОПАД, ПРОПАДАНЕ), ПАД и ВОДОПАД,но също думата ПЕЩЕРА (ПИЩАРЯ т.е. Онзи,който изяжда плътта). Става дума за важния бог САТУРН,който е наричан от Българите КРОН, ГОСТ (КОСТ) и ЧИСТ (Изчистващ костите от плътта) от което следва,че Устата и Устията са били посветени на Сатурн така,както Главата била посветена на Слънцето а фалоса- на Хермес. За устата това си е много логично понеже всичко,което сложиш в нея обикновено не се връща назад и всяка дребна гадинка,която попадне там не оцелява,а изчезва там завинаги.
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
23.12.2022 09:40
10. shtaparov - Здравей приятелю!
02:26
Българската дума УСТА отдавна съм разтълкувал и мога да споделя заключенията си. Тя е в едно семантично гнездо с думите ПАСТ (ПАСТЪ, ПАСТА), ПИЩ (ПИЩА) и ПУСТА (ПУЩИНАК т.е. Място,в което нищо живо не оцелява). От там са думите ПРОПАСТ (ПРОПАД, ПРОПАДАНЕ), ПАД и ВОДОПАД,но също думата ПЕЩЕРА (ПИЩАРЯ т.е. Онзи,който изяжда плътта). Става дума за важния бог САТУРН,който е наричан от Българите КРОН, ГОСТ (КОСТ) и ЧИСТ (Изчистващ костите от плътта) от което следва,че Устата и Устията са били посветени на Сатурн така,както Главата била посветена на Слънцето а фалоса- на Хермес. За устата това си е много логично понеже всичко,което сложиш в нея обикновено не се връща назад и всяка дребна гадинка,която попадне там не оцелява,а изчезва там завинаги.
цитирай

Изтрий

Съгласен съм с тълкуванията ти за уста В същото време показвам близостта на тази важна, с изключително значение дума с латинския и връзката на нашия език с фригийския, който е тракийски! Проличава особено силно при устие- вход, врата на морето за реката, мястото ,където я поглъща и изяжда-това са функции на устата , относно храната! Реката е храна за морето!
Красимир явно изхожда от шумерската връзка, като най- стара цивилизация, но това не е окончателно
Оказва се, че Причерноморската ,преди потопа е с хиляда години по- стара от нея И ,че не Шумерската е в основата на цивилизацията, а тази на нашите земи При разселването след първия потоп, тя е дала началото на Шумерската
Логично Климатът с четири сезона ,какъвто е бил и тогава по нашите земи край Черноморското езеро, е най-благоприатният за възникване на цивилизация!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9343486
Постинги: 1358
Коментари: 29764
Гласове: 103271
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930